TÉMA

Znalecký posudek

Osvobození 28 lidí v kauze pražských městských bytů bylo v pořádku, konstatoval odvolací soud

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).
včeraAktualizovánopřed 22 h hodinami|

Spor mezi ministerstvem spravedlnosti a soudkyní kauzy Postoloprt končí. Žalobu vzala zpět

Městský soud v Praze zastavil řízení ohledně udělení výtky chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Tu uložila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová kvůli pochybení při rozhodování v kauze Postoloprty. Soudkyně tehdy nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská na výtku reagovala správní žalobou, kterou ale nyní vzala zpět. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Adam Wenig.
13. 9. 2023|

Justice se bude znovu zabývat výtkou od exministryně Benešové pro soudkyni postoloprtské kauzy

Městský soud v Praze se bude znovu zabývat výtkou, kterou udělila bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová chomutovské soudkyni Kateřině Vltavské. Ta údajně pochybila při rozhodování v kauze Postoloprty, když nesprávně odsoudila tamější radní. Vltavská se proti výtce ohradila správní žalobou, které dal za pravdu pražský městský soud. Jeho rozhodnutí teď zrušil Nejvyšší správní soud. Česká televize informaci zjistila z úřední desky NSS.
17. 7. 2023|

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

168 hodin: Znalecké posudky v soudních sporech o děti. Nízká úroveň, ale velký vliv

Ročně se v Česku rozvede skoro na třicet tisíc manželství. Tahanice o děti patří vedle rozpadu vztahu k nejbolestivější části rozvodu. Soudy v současnosti ve velkém zadávají znalecké posudky, o které se při rozhodování opírají. Ty ale mnohdy vznikají formalisticky od stolu a v rozporu s tím, co chce samo dítě. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
20. 2. 2023|

Soud zamítl návrh na obnovu řízení v kauze Kramného, který je ve vězení za vraždu manželky a dcery

Senát Krajského soudu v Ostravě v pátek zamítl návrh na obnovu řízení v případu Petra Kramného. Ten je odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě v roce 2013. Podle soudu Kramný a jeho advokátka Jana Rejžková nepředložili nové důkazy, které by mohly původní rozsudek zvrátit. Kramný podal proti rozhodnutí stížnost, zabývat se jí bude Vrchní soud v Olomouci.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 11:42|

Soud v Ostravě rozhoduje o obnově řízení v kauze Kramný, obhajoba má tři posudky

Krajský soud v Ostravě se začal zabývat návrhem na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Žádost podal Kramný prostřednictvím své advokátky, k ní se pak připojila i jeho matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle obhájkyně Kramného Jany Rejžkové vylučují elektřinu jako příčinu smrti.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 14:54|

Soud v Olomouci nepřipustil v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek jeden ze stěžejních důkazů

Olomoucký soud nepřipustil v rozsáhlé kauze třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy jeden ze stěžejních důkazů. Jde o část e-mailové komunikace zajištěné ze serverů společnosti Tesco SW, řekl ve středu soudce Petr Sušil. V případu čelí obžalobě 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting, vinu odmítají.
9. 11. 2022|

Kvůli nedostatku soudních znalců se řízení protahují až o roky, shodli se Bradáčová a Dörfl

Kvůli úbytku soudních znalců se výrazně protahují soudní řízení. V pořadu Otázky Václava Moravce se na tom shodli předseda Vrchního soudu v Praze Luboš Dörfl a vrchní státní zástupkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Vyjádřili se také k případu Čapí hnízdo, které Andrej Babiš (ANO) označil za politický proces. Podle Bradáčové jde z jeho strany o obhajobu v rovině politické kampaně.
18. 9. 2022|

Plzeňský kraj chce místo zchátralých lázní sál a depozitáře. Koupí proto firmu, která je vlastní

