TÉMA

Finanční úřad

Brněnský soud exřediteli finančního úřadu Kubovi udělil za přijetí úplatku podmínku

Krajský soud v Brně opět uložil podmíněný a také peněžitý trest bývalému řediteli brněnského finančního úřadu Miroslavu Kubovi, a to za přijetí úplatků a pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Soud ve věci potrestal i další dva lidi. Jde o část původního případu, jehož základem byly podvody týkající se daňových odpočtů. Je to opětovné vyhlášení rozhodnutí, věc totiž už dvakrát vrátil krajskému soudu Vrchní soud v Olomouci. Muž vinu odmítl. Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.
včera|

Končí lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě

Úterý 2. dubna je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v papírové podobě. Podatelny finančních úřadů jsou stejně jako celý minulý týden otevřeny od 8:00 do 17:00. Kdo podává přiznání elektronicky, má čas do 2. května. Pro podání prostřednictvím daňového poradce je lhůta do 1. července. Lidem, kteří se opozdí s podáním přiznání o více než pět pracovních dnů, hrozí pokuta. Mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Praha Miroslava Bardonková upozornila mimo jiné na nejčastější chyby při vyplňování daňového přiznání – zejména na špatný formát a scházející podpis.
2. 4. 2024|

NKÚ: Finanční úřady zadržovaly firmám peníze, i když Ústavní soud rozhodl, že nemohou

Finanční úřady zadržovaly firmám celé nadměrné odpočty DPH včetně částí, které nepřišly úředníkům problematické, i poté, co Ústavní soud rozhodl, že se to nemá dít. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého trvala náprava téměř dva roky. Chybovaly podle něj konkrétní finanční úřady, ale i Generální finanční ředitelství. To se hájí tím, že tehdejší podoba daňového řádu nic jiného neumožňovala.
18. 12. 2023|

Končí termín pro podání daňového přiznání elektronicky

Končí lhůta pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2022. Lidé a firmy mohou svou povinnost splnit do půlnoci prostřednictvím datové schránky nebo portálu Moje daně. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta, má čas na podání do 3. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem. Majitelé by také neměli zapomenout na zaplacení daně z nemovitosti. Posledním termínem je pondělí 31. května.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:31|

Od července skončí 77 z 201 finančních úřadů, nahradí je výjezdy a telefonické konzultace

Ministerstvo financí (MF) od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho šestapadesát budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Ministerstvo o tom v úterý informovalo v tiskové zprávě. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Resort neupřesnil, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 19:08|

Liberec odmítá hledat viníky pokuty v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa

Liberec nebude na svém úřadě hledat viníky a vymáhat po nich náhradu škody kvůli sedmnáctimilionové pokutě, kterou město letos doplatilo státu v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem. Liberec mistrovství pořádal v roce 2009. Sankci mu finanční úřad vyměřil za různá pochybení u staveb, které stát podpořil dotací. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by hledání osob, které jsou odpovědné za škodu vzniklou zaplacením odvodu státu, po tak dlouhé době od šampionátu nebylo efektivní.
23. 11. 2022|

Žádosti o pětitisícový příspěvek budou moci rodiče posílat on-line od pondělí

Úřady práce zatím vyplatily více než 237 tisíc nových příspěvků na děti. Pět tisíc korun má rodinám pomoci zvládnout rostoucí inflaci. Domácnosti, které pobírají přídavky, dostávají pětitisícovou dávku automaticky. Ostatní o ni budou muset požádat, a to například prostřednictvím on-line formuláře. Příjem žádostí začne v pondělí.
12. 8. 2022|

Příspěvek na dítě schválí vláda podle Jurečky ve středu

Vláda ve středu schválí návrh, který umožní vyplatit dávku pět tisíc korun na dítě rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun, avizoval v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet projednávání návrhu minulou středu o týden odložil. Jurečka to dle svých slov navrhl kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Některá ministerstva se postavila k materiálu kriticky a upozornila na jeho nesoulad s ústavním pořádkem nebo právem EU.
29. 5. 2022|

Pětitisícový příspěvek by měl být pro děti, kterým do srpna nebude 18 let. Vyplácení se může opakovat

Příspěvek pět tisíc korun by měl stát vyplatit na děti, kterým letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu hrubého o ni budou muset požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v CzechPointech. U zaměstnaných se bude příjem zjišťovat ze základu pro odvody a u živnostníků a podnikatelů z daňových přiznání. Při dalším zdražování by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku ještě zopakovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který připravilo ministerstvo práce.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 23:07|

30 let zpět: Nešvary pražských taxikářů

Taxikáři často měli a dosud mají špatnou pověst. Jak ukazuje reportáž z května 1992, snahy o nedodržování zákona a šizení zákazníků byly tou dobou u řidičů taxislužeb v metropoli značně rozšířené.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 5. 2022|

30 let zpět: Daňové přiznání zavalilo úřady

Nejvíce práce za posledních 40 let měly finanční úřady kvůli podávání daňových přiznání. Povinnost odevzdat přiznání o dani z příjmu se nově týkala více než jednoho milionu osob, které si vyřídily povolení k podnikatelské činnosti. V případě prodlení či nesrovnalostí v odevzdaném přiznání hrozilo penále ve výši až sto procent rozdílu vyměřené daně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 2. 2022|

