TÉMA

Europol

K soudu jde případ pašování drog za miliardy korun, jeden z hlavních obžalovaných je na útěku

Krajský soud v Liberci bude řešit rozsáhlý případ pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jeden z hlavních obžalovaných, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá. Policejní organizace Europol ho zařadila na seznam padesáti nejhledanějších lidí Evropy. Kováč podle kriminalistů díky organizované skupině, kterou kolem sebe vybudoval, poskytoval dalším mezinárodním zločineckým skupinám logistiku a neoprávněně přechovával drogy. Krajská státní zástupkyně podala obžalobu proti jedenácti osobám a jedné firmě.
29. 11. 2023|

Půl tuny kokainu z Klecan převezla policie do hlídaného skladu, skončí ve spalovně

Cihly kokainu objevené v sobotu mezi banány v distribučním centru obchodního řetězce Albert v Klecanech u Prahy odvezli policisté do střeženého skladu. Více než půl tuny drogy skončí po odborné analýze ve spalovně, informovala na policejním webu mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová. Za 646 kilogramů kokainu, které putovaly z Ekvádoru do Amsterdamu a zřejmě omylem skončily ve středních Čechách, by se při pouličním prodeji dalo podle ní utržit několik miliard korun.
15. 8. 2023|

Europol po rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat pozatýkal už přes šest tisíc lidí

Rozkrytí šifrované komunikační sítě EncroChat, hojně využívané skupinami organizovaného zločinu, dosud vedlo k zatčení 6558 lidí po celém světě, informoval Europol o výsledcích vyšetřování francouzských a nizozemských složek. Celkem 197 zatčených jsou údajně „vysoce ceněné cíle“.
27. 6. 2023|

Europol při razii napříč kontinentem zajistil přes jedenáct tisíc artefaktů. Mezi nimi i římskou bustu

Policie loni na podzim při celoevropském zátahu proti mezinárodnímu obchodu s uměním nalezla 11 049 ukradených artefaktů, včetně starověkých mincí i knih a mramorové busty, která pravděpodobně představuje neteř římského císaře. Ve čtvrtek o tom informovala evropská policejní služba Europol. Akce se podle ní týkala i Česka.
4. 5. 2023|

Při obří razii proti italské mafii tisíce policistů v Evropě a Latinské Americe zadržely přes sto lidí

Policie v osmi evropských zemích a také v Brazílii či Panamě zasahovala proti italské mafii 'Ndranghetě. Zatčeno bylo podle médií přes sto lidí. Operace, která zahrnovala sto padesát razií, se účastnily téměř tři tisíce policistů. Úřady zadržely velké množství peněz, drog a zbraně. Podle agentury EFE jde o největší zásah proti uvedené mafii a její síti obchodu s drogami z Jižní Ameriky. Někteří zadržení jsou podezřelí i z prodeje zbraní do Kolumbie.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 22:17|

Mezinárodní policejní tým rozbil vyděračský gang hackerů

Německá policie ve spolupráci s kolegy z Europolu, Ukrajiny a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) rozbila mezinárodní gang počítačových zločinců, který léta vydíral velké společnosti a instituce, a přišel si tak na desítky milionů eur (řádově stovky milionů korun). Informovala o tom agentura AP.
6. 3. 2023|

Policisté při světovém zásahu proti praní peněz zatkli 2469 bílých koní

Policisté z pětadvaceti zemí, včetně Česka, zakročili proti praní špinavých peněz. Během tříměsíční akce zabránili vyprání 17,5 milionu eur (425,6 milionu korun) prostřednictvím takzvaných bílých koní, z nichž 2469 zatkli. Operace se konala s podporou unijní policejní organizace Europol, unijní agentury pro justiční spolupráci Eurojust, mezinárodní policejní organizace Interpol a Evropské bankovní federace (EBF).
7. 12. 2022|

Policie při obří operaci zatkla 44 lidí v deseti zemích včetně Česka, oznámil Europol

