TÉMA

Siemens

Nemocnice v Nymburku má novou magnetickou rezonanci, je první v regionu

Nymburská nemocnice má nový přístroj pro magnetickou rezonanci. Je první v regionu a jeho provoz výrazně zkrátí čekací doby na vyšetření. Přístroj umístěný ve zrekonstruovaných prostorách pavilonu E začne fungovat od prosince. Včetně servisu vyšel na zhruba 38,5 milionu korun, nemocnice jej pořídila z evropského programu React-EU. Zařízení funguje pro spádovou oblast se zhruba sto tisíci lidmi.
20. 11. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Handicapu navzdory. Cenu Wernera von Siemense získala brněnská studentka s progresivní spinální svalovou atrofií

Talentovaná studentka informatiky na Masarykově univerzitě Ester Milostná s vážným handicapem získala ocenění udělované v rámci Ceny Wernera von Siemense. Snaží se hledat kreativní přístupy ke vzdělávání a pomáhat ostatním studentům.
22. 3. 2023|

Uplynulé desetiletí českou železnici proměnilo, mizejí malé motoráky i koženky. Zrychlení ale nepřišlo

Desetiletí uplynulo od doby, kdy začal velký přerod české železnice z hlediska vozového parku. Po dlouhé době ustrnutí, kdy provoz závisel na starých „koženkových“ vagonech a zcela nevhodných malých motorových vozech, začaly přicházet zcela nové a koncepčně moderní vlaky. Loni oslavily deset let od svého schválení k provozu motorové jednotky Regio Shark, letos budou mít první kulatiny Regio Pantery, které významně proměnily podobu cestování osobními vlaky na elektrizovaných tratích.
20. 2. 2023|

30 let zpět: Plzeňské Škodě hrozil krach

Začátkem 90. let v Československu zkrachovalo mnoho firem, do té doby vlastněných státem. Před 30 lety se zdálo, že stejný osud potká i plzeňskou Škodu, vyrábějící lokomotivy pro Československé státní dráhy. Právě jejich nepodepsaná objednávka z konce 80. let stála za hrozícím krachem firmy. Vláda tehdy viděla záchranu v privatizaci firmou Siemens.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 9. 2022|

Nemůžeme zaručit bezproblémový provoz Nord Streamu 1, varuje Gazprom

Ruská plynárenská společnost Gazprom nemůže zaručit bezproblémový provoz plynovodu Nord Stream 1. Uvedla, že není jasné, zda dostane opravenou turbínu, jejíž servis v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy. Nord Stream 1 vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU. Nyní prochází pravidelnou údržbou.
13. 7. 2022|

Opuštění Ruska pomáhá firmám v reputaci. Mnohé z nich ale sliby nedovedly do konce

Poté, co Rusko 24. února zahájilo brutální invazi na Ukrajinu, oznámilo mnoho nadnárodních společností dobrovolné omezení nebo zastavení podnikání v této zemi. Některé z nich, jako například Nestlé nebo PepsiCo, byly k tomuto rozhodnutí donuceny poté, co čelily nátlaku ze strany zaměstnanců, zákazníků i investorů. Z nového výzkumu ale vyšlo najevo, že většina firem, které toto slíbily, zřejmě činnost v Rusku zcela neomezila.
29. 6. 2022|

Německo vyhlásilo stav výstrahy. Připravuje se na dobu, kdy ruského plynu bude stále méně

Německá vláda vyhlásila kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska stav výstrahy. Jde o druhý varovný stupeň. Přímé dopady na domácnosti zatím nové opatření mít nebude. Vláda nepočítá ani s úpravou cen, vyzvala ale k šetření. Kabinet se navíc hodlá ještě víc zaměřit na plnění zásobníků, uvolnil na to dalších v přepočtu víc než 370 miliard korun.
23. 6. 2022|

Francie má potíže s dodávkami plynu, méně ho přichází taky na Slovensko

Tok zemního plynu z Ruska do Německa plynovodem Nord Stream 1 byl v pátek dopoledne stabilní a držel se v blízkosti hodnot, na které je ruská státní plynárenská společnost Gazprom snížila ve čtvrtek. Z Německa už ale od středy neproudí žádný plyn do Francie. Ruská strana oznámila slovenským plynárnám SPP krácení dodávek zemního plynu na pátek o polovinu. Česko získalo část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 14:58|

