TÉMA

Sdílení

Nová možnost, jak ušetřit. Připravuje se sdílení elektřiny

Spotřebitelé by měli mít od července možnost sdílet elektřinu mezi vícero domácnostmi. Počítá s tím novela zákona známá jako Lex OZE 2. Přípravy pokračují: vzniká IT systém, který bude sledovat provoz sítě, a stát také ještě musí upravit řadu vyhlášek.
včera|

Vznik energetických společenství podpoří ministerstvo 98 miliony. Příjem žádostí začne v prosinci

Nová dotační výzva ministerstva životního prostředí podpoří zakládání energetických společenství. Z Národního plánu obnovy má resort vyčleněno 98 milionů korun. Výzvu k podávání žádostí o peníze představili v pátek zástupci ministerstva. Dotace by podle nich měly podpořit sdílení energie z obnovitelných zdrojů. O přidělení peněz se bude rozhodovat ve dvoukolové soutěži, v prvním kole žadatelé představí své záměry, podávat je mohou od 1. prosince do konce ledna.
10. 11. 2023|

Od Blair Witch po dinosaury v Chicagu. Strašidelné příběhy se od táboráků přesunuly na internet

„Náš pes štěkal a škrábal na dveře každou noc. Dělal to celé dny, tak jsem si sedl k němu, abych zjistil proč. Když začal znovu štěkat, vyfotil jsem s bleskem zadní dveře. Buďte venku velmi opatrní, protože tohle nevypadá normálně,“ tak začíná vlákno příspěvků na síti X.com uživatele Archesuchus, které doposud vidělo přes 40 milionů lidí. I když po přečtení dalších pár příspěvků je jasné, že se jedná o smyšlený příběh opravdu zručného modeláře, prvotní reakce přiměly autora se k fikci přiznat. Podobné příběhy baví a děsí internet prakticky od jeho vzniku. Množství z nich inspirovalo filmy i knihy, některé povídky zakořenily ve společnosti jako možná pravda.
12. 10. 2023|

České úřady prověřují ruské kulturní středisko. Je aktivní na webu i sociálních sítích

V Česku stále funguje ruské kulturní středisko, jehož provozovatelem je sankcionovaná moskevská státní agentura. Známé je například kvůli tomu, že nechalo do češtiny přeložit brožuru s protiukrajinskou tematikou. České úřady činnost střediska prověřují. Jeho provozu se věnoval i redaktor ČT Jiří Hynek.
1. 7. 2023|

TikTok se soudí kvůli zákazu v Montaně. Podle čínské firmy je v rozporu s americkou ústavou

Čínská společnost TikTok v americké Montaně podala žalobu s cílem zrušit úplný zákaz stejnojmenné sociální sítě, který tamní zákonodárci schválili v polovině dubna. Informuje o tom agentura AP. TikTok tvrdí, že zákaz je v rozporu s americkou ústavou, která zaručuje svobodu projevu. Montana je prvním americkým státem, který přistoupil k úplnému zákazu čínské sociální sítě. Platit má od příštího roku.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 11:37|

Poslanci schválili novelu týkající se výše platů učitelů. Bude odpovídat 1,4násobku průměrné mzdy

Průměrný plat učitelů bude od roku 2024 ze zákona představovat 1,4násobek průměrné mzdy v Česku za předminulý rok. Konkrétní výše tarifů by stejně jako dosud určovala vláda nařízením. Počítá s tím novela školského zákona, kterou v pátek sněmovna v prvním kole podpořila. Poslanci poslali do dalšího čtení také vládní předlohu proti šíření teroristického obsahu on-line, která už dříve získala podporu bezpečnostního výboru. O předloze by tak mohli hlasovat v lednu.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 16:29|

Automatické mazání chráněných děl z internetu neporušuje svobodu slova, rozhodl soud EU