Při obřím mezinárodním zátahu zatkla policie v deseti převážně evropských zemích 44 lidí podezřelých ze zločinného spolčení, pašování drog a praní špinavých peněz. Devět osob bylo zatčeno v Česku, stejný počet ve Francii a sedm lidí zatkli policisté na Slovensku a v Litvě. Kromě toho policie zasahovala také v Lotyšsku, Polsku, Norsku, Německu, Španělsku a USA. V pátek o tom informovala unijní policejní organizace Europol. Podle ní všichni zatčení patřili k jedné z nejnebezpečnějších zločineckých skupin v Evropské unii.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 18:29|

Každý sedmý nezletilý má zkušenost s posíláním intimních záběrů, policie varuje před zneužitím materiálů

Každý třetí dospělý a každé sedmé dítě někdy někomu poslali své intimní fotky nebo videa. V případě nezletilých pak skoro pětina uvedla, že byl tento obsah zneužit. Vyplynulo to z výzkumu agentury Median pro policii a společnost ESET. V případě nezletilých jde o šíření dětské pornografie.
17. 8. 2022|

O zabavení majetku ruských oligarchů musí rozhodovat soudy. Rychlé to nebude, říká eurokomisař

Evropská unie radí členským státům jak zkonfiskovat zmrazený majetek ruských oligarchů a firem, které jsou zapletené do válečných zločinů nebo trestných činů. Poskytuje jim nejen know-how, ale i technické nástroje a řadu informací. Eurokomisař pro justici Didier Reyners v rozhovoru pro Českou televizi, který vedl zpravodaj Lukáš Dolanský, však upozorňuje, že o zabavení aktiv musí rozhodovat soudy.
23. 4. 2022|

Eurokomisař pro justici: EU vyzývá členské státy ke konfiskaci majetku ruských oligarchů

Evropská unie vyzývá členské země, aby majetek ruských oligarchů, který se jim podařilo zmrazit, následně konfiskovaly. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl komisař pro justici Didier Reyners. Unie za tím účelem podle něj vytvořila jednotný mechanismus a teď státům radí, jak vše ošetřit právně.
22. 4. 2022|

Počet uprchlíků z Ukrajiny klesá. Kyjevany na hranicích vystřídali obyvatelé východní části země

Z Ukrajiny už před válkou uprchlo přes 3,5 milionu lidí, více než dva miliony uprchlíků od 24. února překročily hranice do Polska. V nové bilanci to v úterý uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Počet uprchlíků mířících do Polska a na Slovensko ale v porovnání s prvními dny války poklesl. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) potřebuje půl milionu ukrajinských uprchlíků v Polsku psychologickou pomoc. Před zneužitím běženců zločineckými skupinami v úterý varoval Europol.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 16:41|

Kriminalisté odložili případ kyberútoku na olomouckou datovou síť

Kriminalisté odložili případ napadení počítačové sítě olomouckého magistrátu, jejíž provoz loni na několik týdnů ochromil neznámý hacker. Síť úřadu napadl na začátku dubna, magistrát mu odmítl zaplatit výkupné a podal trestní oznámení. Kriminalistům se podařilo zmapovat činnost pachatele a shromážděné indicie je zavedly do zahraničí, ale zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě se jim nepodařilo.
17. 2. 2022|

Frontex nasadí v Lamanšském průlivu letadlo. V Calais se dohodlo posílení boje s nelegální migrací

Evropská pohraniční agentura Frontex nasadí od středy v oblasti Lamanšského průlivu letadlo, které bude pomáhat v boji proti nelegální migraci. Na schůzce o migraci ve francouzském přístavu Calais to řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Účastníci setkání, na které byli pozváni zástupci vlád zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, se rovněž dohodli na užší spolupráci v boji proti pašerákům osob a proti obchodu s nafukovacími čluny, na kterých se lidé na cestu přes moře vydávají. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se přeplněný člun převrátil.
28. 11. 2021|

Dlouho vyhlížená unijní prokuratura zahajuje činnost. Vyšetřovat bude zneužívání dotací či přeshraniční podvody

Po letech diskuzí a zhruba půlročním odkladu začíná působit Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Instituce s nadnárodní pravomocí bude vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující nebo ohrožující rozpočet Evropské unie, na které jsou vnitrostátní orgány či stávající úřady EU často krátké. Činnosti prokuratury, která sídlí v Lucemburku a s níž se pojí velká očekávání, se účastní většina členských států Evropské unie včetně Česka. Úřad povede rumunská prokurátorka Laura Codruta Kövesiová.
1. 6. 2021|