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo odkup někdejších městských lázní v centru Plzně. Za stoprocentní podíl ve firmě, která chátrající a památkově chráněný objekt ze třicátých let minulého století dosud vlastní, zaplatí kraj sto dvacet milionů korun. Opravy přijdou na další stovky milionů. Kraj chce mít v budově multifunkční sál, zázemí pro svoje příspěvkové organizace a nové prostory pro Západočeskou galerii.
16. 9. 2022|

Znalec dostal za posudek na aplikaci desinfekčního nástřiku v prostějovských školách pokutu

Posudek, kterým prostějovská radnice obhajovala loňský dezinfekční nástřik v mateřských a základních školách, v mnoha ohledech odporoval zákonu o znalcích. Odborník, který ho zpracoval, dostal od ministerstva spravedlnosti pokutu. Město aplikaci látky s obsahem oxidu titaničitého dál hájí, podle jeho zástupců chtělo v době koronavirové pandemie zajistit bezpečí školáků. Podle rodičů dětí ale látka do škol nepatří.
9. 8. 2022|

Soud znovu otevře případ prodeje padělaných obrazů. Skončily u známých osobností

Středočeský krajský soud se bude muset znovu zabývat prodejem údajně padělaných obrazů. Odvolací senát zrušil nepodmíněné tresty podnikateli Jaroslavu Fröhlichovi, jeho ženě Evě a kolegovi Martinu Trokanovi. Podle prvoinstančního verdiktu způsobili podvodem škodu za desítky milionů korun. Trojice vinu odmítá.
23. 11. 2021|

Chybí soudní znalci, ti stávající jsou kvůli tomu přetížení

Přes tisíc soudních znalců letos vrátilo razítko. Od začátku roku musí splňovat nová pravidla včetně povinného pojištění nebo používání datových schránek. Do nich se třetina znalců zatím vůbec nepřihlásila. Ministerstvo spravedlnosti teď hledá cesty, jak nahradit chybějící experty, a to především ve zdravotnictví.
19. 9. 2021|

Soud označil výkupy pozemků pro stavbu obchvatu Jaroměře za neplatné. ŘSD nemůže pokračovat

Problémy s výkupy pozemků pro stavbu dálnic zatím stoprocentně nevyřešil ani takzvaný liniový zákon. Ten od ledna platí v upraveném znění, vláda si od něj slibovala zrychlení výstavby infrastruktury v Česku. Teď ale Krajský soud v Hradci Králové označil čtyři výkupy u Jaroměře za neplatné kvůli nepřezkoumatelnosti. Silničáři se chtějí bránit kasační stížností.
28. 8. 2021|

Policie navrhla zastavit stíhání střelce z benzinky v Trutnově. Byl prý nepříčetný

Policie podala státnímu zástupci návrh na zastavení trestního stíhání osmadvacetiletého muže, který letos v březnu při přestřelce na benzinové pumpě v Trutnově zranil strážníka. Byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu poškození cizí věci. Podle znaleckého posudku muž ale nebyl v době činu příčetný a je neschopen účasti v trestním řízení, uvedla mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová.
4. 8. 2021|

Vyšetřování nehody vodáků u Českého Šternberka protáhnou posudky a výslechy svědků

Vyšetřování nehody raftu, který se minulé úterý převrátil na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku, potrvá delší dobu. Kriminalisté si musejí nechat zpracovat znalecký posudek a vyslechnout všechny svědky, řekla v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět skončilo v nemocnici.
20. 7. 2021|

Projekt Smíchov City se těší uznání. Pochyby však vyvolává cena, za kterou developer koupil od Českých drah pozemky

Developerský projekt Smíchov City se těší už před svým zrodem uznání odborné i laické veřejnosti. Na zanedbaném a nevyužitém prostoru v oblasti nádraží vyroste moderní čtvrť s byty, obchody, parky a pěšími zónami. Na počátku projektu stál prodej pozemků státních Českých drah developerovi Luďku Sekyrovi. Podle odborníků byly však pozemky prodány výrazně pod cenou. Dráhy tvrdí, že cenu stanovily na základě posudků, které však odmítají zveřejnit. Tématu se věnovali Reportéři ČT.
18. 5. 2021|