Ředitelka Finanční správy Richterová končí. Nástupce vzejde z výběrového řízení

Ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová požádala o odvolání z funkce, a to k 28. březnu. Skončí zhruba po třech letech, nastoupila koncem roku 2018. Kdo místo ní poslední březnové pondělí stane v čele soustavy zodpovědné za výběr daní, určí výběrové řízení, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
28. 1. 2022|

Podnikatelé podali přihlášky k paušální dani. Vláda slibuje zvýšit limit na dva miliony

V pondělí byl poslední den, kdy se mohli podnikatelé přihlásit k placení paušální daně. Koncem loňského roku ji využívalo téměř sedmdesát tisíc poplatníků a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) očekává, že číslo se letos zvýší. Daň má podnikatelům ušetřit administrativu, protože v jedné platbě zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Prozatím tento režim mohou využít podnikatelé s příjmy do milionu korun, kteří nejsou plátci DPH. Nová vláda v programovém prohlášení slibuje, že limit pro plátce DPH i paušální daň zvýší.
10. 1. 2022|

Na přihlášení k paušální dani mají noví zájemci poslední dny. Režim už využívají desítky tisíc podnikatelů

Paušální daň vstupuje do druhého roku svého fungování a pro nové zájemce zbývá čas do pondělí, pokud se k ní chtějí v letošním roce přihlásit. Podnikatelé, kteří už režim využívají, znovu oznámení podávat nemusejí. Je jich zhruba 66 tisíc. Pro rok 2022 se měsíční platba zvýšila o zhruba pět set korun za měsíc, a to s ohledem na růst záloh na sociální a zdravotní pojištění.
8. 1. 2022|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|

Jindřichohradecká místní dráha je v ohrožení. Dopravce dluží miliony nejen finančnímu úřadu

Finanční úřad podal trestní oznámení na Jindřichohradecké místní dráhy. Provozovatel tamní úzkokolejné trati totiž dluží za loňský rok na dani z příjmu (včetně úroků) přes čtyři miliony korun. Dopravce má ale pohledávek víc. I proto se cestující obávají o budoucnost provozu těchto vlaků.
5. 10. 2021|

Plzeňská firma uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy

Plzeňská firma WorkPress Aviation vyrábějící letecké komponenty po čtyřech letech uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy. Podle Generálního finančního ředitelství má usnesení podřízeného orgánu řadu rozporů a případem se musí zabývat znovu. Společnost říká, že se kvůli postupu úředníků ocitla v problémech.
15. 8. 2021|

Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica

Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|

Končí termín pro zaplacení daně z nemovitosti, při dluhu hrozí exekuce

Posledním termínen pro zaplacení daně z nemovitých věcí je pondělí 31. května. Upozornila na to finanční správa na Twitteru. Pokud je daň vyšší než 5000 korun, je možné ji zaplatit ve dvou splátkách. Platit daň z nemovitosti je třeba každý rok, finanční úřady poplatníkům zasílají informace s výší stanovené daně. Daňové přiznání k dani z nemovitosti se podává jednou, a to po pořízení nemovitosti nebo v případě změny. Termín pro jeho odevzdání byl letos kvůli pandemii prodloužen do 1. dubna.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 15:43|

Blíží se termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě, elektronicky lze i později

V pondělí 3. května je poslední termín pro podání přiznání k dani z příjmů v papírové podobě. Do 1. června mají čas ti, kteří zvolí elektronickou cestu. Běžně bývají obě lhůty o měsíc kratší, stát je ale prodloužil kvůli koronavirové krizi. Do poloviny tohoto týdne lidé a firmy odevzdali přes milion a 840 tisíc formulářů. Těm, kteří se s podáním opozdí o víc než pět pracovních dnů, hrozí sankce.
2. 5. 2021|

Na finanční úřady zatím přišlo 1,7 milionu daňových přiznání. Na podání papírových formulářů zbývá 14 dní

Lidé a firmy dosud podali 1,66 milionu daňových přiznání. Na podání těch papírových zbývá v prodlouženém termínu posledních 14 dní. Fyzické osoby volí nejčastěji právě papírový formulář, firmy naopak posílají přiznání hlavně elektronicky. Informace poskytla České televizi Klára Křehková z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
19. 4. 2021|

Komunikovat s finančním úřadem půjde bez fyzické přítomnosti, správa spustila on-line služby

Ministerstvo financí a finanční správa od nedělního spuštění on-line služeb finančních úřadů v rámci portálu Moje daně evidují dva tisíce nových uživatelů daňových informačních schránek. Portál nabízí komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti, systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál je možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému má osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost.
28. 2. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 11:37|

Paušální daň bude letos využívat zhruba 60 tisíc živnostníků, spočítalo ministerstvo financí

K nově zavedené paušální dani se přihlásilo 57 826 živnostníků. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že někteří zřejmě ještě přibudou, protože se k paušální dani hlásí poštou. Původně ministerstvo očekávalo, že o ni bude mít zájem až 120 tisíc živnostníků. Nová daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů.
12. 1. 2021|

Finanční úřady kvůli paušální dani prodlužují úřední hodiny

Finanční úřady budou mít v pátek a v pondělí prodloužené úřední hodiny. Důvodem je blížící se termín pro podnikatele, kteří plánují využít nově zavedenou paušální daň. Rozhodnutí o tom, že ji živnostník bude využívat, musí oznámit finančnímu úřadu do pondělí 11. ledna, vyplývá z informací finanční správy. V pátek tak budou finanční úřady otevřeny od osmi do 17 hodin a v pondělí od osmi do 18 hodin.
7. 1. 2021|