Tisíce stránek s nebezpečným obsahem nalezené během jediného dne. EU chce posílit pravomoci úřadů v boji proti terorismu

Evropská unie by v budoucnu měla v boji proti terorismu sázet na efektivnější policejní spolupráci včetně jednoduššího přístupu k internetové komunikaci teroristů. Počítá s tím protiteroristický plán Evropské komise, která chce mimo jiné hledat cesty, jak by úřady mohly legálně získat přístup k šifrované komunikaci a přitom nenarušily právo na soukromí.
10. 12. 2020|

Evropa chce bezpečnější internet, zaměří se i na efektivnější odhalování teroristů

Evropská komise (EK) zveřejnila obrysy nové pětileté strategie posílení bezpečnosti, má se týkát reálného i digitálního prostředí. Komise se chce zaměřit na budování infrastruktury odolné vůči hackerským útokům, boj proti terorismu a organizovanému zločinu či na rozvoj unijní policejní agentury Europol. Podrobněji představila také iniciativu proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu, které se v Evropě rozmáhá.
24. 7. 2020|

Evropská policie prolomila šifrovaný komunikační systém zločinců. Zadržela stovky lidí, zabavila velké částky i zbraně

Evropská policie prolomila šifrovanou komunikační síť využívanou organizovaným zločinem. Na základě toho zadržela stovky lidí a zabavila v přepočtu stovky milionů korun i desítky zbraní. Informovala o tom unijní agentura pro justiční spolupráci Eurojust.
2. 7. 2020|

EU zahájila tažení proti dezinformacím. Během pandemie zaplavily nejen sociální sítě

Evropská komise (EK) chce tvrdě bojovat proti dezinformacím, které se během koronavirové krize hojně objevovaly nejenom na sociálních sítích. Podle jejích statistik se takových lží a nepravd objevilo na sedm milionů, především z Ruska a Číny. Unie ale sama přiznává, že boj to bude těžký. Další problém, kterému Evropa po pandemii čelí, je pak podle Europolu zvýšené riziko radikalizace jednotlivců.
23. 6. 2020|

Při mezinárodní akci proti balkánským pašerákům drog zadrženi i dva čeští piloti

Při mezinárodní akci zaměřené proti balkánskému drogovému kartelu zadržela policie i dva české piloty, kteří podle ní převáželi soukromými letadly kokain z Jižní Ameriky do Evropy. Na webu to uvedla Národní protidrogová centrála (NPC). Po zásahu skončilo v poutech 16 lidí, z toho 11 dopadli policisté v Evropě a dalších pět v Hongkongu. Při prohlídkách policie našla přes tunu kokainu a dva miliony eur (51 milionů korun) v hotovosti.
25. 7. 2019Aktualizováno25. 7. 2019, 19:54|

Europol hlásí rozbití hackerského gangu, který útočil na desetitisíce lidí. Viry byly ve falešných vzkazech

Mezinárodní vyšetřovatelé zneškodnili rozsáhlou hackerskou síť, která se pokusila pomocí viru okrást jednotlivé uživatele, společnosti i finanční instituce celkem o sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Cílem útoků se stalo víc než 41 tisíc lidí.
16. 5. 2019|

Centrální banky stahují „Bin Ládinovu bankovku“. Pětiseteurovou zřejmě zneužívali zločinci

Většina centrálních bank eurozóny od neděle přestává dávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur, v přepočtu zhruba 12 750 korun. Výjimkou jsou pouze centrální banky Německa a Rakouska, které je budou vydávat do 26. dubna. Bankovky však i nadále zůstávají platným platidlem, uvedl na internetu list Le Parisien.
27. 1. 2019|

‘Ndrangheta: nenápadná kalábrijská záruka kriminální serióznosti

Není ani zdaleka tak známá jako její mafiánské příbuzné z jiných částí Itálie. Přesto je svým vlivem i výdělky s přehledem zastíní. Jen v roce 2014 si přišla na více peněz než McDonalds a Deutsche Bank dohromady. Vydělává na obchodu s drogami, praní špinavých peněz nebo likvidaci toxického odpadu. 'Ndrangheta se neštítí vydírání, politické korupce ani vraždění.
5. 8. 2017|