TÉMA

Vandalismus

V Gruzii vzbudila kontroverze ikona se Stalinem. Kult diktátora oprašuje Rusko

Jedna z gruzínských politických stran, která se netají svými sympatiemi k Rusku, darovala největší katedrále v zemi ikonu s výjevy ze života pravoslavné ruské světice. Obraz ale zachycuje i sovětského diktátora a gruzínského rodáka Josifa Vissarionoviče Stalina. Případ vzbudil v zemi kontroverze a před domem aktivistky, která ikonu potřísnila barvou, se sešli demonstranti. Kult diktátora oprašuje Rusko, které ho využívá i pro dezinformace právě v Gruzii.
12. 1. 2024|

Z výlohy strhal potréty unesených Hamásem. Muzeum v odvetě vylepilo jeho fotografii

Muzeum umění v Olomouci vylepilo na jednu ze svých výloh fotografie zaznamenávající vandalský čin neznámého pachatele, který z těchto ploch minulý týden strhl většinu plakátů s portréty lidí unesených teroristickým palestinským hnutím Hamás. Mladého muže maskovaného kapucí při činu zachytily bezpečnostní kamery. Na vylepených fotografiích má přes obličej černý pásek, aby ho nebylo možné identifikovat. Netradičně obnovenou expozici na výloze doplňují snímky z listopadové instalace plakátů. Případem se zabývají strážníci i policie.
18. 12. 2023|

Opravená socha Hurvínka se vrátila do Plzně. Vandalové se omluvili

Centrální plzeňské náměstí od pondělí opět zdobí opravená bronzová socha Hurvínka, které na začátku září vandalové urazili hlavu. K činu se přiznali místní juniorští hokejisté. Dva také v pondělí předstoupili před novináře i před autorku sochy, česko-kanadskou sochařku Leu Vivot, a omluvili se. S Nadačním fondem Plzeň sobě, který sousoší Spejbla a Hurvínka na lavičce na náměstí v roce 2020 umístil, se dohodli na náhradě škody i na brigádě, řekl ČTK Roman Jurečko z fondu. Policie zatím věc neuzavřela, nepadla ani žádná obvinění, uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Nechtěla komentovat, zda policie někoho obviní, věc odloží, nebo předá jako přestupek.
23. 10. 2023|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|

České dráhy musí platit milionové pokuty za nedodržení smluv, na vině jsou sprejeři a vandalové

České dráhy (ČD) musí platit milionové pokuty za nedodržování smluv v Praze a středních Čechách. Podle organizátora dopravy v kraji – Pražské integrované dopravy – jsou hlavně osobní vlaky City Elefant špinavé, často i s nižší než domluvenou kapacitou. Na soupravy útočí skupiny vandalů a ČD nestíhají graffiti z vlaků odstraňovat. Některé kvůli tomu vůbec nesmí na trať. Kraj s ČD proto chystá osvětovou kampaň i investici asi 70 milionů korun do odolnějších laků.
25. 3. 2023|

Muž přestrojený za ženu na vozíku hodil dort po Moně Lise

V pařížském muzeu Louvre v neděli muž přestrojený za ženu na invalidním vozíku hodil dort na obraz Mony Lisy. Slavné dílo od Leonarda da Vinciho chrání silné neprůstřelné sklo, a tak nebylo poškozeno. Útočník tvrdil, že bojuje za ochranu životního prostředí. O kuriózním incidentu v pondělí informovala stanice BFM TV.
30. 5. 2022|

Policisté obvinili muže, který poničil auta zdravotníků v kladenské nemocnici. Hrozí mu rok vězení

Policisté chytili muže, který koncem listopadu poničil auta zdravotníků v kladenské nemocnici. K jeho dopadení přispěla souhra náhod. Muž o svém činu řekl strážníkům, kteří mu chtěli zkontrolovat doklady. Na policii vypověděl, že nešlo o cílený útok na zdravotníky. Rozčílilo ho, že nedostal léky. Kriminalisté muže obvinili z poškození cizí věci, za což mu hrozí až rok vězení. Na webu o tom informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.
22. 12. 2021|

Vandalové ničí vánoční výzdobu v Ostravě více než loni, na „místo činu“ se i vracejí