Nejasné kompetence inspekce přispívají k otázkám v kauze Bečva, míní ekoložka Moravcová

Bečva byla otrávená před sedmi měsíci, viník je však stále neznámý. Policie ve středu potvrdila, že dostala posudek znalce, další informace o postupu při prověřování této ekologické havárie lze od policistů očekávat do konce měsíce. Podle ředitelky organizace Beleco Jany Moravcové nejasnosti v kauze souvisí s dlouhodobými organizačními problémy českých orgánů ochrany životního prostředí. Moravcová byla hostem pořadu Události, komentáře. Zástupci ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí (ČIŽP) účast v diskusi opakovaně odmítli.
6. 5. 2021|

iDNES.cz: Znalecký posudek podezřívá z otravy Bečvy firmu Energoaqua, její ředitel to odmítl

Řeku Bečvu otrávily loni v září kyanidy, které podle znalce vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov. Znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, uvedl server iDNES.cz. Firmě areál patří a provozuje tam i čistírnu odpadních vod. Vedení společnosti však vinu na ekologické havárii odmítá, soudní znalec prý nemá důkazy.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 20:04|

Znalec dokončil posudek, který se týká otravy Bečvy, a zaslal ho policii

Soudní znalec dokončil práce na posudku, který se týká otravy řeky Bečvy. Policie čeká doručení materiálu do konce tohoto týdne, pak s ním budou vyšetřovatelé pracovat. Znalec už dvakrát požádal o prodloužení lhůty pro vyhotovení posudku. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 20:37|

Obyvatelé bytů po H-Systemu je mohou odkoupit, podali nejlepší nabídky

Současní obyvatelé bytů po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích u Prahy mohou užívané byty odkoupit. Všech 56 zájemců podalo ve výběrovém řízení nejvýhodnější nabídku. Na čtyři byty nabídka nepřišla, jejich současní obyvatelé komunikují s věřitelským výborem, o byty nemají zájem a jsou připraveni je opustit, řekl šéf věřitelského výboru a advokát největšího věřitele H-Systemu Petr Pavel.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 18:22|

Za výbuchem v Hamru na Jezeře stálo podle znaleckých posudků hrubé porušení předpisů

Loňský výbuch v areálu firmy Purum na Českolipsku způsobilo podle posudků nedodržení bezpečnostních postupů a porušení pravidel bezpečnosti práce. Znalecké posudky obdržela policie. Pro nedostatek důkazů ještě nebyl nikdo obviněn. Prověřování případu brzdí i koronavirus.
9. 11. 2020|

Politici z Frýdku-Místku nepředražili čištění příkopů. Soud o tom rozhodl po pěti letech

Zprošťujícím rozsudkem soudu skončila po sedmi letech od začátku policejního vyšetřování kauza údajného předraženého čištění příkopů kolem cest ve Frýdku-Místku. Za zhruba čtyři kilometry město zaplatilo přes šest milionů korun. Podle soudu ale žalovaný skutek není trestným činem. Všichni souzení, mezi kterými byli i primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký a dva bývalí primátoři, od začátku jakékoliv pochybení odmítají.
5. 11. 2020|

Měsíc po střelbě v ostravské nemocnici. Kriminalisté mají „náznaky motivu“

Ani měsíc po střelbě ve Fakultní nemocnici Ostrava, která má na svědomí sedm lidských životů, policie nezná motiv dvaačtyřicetiletého útočníka. Vyšetřování se asi protáhne do poloviny letošního roku. Řekl to dozorující státní zástupce David Bartoš s tím, že vyšetřovatelé musí počkat na znalecké posudky. Policie zatím ani neví, jak se muž dostal ke střelné zbrani.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 16:25|