TÉMA

Ústí nad Orlicí

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc
Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|Milan Dolejší
Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti
Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|
V centru Ústí nad Orlicí přestanou zastavovat rychlíky. Skoro nikdo tam nenastupuje, tvrdí dráhy
Asi třetina rychlíkových spojů přestane v prosinci zastavovat ve stanicích v Ústí nad Orlicí. Týká se to rychlíků vyšší kategorie s označením Ex1. České dráhy (ČD) spoj provozují jako komerční, což znamená, že na něj nedostávají dotace. Zastavovat ve městě se podle jejich vyjádření ekonomicky nevyplatí. Místní tak budou moct využívat jenom rychlíky, které zastavují ve stanici Hlavní nádraží, ta ale leží na okraji města.
3. 9. 2023|
Řidiče a cyklisty mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí ohrožuje sesutý svah
Kvůli silným a vytrvalým dešťům se během minulého týdne zřítila část svahu mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí. Rozdrolené kameny zůstávají u silnice, stejně jako velký kus zaklíněné skály, která ohrožuje projíždějící vozidla a cyklisty.
14. 8. 2023|
České dráhy získají zakázku na expresy Praha–Vratislav, oznámilo ministerstvo
České dráhy získají od státu novou zakázku. Ministerstvo dopravy u nich objedná novou expresní linku z Prahy do Vratislavi. Na rozhodnutí, které ministerstvo zveřejnilo na úřední desce, upozornil web Zdopravy.cz. Linka označená Ex32 by měla začít jezdit koncem příštího roku, České dráhy budou vlaky na ní vypravovat nejméně deset let.
22. 7. 2023|
Návrat vlaků do starých kolejí urychlí cestování Praha–Brno. Trasu ujedou o 20 minut rychleji
Dálkové vlaky směřující z Prahy do Brna a dále do Vídně či Bratislavy se vracejí na trať přes Českou Třebovou. Je to dobrá zpráva pro cestující, kteří chtějí jezdit co možná nejrychleji po kolejích mezi dvěma největšími městy v republice, protože se cestovní doba výrazně zkracuje. Radost mohou mít také obyvatelé Pardubic a České Třebové, protože jim významně přibývá spojů jak do Prahy, tak i do Brna. O něco horší spojení s oběma městy mají nyní cestující z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou, kde zastavovala část dálkových vlaků, které se nyní vracejí na rychlejší trasu, a také z Kolína.
1. 7. 2023|
PŘEHLEDNĚ: Plánované výluky na železnici kvůli letošním velkým stavbám
Správa železnic v letošní stavební sezoně plánuje 38 velkých stavebních projektů, zahájila jich už polovinu. Letos pracuje s rozpočtem 70 miliard korun, což je nejvíce ze všech dopravních oblastí. Mezi největší akce bude patřit stavba železnice na pražské letiště, která by v novém plánu měla vést až na pražské hlavní nádraží. Dalšími projekty jsou například modernizace stanice Praha Masarykovo nádraží nebo stavba nové nádražní budovy ve stanici Brno Královo Pole.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 18:45|
Modernizace koridoru mezi Pardubicemi a Českou Třebovou jde do finální fáze
Začala poslední fáze jedné z největších železničních oprav v Česku. Dělníci dokončují rekonstrukci hlavního koridoru mezi Pardubicemi a Českou Třebovou. Vyměňují podloží a pokládají nové koleje. Pro cestující vlakem to znamená další výluky. Práce na jedné z nejvytíženějších tratí v zemi trvají už skoro dva roky.
7. 3. 2023|
Senátorem za Ústí nad Orlicí bude Petr Fiala za KDU-ČSL, zvítězil v prvním kole
Senátorem za obvod Ústí nad Orlicí se stane Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj). Získal 65,66 procenta hlasů. Zastupitel Pardubického kraje zvítězil v prvním kole proti svému jedinému protikandidátovi Stanislavu Ešnerovi (ANO).
24. 9. 2022|
Správa železnic ruší u Bezpráví beznapěťový úsek. Chce eliminovat poruchy
Správa železnic zrušila beznapěťový úsek na rekonstruované hlavní trati u Bezpráví na Orlickoústecku. Chce tím eliminovat poruchy trakčního vedení, které v posledních týdnech v úseku často zastavují provoz na koridoru mezi Prahou a Ostravou. Podle správy strojvedoucí při průjezdu často nerespektovali povinnost stažení sběrače trakce. Správa zároveň jedná se stavbaři o dalších úpravách při rekonstrukci.
9. 8. 2022|
Kvůli nedostatku řidičů nevyjela na Pardubicku stovka spojů. Dopravce chce zavést prázdninový provoz
Na Orlickoústecku a Svitavsku v úterý nevyjelo víc spojů než v pondělí. Dopravce BusLine se stále potýká s nedostatkem řidičů. S krajem například jedná o rychlém přechodu na prázdninový jízdní řád, ve kterém autobusy jezdí méně často, řekl mluvčí firmy Radovan Vrátný. Náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS) odhadl, že prázdninový jízdní řád by mohl začít asi o týden dříve. BusLine jezdí v oblastech Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Jevíčka od neděle 12. června, problémy začaly v pondělí.