Používání automatických filtrů na třídění filmů či hudby šířené uživateli internetu neporušuje svobodu projevu a přístupu k informacím. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, který zamítl žalobu Polska namířenou proti automatickému odstraňování obsahu chráněného autorskými právy. Podle soudu unijní pravidla zaručují, že kontrola ze strany například YouTube a dalších internetových služeb nevede ke smazání legálně sdílených děl.
26. 4. 2022|

Izraelská centrála bojuje proti kybernetickým útokům, spolupracuje i s Českem

Izraelský dispečink pro boj s kybernetickými hrozbami je přísně hlídané pracoviště s nepřetržitým provozem. Na místě přijímají oznámení od veřejnosti a vysílají odborné týmy na místa počítačových útoků. Izrael je totiž častým terčem hackerů, politicky i kriminálně motivovaných. Jako vůbec první zahraniční médium tam získala přístup Česká televize.
13. 11. 2021|

Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.
21. 9. 2021|

V případu nelegálního sdílení filmů znovu rozhodne soud, škoda přesáhla 150 milionů korun

Část případu nelegálního sdílení filmů na internetu se vrací ke znojemskému okresnímu soudu. Krajský soud v Brně vyhověl odvolání staršího ze dvou obžalovaných. Mladšímu z mužů ponechal podmínku, zrušil však povinnost nahradit škodu, tedy zhruba 70 milionů korun. ČT to potvrdila mluvčí soudu Klára Belkovová. Okresní soud na začátku roku uložil oběma mužům tříletý trest vězení s podmíněným odkladem. Oba také měli nahradit škodu, která podle znalce dosáhla 156 milionů korun.
7. 9. 2021|

Soud EU: Vlastníci autorských práv mohou žádat údaje o pirátských uživatelích internetu. Ale přiměřeně

Majitelé autorských práv mohou žádat poskytovatele internetového připojení o údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení hudby nebo filmů. Na stranu vlastníků práv se postavil Soudní dvůr Evropské unie, upozornil ale, že žádosti musejí být přiměřené a odůvodněné.
17. 6. 2021|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|

Výrobci chrlí sto miliard kusů oblečení ročně. Část leží ve skříni ladem, tak se rozjíždí půjčování

Každý rok projde koloběhem světové módní produkce kolem stovky miliard kusů oblečení. Módní průmysl je tak druhým největším znečišťovatelem na Zemi. Proměnlivé trendy diktují neustálé změny a šatníky se často plní sotva nošenými věcmi. Řešení se přitom nabízí: nákup garderoby nahradit jejím vypůjčením, sdílením nebo výměnou.
21. 9. 2019|

Trend sdílení míří i do oblak. Aplikace umožňuje zamluvit si soukromý let

Soukromé létání nepatří zrovna k nejlevnějším koníčkům. Společnost Wingly se to snaží změnit. Nabízí službu, jak cestovat po Evropě za méně peněz než s aerolinkami a s větším soukromím. Systém funguje na principu sdíleného létání.
19. 9. 2019|

V Brně se objevily desítky sdílených elektrokoloběžek. Úředníci jsou překvapení, o nové službě nevěděli

V centru Brna začala jezdit víc než stovka elektrokoloběžek určených ke sdílení. Úřady tvrdí, že s nimi o novince předem nikdo nejednal. Provozovatel se údajně reakce dožadoval, ale neuspěl. Obě strany se spojily až po spuštění služby. Provoz koloběžek ve městě je i tak legální, firma žádný souhlas nepotřebuje. Na jízdu uživatelů budou namátkově dohlížet strážníci.
28. 8. 2019|

V Prostějově začne od března zkušební provoz bikesharingu. K zapůjčení bude stovka kol

Lidé v Prostějově si budou moci od 1. března půjčit kolo pro jízdu po městě. Radnice spolu s firmou Next bike zahájí pilotní projekt sdílení bicyklů. K dispozici bude stovka kol a devět stálých i několik virtuálních stanovišť. V úterý to oznámil primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko).
12. 2. 2019|