TÉMA

Legislativní rada vlády

Marmelády či cukroví bez „přísady“ byrokracie. Pomůžou sjednocená pravidla pro hygienické stanice

Ulehčit administrativu drobným výrobcům sezonních produktů, například marmelád a cukroví, v domácím prostředí má sjednocení pravidel pro krajské hygienické stanice. Například nemusí investovat do speciálních provozoven ani hlásit prodej. Zmírnění podmínek přináší antibyrokratický balíček, který chystá úlevy pro menší živnostníky.
2. 7. 2023|

Senátní výbor podpořil nominaci Wintra na ústavního soudce, Baxu a Zemanovou nikoli

Dva ze tří kandidátů prezidenta Petra Pavla na ústavní soudce nezískali podporu senátního ústavně-právního výboru. Podpořil pouze profesora ústavního práva Jana Wintra, nikoli bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu ani někdejší prezidentku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Neznamená to ale, že by prezident již musel hledat náhradní kandidáty. Rozhodne senátní plénum příští týden, předtím ještě nominace projedná výbor pro lidská práva.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 19:07|

Protiústavnost v případě valorizací je jasná, nelze pro to hlasovat, řekl senátor Canov. Podle Nytry má rozhodnout až Ústavní soud

V případě snížení valorizace penzí je protiústavnost natolik jasná, že pro to nelze hlasovat, uvedl v pořadu Události, komentáře místopředseda ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK) s tím, že jde o retroaktivitu a zneužití stavu legislativní nouze. Zmínil, že ve středu se ukáže, nakolik je Senát pojistkou demokracie. Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) zmínil, že se o zákonu bude velice vážně diskutovat a rozhodně není jisté, že Senát návrh zákona schválí. Podotkl, že většina jeho klubu se k novele přikloní.
8. 3. 2023|

Chystá se novela zákona o myslivosti. Zavést má plány lovu podle míry poškození lesů

Novela zákona o myslivosti, kterou nyní připravuje ministerstvo zemědělství (MZe), by měla zavést plánování lovu v honitbách podle poškození lesů. Informovali o tom ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), vrchní ředitel sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář a ředitel odboru státní správy myslivosti a rybářství Martin Žižka. Hlavním cílem novely je snížení stavů dlouhodobě přemnožené spárkaté zvěře, která způsobuje škody na lesích i zemědělských plodinách, digitalizace správy myslivosti a posílení práv vlastníků pozemků.
15. 2. 2023|

ČEZ letos odvede státu na daních a dividendě zřejmě více než sto miliard korun

Polostátní energetická skupina ČEZ odvede letos státu více než sto miliard korun, sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši třiceti až čtyřiceti miliard korun. Konečná částka se bude odvíjet především od tržních cen elektřiny.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:44|

Vláda se dohodla na podobě zákona chránícího whistleblowery. Pirátům se návrh nelíbí

Kabinet na středečním zasedání schválil návrh zákona o ochraně oznamovatelů protiprávní činnosti. Během tiskové konference po jednání vlády o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Legislativní návrh o ochraně whistleblowerů je podle Blažka přijatelnou normou pro Poslaneckou sněmovnu i Senát. Navzdory názoru kritiků, mezi které patřili i koaliční Piráti, ale zákon nemá platit pro přestupky ani anonymní oznámení. Podle Blažka to neznamená, že by se zaměstnavatelé anonymními oznámeními neměli zabývat. Ministr zároveň nevyloučil možné budoucí novelizace.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 17:31|

Komunikace vlády o dani z neočekávaných zisků je tragická, řekl Kalousek

Princip daně z neočekávaného zisku podporuji a vždy jsem ho podporoval. Komunikace vlády o dani je však tragická, řekl v pořadu Události, komentáře bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný připustil, že komunikace byla nešťastná, zmínil však, že jednání nebyla jednoduchá. Podotkl, že vláda musela zároveň čekat, jak se k dani postaví EU. Podle předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy má více negativ než pozitiv.
26. 10. 2022|

Voliče čekají změny, třeba jednodenní hlasování. Letos to však bude ještě „postaru“

Voliče v Česku čekají nová pravidla hlasování – snadnější by mělo být získat voličský průkaz, volby by navíc měly probíhat jenom jeden den. Ministerstvo vnitra teď připomínkuje novelu zákona o správě voleb, během léta by ji měli projednat i lídři volební koalice. K projednávání do sněmovny by se pak měla dostat na podzim. Očekává se ale, že bude dlouhé, i proto by měla novela začít platit až pro příští sněmovní volby.
24. 7. 2022|

