TÉMA

Pracovní místo

Ministři dostali za úkol ušetřit ještě letos dvacet miliard. Příští rok plánují propouštět

Ministři začali s přípravou dalších úspor. Týkají se letošního roku a mají pomoci udržet schodek rozpočtu pod 300 miliardami korun. Celkem ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) vyčíslil škrty pro tento rok zhruba na dvacet miliard korun. Úspory se plánují i pro příští rok. Ministři se chystají snížit počet zaměstnanců svých pracovišť.
22. 7. 2023|

Lidí bez práce bylo v červnu méně než předchozí měsíc, meziročně jich přibylo

Nezaměstnanost v červnu byla o desetinu procentního bodu nižší než o měsíc dříve, ale byla s 3,4 procenta vyšší než loni v červnu. Meziročně přibylo lidí, kteří práci hledají, a ubylo volných míst, i když je jich stále více než nezaměstnaných. Aktuální údaje zveřejnil Úřad práce.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:04|

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 3,6 procenta. Nejvyšší je v Ústeckém kraji

Nezaměstnanost v Česku v dubnu dál klesla, tentokrát o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta. Na konci dubna bylo bez práce 261 700 lidí, o 11 800 méně než v předchozím měsíci. Počet volných pracovních míst se téměř nezměnil, zaměstnavatelé jich v dubnu, stejně jako v březnu, nabízeli zhruba 284 500. Vyplývá to z údajů Úřadu práce. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 3,3 procenta.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 20:03|

Čtvrtina pracovních míst se promění do pěti let, očekávají firmy

Až čtvrtina pracovních míst po celém světě se podle průzkumu Světového ekonomického fóra (WEF) v příštích pěti letech změní. Za rušením postů i vytvářením nových by měly stát technologie, digitalizace či snahy o bezemisní průmysl. Podle očekávání fóra vznikne 69 milionů nových pracovních míst, zatímco zhruba 83 milionů pozic zanikne. Nové možnosti přinesou elektrická auta i umělá inteligence.
1. 5. 2023|

Nezaměstnanost v březnu klesla na 3,7 procenta

Nezaměstnanost podle dat Úřadu práce činila v březnu 3,7 procenta. Díky začátku sezonních prací se oproti únoru o 0,2 procentního bodu snížila. Ve srovnání s koncem loňského března ale byla naopak o 0,3 procentního bodu vyšší. Práci hledalo k 31. březnu necelých 274 tisíc lidí. Volných míst je více – téměř 285 tisíc. V lednu bylo poprvé po pěti letech více nezaměstnaných než volných míst, v únoru sice počet volných míst opět převážil, ale jen o několik stovek. Po březnu již je rozdíl výraznější.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:18|

Umělá inteligence může v Evropě a USA připravit o práci čtvrtinu lidí, říká zpráva Goldman Sachs

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by ale rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.
29. 3. 2023|

Většina zemí světa může pokrýt svou spotřebu jen z obnovitelných zdrojů, tvrdí studie ze Stanfordu

Většina zemí světa by mohla plně pokrýt své energetické potřeby jen díky vodě, větru a Slunci –⁠ pokud by dokázaly energie účinně skladovat. Popisuje to studie vědců ze Stanfordovy univerzity. Náklady na tuto změnu by se podle studie státům rychle vrátily.
21. 12. 2022|

Mezi USA a EU vzplál spor o dotace pro americký průmysl. Evropa se bojí, že přijde o investice

Sotva se evropsko-americké vztahy vzpamatovaly z éry Donalda Trumpa, je tu další problém. Washington chce skoro 400 miliard dolarů nasměrovat do zelených technologií – elektroaut nebo elektráren na obnovitelné zdroje. Podmínkou je ale výroba v USA a Evropská unie proto připravuje změnu pravidel pomoci pro své vlastní firmy. V pondělí bude s americkou vládou jednat Evropská komise.
4. 12. 2022|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

V Ostravě vzniká nový logistický park. Už teď nabízí skoro tisícovku pracovních míst

V Ostravě-Hrušově pokračuje výstavba nového logistického parku. V areálu Contea Park Ostrava D1, který buduje developerská společnost Contera na někdejším brownfieldu, vzniklo už 950 pracovních míst. Plánovaná plocha je přibližně 151 tisíc metrů čtverečních průmyslových prostor, první dvě budovy zabírají více než 108 tisíc metrů čtverečních. Celkové náklady projektu přesáhnou 2,9 miliardy korun, dosud firma proinvestovala 1,9 miliardy, uvedli jednatelé Contery Dušan Kastl a Tomáš Jirků.
12. 10. 2022|

