TÉMA

Daňové přiznání

Vláda se pře o zvýšení slevy na poplatníka, která všem zvedá výplatu

V Poslanecké sněmovně se rozhořel spor o základní daňovou slevu na poplatníka, která všem zvyšuje výplatu. Podle ministerstva financí ji nelze zvýšit kvůli stavu státního rozpočtu, vláda přitom valorizaci slevy slíbila v programovém prohlášení. Lidovci na splnění závazku trvají a chtějí o něm v koalici jednat.
včera|

Končí lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě

Úterý 2. dubna je posledním dnem pro podání přiznání k dani z příjmu za loňský rok v papírové podobě. Podatelny finančních úřadů jsou stejně jako celý minulý týden otevřeny od 8:00 do 17:00. Kdo podává přiznání elektronicky, má čas do 2. května. Pro podání prostřednictvím daňového poradce je lhůta do 1. července. Lidem, kteří se opozdí s podáním přiznání o více než pět pracovních dnů, hrozí pokuta. Mluvčí Finančního úřadu pro hlavní město Praha Miroslava Bardonková upozornila mimo jiné na nejčastější chyby při vyplňování daňového přiznání – zejména na špatný formát a scházející podpis.
2. 4. 2024|

Na podání papírového daňového přiznání je týden. Elektronicky se posílá do začátku května

Na přiznání k dani z příjmů v papírové podobě mají lidé čas už jen týden. Finanční správa k pondělí přijala milion sto padesát tisíc podání. Je to asi jednačtyřicet procent z očekávaného počtu. Většina lidí už ho odesílá elektronicky. To je potřeba udělat do 2. května. Pokud ho zpracovává daňový poradce, má čas do 1. července.
25. 3. 2024|

O korespondenční volbě jsme s opozicí připraveni jednat, řekl Benda v debatě čtyř poslanců

Šéf poslanců ODS Marek Benda je připraven sednout si se členy opozice a projednat podobu korespondenční volby. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce. Jednání může být podle něj svoláno. Místopředsedkyně poslaneckého klubu ANO Jana Mračková Vildumetzová mu vytkla, že se to nestalo už dříve. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zopakoval, že jeho strana korespondenční volbu odmítá, možnost dialogu ale uvítal. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) připomněla, že ANO mělo korespondenční volbu obsaženu v programovém prohlášení vlády.
11. 2. 2024|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu

Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|

Mynář dostal před koncem kancléřství 25 milionů od firmy bez kanceláří, píší Seznam Zprávy

Bývalý kancléř exprezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář dostal loni 25 milionů korun od firmy, která nemá kanceláře ani žádné dohledatelné obchodní aktivity. Uvedl to ve svém majetkovém přiznání, píše server Seznam Zprávy. Podle webu je to nejvyšší příjem, který Mynář za své působení na Hradě vykázal. Kolem transakce se podle serveru pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys ve světě bývalá hlava státu lobbovala. Podle mluvčího Strnadovy skupiny Czechoslovak Group nemá miliardář o transakci informace a s jeho skupinou nesouvisí.
21. 7. 2023|

Končí termín pro podání daňového přiznání elektronicky

Končí lhůta pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2022. Lidé a firmy mohou svou povinnost splnit do půlnoci prostřednictvím datové schránky nebo portálu Moje daně. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta, má čas na podání do 3. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem. Majitelé by také neměli zapomenout na zaplacení daně z nemovitosti. Posledním termínem je pondělí 31. května.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:31|

Nedaněný příjem nad pět milionů je potřeba oznámit. Nejčastěji jde o dědictví nebo dary

Lidé, kteří loni získali příjem osvobozený od daně vyšší než pět milionů korun, ho musí oznámit finančnímu úřadu v termínu podání daňového přiznání. Upozornila na to Finanční správa. Lhůta pro podání daňového přiznání v papírové podobě končí v pondělí, v elektronické podobě 2. května. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce, má čas do 3. července.
29. 3. 2023|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Stavební spoření podle Bartoše neslouží původnímu účelu. Dostálová vidí smysl v motivaci k úsporám

Stávající systém stavebního spoření je podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) v současnosti neefektivní a neplní svou původní funkci. Připouští konec státní podpory. Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že by podpora stavebního spoření měla zůstat, mělo by být ale limitováno z hlediska účelu a do budoucna by stát mohl uvažovat i o zvýšení příspěvku. Oba politici to řekli v pořadu Otázky Václava Moravce.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 19:58|

Papírové daňové přiznání je možné podat do pátku. Příští rok stát zřídí drobným živnostníkům datové schránky

V pátek 1. dubna vyprší termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě. Finanční správa proto tento týden prodloužila úřední hodiny podatelen od osmi do sedmnácti hodin. Kdo to nestihne, může přiznání podat on-line, lhůta je pak o měsíc delší.
31. 3. 2022|

30 let zpět: Daňové přiznání zavalilo úřady

Nejvíce práce za posledních 40 let měly finanční úřady kvůli podávání daňových přiznání. Povinnost odevzdat přiznání o dani z příjmu se nově týkala více než jednoho milionu osob, které si vyřídily povolení k podnikatelské činnosti. V případě prodlení či nesrovnalostí v odevzdaném přiznání hrozilo penále ve výši až sto procent rozdílu vyměřené daně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 2. 2022|

Policie obvinila čtyři lidi a sedm firem z Královéhradecka z krácení daní v pracovních agenturách

