TÉMA

Kamery

Při střelbě je důležité neriskovat, utéct a schovat se. Pomoct mohou i nácviky správné evakuace

Nádraží, centra měst nebo obchodní domy jsou místa, kde může s vyšší pravděpodobností dojít k nebezpečnému incidentu. Bezpečnostní experti po tragédii na pražské filosofické fakultě radí v případě hrozícího útoku zbytečně neriskovat, utéct nebo se schovat a počkat na příjezd policie. Aktivní odpor doporučují pouze při bezprostředním ohrožení života.
5. 1. 2024|

České dráhy častěji řeší napadání personálu pasažéry, ve vlacích tak přibydou kamery

České dráhy letos ve více případech a častěji než dřív musí řešit napadení svých pracovníků cestujícími. Za první půlrok státní železniční dopravce eviduje bezmála dvě stovky takových incidentů. A reaguje na to tím, že rozšíří kamerový systém přímo ve vlacích.
2. 8. 2023|

Generace dotykových obrazovek si pořád potřebuje svět osahat, ukazuje londýnské muzeum

Pro děti narozené po roce 2015 je svět plný moderních technologií zcela přirozeným prostředím. I proto se jim někdy přezdívá generace dotykových obrazovek. Jak tyto malé návštěvníky zaujmout, motivovat, inspirovat se stalo úkolem pro nový – dětem vyhrazený – prostor v londýnském Victoria and Albert Museu.
7. 7. 2023|

Přetížené kamiony ničí dálnici D1. Vysokorychlostní váhy, které by je odhalily, nefungují

Modernizovanou dálnici D1 i silnice v okolí měsíčně ničí tisíce přetížených kamionů. Jediné vysokorychlostní váhy na Vysočině, které by neukázněné řidiče odhalily, ale nefungují – u Velkého Meziříčí je zničil řidič nákladního auta, ty na dálnici stále čekají na kalibraci.
24. 6. 2023|

Dva řetězce v Austrálii používají systém rozpoznávání obličejů. Tyto technologie se vymykají kontrole, varují ochránci lidských práv

Australské úřady začaly vyšetřovat dva vlivné obchodní řetězce kvůli kamerám, které rozpoznávají obličeje zákazníků. Firmám Kmart a Bunnings hrozí tresty za porušení zákonů na ochranu soukromí. Tři čtvrtiny jejich zákazníků totiž o podrobném sledování vůbec netušily. Řetězce kamery hájí jako bezpečnostní opatření. Ochránci lidských práv ale varují, že se podobné technologie už teď vymykají kontrole. Podle experta na informační technologie Vladimíra Smejkala by za toto v Česku hrozil postih, protože v Evropě platí Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR).
14. 7. 2022|

Kroky Íránu komplikují jednání o jaderné dohodě. Odstranění kamer není banalita, říká zpravodaj ČT

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) varovala, že nejnovější kroky Íránu mohou být fatální ranou pro šance na obnovení dohody o kontrole tamního jaderného programu. Teherán ve čtvrtek oznámil, že odstraní kamery, které dosud monitorovaly některá jaderná zařízení. Šéf MAAE Rafael Grossi tento krok označil za vážný problém.
10. 6. 2022|

Brněnští vědci vyvinuli systém umělé inteligence na plašení špačků

Vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického (VUT) v Brně vyvinuli inteligentní systém plašení špačků, který pomáhá vinařům zabránit škodám působeným nálety těchto ptáků. Vedoucí projektu Eliška Vlachová Hutová uvedla, že o systém má zájem komerční firma, která jej plánuje vyrábět a prodávat.
8. 2. 2022|

Vloupání během pandemie přibylo, města proti nim bojují kamerami

Kriminalita v Česku dál klesá. V době koronaviru ubylo drobných krádeží, mravnostních deliktů i násilných činů. Zvýšil se ale počet vloupání, kvůli kterým si i menší města v současnosti pořizují kamerové systémy.
31. 7. 2021|

Čína testuje na Ujgurech kamerový software, který rozeznává emoce, tvrdí BBC

Čínské úřady zkouší na Ujgurech v provincii Sin-ťiang kamerový systém se softwarem, který má za cíl odhalit emocionální stav pozorovaných. Informoval o tom server BBC s odkazem na nejmenovaného programátora. Čína dlouhodobě čelí kritice za svůj přístup k většinově muslimským Ujgurům. Místní úřady tvrdí, že zevrubné sledování místních obyvatel je nutné z bezpečnostních důvodů.
26. 5. 2021|

