TÉMA

Dagmar Havlová

„Přála bych si, aby se nám dařilo nahradit nenávist respektem.“ Slovenská prezidentka uctila památku obětí prosincové střelby

Na pozvání Knihovny Václava Havla přicestovala do Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Setkala se jak se svým českým protějškem Petrem Pavlem, tak i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ve večerních hodinách pak měla na programu premiéru filmu o Václavu Havlovi. Návštěva začala na Palachově náměstí před hlavní budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kam slovenská prezidentka přišla uctít památku obětí prosincové střelby. V projevu také uvedla, že rozumí důvodům, proč tuzemská vláda neuspořádala mezivládní konzultace se slovenským kabinetem.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 15:05|

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Pavel jednal s Macronem o energiích a Ukrajině. Vyzdvihl úroveň česko-francouzských vztahů

Praha se s Paříží shoduje nejen v otázkách ruské invaze na Ukrajině a situace na Blízkém východě, ale i ohledně rozšiřování Evropské unie, prohlásil český prezident Petr Pavel po setkání se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem. Vzájemné vztahy jsou podle něj na vysoké úrovni. Na programu jednání byla i spolupráce v oblastech energetiky, kultury nebo vědy.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 20:22|

Prezident 28. října vyznamená přes šedesát osobností, přípravy na Hradě vrcholí

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na sobotní předávání státních vyznamenání, přičemž pro současného prezidenta jde o první ceremoniál 28. října. Petr Pavel v den výročí vzniku republiky ocení více než šedesát osobností. Konkrétní jména nechce předem komentovat. Loni při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání bývalý prezident Miloš Zeman ocenil 78 mužů a žen, v letech předtím byl počet vyznamenaných zhruba kolem čtyřicítky.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:52|

Od bot Charlotty Masarykové po inaugurační šaty Evy Pavlové. Výstava porovnává módu a styl prvních dam

Některé manželky českých a československých prezidentů vystupovaly na veřejnosti častěji, jiné dávaly přednost soukromí či své profesi. Na veřejném obrazu prezidentů se ale podílely všechny. A jejich oděvy odrážely proměny a různé charaktery symbolické role první dámy. Výstava v Národním muzeu na módě a stylu prezidentských chotí ukazuje, jak se měnilo společenské klima během posledních sta let. Návštěvníci nahlédnou do šatníku dvanácti prvních dam, od Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou.
16. 5. 2023|

Havlová chce vyšší odškodné za nepravdivý článek, podala ústavní stížnost

Herečka Dagmar Havlová podala ústavní stížnost ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media. České televizi to potvrdila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi. Havlová se tak brání proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého nemá nárok na dalších 2,8 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Vrchní soud jí za nepravdivý článek už v minulosti pravomocně přiznal nárok na 1,2 milionu korun.
7. 3. 2023|

Zemanův prezidentský mandát završí stažení standarty a uzavření hradní brány

Mandát prezidenta republiky Miloše Zemana zakončí o půlnoci na 9. března ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty. Následně bude na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu také uzavřena Brána gigantů Pražského hradu. Odemčena bude znovu ve čtvrtek dopoledne, až na Hrad přijede Petr Pavel složit slavnostní slib, řekl končící ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš.
6. 3. 2023|

Havlová další miliony ve sporu o nepravdivý článek o milenci nedostane, Nejvyšší soud zamítl její dovolání

Herečka Dagmar Havlová nemá nárok na vyšší odškodnění ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media, rozhodl Nejvyšší soud. České televizi to sdělil mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Vrchní soud jí už v minulosti přiznal 1,2 milionu jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Havlová se prostřednictvím dovolání domáhala dalších 2,8 milionu. Tomu Nejvyšší soud nevyhověl.
20. 2. 2023|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

„V nejlepším odejít.“ Dagmar Havlová opustila Divadlo na Vinohradech

Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová po více než čtyřiceti letech opustila Divadlo na Vinohradech. Její poslední rolí byla milionářka Klára v inscenaci Návštěva staré dámy, hra už se ale v repertoáru nové sezony neobjevuje. Svůj odchod z Vinohrad potvrdila Havlová bulvárnímu deníku Aha! S hraním ale odchodem z jeviště nekončí.
23. 8. 2022|

Havlová usiluje o další miliony za nepravdivý článek o milenci. Obrátila se na Nejvyšší soud

Herečka Dagmar Havlová podala dovolání ve sporu s vydavatelským domem Bauer Media. Vrchní soud jí pravomocně přiznal 1,2 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Někdejší první dáma však požaduje ještě dalších 2,8 milionu korun. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Věc nyní dostane na stůl Nejvyšší soud. Ten přitom před dvěma lety už do případu zasáhl a rozhodl částečně ve prospěch vydavatelství.
4. 8. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

Soud potvrdil Havlové milionové odškodnění za nepravdivé tvrzení o milenci. Původně měla dostat třikrát víc