Královéhradecká krajská policie obvinila čtyři lidi a sedm firem z krácení daní za 44 milionů korun při podnikání pracovních agentur. U obviněných policisté zajistili majetek za 43 milionů korun. Případ s názvem Canis policie začala vyšetřovat loni v červnu, kdy jej převzala od týmu boje proti velkým daňovým únikům Kobra.
26. 1. 2022|

Podnikatelé podali přihlášky k paušální dani. Vláda slibuje zvýšit limit na dva miliony

V pondělí byl poslední den, kdy se mohli podnikatelé přihlásit k placení paušální daně. Koncem loňského roku ji využívalo téměř sedmdesát tisíc poplatníků a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) očekává, že číslo se letos zvýší. Daň má podnikatelům ušetřit administrativu, protože v jedné platbě zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Prozatím tento režim mohou využít podnikatelé s příjmy do milionu korun, kteří nejsou plátci DPH. Nová vláda v programovém prohlášení slibuje, že limit pro plátce DPH i paušální daň zvýší.
10. 1. 2022|

Na přihlášení k paušální dani mají noví zájemci poslední dny. Režim už využívají desítky tisíc podnikatelů

Paušální daň vstupuje do druhého roku svého fungování a pro nové zájemce zbývá čas do pondělí, pokud se k ní chtějí v letošním roce přihlásit. Podnikatelé, kteří už režim využívají, znovu oznámení podávat nemusejí. Je jich zhruba 66 tisíc. Pro rok 2022 se měsíční platba zvýšila o zhruba pět set korun za měsíc, a to s ohledem na růst záloh na sociální a zdravotní pojištění.
8. 1. 2022|

Podnikatelé s paušální daní mají problém s hypotékou. Tápou, jak prokázat příjmy

Většina bank v Česku stále neví, jak bude přistupovat k žadatelům o hypotéky, kteří se přihlásili k paušální dani. Tito živnostníci příští rok nebudou mít daňové přiznání a může pro ně být komplikovanější prokázat příjmy. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) banky slíbily, že situaci vyřeší.
5. 9. 2021|

Manželé Bidenovi zveřejnili daňové přiznání, státu odvedli čtvrtinu svých příjmů

Americký prezident Joe Biden a jeho žena, vysokoškolská učitelka Jill Bidenová, si za loňský rok vydělali 607 336 dolarů (přibližně 12,7 milionu korun). Zveřejněním svého daňového přiznání navázali na tradici moderních prezidentů Spojených států. Té se vymykal jen Donald Trump, který přiznání nezveřejňoval. Bidenovi federální vládě za uplynulý rok na daních odvedli 25,9 procenta svých příjmů, americký průměr je přibližně čtrnáct procent.
18. 5. 2021|

Blíží se termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě, elektronicky lze i později

V pondělí 3. května je poslední termín pro podání přiznání k dani z příjmů v papírové podobě. Do 1. června mají čas ti, kteří zvolí elektronickou cestu. Běžně bývají obě lhůty o měsíc kratší, stát je ale prodloužil kvůli koronavirové krizi. Do poloviny tohoto týdne lidé a firmy odevzdali přes milion a 840 tisíc formulářů. Těm, kteří se s podáním opozdí o víc než pět pracovních dnů, hrozí sankce.
2. 5. 2021|

Na finanční úřady zatím přišlo 1,7 milionu daňových přiznání. Na podání papírových formulářů zbývá 14 dní

Lidé a firmy dosud podali 1,66 milionu daňových přiznání. Na podání těch papírových zbývá v prodlouženém termínu posledních 14 dní. Fyzické osoby volí nejčastěji právě papírový formulář, firmy naopak posílají přiznání hlavně elektronicky. Informace poskytla České televizi Klára Křehková z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
19. 4. 2021|

EET přestala používat třetina podnikatelů, do konce roku 2022 je evidence dobrovolná

Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku.
15. 3. 2021|

Vláda schválila odměny pro zdravotníky a dva nové kompenzační programy

Vláda na pondělním zasedání schválila mimořádnou odměnu pro zdravotníky ve výši 75 tisíc hrubého, nezdravotničtí pracovníci v první linii by měli dostat 30 tisíc. Odměnu získají též pracovníci v sociálních službách: 15 tisíc až 50 tisíc podle profese a činnosti. Vláda také odsouhlasila dva nové kompenzační programy a prodloužení nulových sazeb DPH na respirátory. Kabinet rovněž souhlasil s návrhem odvolat ke 14. březnu z funkce hlavní hygieničku Jarmilu Rážovou. Od příštího týdne ji nahradí šéfka moravskoslezské krajské hygieny Pavla Svrčinová.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 19:54|

Lhůta pro podání daňového přiznání se prodlužuje i letos

Vláda o měsíc prodloužila termín pro podání daňového přiznání. V papírové podobě ho bude možné podat do 3. května, v elektronické verzi do 1. června.
8. 3. 2021|

Komunikovat s finančním úřadem půjde bez fyzické přítomnosti, správa spustila on-line služby

Ministerstvo financí a finanční správa od nedělního spuštění on-line služeb finančních úřadů v rámci portálu Moje daně evidují dva tisíce nových uživatelů daňových informačních schránek. Portál nabízí komunikaci s finančním úřadem bez nutnosti fyzické přítomnosti, systém je podobný internetovému bankovnictví. Přes portál je možné podat přiznání ke všem daním a každý poplatník v systému má osobní daňový kalendář s upozorněním na blížící se daňovou povinnost.
28. 2. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 11:37|