TÉMA

Informační systém

Poslanci schválili sjednocení volebních pravidel. Zachová se hlasování ve dvou dnech

Sněmovna odsouhlasila zákon sjednocující pravidla voleb. Jejich organizace se zpřehlední a zrychlí. Přinese jednodušší podobu hlasovacích lístků i získání voličských průkazů nebo elektronizaci podávání kandidátních listin. Sněmovna měla původně na programu ještě úpravu zbraňové legislativy, ale po průtazích v projednávání bude pokračovat ve středu od devíti hodin ráno.
24. 10. 2023Aktualizováno24. 10. 2023, 20:52|

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, má bránit daňovým únikům

Finanční správa chce vybudovat nový informační systém, který by měl mimo jiné pomoct k efektivnějšímu výběru daní a zjišťování daňových úniků. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce řekla nová generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová. Systém by měl být uveden do provozu na přelomu let 2025 a 2026.
21. 5. 2023|

Ministerstvo chystá registr žáků. Má sdružovat informace o dítěti od jeho vstupu do vzdělávacího systému

Ministerstvo školství (MŠMT) chce vytvořit registr žáků, který má mimo jiné usnadnit zápisy do mateřských a základních škol a umožnit elektronizaci přihlašování na střední školy. Registr, který bude součástí nového Informačního systému vzdělávání s názvem eEdu, by měl být k dispozici nejdříve v roce 2025. Podle odhadů by vytvoření informačního systému mělo stát zhruba 50 milionů korun.
18. 3. 2023|

Státní úřady i soukromé firmy ruší účty na TikToku, některé budou zákaz užívání aplikace kontrolovat

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v zemi zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vlastní účet na sociální síti TikTok měly jen některé státní instituce, třeba Úřad vlády ČR, který jej už ale zrušil. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 18:38|

TikTok je bezpečnostní hrozba, varuje NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před instalací a používáním čínské aplikace TikTok na zařízeních s přístupem k systémům spadajícím do kritické informační infrastruktury a dalších významných informačních systémům. Úřad ve středu sdělil, že aplikace představuje bezpečnostní hrozbu. Zvážit používání aplikace i to, co skrze ni lidé sdílí, doporučuje úřad i široké veřejnosti.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 22:04|

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

Digitalizace justice stála podle kontrolorů už stovky milionů, soudy jsou ale dál plné papírů

Minimální efekt měly podle Nejvyššího kontrolního úřadu stamilionové výdaje určené na digitalizaci justice. Ministerstvo spravedlnosti vydalo podle kontrolorů v minulých pěti letech 331,5 milionu korun na rozvoj eJustice, ale nedokončilo klíčové informační systémy a ani nezačalo s jejich zapojením. NKÚ vyhodnotil plnění strategie eJustice včetně jejího řízení jako neefektivní. Ministerstvo je nicméně přesvědčeno, že za průtahy stojí objektivní okolnosti. Ujistilo, že práce na digitalizaci pokračují.
7. 11. 2022|

Hackeři napadli íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Žádají propuštění demonstrantů

Íránská jaderná agentura v neděli uvedla, že hackeři napadli informační systém její dceřiné firmy působící v jediné íránské jaderné elektrárně v Búšehru. Podle agentury za útokem stojí zahraniční stát.
23. 10. 2022|

V informačním systému evropských podpor jsou neúplné údaje, stát ho nedokáže využít naplno, tvrdí NKÚ

Jen omezeně dokázalo ministerstvo práce a sociálních věcí využít kontrolní nástroje informačního systému Evropského sociálního fondu, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Podle jeho pracovníků jsou navíc některé údaje v systému nepřesné či neúplné. K samotnému vzniku informačního systému však NKÚ nemá výhrady. Ministerstvo odmítlo, že by systém využívalo omezeně.
30. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 11:01|

Soud zrušil dávnou pokutu pro správce jízdních řádů, který nechtěl vydat data pro vyhledávač spojení

Milionovou pokutu, kterou kdysi dostala společnost Chaps od antimonopolního úřadu, soudy zrušily. Nejvyšší správní soud potvrdil předchozí verdikt, čímž ale případ údajného zneužití dominantního postavení firmou, která vede celostátní informační systém jízdních řádů IDOS, nekončí. ÚOHS se jím musí zabývat znovu a musí zohlednit stanovisko soudů.
19. 5. 2022|

Soud vyslechne 120 svědků kvůli zmanipulovaným IT zakázkám s čtvrtmiliardovou škodou

Olomoucký krajský soud otevřel rozsáhlý případ třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy se škodou zhruba čtvrt miliardy korun. Obžalobě čelí 24 lidí, především zástupců IT společností, a firmy Tesco SW a Eunice Consulting. Podle obžaloby po vzájemné dohodě ovlivňovali veřejné zakázky s cílem zvýhodnit vybranou společnost. Soud do konce roku nařídil celkem 32 jednání, vyslechnout chce do této doby vyslechnout i 120 svědků.
21. 9. 2021|