Babiš dává sněmovně maximum, jeho absence mi nevadí, říká Juchelka

Poslanec hnutí ANO Aleš Juchelka v Interview ČT24 řekl, že mu nevadí absence šéfa hnutí Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně. Podle něj se Babiš účastní všech nejdůležitějších jednání dolní komory. Juchelka hovořil i o obstrukcích opozice ve sněmovně, například v souvislosti se sporem o platby za státní pojištěnce. Opozice se podle něj bude chtít „ptát“ i ve čtvrtek, kdy se má projednávat jedna z priorit současné vlády – energetický úsporný tarif.
13. 7. 2022|

Česku hrozí unijní pokuta. Podle Bruselu otálí se schvalováním evropských směrnic

Česku hrozí pokuta od Evropské komise kvůli zpoždění při schvalování unijních směrnic. Desítky nařízení čekají na projednání ve sněmovně už z dob bývalé vlády Andreje Babiše (ANO), další desítky dokumentů dorazily z Bruselu do Prahy letos. Například nařízení o elektronickém vydávání věstníku Evropské unie má sněmovna k dispozici už skoro dva roky, zatím jej ale poslanci neprojednali.
11. 6. 2022|

Sněmovna se nedostala k hlasování o stavebním zákonu, opozice se snaží jeho odklad zvrátit

Poslanci jednali o odkladu účinnosti části stavebního zákona. Vláda tak chce odložit o rok vznik Nejvyššího stavebního úřadu a pod ním organizovaných krajských stavebních úřadů. Podle schválené a platné podoby zákona mají začít fungovat v polovině příštího roku a mají nahradit nynější stavební úřady pod obcemi a městy. Strany nynější vládní koalice, které byly v minulém období v opozici, s tímto řešením nesouhlasily. Nynější vláda chce proto odkladem účinnosti části získat čas na jeho věcné úpravy. Opoziční poslanci se ve středu o jednotlivých bodech zákona přeli s koalicí, s odkladem účinnosti nesouhlasí. Projednávání bude pokračovat ve čtvrtek.
11. 5. 2022Aktualizováno11. 5. 2022, 14:46|

Vláda odhalila, jaké zákony chce letos prosadit. Chybí tam aktuální věci, vzkazuje opozice

Vláda v týdnu schválila plán legislativních prací pro letošní rok. Ukazuje, jaké zákony plánuje v příštích měsících kabinet prosadit. Jde třeba o změny ve financování armády nebo novelu, která zvýší limit pro registraci k DPH i paušální dani z jednoho milionu na dva. Podle opozice ale v seznamu chybí některé aktuální úkoly.
1. 5. 2022|

Eurokomisař pro justici: EU vyzývá členské státy ke konfiskaci majetku ruských oligarchů

Evropská unie vyzývá členské země, aby majetek ruských oligarchů, který se jim podařilo zmrazit, následně konfiskovaly. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl komisař pro justici Didier Reyners. Unie za tím účelem podle něj vytvořila jednotný mechanismus a teď státům radí, jak vše ošetřit právně.
22. 4. 2022|

Pracovní karanténa bude jen výjimečně, rozhodla vláda. Testy ve školách vrátila na jeden týdně

Jen jednou týdně se budou od 17. ledna opět testovat žáci a zaměstnanci ve školách. Rozhodla o tom vláda, která v prvních dvou lednových týdnech požadovala testování dvojí. Začne i rozšířené testování ve firmách, které se naopak uskuteční dvakrát týdne. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je přesvědčen, že státní systémy jsou připravené na hromadné hlášení karantén po pozitivních testech. Vláda projednala i pravidla pro takzvanou pracovní karanténu. Podle Válka bude umožněna jen zcela výjimečně a pouze ve zdravotnictví a sociálních službách. Hasičů nebo energetiků se tedy týkat nebude. Případné rozšíření na další odvětví by vláda zvážila, kdyby to bylo nezbytné.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 19:38|

Zmrazení soudcovských platů může být ústavní problém, varuje ministr Šalomoun

Vláda Petra Fialy (ODS) hodlá od února zafixovat platy ústavních činitelů na loňské úrovni. Opatření, které má bránit růstu platů politiků, se ale vztahuje i na státní zástupce a na soudce – a podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) se návrh příslušného zákona dostává do možného rozporu s ústavním pořádkem.
6. 1. 2022|