Škodu za více než sto tisíc korun způsobily útoky vandalů, kteří letos ničili výzdobu v centru Ostravy. Zatímco v předchozích letech se radnice městské části Moravská Ostrava a Přívoz s těmito případy potýkala spíše sporadicky, letos eviduje zhruba dvě desítky poškození.
22. 12. 2021|

Soud OSN nařídil Arménii a Ázerbájdžánu, aby zabránily rasové nenávisti

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vyzval Arménii a Ázerbájdžán, aby nevyostřovaly svůj spor. Tribunál zároveň nařídil Baku, aby ochránilo válečné zajatce z loňského konfliktu o Náhorní Karabach, zabránilo podněcování k rasové nenávisti vůči Arménům a nedopustilo vandalismus a znesvěcování arménského kulturního dědictví. Jerevanu hlavní soud OSN přikázal, aby nedovolil rasovou diskriminaci etnických Ázerbájdžánců na arménském území. Obě země se letos obrátily na ICJ a navzájem se obvinily z rasové diskriminace a etnických čistek.
7. 12. 2021|

V Plzni testují čidla, která rozeznají výstřel. Mají pomoci policii

Speciální čidla, která na ulici rozeznají zvuk výstřelu nebo volání o pomoc a spustí poplach, by už brzy mohla pomáhat policistům i strážníkům. Nyní je testují v Plzni. Prověřili je tam už i v praxi, když se v centru města minulý týden poprali dva muži a následně jeden z nich vystřelil. Plzeň se zřejmě stane prvním městem v Evropě, které takovou technologii využije.
29. 10. 2021|

Na Karlově mostě se objevil třiceticentimetrový nápis. Policie hledá autora

Neznámý vandal opět znečistil část historického Karlova mostu v Praze. Nápis u sochy svatého Jana Křtitele je podle pražské policie velký zhruba 30 centimetrů. Po pachateli policisté pátrají a žádají případné svědky, aby se přihlásili na linku 158.
18. 7. 2021|

Německý turista nesouhlasí s podmínkou za posprejování Karlova mostu. Obrátil se na Nejvyšší soud

Německý turista Benjamin Wittig nesouhlasí s ročním podmíněným trestem a stotisícovou pokutou, kterou dostal za posprejování jednoho z pilířů Karlova mostu. Turista podal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček. Wittigovi trest potvrdil loni v prosinci Městský soud v Praze. Kromě podmínky a peněžitého trestu ho také na pět let vyhostil z Česka.
5. 3. 2021|

Vandalové počmárali dům belgického premiéra hákovými kříži. Případem se zabývá policie

V noci na pondělí se na fasádě soukromé rezidence belgického premiéra Alexandera De Crooa objevilo sedm nasprejovaných hákových křížů jasně zelené barvy. Nedaleko domu se v sobotu večer setkali příznivci extrémní pravice. Belgická policie začala poškození domu vyšetřovat, spojitost s akcí pravice se ale podle kriminalistů nenašla, píše agentura AFP.
1. 2. 2021|

Policie vyšetřuje poničení ostravského památníku Rudé armády. Ruská diplomacie žádá opatření

Zatím neznámý pachatel či pachatelé poškodili památník padlých rudoarmějců v Ostravě-Zábřehu. Polili jej hořlavinou a zapálili. Incident vyšetřuje ostravská policie. V pátek to řekla její mluvčí Eva Michalíková. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová událost odsoudila. Rusko podle ní očekává, že české úřady přijmou opatření, aby podobným incidentům zabránily, uvedla agentura TASS. Podle českého ministerstva zahraničí byl památník už uveden do původního stavu. Česko podle resortu veškeré akty vandalismu spáchané vůči památníkům padlých odsuzuje.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 17:50|

Vandalové na Vysočině záměrně ničí myslivecké posedy

Myslivcům na Vysočině někdo úmyslně ničí posedy. Rozřeže je a vytluče okna. Vandalové už způsobili desetitisícové škody. Případy vyšetřuje policie.
27. 12. 2020|

Policie nezjistila, kdo na sochu prezidenta Beneše napsal „rasista“ a „masový vrah“

Kriminalistům se nepodařilo vypátrat pachatele, který začátkem září napsal sprejem na podstavec sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Praze na Loretánském náměstí, že byl rasista a masový vrah. Policie případ odložila. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.
13. 11. 2020|