Pracovní karanténa by se mohla týkat zdravotnictví či energetiky, řekl Rakušan

Pracovní karanténa by se mohla týkat profesí ve zdravotnictví, dopravě, energetice, vodním hospodářství či pohřebnictví. Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl jeho šéf a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Definitivní znění opatření k pracovní karanténě ale podle něj bude oznámeno až po zasedání vlády.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 22:59|

Dráhy objednaly desítky nových vlaků pro regiony. Na své železniční novinky čekají i RegioJet a Jihomoravský kraj

České dráhy objednaly 31 elektrických jednotek od Škody Transportation, které chtějí nasadit na hlavní tratě v Čechách včetně těch v okolí Prahy. Završily tím sadu objednávek, které by na koleje v Čechách i na Moravě měly přivést přes sto nových vlaků – nejen elektrických, ale i dieselových. Vyjedou v horizontu dvou až tří let.
22. 12. 2021|

Káhira nechá postavit vysokorychlostní železnici mezi Středozemním a Rudým mořem

Egypt podepsal dohodu o vybudování vysokorychlostní železnice za 4,5 miliardy dolarů (96,3 miliardy korun), která spojí pobřeží Rudého a Středozemního moře. O smlouvě mezi Národním úřadem pro tunely (NAT) a konsorciem, které zahrnuje společnosti Siemens Mobility, Orascom Construction a Arab Contractors, informovala egyptská vláda. Šéf Siemensu Roland Busch projekt nazval „Suezským průplavem na kolejích“. Vlaky zkrátí dobu jízdy o polovinu. Budou přepravovat pasažéry i náklad.
1. 9. 2021|

Emil Kolben sbíral zkušenosti u Edisona, vsadil ale na střídavý proud. Stroje, které začal před 125 lety vyrábět v Praze, zná celý svět

Když se řekne kolbenka, vybaví se mnoha lidem velká továrna. Pojmenování přitom pochází od českého průmyslníka a vynálezce Emila Kolbena, který tu svou, elektrotechnickou, továrnu se jménem Kolben a spol. založil přesně před 125 lety. Podnik, který byl předchůdcem ČKD, se během několika desetiletí rozšířil na gigantický průmyslový celek s neobyčejnou produkční kapacitou, jehož elektromotory, vodní turbíny, lokomotivy, tramvaje nebo vybavení pro elektrárny získaly světovou proslulost. Svoje první zkušenosti sbíral Kolben až ve Spojených státech u slavného vynálezce T. A. Edisona, klíčové však bylo i jeho setkání s Nikolou Teslou.
9. 6. 2021|

Jedinečné budapešťské metro slaví 125 let. Bylo jedním z prvních, inspirovalo svět

Když je někdo druhý na světě, často se na něj poněkud zapomíná. Snad každý ví, že první metro na světě měl Londýn. Kdo byl po něm, nejenže není už tak dobře známé, navíc je to trochu sporné. Když ale zúžíme vymezení metra na čistě podzemní dráhu s vlaky s vlastním pohonem, narazíme na Budapešť. Dnes jezdí pod maďarskou metropolí čtyři podzemní linky, ta nejstarší se od zbylých výrazně odlišuje. V provozu je od roku 1896, zcela specifické jsou její vozy i podoba stanic.
2. 5. 2021|

Jak využít vysloužilé baterie z elektromobilů? Řešení přinesl vědec, který dostal cenu Wernera von Siemense

Cenu Wernera von Siemense za přínos v přírodních a technických vědách letos dostalo 21 vědců, studentů a pedagogů. Patří k nim například vědkyně Markéta Bocková, u níž porota ocenila disertaci věnovanou výzkumu optických biosenzorů, nebo lékař a pedagog Petr Šťourač, který zavádí do výuky inovativní metody. Laureáti si letos rozdělili 900 tisíc korun. Předání cen proběhlo kvůli pandemii ve čtvrtek večer on-line.
12. 3. 2021|

Ostravská Škoda Vagonka se rozroste na dvojnásobek. Bude to stát miliardu, přibere 450 zaměstnanců