„Myslím, že tam půjde.“ Biden tuší Putinovu invazi na Ukrajinu. Velkou válku nečeká

Joe Biden na konferenci rok od nástupu do funkce hájil svou vládu a kritizoval zarputilost republikánů odmítajících jeho návrhy. Hovořil o roce výzev i obrovském pokroku. Zmínil zvýšení proočkovanosti proti covidu-19. Zdůraznil, že za jeho vlády bylo vytvořeno šest milionů nových pracovních míst, nezaměstnanost a chudoba se snížily, zatímco mzdy vzrostly. Zároveň přislíbil, že zemi nečekají další lockdowny. Věnoval se i dění mezi Ruskem a Ukrajinou.
19. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 05:51|

Počet členů Bezpečnostní rady státu se má o jednoho zvýšit, plánuje Fialova vláda

Nová vláda Petra Fialy (ODS) plánuje zvýšit počet členů Bezpečnostní rady státu z devíti na deset. Vyplývá to z návrhu, který má k dispozici ČTK. Členem rady už nebude šéf resortu zemědělství, naopak přibudou ministři práce a sociálních věcí a pro místní rozvoj. Oba resorty vedou současně místopředsedové vlády a lídři koaličních lidovců Marian Jurečka a Pirátů Ivan Bartoš. Na úřadu vlády by mělo zároveň vzniknout 74 nových míst.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 14:02|

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,4 procenta, analytici to předpokládali

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,4 procenta ze zářijových 3,5 procenta. Úřad práce evidoval celkem 251 689 uchazečů o zaměstnání. Je to zhruba o 10 500 méně než v předchozím měsíci a o téměř dvacet tisíc méně než loni v říjnu, kdy nezaměstnanost dosahovala 3,7 procenta. V meziměsíčním srovnání se v desátém měsíci letošního roku dál snížila i nabídka volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli 352 454, zhruba o 5500 méně. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce. Analytici podobný vývoj předpokládali.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 12:10|

Firmám na Ostravsku chybějí zaměstnanci. Některé jdou cestou náborových příspěvků

Řada společností v Moravskoslezském kraji, které poslední dobou pociťují nedostatek pracovníků, se snaží nové zaměstnance nalákat náborovými příspěvky. Některé novým zaměstnancům nabízejí i padesát tisíc korun. Finančně motivují také své zaměstnance, kteří doporučí nové kolegy. Všechna místa se však ani přes náborové příspěvky stále obsadit nedaří.
23. 8. 2021|

Nezaměstnanost v červenci zůstala na 3,7 procenta, o práci se ucházelo méně lidí

Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala stejně jako předchozí měsíc na hodnotě 3,7 procenta, vyplývá z údajů Úřadu práce ČR. Předtím čtyři měsíce v řadě klesala. Počet uchazečů o práci se oproti červnu snížil o 1124 na 272 178, ve srovnání s loňským červencem je nezaměstnaných bezmála o 7500 méně. Naopak nabízených pracovních míst přibylo. Podle analytiků nezaměstnanost neporoste ani v dalších měsících.
9. 8. 2021Aktualizováno9. 8. 2021, 19:02|

V ohrožení je pět tisíc pracovních míst navázaných na OKD. Kraj chce znejistěným firmám pomoct

Ukončení těžby černého uhlí na Karvinsku může v brzké budoucnosti ohrozit až pět tisíc pracovních míst ve firmách, které v současnosti dodávají služby těžební společnosti OKD nebo s ní obchodují. Moravskoslezský kraj proto založil odbornou skupinu Task Force OKD a ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou (KHS) či Svazem průmyslu zjišťuje, jak by tato místa mohl zachránit. Informoval o tom náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).
4. 2. 2021|

Řadě firem chybí pracovníci. Některá místa přitom stát udržuje v klinické smrti, řekl exministr Pilný

Vláda jedná o finančním bonusu pro lidi v karanténě. Má takové opatření smysl? A na co by se měla česká vláda soustředit v době epidemie covidu-19? Na otázky odpovídal bývalý ministr financí a pražský zastupitel za hnutí ANO Ivan Pilný v pořadu Interview ČT24.
2. 2. 2021|

Nezaměstnanost v říjnu klesla na 3,7 procenta, podle analytiků růst teprve přijde

