TÉMA

Hanoj

Slovenská policie obvinila v kauze únosu Vietnamce osm lidí včetně exporadce Fica, píše Denník N

Slovenská policie obvinila osm lidí v sedm let staré kauze únosu vietnamského podnikatele z Německa přes Česko, Slovensko a Moskvu do Vietnamu. Mezi stíhanými jsou příslušníci vietnamské tajné služby a někdejší poradce slovenského premiéra Roberta Fica Quang Le Hong. Napsal to list Denník N.
6. 4. 2024|

Přes padesát lidí zemřelo při požáru bytového domu ve Vietnamu

Při rozsáhlém požáru bytového domu v hlavním městě Vietnamu Hanoji zahynulo v noci na středu 56 lidí a dalších 37 utrpělo zranění. Vyplývá to z aktualizované bilance, kterou zveřejnila vietnamská státní televize VTV. Dosavadní zprávy hovořily o třiceti mrtvých.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 15:36|

USA chtějí posílit roli Vietnamu v produkci čipů. Biden slíbil i spolupráci na umělé inteligenci

Americký prezident Joe Biden se zúčastnil obchodního fóra v Hanoji. Setkal se také s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Jednali o významu Vietnamu ve světové produkci čipů. Bílý dům zároveň oznámil, že letecká společnost Vietnam Airlines uzavřela s americkou firmou Boeing smlouvu o nákupu padesáti letounů 737 MAX v hodnotě 7,8 miliardy dolarů (177,7 miliardy korun). Na obchodním fóru v Hanoji Biden řekl, že vztahy mezi Spojenými státy a Vietnamem vstoupily do nové fáze.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 21:26|

Z USA a Vietnamu jsou „všeobecní strategičí partneři“. Biden mluvil o vztazích s Čínou

Spojené státy a Vietnam povyšují své diplomatické vztahy na takzvané všeobecné strategické partnerství, které bude stát na nových obchodních dohodách o polovodičích, vzácných minerálech a potenciálně i bezpečnosti. Podrobnosti o smlouvách nicméně zatím nebyly zveřejněny. Informuje o tom agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden se v neděli v Hanoji setkal s generálním tajemníkem komunistické strany Nguyen Phu Trongem a dalšími vysokými činiteli.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:04|

Vietnam se stále potýká s obchodem s lidmi. Situaci se snaží řešit organizace Blue Dragon

Navzdory pokrokům v posledních letech se Vietnam stále potýká s problémem obchodu s lidmi. Jeho oběťmi jsou často ti nejbezbrannější, tedy děti. O to, aby nekončily na ulici, se už přes dvacet let snaží australská organizace Blue Dragon – i za pomoci Česka.
25. 4. 2023|

Česko by mohlo dodat do Vietnamu letadla nebo radary, píše Reuters

Vietnam jedná s Českou republikou o vojenských dodávkách včetně letadel a radarů a také o modernizaci obrněných vozidel a střelných zbraní. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroj české vlády. Hanoj usiluje o diverzifikaci svého převážně ruského arzenálu.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 11:20|

Státní zástupkyně obžalovala 12 Rusů a Vietnamců za zneužití systému udělování víz

Státní zástupkyně podala obžalobu na 12 Rusů a Vietnamců v souvislosti s prolomením systému na udělování víz do Česka Visapoint. Na dotaz ČT to potvrdila přímo dozorující žalobkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Díky kupčení s termíny měla skupina získat stovky milionů korun. Případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 9.
2. 11. 2022|

Vědci objevili v oblasti Mekongu přes dvě stě nových druhů. Je mezi nimi i opice s kruhy kolem očí

Více než 220 nových živočišných a rostlinných druhů objevili vědci v širší oblasti Mekongu, která zahrnuje Thajsko, Kambodžu, Myanmar, Vietnam a Laos. Je mezi nimi i opice s výraznými bílými kruhy kolem očí, čolek či desítky plazů, žab a ryb, informovala zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF).
28. 1. 2022|

Severní Korea podnikla další raketový test, druhý během jednoho týdne

Severní Korea přes své východní pobřeží zkušebně odpálila pravděpodobně další balistickou raketu. Podle agentury Reuters to v úterý oznámila jihokorejská armáda. Severokorejská státní média uvedla, že se jednalo o další úspěšný test hypersonické střely.
11. 1. 2022Aktualizováno11. 1. 2022, 20:38|

Severní a Jižní Korea obnovily horkou linku, navzdory raketovým testům

Severní a Jižní Korea v pondělí ráno obnovily horkou linku. S odkazem na sdělení Soulu o tom informuje agentura AP. KLDR prostřednictvím své státní agentury KCNA obnovení společného komunikačního kanálu krátce předtím avizovala. Zároveň vyzvala Soul, aby se zasadil o zlepšení napjatých vzájemných vztahů. Komunikaci se svým jižním sousedem Severní Korea přerušila po pouhých několika týdnech letos v srpnu.
4. 10. 2021|

KLDR odpálila balistickou raketu krátkého doletu, uvádí Soul

KLDR odpálila do moře balistickou raketu krátkého doletu, informovala agentura AP s odvoláním na jihokorejskou vládu. Střela spadla zřejmě do vod mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu, uvedla agentura Kjódó. Severokorejský velvyslanec při OSN zhruba v téže době na Valném shromáždění OSN v New Yorku vyzval Spojené státy, aby upustily od „nepřátelské politiky“ vůči KLDR. USA odpálení střely odsoudily.
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 08:14|

