TÉMA

Chodník

Most u Zvíkovského Podhradí se na půl roku uzavřel. Cesta na Tábor se prodlouží o patnáct kilometrů

Most přes Vltavu u Zvíkovského Podhradí se v úterý po třiceti letech od poslední rekonstrukce uzavřel. Pro řidiče na Písecku to znamená, že na trase mezi Milevskem a Čimelicemi neprojedou, využít musejí dlouhou objížďku. Uzavírka mostu má trvat půl roku. Jihočeský kraj práce nechtěl odkládat kvůli špatnému stavu mostu.
2. 4. 2024|

Dřevěný chodník na dlouhém mostě v Českých Budějovicích čeká generální oprava

Frekventovaný dřevěný chodník na Dlouhém mostě v Českých Budějovicích se rozpadá. V některých částech zůstaly po zimě mezery mezi prkny a také uvolněné šrouby. Radnice proto plánuje generální opravu.
8. 3. 2024|

Řidiči na pražském Žižkově musí počítat s komplikacemi v Hartigově ulici, začaly opravy vodovodu a silnice

V Hartigově ulici na pražském Žižkově začaly opravy vodovodu, silnice a chodníků. Pro řidiče i chodce to znamená omezení v dopravně vytíženém úseku. Ve směru do centra auta jezdí v části ulice v jednom pruhu.
5. 2. 2024|

Část pěších u nádraží v Českých Budějovicích odmítá delší obchozí trasu kolem stavby a jde rušnou silnicí

Kvůli rekonstrukci uzavřeli stavbaři chodník před hlavní budovou vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Náhradní trasa pro chodce je vyznačená, je ale o hodně delší. Někteří lidé si proto cestu zkracují a vstupují při tom do rušné silnice, což není bez rizik. Policie proto u nádraží posílila hlídky.
21. 11. 2023|

Chodník jako parkoviště. Počet přestupků hlavně ve velkých městech roste

Ve velkých městech napříč republikou dochází stále častěji k nedovolenému parkování na chodnících. Potvrdili to strážníci z řady českých měst. Auta zaparkovaná na chodníku přitom znemožňují bezpečnou chůzi pěších nebo blokují průjezd vozidel veřejné hromadné dopravy. Města na situaci reagují budováním zábran i výstavbou nových parkovacích objektů. Řada řidičů tvrdí, že špatně parkují hlavně kvůli nedostatku parkovacích míst.
21. 10. 2023|

Nechceme, aby elektrokoloběžky jezdily po centru, řekla starostka Prahy 1 v debatě s manažerkou Lime

Praha 1 zakazuje parkování elektrických sdílených koloběžek na svých komunikacích a prostranstvích. To samé chce i po magistrátu hlavního města. Koloběžky by tak neměly stát na celém území památkové rezervace. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v Událostech, komentářích sdělila, že elektrokoloběžky obyvatelům přinášejí pouze negativa. Manažerka pro veřejnou politiku společnosti Lime Lucie Krahulcová si myslí, že se nevyčerpaly všechny možnosti, jak službu regulovat.
16. 9. 2023|

Začaly práce v Komořanské ulici v Praze, vzniknou přechody a cyklopruh

Silničáři začali s opravou části Komořanské ulice v Praze 12, v první fázi potrvají do 3. května. Rekonstrukce se týká úseku od křižovatky s ulicí U Spořitelny po křižovatku s ulicí K Modřanskému nádraží. Součástí bude také rozšíření křižovatky s ulicí K Vystrkovu a přebudování křižovatky se Zlochovou ulicí. Cílem je vylepšit dlouhodobě nevyhovující dopravní situaci v lokalitě, zvýšit bezpečnost řidičů a zlepšit plynulost dopravy, sdělila už dříve mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
17. 4. 2023|

Pád zdi nádraží Vyšehrad nebyl podle policie trestným činem. Praha hledá cestu, jak budovu zabezpečit

Pražská policie při prověřování pádu části zdi historické budovy nádraží Vyšehrad nezjistila žádný trestný čin ani přestupek. České televizi to sdělil její mluvčí Jan Rybanský. Trestní oznámení na neznámého pachatele v této souvislosti podala Praha 2. Budova z počátku 20. století dlouhodobě chátrá. Její současný stav považuje městská část za kritický a ohrožující životy kolemjdoucích. Kvůli pádu zdi nechala uzavřít přilehlý chodník a část vozovky. Mluvčí městské části Andrea Zoulová uvedla, že budou dál pokračovat ve správních řízeních s vlastníkem.
5. 4. 2023|

Začala proměna brněnského přednádraží v pěší zónu. Řidiči zmatkují a jezdí po tramvajových kolejích

Před brněnským hlavním nádražím vznikne pěší zóna. Přestavba jinak rušné silnice v klidnější prostor začala ve středu ráno. Město uzavřelo část ulice Nádražní, pro automobilovou dopravu však zůstane uzavřená i po dokončení prací. Některé řidiče ale uzavření části prostoru před nádražím překvapilo, v místě se otáčejí a míří na objízdnou trasu, někteří dokonce najíždějí na tramvajové koleje.
1. 3. 2023|

Lesníci v Boubínském pralese souše pokácet nesmějí, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo, že lesníci nesmějí zasahovat v nejvíce chráněné části Boubínského pralesa. Lesní závod, který v Boubíně hospodaří, chtěl kvůli bezpečnosti turistů v lokalitě pokácet souše, jež hrozí pádem na stezku. Ta je právě kvůli tomu od letošního jara zavřená.
12. 12. 2022|

Ústavní soud vyhověl muži z Ústí nad Labem, jehož žena se zranila na rozbitém chodníku

Ústavní soud (ÚS) se zastal muže, který vedl s městem Ústí nad Labem neúspěšný spor o odškodnění za zranění manželky na rozbitém chodníku. Ústavní soudci nařídili Nejvyššímu soudu, aby znovu rozhodl o mužově dovolání. Důvodem je porušení práva na soudní ochranu, plyne z nálezu zveřejněného na webu soudu.
19. 7. 2022|

Řidič auta, které na Kolínsku srazilo matku a dvě holčičky, je podezřelý z usmrcení z nedbalosti

Pětasedmdesátiletý řidič, který při páteční nehodě v Tatcích na Kolínsku usmrtil tříleté dítě a druhé vážně zranil, stejně jako jejich matku, je podezřelý z usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Příčinou nehody byl zřejmě mikrospánek, uvedla v sobotu v tiskové zprávě policejní mluvčí Vlasta Suchánková.
13. 11. 2021|

V Olomouci se nesmí solit chodníky. Technickým službám to znesnadňuje úklid

Zimní údržbu chodníků v Olomouci při vydatnějším sněžení komplikuje vyhláška z roku 2009, podle které se na zasněžené či zledovatělé komunikace pro pěší nesmí používat sůl. Pracovníci Technických služeb města Olomouce tak mají problém udržet chodníky ve schůdném stavu. Ušlapaný sníh nedokáže odstranit ani technika, sdělil vedoucí zimní údržby technických služeb Antonín Zíval.
4. 2. 2019|