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,7 procenta, v předchozích třech měsících dosahovala 3,8 procenta. V evidenci úřadů práce v Česku bylo ke konci října 271 685 nezaměstnaných, nejméně od letošního června. Zároveň je to nejvyšší říjnová hodnota od roku 2016. Vyplývá to z aktuálních dat Úřadu práce ČR. Loni v říjnu bylo v Česku bez práce 2,6 procenta lidí. Podle analytiků růst nezaměstnanosti v Česku teprve přijde.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 16:26|

Míra nezaměstnanosti v USA se v srpnu vrátila pod 10 procent. Akcie klesly

Americká ekonomika v srpnu vytvořila 1,371 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla na 8,4 procenta z 10,2 procenta v předchozím měsíci. Byla tak nižší, než se očekávalo, a poprvé od března se dostala pod deset procent. Vyplývá to z aktuálních údajů amerického ministerstva práce. Zároveň druhý den pokračoval výprodej amerických akcií, který se ale ke konci obchodování zmírnil.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 22:09|

Klesá zisk a výhled je nejistý. Největší evropská banka HSBC chce zrušit 35 tisíc pracovních míst

Největší evropská banka HSBC se vrátila k plánu zrušit 35 tisíc pracovních míst, tedy zhruba patnáct procent z celkového počtu. Před časem ho odložila po vypuknutí koronavirové krize. Vyplývá to z interního dokumentu, do kterého nahlédla agentura Reuters. Mluvčí firmy obsah dokumentu potvrdila.
17. 6. 2020|

Renault zruší patnáct tisíc pracovních míst a restrukturalizuje továrny

Francouzská automobilka Renault celosvětově zruší patnáct tisíc pracovních míst, z toho 4600 ve Francii, restrukturalizuje továrny a některé možná zruší. Kvůli koronaviru jí klesly tržby, a chce proto v příštích třech letech ušetřit dvě miliardy eur (zhruba 54 miliard korun). Firma uvedla, že zahájila jednání o svém úsporném plánu s odbory, a potvrdila tak dřívější zprávy médií.
29. 5. 2020|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: Maďarská demokracie v době koronaviru

Koronavirus zabil svou první demokracii, napsal koncem března americký deník Washington Post o dění v Maďarsku a třináct členských států EU v otevřeném dopise vyjádřilo vážné znepokojení nad vývojem v zemi. Stalo se tak poté, co maďarský parlament přijal takzvaný koronavirový zákon, který opozice nazývá zmocňovací a který umožňuje vládě řídit zemi po dobu pandemie bez jasně stanovéného konce prostřednictvím dekretů bez schválení parlamentem. Reportéři ČT se snažili zjistit, jaký je současný stav v zemi. Do Maďarska kvůli zavřeným hranicím odjet nemohli, reportáž vznikala ve spolupráci s maďarským štábem.
5. 5. 2020|

Škoda Auto znovu prodloužila odstávku výroby, zatím do 27. dubna. Koronavirus dusí také cestovní ruch

Automobilka Škoda Auto ve středu potřetí prodloužila odstávku výroby ve všech třech svých českých závodech, a to až do 27. dubna. Kromě odstávek v řadě automobilek, pociťuje pandemii koronaviru také citelně cestovní ruch, kde z tuzemských regionů nejvíce zasáhne Prahu. Spotřeba tu může klesnout téměř o 42 miliard korun a ohroženo je přes 36 600 pracovních míst. Hned po hlavním městě situace nejvíce postihne Karlovarský a Jihomoravský kraj. Z Evropy bude nejvíce zasaženo Německo, které by v turismu mohlo ztratit 1,6 milionu pracovních míst. Evropské akciové indexy skončily smíšeně, pražský stoupl. Wall Street rostl výrazněji.
8. 4. 2020Aktualizováno8. 4. 2020, 22:16|

Před povodněmi to byla luxusní ostravská čtvrť, teď tam vzniká nový průmyslový areál

V Ostravě-Hrušově začala stavba nové průmyslové zóny Contera Park Ostrava D1. Během pěti let by tam ve výrobních či logistických firmách mělo vzniknout nejméně sedm set pracovních míst. Průmyslová zóna o rozloze 35 hektarů by měla stát až dvě miliardy korun. Zóna vyroste v bývalé luxusní čtvrti, kterou v roce 1997 srovnaly se zemí povodně.
19. 11. 2019|