Vandalové poničili část výstavy o Miladě Horákové, hrozí jim vězení

V noci na pondělí někdo poničil panely z výstavy připomínající justiční vraždu Milady Horákové a procesy 50. let v pražském parku Kampa. Případem se zabývají policisté. Vandalové se podle nich mohli dopustit trestného činu poškození cizí věci, za který v případě odsouzení hrozí až roční vězení. Na Twitteru o tom informovali policie a Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Museum Kampa a pražský zastupitel za TOP 09.
10. 8. 2020Aktualizováno10. 8. 2020, 14:53|
Interview ČT24

Pražská socha Churchilla neřeší jeho chování k Bengálsku, tvrdí historik

Pražská socha bývalého britského premiéra Winstona Churchilla neřeší jeho chování ohledně bengálského hladomoru, výrok „Churchill byl rasista“ má v Česku odlišný význam, než je ten v zahraničí. Řekl to spisovatel a historik Pavel Kosatík, který byl v neděli hostem pořadu ČT Interview ČT24. Podle něho Churchillova socha stojí v Praze díky jeho kritice mnichovské dohody nebo zastání se Československa během druhé světové války.
22. 6. 2020|

Sochu Winstona Churchilla v Praze poškodil sprejer. Napsal, že byl rasista

Na podstavec sochy někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3 někdo napsal, že byl rasista. Policisté věc vyšetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Radnice už nechala nasprejovaný nápis odstranit. Pravděpodobně souvisel s nynějšími protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA, které rozpoutala smrt černocha George Floyda při zatýkání v americkém Minneapolisu.
11. 6. 2020|

Neznámý sprejer popsal část Karlova mostu. Případem se zabývá policie

Neznámý sprejer zřejmě o víkendu popsal část pražského Karlova mostu. Nápis se objevil na jednom z pilířů u Malostranské mostecké věže. Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové už o situaci památkáři vědí a řeší ji. Mluvčí městské policie uvedla, že poškození nikdo neoznámil a do prostoru pod mostem nedohlédnou žádné kamery. Vyšetřovatelé se případem zabývají pro podezření z trestného činu poškození cizí věci.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 16:38|

V Ústí nad Orlicí někdo nasprejoval hákové kříže na divadlo i domy

V Ústí nad Orlicí v noci na středu někdo sprejem nastříkal na budovy nápisy s nacistickými nebo radikálními motivy. Na Roškotově divadle, které je národní kulturní památkou, je hákový kříž, jinde jsou dva blesky – symbol jednotek SS. Případem se zabývá policie, řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci). Kriminalisté zatím evidují 14 posprejovaných objektů. Škoda je podle policejní mluvčí Markéty Janovské přes sto tisíc korun.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 15:36|

Stovku židovských hrobů hyzdí hákové kříže. Francie zřídí speciální policii pro boj s nenávistí

Francii šokovalo počínání neznámých vandalů na židovském hřbitově v obci Westhoffen u Štrasburku. Na hroby načmárali hákové kříže a antisemitské nápisy. Na místo činu už dorazil francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Prezident Emmanuel Macron slíbil, že země bude bojovat s antisemitismem „dokud nebudou moci naši mrtví odpočívat v pokoji“. Jen o pár dnů dříve se podobný incident stal ve vesnici poblíž Westhoffenu.
4. 12. 2019|
Události komentáře

Koněva může nahradit pomník padlým vojákům, navrhuje starosta. Je to symbol, oponuje Foldyna

Kontroverzní sochu maršála Koněva by mohl nahradit nový pomník padlým vojákům, navrhuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „Vojáky reprezentují vojevůdci a maršál Koněv reprezentuje symbol osvobození Československa,“ oponuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který hájí zachování současné sochy. Debatu o sporném symbolu v pořadu Události, komentáře moderoval Michal Kubal.
4. 9. 2019|

Graffiti z pilíře Karlova mostu přes noc zmizelo. Technická správa komunikací ale neví, kdo to udělal

Graffiti na pražském Karlově mostě přes noc někdo odstranil, oznámila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Odborníci přitom v sobotu testovali látky, které by ho rozpustily, a s odstraňováním chtěli začít v pondělí.
28. 7. 2019Aktualizováno28. 7. 2019, 18:09|