14. 6. 2022|
Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení
V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|
Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok
České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|
Ústí nad Orlicí nechá zbourat Janderovu vilu. Odpůrci s peticí neuspěli
Ústí nad Orlicí bude pokračovat v projektu revitalizace parku u Roškotova divadla. Součástí je i plánovaná demolice takzvané Janderovy vily, proti čemuž vznikla petice organizovaná dvěma opozičními zastupiteli. Posudek Národního památkového ústavu, který si odpůrci bourání vyžádali, i stavebně-historický průzkum však ukázaly, že budova není historicky ani architektonicky hodnotná, informoval v úterý starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci).
8. 2. 2022|
Studenti uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí se dočkají ateliérů. Kraj je staví v areálu bývalé textilky
Nové ateliéry pro ústeckoorlickou Střední uměleckoprůmyslovou školu budou v příštím roce největší investicí Pardubického kraje do školství. Stávající prostory pro jejich studenty nevyhovují. Nové by měly vzniknout v prostoru bývalé textilky Perla v centru města.
8. 12. 2021|
Poslední budova textilky Primona v České Třebové jde k zemi. Výrobu látek vystřídá bydlení
Soukromá společnost začala bourat poslední objekt bývalé textilky Primona v České Třebové. Na místě zaniklého podniku vzniknou čtyři bytové domy, které by měly nabídnout více než stovku bytů. Těch je v České Třebové podle vedení města velký nedostatek. Demolice objektu Primony by měla být hotová do konce října letošního roku.
3. 8. 2021|
Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.
29. 6. 2021|
Bouřky zasáhly Česko. Pět tisíc domácností je bez proudu
Tisíce domácností bez proudu a stovky výjezdů hasičů si vyžádaly bouřky, které zasáhly v pondělí Česko. Hasiči odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení nebo odčerpávají vodu. Meteorologové varují, že kvůli bouřkám mohou následovat lokální záplavy, nebezpečím jsou také kroupy a blesky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny kraje až do úterního poledne.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 22:34|
V Černošicích spadl na koleje sloup, půl dne jezdily vlaky po jedné koleji a nabíraly zpoždění
Vysoká zpoždění nabíraly od rána vlaky na trati mezi Prahou a Berounem. Dopravu ráno zastavil sloup trakčního vedení na zastávce v Černošicích, který se naklonil nad trať a potom spadl na koleje. Průjezdná po obou kolejích je trať zhruba od tří odpoledne. Zprvu se provoz na trati přes Černošice zastavil úplně, později vlaky jezdily po jedné koleji.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:30|
Začala oprava tratě u Brandýsa nad Orlicí, v květnu bude frekventovaný úsek už jen jednokolejný
Začala modernizace železniční trati mezi Ústím a Brandýsem nad Orlicí. Potrvá dva roky a je jednou z hlavních příčin, proč jezdí část vlaků Praha–Brno čtvrtým týdnem odklonem po pomalejší trati přes Havlíčkův Brod. Od příštího týdne bude mezi Brandýsem a Ústím uzavřena jedna traťová kolej, cestující potom musí počítat se zpožděními. Kvůli výluce se ale již změnil jízdní řád, ve kterém vznikla pro průjezd rozkopaným úsekem větší rezerva.
30. 4. 2021|
Do polské Ratiboře přijela první česká pacientka s covidem. Transport druhého nemocného se odkládá
Z Orlickoústecké nemocnice odjela v úterý po deváté ráno sanitka, která do nemocnice v polské Ratiboři převezla českou pacientku s covidem-19. Cesta trvala dvě a půl hodiny, pacientku doprovázel i ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar. Převoz si vyžádala přeplněnost nemocnic v kraji související s pandemií koronaviru. Druhý pacient, u kterého se předpokládal převoz do Polska, zatím zůstává v pardubické nemocnici, jeho stav se totiž zhoršil
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 20:03|
Nemocnice v Ústí nad Orlicí připravuje převoz pacientky s covidem do Polska. Šest nemocných přijme Německo
Zdravotníci by brzy mohli z orlickoústecké nemocnice převézt první pacientku s covidem-19 do Polska. Mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová oznámila, že se připravují potřebné podklady k leteckému transportu. Ženu přepraví vrtulník, který zajistí národní dispečink intenzivní péče, pravděpodobně v úterý ráno. Dalších šest pacientů čeká podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) přesun z Libereckého kraje do Německa.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 19:09|
Jak pandemie změnila bohoslužby? Teď stihnete i oškrábat brambory, směje se kněz
Letošní rok přinesl řadu změn, nečekanou revoluci zažila také profese kněžích. I ti se museli přizpůsobit – lidé nemohli chodit do kostelů, a tak se rozmohly on-line přenosy. Jedním z progresivních farářů je Jan Lukeš z farnosti Dolní Čermná na Orlickoústecku, který se nebál přinést do tradičně konzervativních chrámů moderní technologii.
31. 12. 2020|
Policie odvolala pátrání po chlapci z Králík. Našla ho u kamaráda
Policie odvolala pátrání po čtrnáctiletém chlapci z Králík na Orlickoústecku. Našla ho u kamaráda na chatě. Chlapce rodina postrádala od středy, uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.
31. 12. 2020|