TÉMA

Divoké prase

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

Do klece na odchyt divočáků vstupovali psi i děti. Jablonec nad Nisou nechal ulici zavřít

V odchytové kleci na divočáky v Jablonci nad Nisou si hrají děti a lezou do ní psi, kvůli neukázněným lidem tak radnice uzavřela celou ulici. Přemnožení divokých prasat město řeší několik let. Na sídlištích a v blízkosti rodinných domů se objevují celé tlupy – zvykly si tam hledat potravu. Kromě odchytů má město domluvené i odstřely.
3. 7. 2023|

Veterináři změnili pravidla kvůli prasečímu moru. V postižených pásmech se nesmí prodávat ani zdravé kusy

Veterináři změnili mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat. Nová nařízení upravují hlavně pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. Platná jsou pro uzavřená pásma, která jsou nyní v Česku dvě. Jedno na Českolipsku, druhé ve Frýdlantském výběžku.
19. 6. 2023|

Přemnožení divočáci v Mostě za sebou nechávají stopy v parcích. Vyráží i k obchodům

V severních Čechách už přemnožená divoká prasata běžně, bez ostychu, pronikají do vnitřních částí i velkých měst – děje se to v Ústí nad Labem i v Mostě. Není už žádnou raritou, že se tam divočáci pohybují poblíž domů nebo v městských parcích. Mostecká radnice proto začala myslivcům za odstřel divokých prasat nabízet peníze – osm set korun za kus. Nesmějí je ale samozřejmě střílet uvnitř města, jen na blízkých honebních pozemcích.
22. 5. 2023|

Na Českolipsku se potvrdil africký mor prasat

Africký mor prasat se v Libereckém kraji dál šíří. Po čtrnácti případech na Frýdlantsku laboratoř Státního veterinárního ústavu Jihlava potvrdila nákazu u divokého prasete uloveného v Ralsku na Českolipsku, v katastru obce Hradčany. Státní veterinární správa (SVS) kolem místa vymezila takzvané pásmo infekce a v oblasti o výměře přes 230 kilometrů čtverečních nařídila mimořádná veterinární opatření, řekl mluvčí Petr Vorlíček. Obce musí udělat soupis prasat a chovatelé musí některá porazit.
4. 5. 2023|

Aujeszkyho choroba zabila v Česku už několik loveckých psů. Nakazili se zřejmě od černé zvěře

Už několik případů úhynu loveckých psů na Aujeszkyho chorobu potvrdili veterináři na západě a severu Čech. Podle nich se nakazili nejspíš během lovu od černé zvěře. Pro člověka infekce nebezpečná není. Divoká prasata jsou pouze přenašeči choroby, smrtelná je však pro řadu domácích a hospodářských zvířat.
26. 1. 2023|

Na Frýdlantsku je opět možný vstup do lesů i lov. Omezení platila kvůli africkému moru prasat

Mírnější opatření platí od pátku na Frýdlantsku, kde byli loni v prosinci a letos v lednu nalezeni uhynulí divočáci nakažení africkým morem prasat. V oblasti o výměře bezmála 200 kilometrů čtverečních přestal platit zákaz lovu volně žijící zvěře a skončil i zákaz vstupu veřejnosti mimo vyznačené cesty. Z místa bude navíc možno po obdržení povolení od veterinární správy (SVS) přesouvat divoká prasata a vepřové produkty. Informoval o tom mluvčí SVS Petr Vorlíček. Novým nařízením se mění i název oblasti z „pásma infekce“ na „uzavřené pásmo II“.
20. 1. 2023|

Zákaz vstupu do lesů u Jablonce kvůli pochybení skončí. Odlov divočáků ale bude pokračovat

Krajský úřad v Liberci zrušil kvůli pochybením zákaz vstupu do lesů v oblasti Prosečského hřebene a Srnčího dolu, který na začátku prosince vyhlásil magistrát v Jablonci nad Nisou kvůli odlovu přemnožených divokých prasat, která obtěžovala obyvatele okrajových částí města.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 13:53|

Myslivci netrefili ani jednoho divočáka v lese u Jablonce, který kvůli odstřelu nechali zavřít

