TÉMA

Odstřel

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

Na Slovensku podle ministra zastřelili medvěda, který zranil několik lidí v Liptovském Mikuláši

Na Slovensku byl v úterý zastřelen medvěd, který před více než týdnem zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Na sociální síti to napsal slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba (SNS). Slovenská vláda na středečním jednání schválila návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 20:06|

Umírala několik týdnů. Policie odložila případ upytlačené vlčice, lidské zavinění se nepodařilo prokázat

Královehradečtí kriminalisté odložili případ údajně upytlačené vlčice na Broumovsku. Nepodařilo se jim zjistit, jestli uhynutí způsobil konkrétní člověk. ČT to sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová. Kvůli zvířeti, které bylo nedaleko obce Šonov chycené do oka a vysílením uhynulo, podali ochranáři v červnu trestní oznámení. Policie případ prošetřovala jako neoprávnění nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví.
24. 10. 2023|

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
2. 6. 2023|

Přemnožení divočáci v Mostě za sebou nechávají stopy v parcích. Vyráží i k obchodům

V severních Čechách už přemnožená divoká prasata běžně, bez ostychu, pronikají do vnitřních částí i velkých měst – děje se to v Ústí nad Labem i v Mostě. Není už žádnou raritou, že se tam divočáci pohybují poblíž domů nebo v městských parcích. Mostecká radnice proto začala myslivcům za odstřel divokých prasat nabízet peníze – osm set korun za kus. Nesmějí je ale samozřejmě střílet uvnitř města, jen na blízkých honebních pozemcích.
22. 5. 2023|

Zvěř na Šumavě ničí mladé stromky. Teplá zima ji nezahnala do obor

Lesníci na Šumavě sčítají škody, které tam napáchala jelení zvěř. Ta kvůli slabé vrstvě sněhu stále přezimuje mimo obory, protože má snadný přístup k potravě. Okusuje i mladé stromky. Škodám se správci parku snaží předcházet odstřelem. A letos spoléhají i na vlky.
30. 1. 2023|

Vlk potrhal ovce v Rakousku a nakonec zahynul pod koly auta u Prostějova. Jeho životní pouť odhalila analýza DNA

Dvě ulovené laně v rakouských Alpách, ale i stržené kozy a ovce má na svědomí během své životní cesty vlk, jehož tělo bylo nalezeno v lednu na Prostějovsku. Odhalila to analýza DNA a její srovnání se stěry ulovené kořisti. Vlk urazil z Alp na Moravu minimálně šest set kilometrů. U Olšan ho pak pravděpodobně srazilo auto.
16. 2. 2022|

Lidé se obávají další těžby čediče v Chuchelně. Povolení je i po letech stále platné

Obyvatelé Chuchelny nedaleko Semil si nepřejí obnovení těžby čediče v místním lomu. Čedič z Chuchelny přitom patří k nejkvalitnějším v Česku, hodí se například pro hodně zatěžované dopravní stavby silnic a železničních tratí. Lom je už sedmnáct let opuštěný, ale povolení k těžbě, které má společnost Eurovia od Báňského úřadu, je pořád platné.
26. 8. 2021|

Slováci naposledy stříleli vlky. Ochrana šelem se zpřísní

Na Slovensku skončila sezona odstřelu vlků. Od listopadu do ledna padlo 39 zvířat. Ta letošní byla poslední, protože vlk dostane přísnější ochranu. Hledání kompromisu trvalo několik týdnů. Zejména chovatelé ovcí se obávali, že neregulované množství šelem bude pro skomírající odvětví znamenat další zátěž.
24. 1. 2021|
Události komentáře

Odstřel šelem nesmí být tabu, říká Čunek. Zatím to není ve hře, oponuje Elfmark

Poslanecká sněmovna se zabývala tím, jak naložit s výskytem vlků v české přírodě. Člen sněmovního výboru pro životní prostředí František Elfmark (Piráti) je přesvědčen, že šelmy je třeba hlavně dobře monitorovat. Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích zdůraznil, že jejich odstřel není možné zcela zakázat.
6. 2. 2019|