Piráti podpořili nominaci Šalomouna na ministra pro legislativu

Piráti v celostranickém hlasování jednoznačně schválili nominaci advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu. Pro bylo 605 z 658 hlasujících. Vyplývá to z výsledků zveřejněných na webu Pirátů. Nově zřízený člen vlády bez portfeje má v budoucím kabinetu koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN vést Legislativní radu vlády a mimo jiné dbát na kvalitu nové legislativy.
22. 11. 2021|

Po auditu na ministerstvu se odpovědným úředníkům sníží platy. Covidová opatření bude zkoumat vládní rada, píše iRozhlas

Po auditu na ministerstvu zdravotnictví, zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy, budou mít odpovědní úředníci snížené platy. Výpověď nikdo nedostane.  Informoval o tom server iRozhlas. Kontroloři vedle nerespektování nejvyšších soudních autorit identifikovali tři hlavní pochybení. Úředníci mají vše napravit do konce října. Koronavirové restrikce vydávané resortem bude také nově přezkoumávat Legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tak nastaví nový proces ohledně schvalování.
16. 9. 2021|

Vojtěch zahájil kvůli zrušeným koronavirovým opatřením resortní audit

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zahájil interní audit. Chce ověřit, jakým způsobem se v resortu přijímala protikoronavirová opatření; soudy totiž už sedmnáct z nich označily  za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, řekl v Otázkách Václava Moravce (OVM). Počet opatření odmítnutých soudy kritizoval předseda České lékařské komory Milan Kubek či europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09), který byl zase hostem televize CNN Prima News.
20. 6. 2021|

Nový stavební zákon by mohl poškodit města, míní odpůrci návrhu

Nový stavební zákon posunula sněmovna k dalšímu projednání. Opozice ho chtěla vrátit vládě k přepracování, koalice s pomocí komunistů a SPD tuto snahu odvrátila. Kabinet si od nových paragrafů slibuje zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Podle údajů Světové banky průměrná délka stavebního řízení v Česku trvá aktuálně 246 dní. Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřeje Boháče by zákon mohl ohrozit pražské investice za desítky miliard. Tématu se věnovaly Události, komentáře ČT.
6. 11. 2020|

Od středy začne platit zákaz nočního vycházení, obchody budou zavírat ve 20 hodin

Vláda v pondělí probírala aktuální epidemickou situaci. Rozhodla, že v Česku začne od středy platit zákaz nočního vycházení. Lidé budou muset zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59. Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00. Nevztahuje se to na čerpací stanice nebo lékárny. Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 23:27|
Otázky Václava Moravce

Drábová se obává, zda schválit bezemisní zákon zrychleně není hazard s podporou jádra

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v pořadu Otázky Václava Moravce uvedla, že se obává, zda plán schválit zrychleně takzvaný bezemisní zákon, který má zajistit rámec financování nového jaderného bloku v Dukovanech, není hazardem s vysokou podporou jaderných zdrojů v Česku. Vládní výbor pro jadernou energetiku se jím bude zabývat ve středu, uvedl v OVM vládní zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl.
24. 5. 2020|

Když se bude na výběru státních zástupců podílet soudce, bude to protiústavní, tvrdí Bradáčová

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové by bylo protiústavní, kdyby v komisích vybírajících vedoucí státní zástupce byli soudci. Řekla to v rozhovoru pro Hospodářské noviny, šlo by podle ní o zásah moci soudní do moci výkonné. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ale její tvrzení vzápětí odmítla. Uvedla, že se novelou zákona o státních zástupcích zabývala z hlediska ústavnosti Legislativní rada vlády.
2. 1. 2020|

Stát si došlápne na černé stavby, slibuje Dostálová. Její stavební zákon ale čelí velké kritice

Nový stavební zákon má mimo jiné ambici přimět lidi, kteří začínají stavět, aby tak nečinili bez povolení. Zákon by měl být jednou z pomyslných legislativních vlajkových lodí vlády v příštím roce, ministryně pro místní rozvoj slibuje, že zefektivní proces odstraňování černých staveb, který v současnosti leží na bedrech obcí a často se nedaří dotáhnout jej do konce.
28. 12. 2019|

Podnětů kvůli energetickým šmejdům je „enormní“ množství. Nová deklarace míří i na kontroly zprostředkovatelů

Deklarace, která má pomoci v boji s takzvanými energetickými šmejdy, byla aktualizována a ještě se zpřísnila. Po jednání dodavatelů, Energetického regulačního úřadu (ERÚ), České obchodní inspekce (ČOI) a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) to řekl prezident svazu Tomáš Prouza. Zástupci regulátora a inspekce upozornili, že počet podání a stížností od spotřebitelů na nekalé praktiky stále roste.
11. 12. 2019|