Letadlo americké viceprezidentky Harrisové zpozdil záhadný havanský syndrom

Odlet americké viceprezidentky Kamaly Harrisové na návštěvu Vietnamu se o tři hodiny zpozdil kvůli obavám z takzvaného havanského syndromu. Americké velvyslanectví v Hanoji viceprezidentku informovalo o „neobvyklém zdravotním incidentu“.
25. 8. 2021|

Kimova sestra varovala Soul před společným vojenským cvičením s USA

Sestra a blízká poradkyně severokorejského vůdce Kim Čong-una varovala Jižní Koreu před uspořádáním společných vojenských manévrů se Spojenými státy, které Soul a Washington plánují na tento měsíc. Takové cvičení by zmařilo vyhlídky na zlepšení mezikorejských vztahů, uvedla podle agentury Reuters Kim Jo-čong. Obě Koreje přitom teprve před pár dny obnovily dlouho přerušené komunikační linky.
1. 8. 2021|

Severní a Jižní Korea obnovily komunikační linky

Severní a Jižní Korea obnovily před rokem přerušené horké linky. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na komuniké z kanceláře jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Obnovení komunikačních kanálů od úterního rána ohlásil také Pchongjang.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 11:38|

Pandemie ve světě: Ve Francii a Austrálii se demonstrovalo, Vietnam uzavřel Hanoj

Tokio po zahájení olympijských her ohlásilo dalších 1128 případů nákazy covidem-19. Podle agentury Reuters nákaza v Japonsku v posledních týdnech sílí. Kvůli šíření koronaviru Vietnam dokonce uzavřel svou metropoli Hanoj. V Austrálii zase lidé protestovali v ulicích proti přísným opatřením. Podobná situace byla také ve Francii, kde demonstrovaly desetitisíce lidí proti covidpasům a povinnému očkování. Spojené státy zaznamenaly nejvyšší počet nakažených za poslední měsíce.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 23:20|

Dvě miliardy lidí, třetina světového HDP. Asijsko-pacifické země podepsaly největší dohodu o volném obchodu

Skupina patnácti zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky. Čeští experti mluví o hrozbě i příležitosti.
15. 11. 2020Aktualizováno15. 11. 2020, 15:06|

Ministerstvo zdravotnictví omezilo pohyb lidí na veřejnosti, s výjimkami mohou ven po dvou

Pondělní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví výrazně omezuje pohyb na veřejnosti. Lidé se venku mohou nově pohybovat maximálně ve dvou, s výjimkou členů domácnosti, při výkonu povolání, pohřbů a podnikatelské činnosti. Opatření také zakazuje lidem zdržovat se jinde než v místě bydliště. Pobyt na chatách a chalupách ministerstvo nedoporučuje. Ve středu v Česku přibylo 185 nakažených, tuzemské úřady celkem evidují 1654 lidí. V souvislosti s koronavirem v Česku zemřel šestý člověk.
25. 3. 2020Aktualizováno25. 3. 2020, 22:15|

Kim Čong-un pohrozil, že předvede světu novou zbraň. Pompeo doufá v mír

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v poslední den roku 2019 na jednání vládnoucí strany prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Na poradě vedení vládnoucí strany také ohlásil, že světu brzy předvede novou strategickou zbraň.
1. 1. 2020|

KLDR oznámila provedení významného testu na základně Sohe, kterou slíbila zrušit

Severní Korea oznámila, že provedla „velice významný“ test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Test se uskutečnil v pátek v noci a byl úspěšný, uvedla státní média bez dalších podrobností. Nejnovější výzkumné poznatky v obranné sféře byly podle severokorejské agentury KCNA využity k dalšímu posílení „spolehlivého jaderného odstrašování“.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 09:56|

Severní Korea prý provedla významný test na raketové základně Sohe

Severní Korea oznámila, že provedla „velice významný“ test na základně Sohe, kterou v minulosti využívala k vynášení raket do vesmíru. Jaké zařízení bylo testováno, neupřesnila. Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA budou výsledky zmíněné zkoušky využity k posílení strategického postavení země.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 18:25|

O jaderných zbraních se už bavit nebudeme, vzkázal Trumpovi velvyslanec KLDR

Ukončení jaderného programu KLDR už není podle severokorejského velvyslance při OSN součástí rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy. Zdlouhavá jednání prý nejsou potřeba. Dialog požadovaný Washingtonem označil Kim Song za trik pro účely domácí politické agendy.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 23:40|

Volný obchod a ochrana investic. Evropská unie uzavřela dohody s Vietnamem

Evropská unie v neděli podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters.
30. 6. 2019|

Osmnáct kilo malých úhořů. Celníci zveřejnili případ pašeračky mířící do Vietnamu

Žena původem z Malajsie chtěla z Prahy do Hanoje propašovat osmnáct kilogramů úhořích mláďat. Celníci ji zadrželi 5. ledna a vsadili do vazby, o případu informovali ve čtvrtek spolu s inspekcí a ministerstvem životního prostředí. Úhoři patří k nejpašovanějším zvířatům světa a jedná se o první případ svého druhu, který se v Česku podařilo zachytit.
30. 5. 2019|

Sankce vůči KLDR zatím Trump nemírní. S Kimem se ale klidně sejde znovu

Americký prezident Donald Trump zatím neuvažuje o odvolání sankcí proti Severní Koreji. Prohlásil to v Bílém domě na úvod setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Ten Trumpa vyzval, aby využil nynější příznivé situace na Korejském poloostrově a výhledověuspořádal se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem třetí summit. Tomu se Trump nebrání, chce ale postupovat krok za krokem.
11. 4. 2019|