TÉMA

Leonardo DiCaprio

Všechny přijmout nemůžeme, ale odmítnout také ne, říká o migraci Hollandová

Polská režisérka Agnieszka Hollandová po úspěchu na festivalu v Benátkách a negativní kampani ze strany některých polských politiků uvedla i do českých kin svůj nový film Hranice. Proplétá se v něm několik osudů aktivistů, uprchlíků i pohraničníků na polsko-běloruské hranici. „Poprvé za dlouhou dobu jsem měla pocit, že to má smysl,“ sděluje. Na Oscara třikrát nominovaná filmařka, jež studovala pražskou FAMU, mluví v Interview speciál i o Franzi Kafkovi, svém vztahu s Leonardem DiCapriem i o tom, co jí vadí na současných seriálech.
23. 10. 2023|

Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě

Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.
22. 5. 2023|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

Titanic se vrací do kin v nové verzi. Cameronova tragická love story podle publicisty nezestárla

Romance mezi chudým Jackem a aristokratickou Rose na pozadí jedné z největších katastrof dějin přichází znovu do kin. K pětadvacátému výročí od premiéry mohou diváci vyrazit na oscarový Titanic režiséra Jamese Camerona. V některých kinosálech uvidí remasterovanou verzi ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí. Snímek se utká o pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu historie s jiným Cameronovým blockbusterem, druhým Avatarem.
9. 2. 2023|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Cesta k zvládnutí klimatické krize? Alternativní proteiny: maso z laboratoře nebo hmyz

Snížit náročnost produkce naší stravy na krajinu je do jisté míry móda, dost možná ale i cesta k záchraně planety. V nejvyšší míře se to týká masa. Výroba hovězího, vepřového či kuřecího, které nejčastěji konzumujeme dnes, je výrazným emitentem skleníkových plynů. Zemědělství celkově způsobuje pětinu globálních emisí, živočišná produkce pak v rámci zemědělství zaujímá šedesát procent. Tyto hodnoty lze snížit například i konzumací alternativ. I o nich je nový díl publicistického pořadu Bilance.
3. 11. 2021|

Amazonii opět sužují lesní požáry, je jich více než před rokem

Brazílii v posledních týdnech sužuje nejen pandemie covidu-19, ale znovu také požáry amazonského deštného pralesa. Jen za prvních deset dní tohoto měsíce zaznamenal brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) přes 10 tisíc požárů lesa v Amazonii, což je o 17 procent více než ve stejném období loni a nejvíc za deset let. Sezona, v níž je tradičně nejvíce lesních požárů, v Brazílii přitom teprve začíná.
20. 8. 2020|

Obří zrcadlo a křesla na míru. Společnost Virgin Galactic ukázala interiér své kosmické lodi

Společnost Virgin Galactic představila podobu vnitřní části kosmické lodi SpaceShipTwo, která by už brzy měla nosit cestující na hranu atmosféry a vesmíru. Pasažéři budou během letu snímáni šestnácti kamerami a svůj odraz budou moci sledovat i ve velikém zrcadle.
29. 7. 2020|

Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.
7. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Hrdina, nebo útočník? Eastwood připomíná bombový útok na olympiádě

Loni stihl Clint Eastwood uvést do kin dva své režijní počiny, není tak překvapením, že jeho letošní novinka pojmenovaná po hlavní postavě – Richard Jewell – zamíří k divákům ani ne půl roku po začátku natáčení. Eastwood příští rok oslaví už devadesáté narozeniny, ve filmařské branži je ale stále aktivní.
5. 10. 2019|

Tenkrát v Hollywoodu koukala Tarantinovi pod ruce i česká kameramanka

Tenkrát v Hollywoodu, pocta zlaté éře filmového průmyslu od Quentina Tarantina, vstupuje do českých kin. Devátý film kultovního režiséra se odehrává na pozadí skutečné události, vraždy herečky Sharon Tateové a jejích přátel, kterou provedli stoupenci Charlese Mansona. Natáčení filmu se v Kalifornii zúčastnila i česká kameramanka Jana Hojdová.
14. 8. 2019|

Glosa z Cannes: Tarantinovy historky z Hollywoodu zastínily Parazity

Před 25 lety uvedl režisér Quentin Tarantino v Cannes premiéru dnes kultovních Pulp Fiction a získal za ně tehdy Zlatou palmu. Ocenění jeho „historek z podsvětí“ posunulo žánrové hranice filmového násilí – bylo přijato jako hra. Desáté výročí pak připadá na premiérové uvedení jeho Hanebných panchartů. Na 72. ročník festivalu se sledovaný filmař vrátil s novinkou Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood). A pozdvižením, které jeho snímek doprovázelo, zastiňoval ostatní.
23. 5. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Tarantino odvypráví historky z hollywoodského zákulisí

Jen málo režisérů dokáže kolem svých filmů vyvolat velká očekávání. Jedním z nich je Quentin Tarantino, který v létě uvede do kin svůj údajně předposlední film. Vrací se v něm do šedesátých let, do končící zlaté éry hollywoodského světa. S sebou vzal neméně slavné herecké ikony současnosti v čele s Leonardem DiCapriem a Bradem Pittem.
24. 3. 2019|

Totální zatmění a tygří láska. Matěj Stropnický a Daniel Krejčík jsou prokletí básníci

Nemohli být spolu, ale ani bez sebe. Příběh prokletých básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina připomínal Úplné zatmění, jak stojí i v názvu hry, kterou na konci šedesátých let napsal dramatik a filmový scenárista Christopher Hampton. Nově ji teď uvedlo Divadlo Spoluhra v pražské La Fabrice. V hlavních rolích hrají Daniel Krejčík a Matěj Stropnický.
28. 1. 2019|