Skupina Škoda Transportation investuje v následujících dvou letech do své ostravské dceřiné firmy Škoda Vagonka miliardu korun. V projektu Nová Vagonka postaví novou lakovnu za 300 milionů korun, obráběcí centrum za sto milionů či dvě výrobní linky za 200 milionů korun. Prostory firmy se mají rozrůst na dvojnásobek a navýší se i počet zaměstnanců ze 450 na 900.
27. 2. 2020|

Výrobce vlaků TGV koupí za šest miliard eur vlakovou divizi společnosti Bombardier

Francouzský výrobce vlaků Alstom uzavřel předběžnou dohodu o převzetí vlakové divize kanadské strojírenské společnosti Bombardier. Za stoprocentní podíl v divizi Bombardier Transportation zaplatí 5,8 až 6,2 miliardy eur (144 až 154 miliard korun). Divize působí také v Česku, svůj výrobní závod má v České Lípě.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 20:28|

S ojetými vlaky nových dopravců česká železnice nezestárla. Lze si na ní připomenout i zlatá šedesátá

Komfort 60. let, inovace 80., revoluční 90. léta i žhavá současnost. To není pohled na playlist nějakého rádia, nýbrž na české koleje. V pravidelném provozu se cestující s tím vším setkají. Příchod nových dopravců přes všechny výhrady znamenal na většině tras zlepšení – nebo by znamenal, pokud by šlo jen o nasazovaná vozidla. Motoráky nakoupené z druhé ruky se dají nazvat mírným pokrokem v mezích zákona – zdaleka nejsou tím nejmodernějším, čím lze po českých, natožpak evropských kolejích cestovat, ale v souhrnu kvůli nim vozový park ani nezestárl.
15. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 11:23|

Praha prověří zakázku na servis vlaků metra a změní stanovy dopravního podniku

Hlavní město nechá interně prověřit zakázku na servis souprav metra za 14,6 miliardy korun, kterou kritizuje opozice a koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). Koaliční strany se kromě toho shodly na tom, že město změní stanovy firmy, aby o podobně velkých zakázkách musela informovat vedení města. Piráti a Praha Sobě naopak nepodpořili návrh členů Spojených sil odvolat ředitele DPP Petra Witowského a náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě).
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 18:02|

Pendolino přijelo pod stromeček. První cestující svezlo v roce 2004 před Štědrým dnem

Pendolino vozí cestující v Česku patnáct let. Výročí oslavily jednotky s naklápěcí skříní den před Štědrým dnem – zkušební provoz s cestujícími začal na rychlíkové lince Praha–Děčín 23. prosince 2004. Zpočátku provázely pendolina velké těžkosti, které vedly i k jejich úplnému stažení z provozu počátkem roku 2006. Dnes jsou ale docela spolehlivou zbraní Českých drah v boji proti konkurenci na trase z Prahy do Ostravy i Košic.
24. 12. 2019|

Siemens uzavře svůj závod v Králíkách. Dvě pětiny zaměstnanců přesune do Letohradu

Německý technologický koncern Siemens uzavře do konce příštího roku svůj závod v Králíkách na Orlickoústecku. Pracuje v něm 369 zaměstnanců, asi 160 z nich dostane nabídku práce v Letohradě. Firma už o tom informovala krajský úřad.
2. 12. 2019|

V Plané nad Lužnicí spustili největší bateriové úložiště v Česku, průměrná domácnost by z něj fungovala rok

Energetická skupina C-Energy spustila v pátek v areálu v Plané nad Lužnicí na Táborsku největší bateriové úložiště v Česku. Celková investice činila 70 milionů korun, samotný bateriový systém stál 60 milionů.
20. 9. 2019|

Německo vytvoří fond, který má bránit domácí firmy před čínským převzetím

Německo plánuje do konce letošního roku schválit zákony o vzniku státního fondu, který by chránil důležité domácí firmy před převzetím čínskými a dalšími zahraničními investory. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje.
20. 3. 2019|

Trutnovsko se osypalo spalničkami. Ohniskem je zdejší závod Siemensu

Trutnovsko bojuje s rostoucím výskytem spalniček, kterými se v regionu nakazila už více než dvacítka lidí. Ohniskem tohoto vysoce infekčního onemocnění se stal zdejší závod společnosti Siemens, který kvůli němu dokonce musel omezit výrobu.
5. 3. 2019|