TÉMA

Komedie

Městské divadlo Brno připravuje premiéru hry, která se zaručeně zvrtne

Městské divadlo Brno nastudovalo Hru, která se zvrtla. Bláznivá komedie o nástrahách a pastech divadelního představení si získala diváky po celém světě. V Brně britskou veselohru přizpůsobili jihomoravskému prostředí.
4. 4. 2024|

Hodného estébáka beru jako nadpřirozenou postavu, říká herec Noha

Do druhé půlky vstoupil osmidílný seriál České televize a německé ZDF To se vysvětlí, soudruzi. Jde v něm o vyšetřování nadpřirozených událostí v Československu osmdesátých let, které nakonec tak úplně nadpřirozené nejsou. To vše pod dohledem „zlé“ a „hodné“ Státní bezpečnosti. Tu hodnou představuje dnes hodně obsazovaný herec Leoš Noha. „No, byla to věru krušná práce, ale jsem se svým výsledkem spokojený,“ řekl Noha v pořadu Interview ČT24 o tom, jak dostat do role vtip.
2. 4. 2024|

Zemřel Peter Simonischek. Hrál po boku Menzela i v komedii Toni Erdmann

Ve věku 76 let zemřel rakouský filmový a divadelní herec Peter Simonischek. Známý je například jako představitel hlavní role v rakouské komedii Toni Erdmann, která byla v roce 2017 nominovaná na Oscara. Agentura APA napsala, že Simonischek, který zemřel v noci na úterý, byl jedním z nejoblíbenějších herců Rakouska. Hlavní roli ztvárnil také ve slovensko-českém snímku Tlumočník, kde si zahrál po boku režiséra a herce Jiřího Menzela.
31. 5. 2023|

Přišla v noci. Nový český film točili doma a s přáteli navzdory standardním postupům

Do kin se v druhé polovině letošního roku chystá černá komedie o páru třicátníků, jehož poklidný život naruší vpád matky jednoho z nich. Za snímkem stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar. Tvůrci se způsobem realizace vzpírají zavedenému způsobu výroby filmů v Česku.
12. 1. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

V činžáku objeví koně. Slovenský režisér Šulík uvádí nový film, který má být hlavně něžný

Slovenský režisér a scenárista Martin Šulík uvádí ve čtvrtek do českých kin nový film Kůň. Vypráví o hledání vnitřní svobody, o jejích podobách i hranicích. V hlavní roli muže, který ve svém bytě objeví koně, se představí Daniel Fischer.
15. 12. 2022|

Česká televize na podzim uzavře Případy 1. oddělení. Chystá také komedie o zdraví a Zločin na hranicích

Česká televize prozradila seriálové a filmové novinky, které se objeví v podzimním programu. K divácky očekávaným patří poslední řada krimiseriálu Případy 1. oddělení. Kriminálního prostředí se více či méně týká také minisérie Pozadí událostí a v rakouské koprodukci natočený Zločin na hranicích. Zjištění, že „lékař léčí, láska uzdravuje“ spojuje čtyři nové televizní komedie o zdraví a nemoci. Pouze v iVysílání bude k vidění novinka Pět let o jednom pomaturitním vzpomínání.
21. 7. 2022|

Volodymyr Zelenskyj se ukazuje jako komik, kterého je třeba brát vážně

Svět žasne nad odhodláním Ukrajinců bránit svoji vlast. V čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským, který nepřestává podporovat morálku svých krajanů přímo z Kyjeva. Jeho nepravděpodobný vzestup do funkce hlavy státu začal díky seriálu Sluha lidu, v němž hrál prezidenta.
28. 2. 2022|

Lidstvo se už dvacet let toulá galaxií bez průvodce. Douglas Adams změnil žánr sci-fi

Vypít v poledne šest piv, přes rameno si hodit ručník a vydat se ke hvězdám. Nikoliv s grandiózním posláním, ale ve vleku překotných událostí a oděn v županu. Posléze najít odpověď na otázku života, vesmíru a vůbec a zjistit, že vlastně neznáme otázku samotnou. Věty, které nedávaly smysl, dokud je neposkládal britský humorista a spisovatel Douglas Adams. Jeho Stopařův průvodce Galaxií změnil žánr sci-fi a stal se kultem. Britský autor odešel přesně před dvaceti lety – 11. května 2001.
11. 5. 2021|

Do ABC pochoduje Diktátor. Filip Březina se pro hlavní dvojroli naučil imitovat Chaplina i jeho neněmčinu

V divadle ABC bude k vidění – a slyšení – Diktátor. Režisér Martin Čičvák přenesl na scénu jeden z nejslavnějších filmů Charlieho Chaplina. V hlavní dvojroli mocichtivého diktátora a chudého židovského holiče se představí Filip Březina. Diváci inscenaci uvidí, až to dovolí epidemická situace.
29. 3. 2021|

„Kdyby radši hořelo,“ přejí si obyvatelé vesnice v komedii, kterou natáčejí filmaři na Kroměřížsku