Rozvojové potřeby malých obcí bude mapovat informační systém, ministerstvo ho dá zdarma

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) letos zdarma zpřístupní všem obcím a krajům informační systém AGIS. Měl by elektronicky mapovat veškerá data o potřebách obcí do tří tisíc obyvatel, jako je například stav silnic, školství, zdravotnictví a dalších služeb v jednotlivých sídlech. Jejich zástupci je budou moci využívat také při sestavování dotačních žádostí. Řekla to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).
19. 7. 2021|

Irské zdravotnictví se stalo terčem kyberútoku. Úřady vypnuly informační systémy

Počítačový systém irského zdravotnictví zasáhl kybernetický útok. Všechny informační systémy byly vypnuty z důvodu ochrany před vyděračským softwarem, ale program očkování proti covidu-19 to neovlivnilo, uvedl provozovatel služeb. Podle vlády za napadením stojí mezinárodní gang a jde nejspíš o dosud nejvážnější kybernetický útok na irský stát.
14. 5. 2021Aktualizováno14. 5. 2021, 22:39|

Hackeři zaútočili na nemocnici následné péče v Horažďovicích. Vyřadili její informační systém

Nemocnice následné péče v Horažďovicích na Klatovsku se stala terčem kybernetického útoku, zjistil server Aktuálně.cz. Hackeři vyřadili část informačního systému zdravotnického zařízení. O hackerském útoku už dříve informoval Český rozhlas, neupřesnil však, jakého zařízení se týkal. Hackeři napadli nemocnici minulý týden, nyní už funguje bez omezení. Případem se zabývá policie.
14. 1. 2021|

Olomouc testuje nový varovný informační systém. Nahradí staré sirény a obecní rozhlas

V Olomouci zahájili testovací provoz nového varovného a informačního systému. Město ho postupně instaluje od poloviny roku 2019, zatím čítá bezmála patnáct set akustických jednotek. Dokončení bezdrátového systému je naplánováno na letošní podzim. Nový systém umožní flexibilnější a srozumitelnější informování obyvatelstva.
13. 1. 2021|

OKsystem bude dál spravovat systém na výplatu dávek. Ministerstvo práce s ním znovu prodlužuje smlouvu

Ministerstvo práce (MPSV) znovu prodlužuje smlouvu na provoz informačních systémů pro vyplácení dávek se společností OKsystem. Kontrakt, který vyprší na konci roku, podepíše úřad do poloviny února. Pokud by se mu do té doby nepodařilo vybrat v soutěži nového provozovatele, osloví dosavadní firmu k další spolupráci. Trvat by měla případně do doby, než by vybraný vítěz nastoupil, uvedlo ministerstvo práce.
23. 12. 2020|

Tipy na výlety i zajímavosti o nalezištích. Archeologové spustili informační systém

Archeologický ústav Akademie věd dokončil a zpřístupnil digitální informační systém, ve kterém mohou vědci najít data ke všem výzkumům provedeným v posledních sto letech. Laické veřejnosti pak web nabízí tipy na výlety i zajímavosti o archeologických nalezištích.
1. 6. 2020|

Po kybernetickém útoku nemá FN Brno stále funkční informační systém. Péče zůstává omezená

Fakultní nemocnice Brno po pátečním kybernetickém útoku postupně zapojuje počítačové systémy. Náměstek ředitele Ondřej Ludka řekl, že se podařilo spustit transfuzní informační systém. Podle něj ale stále není funkční nemocniční informační systém, a proto je péče do jisté míry omezená.
18. 3. 2020|

Ministerstvo práce nesmí uzavřít smlouvu na systém vyplácení dávek, rozhodl antimonopolní úřad

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je pravomocné, řekla jeho mluvčí Milena Marešová. Podle úřadu MPSV v tendru vyřadilo vítěze, firmu DXC Technology, kvůli nízké ceně. Krok ale transparentně nevysvětlilo, čímž porušilo zákon o zadávání veřejných zakázek. MPSV s tím nesouhlasí, odvoláním nechtělo ale případ dál protahovat. Výtky zohlední v zadávacím řízení.
3. 1. 2020Aktualizováno3. 1. 2020, 13:07|

Zakázku na správu daňového informačního systému získala firma O2 IT Services

Veřejnou zakázku na podporu a vývoj Automatizovaného daňového informačního systému (ADIS) na roky 2020 až 2023 získala společnost O2 IT Services. Oznámil to mluvčí Finanční správy Petr Habáň.
28. 11. 2019|

Ministerstvo obrany odebírá z mobilů Huawei bezpečnostní aplikaci

Ministerstvo obrany nařídilo odstranit ze služebních telefonů značky Huawei bezpečnostní aplikaci AirWatch, svým pracovníkům proto rozeslalo podrobný manuál. Informoval o tom v sobotu server iROZHLAS.cz. Je to první konkrétní opatření, které ministerstvo provedlo v reakci na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
9. 2. 2019Aktualizováno9. 2. 2019, 12:38|