V Jablonci nad Nisou skončila ve středu v 06:00 druhá uzavírka lesů na Prosečském hřebeni a v Srnčím dole. Cílem byl odlov přemnožených divokých prasat, která obyvatele obtěžují a ohrožují. Zatímco při naháňce v první polovině prosince se podařilo odstřelit pět divočáků, tentokrát ani jediného. „Lidé zákaz vstupu nerespektují, čímž práci myslivců maří,“ myslí si mluvčí magistrátu Jana Fričová. Divoká prasata jsou dlouhodobě silně přemnožená, z čehož kritici viní mimo jiné myslivce a příslušnou legislativu.
28. 12. 2022|

Myslivci z Liberecka budou kvůli africkému moru prasat vyhledávat uhynulá zvířata

U divočáka na Liberecku se minulý týden potvrdila nákaza africkým morem prasat. Myslivci nyní začali vyhledávat uhynulé kusy prasat, aby zjistili, kam se nákaza rozšířila. Šetření potrvá 14 dní až měsíc, řekli po jednání Ústřední nákazové komise zástupci ministerstva zemědělství a Státní veterinární správy (SVS). Od pátku také platí pro více než dvě stě kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku pásmo infekce, kde je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat a je omezen pohyb lidí v přírodě.
5. 12. 2022|

Veterináři zavádějí opatření kvůli výskytu afrického moru prasat. Omezení pocítí na severu Čech turisté i myslivci

Na 200 kilometrech čtverečních na severu Čech bude možné chodit pouze po značených cestách. O omezení volného pohybu v přírodě rozhodli veterináři v souvislosti s nálezem divočáka uhynulého ve Frýdlantském výběžku na nákazu africkým morem prasat. V ochranném pásmu bude také zakázán lov divočáků. Chovatelé musí přestěhovat prasata do vnitřních prostor, nesmí je ani pouštět do venkovních výběhů. Veterináři zároveň vyhlásili opatření v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na Jindřichohradecku.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 17:48|

V noci budou zavřené lesy u Jablonce nad Nisou. Myslivci začnou lovit přemnožené divočáky

Noční procházky do lesů v Srnčím dole, Rádle a na Prosečském hřebeni poblíž Jablonce nad Nisou jsou od začátku prosince zakázané – a mohou být i nebezpečné. Jablonecká radnice rozhodla o nočních uzavírkách lesů kvůli odlovu přemnožených divokých prasat. Vstup nebude možný až do konce února vždy od 18 do 6 hodin. Na omezení upozorňují informační tabule a lidé by je měli podle primátora Miloše Veleho (ODS) ve vlastním zájmu respektovat.
1. 12. 2022|

Přemnožení divočáci v Ústí nad Labem stále trápí zahrádkáře i obyvatele sídlišť

V Ústí nad Labem myslivci v roce 2021 zastřelili více než 1400 divočáků, přemnožená zvířata ale stále trápí místní obyvatele. Ničí ploty a rozrývají zahrady, škody jdou do tisíců korun. Africký mor se u žádného prasete zatím nepotvrdil.
28. 12. 2021|

Srnčí důl v Jablonci je plně přístupný. Myslivci tam tři měsíce lovili třicet divočáků, zatím neřekli, kolik jich zabili

Tříměsíční zákaz nočního vstupu do přírodního parku Srnčí důl v Jablonci nad Nisou v pondělí ráno skončil. Platil od začátku srpna v nočních hodinách, vždy od 21:00 do 6:00 hodin následujícího dne. Důvodem byl odlov divokých prasat, která se v oblasti přemnožila z deseti kusů na asi čtyřicet. Myslivci se nyní chystají na vyhodnocení omezení, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.
1. 11. 2021|

Ne zda, ale kdy. Veterináři v Libereckém kraji čekají návrat prasečího moru do republiky

Případ nákazy afrického moru prasat se objevil pouze zhruba dvacet kilometrů za českými hranicemi, nákaza se blíží z Polska a Německa. Ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta v pondělí při jednání s myslivci a starosty obcí řekl, že otázkou není, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale spíše kdy. Nejblíže k místu nákazy jsou oblasti Frýdlantska a Hrádecka na Liberecku.
11. 10. 2021|

Podle nákazové komise hrozí zavlečení moru prasat do Česka. Odlov divočáků by měl být intenzivnější