Režisér Adam Koloman Rybanský natáčí v těchto dnech na Kroměřížsku komedii s názvem „Kdyby radši hořelo“. Sbor dobrovolných hasičů v ní čelí úplně jiné výzvě než oheň, klidný život ve vsi totiž naruší podezření na akci teroristů. Film vzniká v koprodukci České televize. Hlavní hrdiny si zahrají Miroslav Krobot, Michal Isteník nebo Anna Polívková. Premiéra v kinech je v plánu na začátek roku 2022.
10. 3. 2021|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Pardubice ovládl festival smíchu. Diváky se snaží rozesmát divadelní komedie

V Pardubicích začal v pondělí další ročník přehlídky divadelních komedií Grand festival smíchu. V soutěžním programu je celkem sedm komedií, výsledky budou vyhlášeny 27. ledna na závěrečném Galavečeru smíchu. Soutěžní komedie bude hodnotit odborná porota. Její alternativou je studentská porota složená ze studentů Masarykovy univerzity Brno a Univerzity Karlovy v Praze.
21. 1. 2020|

Jak se vám líbí? Na Vinohradech uvádějí ódu na lásku a svobodu

Divadlo na Vinohradech nastudovalo Shakespearovu komedii Jak se vám líbí. Ódu na lásku, bláznovství, přírodu a zejména svobodu připravil Juraj Deák s Šárkou Vaculíkovou a Markem Adamczykem coby milenců Rosalindy a Orlanda, kteří jsou vyhnáni ode dvora a jeho společenských rolí a najdou úkryt v Ardenském lese.
14. 12. 2019|

Trochu groteska, trochu jazz. Sluha dvou pánů baví v Liberci komiksovým baletem

Sluhu dvou pánů si Šaldovo divadlo vybralo pro první premiérové představení po rekonstrukci. Novinku uvádí jako „jazzové“ taneční divadlo na motivy stejnojmenné hry Carla Goldoniho. I liberecká inscenace v nastudování baletního souboru slibuje komedii plnou záměn a nedorozumění.
15. 11. 2019|

Umí tady někdo italsky? A zpívat? Brněnské Národní divadlo nastudovalo Noc bláznů

„Kdyby byl Přelet nad kukaččím hnízdem komedie, vypadal by asi takhle,“ píše Národní divadlo Brno k novince Noc bláznů. Inscenaci z prostředí psychiatrické léčebny od australského autora Louise Nowry přeložil a režijně připravil Šimon Dominik.
18. 2. 2019|
168 HODIN

Dáša z Mostu vzbuzuje sympatie. Některým transgender lidem dodává sebevědomí

O změnu pohlaví zažádá v Česku ročně na sto lidí. Dosud nejvýraznější transgender postavu v místním filmu teď ztvárnil seriál České televize Most!. Obnažil poměrně tabuizované téma a v syrové komedii pojmenoval to, čemu transgender lidé denně čelí. S těmi, kterých se toto téma nejvíc týká, mluvily Zuzana Tunová a Martina Houdková z pořadu 168 hodin.
11. 2. 2019|

„Kdyby se narodil v Hollywoodu, znala by ho celá zeměkoule“

Mistr komedie a inteligentního humoru, který v českém filmu nemá sobě rovného. Tak vzpomínají kolegové na režiséra Václava Vorlíčka. Autor pohádky Tři oříšky pro Popelku, komedie Pane, vy jste vdova! nebo seriálu Arabela v úterý zemřel. „Kdyby se narodil v Hollywoodu, tak by ho znala celá zeměkoule,“ říká o něm režisér Zdeněk Zelenka.
6. 2. 2019Aktualizováno6. 2. 2019, 21:05|

Zemřel režisér Václav Vorlíček. Autor Popelky, Arabely i Dívky na koštěti

Ve věku 88 let zemřel v úterý režisér Václav Vorlíček. Natočil oblíbenou pohádku Tři oříšky pro Popelku, seriál Arabela nebo nesmrtelné komedie Pane, vy jste vdova! a Dívka na koštěti. Zprávu potvrdil režisér Zdeněk Zelenka. V roce 2017 získal Vorlíček na filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos kinematografii.
6. 2. 2019|

Zrestituovat zámek nemusí být žádný vejdělek, poznává Poslední aristokratka i ve filmu

Režisér Jiří Vejdělek začal podle svého scénáře natáčet Poslední aristokratku. Zimní komedie, na níž se podílí Česká televize, vzniká na motivy knižních bestsellerů Evžena Bočka. První scény se točily o víkendu na zámku Lemberk alias filmovém zámku Kostka, na nějž se pln očekávání vrací restituent hrabě Kostka v podání Hynka Čermáka.
5. 2. 2019|

Východočeské divadlo vyrazilo Z postele do postele a získalo hlavní cenu festivalu komedií

Komedií roku byla během závěrečného večera 19. ročníku Grand festivalu smíchu vyhlášena hra Z postele do postele v podání domácího Východočeského divadla Pardubice. Za nejlepší ženský herecký výkon byla oceněna Kamila Trnková v rolích Edwarda a Betty v komedii Sedmé nebe pražského Divadla pod Palmovkou. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Radek Valenta za výkony ve stejných úlohách.
28. 1. 2019|