Policie odhalila od začátku února stovky řidičů bez elektronické dálniční známky

Přes šest stovek pokut rozdali policisté první týden kontrol nových elektronických dálničních známek. K odhalení neplatičů jim pomohly před týdnem spuštěné kamery na mýtných branách. Od začátku února tak policisté rozdali pokuty za více než 540 tisíc korun. České televizi to potvrdil mluvčí policejního prezidia David Schön. Za jízdu po dálnici bez platné známky mohou řidiči dostat pokutu až 100 tisíc korun, přímo na místě až pět tisíc.
8. 2. 2021|

Video z jatek ve Všeticích ukazuje kopání do zvířat. Firmu prověří veterináři

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) čeká do týdne sdělení ředitele Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda o výsledcích kontrol a přijatých opatření kvůli videu, kde je vidět kopání do zvířat na jatkách ve Všeticích. Chování zachycené na záběrech odsoudil a zopakoval, že stát chystá kontrolu všech jatek v Česku.
16. 10. 2019|

Umělá inteligence určená pro sledování lidí má v Číně rozeznávat jednotlivé pandy

Čína chce pomocí nové aplikace rozeznávat pandí obličeje. Technologie vyvinutá a užívaná v zemi pro kontrolu lidí má nyní posloužit k ochraně zvířat. Vědcům umožní podle agentury DPA pandy identifikovat a zjistit o životě a chování tohoto ohroženého druhu savců více.
21. 5. 2019|

V ruské části ISS budou astronauty sledovat kamery. Jde o reakci na aféru s dírou v Sojuzu

V ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) budou rozmístěny sledovací kamery. Příslušné nařízení už podepsal šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Podle ruských médií, která v této souvislosti připomínají loňský incident s vyvrtanou dírou v lodi Sojuz, o tom informoval mluvčí Roskosmosu Vladimir Ustimenko.
7. 3. 2019|

Nice při karnevalu otestovalo systém, který má rozpoznat člověka i podle 30 let staré fotografie

Nice během karnevalu jako první francouzské město vyzkoušelo nový kamerový systém, který je založený na rozpoznávání obličejů. Cílem je pomoci při identifikaci nebezpečných osob a zabránit možným teroristickým útokům. V roce 2016 zažilo atentát i toto jihofrancouzské letovisko. Zemřelo tehdy 86 lidí.
7. 3. 2019|

Rychlé řidiče nachytají radary v Jihlavském tunelu, později se vrátí na D1

Radary z dálnice D1 budou měřit rychlost v Jihlavském tunelu na obchvatu města, který spojuje hlavní tah na Znojmo s dálničním přivaděčem k D1. Systém úsekového měření rychlosti, který se osvědčil při dohledu na osmdesátku v modernizované části dálnice D1, teď bude kontrolovat šedesátku v tunelu.
6. 3. 2019|
Brexit

Britský kabinet tajně jednal o odložení brexitu. Alespoň o osm týdnů, napsal The Telegraph

Členové britské vlády tajně jednali o plánech na odložení odchodu Británie z Evropské unie o osm týdnů. S odvoláním na své zdroje o tom informoval server The Telegraph. Premiérka Theresa Mayová přitom dlouhodobě odmítá odložit termín brexitu, který je nyní stanoven na 29. března. Sporným bodem zůstává takzvaná irská pojistka. Její změny ale ve středu odmítl jak irský premiér Leo Varadkar, tak předseda Evropské rady Donald Tusk. O irské pojistce mezitím jednala premiérka Mayová v Belfastu, kde ji irští republikáni varovali před neřízeným brexitem.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 17:19|

Polská jatka budou sledovat kamery. Maso zadržené v Praze neobsahovalo antibiotika ani bakterie

Polská jatka budou sledovat kamery, změna bude schválena do konce března, řekl českému ministrovi zemědělství Miroslavovi Tomanovi (za ČSSD) jeho polský protějšek Krzysztof Ardanowski. Dozor na jatkách bude jen státní, skončí tak praxe, kdy mohli státní veterinární inspektoři delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře. Čeští veterináři mezitím pro Českou televizi uvedli, že při testech polského masa zadrženého v Praze se nenašly antibiotika ani nebezpečné bakterie, testovat se bude ještě salmonela.
5. 2. 2019Aktualizováno5. 2. 2019, 14:45|