Africký mor prasat se v Polsku a Německu blíží k hranici na severu Čech. Stát vybízí myslivce k ještě intenzivnějšímu odlovu divočáků. Riziko zavlečení nemoci je podle národní nákazové komise vysoké. Nejrizikovější oblasti jsou Frýdlantsko a Šluknovsko. Česko je od dubna 2019 oficiálně považováno za zemi bez afrického moru prasat, naposled se nemoc objevila před čtyřmi lety na Zlínsku.
5. 10. 2021|

Psi štěkají na různá zvířata rozdílně. Nejvýrazněji hlásí divočáky, popsali čeští vědci

Štěkot loveckých psů se v reakcích na různá zvířata liší. Vyplývá to z výzkumu vědců České zemědělské univerzity v Praze. Nejodlišnější byl v testu štěkot, který hlásil nejnebezpečnějšího zvířecího figuranta – prase divoké. Výsledky tak podle autorů potvrzují předpoklady mysliveckých kynologů. Studii vydal odborný časopis Scientific Reports.
29. 9. 2021|

Bachyně osvobodila divočáky z pasti. Podle české studie může jít o první důkaz empatie

Dosud nepozorované chování prasat divokých zaznamenala fotopast vědců z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU). Snímky zachytily situaci, kdy dospělá bachyně manipulovala s kládou zajišťující odchytové zařízení a vysvobodila v něm uzavřená prasata.
25. 8. 2021|

Kvůli odstřelu třiceti prasat zavřel jablonecký magistrát na noc na tři měsíce les

Od 1. srpna platí mezi jednadvacátou hodinou a šestou ranní zákaz vstupu do lesů v okolí Rádla, Proseče a Srnčího dolu u Jablonce nad Nisou. Myslivci tam zahájili redukci přemnožených divokých prasat a střílejí především v noci. Zákaz, který vyhlásil jablonecký magistrát, potrvá do konce října. Za jeho porušení hrozí desetitisícová pokuta.
3. 8. 2021|

Vandalové na Vysočině záměrně ničí myslivecké posedy

Myslivcům na Vysočině někdo úmyslně ničí posedy. Rozřeže je a vytluče okna. Vandalové už způsobili desetitisícové škody. Případy vyšetřuje policie.
27. 12. 2020|

Česko chce kvůli moru zvýšit odlov divokých prasat

Česko chce zvýšit odlov divočáků na severu země. Důvodem je výskyt afrického moru prasat blízko českých hranic v Německu a Polsku. Stát nabídne odměny za odstřely a vyšší odměnu za nálezy a odklízení uhynulých prasat. Po čtvrtečním jednání Ústřední nákazové komise to oznámilo ministerstvo zemědělství. Komise jednala také o ptačí chřipce, která se objevila třeba v Nizozemsku, a výskytu nemoci covid-19 u zvířat.
12. 11. 2020Aktualizováno12. 11. 2020, 12:46|

Divočáci přenášejí pro psy smrtelnou Aujezskyho chorobu. Riziko se zvyšuje při lovech

Na Moravě byla potvrzena Aujeszkyho choroba. Jde o nemoc, kterou přenášejí divoká prasata. Z nich je pak tato nákaza přenosná na další domácí i volně žijící zvířata. Za loňský rok bylo potvrzeno celkem sedm případů. V dalších týdnech očekávají odborníci další.
29. 1. 2020|

Tygří moč proti divočákům na jihu Čech zabírá, můžou si na ni ale zvyknout

V Boršově nad Vltavou u Českých Budějovic se podařilo dostat přemnožené divočáky z obce. Předtím běhali přímo mezi rodinnými domy. Odradila je až uměle vyrobená tygří moč, kterou radnice nastříkala na ploty. Zvířata si ale na odpuzovač mohou časem zvyknout.
11. 1. 2020|

Vesnice na jihu Čech plaší divočáky tygří močí. Pach predátorů možná zavane ještě dál

Jihočeský Boršov nad Vltavou se brání proti přemnoženým divokým prasatům umělou tygří močí. Od té doby, co ji tam radnice nechala nastříkat na ploty, se zvířata ve vesnici už neukázala. O svérázné řešení se teď zajímají i další obce.
25. 11. 2019|