Pražský vrchní soud přiznal herečce Dagmar Havlové 1,2 milionu korun jako odškodnění za tvrzení, že měla milenecký poměr v době, kdy umíral její manžel, bývalý prezident Václav Havel. Rozsudek je pravomocný. Informaci ČT potvrdila mluvčí vrchního soudu Simona Heranová. Odškodnění musí zaplatit vydavatelství Bauer Media, které text zveřejnilo v bulvárním časopise Pestrý svět. Havlová nakonec dostane zhruba třikrát méně, než jí původně vrchní soud přiznal. Do případu totiž zasáhl Nejvyšší soud.
31. 3. 2022|

Havel jako spoluvězeň, švagr i soused se špinavými botami. Pamětníci vzpomínají, jak dramatik a prezident ovlivnil jejich život

Potkali se s ním v divadle, ve vězení anebo v samoobsluze – pro všechny to ale bylo setkání osudové. Pět pamětníků vzpomíná na to, jak jejich život ovlivnil Václav Havel. Někteří ho poznali ještě v době, kdy byl „jen“ obyčejným dramatikem, jiní už jako politického aktivistu a bojovníka za lidská práva. Všichni se ale shodují v jednom: i po tom, co se stal prezidentem, zůstal citlivým a smířlivým člověkem, který druhé nesoudil, rád vařil a byl nenapravitelný puntičkář.
18. 12. 2021|

Václav by se s dneškem vypořádal psaním strašně dobrých her, myslí si Dagmar Havlová

Václav Havel, první prezident samostatné České republiky, zemřel před deseti lety. O tom, jak u světových státníků, ale i u mladé generace rezonuje jeho odkaz, nebo o tom, jakým způsobem by se Havel jako dramatik a spisovatel vyrovnával s dnešní dobou, mluvil v pořadu Události, komentáře Jakub Železný s bývalou první dámou Dagmar Havlovou.
17. 12. 2021|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|

Prezident Zeman vyjádřil obdiv a podporu Cichanouské v boji s diktátorem

Osobní podporu Svjatlaně Cichanouské a přání, aby běloruská opozice zvítězila v boji s diktátorem, vyjádřil při setkání na lánském zámku prezident republiky Miloš Zeman. Ocenil také odvahu Cichanouské. Lídryně běloruské opozice, která loni kandidovala proti Alexandru Lukašenkovi v prezidentských volbách, je od neděle na návštěvě v Česku. V pondělí se setkala s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), v úterý pak jednala také s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ve středu vystoupí s projevem v Senátu.
8. 6. 2021Aktualizováno8. 6. 2021, 20:01|

O odškodnění za článek o Havlové se bude znovu rozhodovat. Podle Nejvyššího soudu jsou čtyři miliony příliš

Nejvyšší soud (NS) zrušil verdikt, podle kterého mělo vydavatelství Bauer Media vyplatit herečce Dagmar Havlové čtyři miliony korun. Výše odškodnění za článek v bulvárním Pestrém světě výrazně převýšila náhrady přiznávané za jiné zásahy do osobnostních práv, což byla podle NS chyba. Znovu musí rozhodovat Vrchní soud v Praze, vyplývá z rozhodnutí zpřístupněného na úřední desce.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 10:20|
Události komentáře

Překvapila mě Havlova pracovitost, říká autor jeho životopisného snímku. Se scénářem mu pomáhala i Havlová

Jeden z nejočekávanějších českých filmů letošního roku, snímek režiséra Slávka Horáka Havel, má za sebou novinářskou premiéru. Kromě kritiků ho už viděla i Dagmar Havlová, podle Horáka se manželce prvního polistopadového prezidenta film líbil. Přesto, že je Václav Havel především proslulý jako státník, snímek se zaměřuje na dobu před sametovou revolucí, kdy působil jako disident.
17. 7. 2020|

Idealistka Ramba, drbna Havlová i stará struktura Lábus. Schůze Vlastníků je pěkná společnost

Žijí spolu v jednom domě, dohodnout se ale nedokážou. Od 21. listopadu se společenstvo vlastníků bytových jednotek schází i v kinech, s podtitulem „komedie pro ty, co to nezažili, a drama pro ty, kteří tím žijí“. Tragikomický snímek Vlastníci je filmovým režijním debutem Jiřího Havelky, který je také autorem scénáře.
22. 11. 2019|

Výročí republiky si KSČ před třiceti lety pohlídala. S předstihem zadržela odpůrce včetně Havla

Přesně před třiceti lety zvolily československé úřady obvyklou taktiku. Jako před většinou výročí pozatýkaly řadu protirežimních aktivistů. V cele předběžného zadržení pobyl krátce i Václav Havel, a to navzdory nemoci. Režim se tím připravoval na očekávané protesty 28. října.
27. 10. 2019|

Statečná, silná, vtipná žena a velká herečka, vzpomíná Havlová na Vlastu Chramostovou

Vlasta Chramostová byla podle její herecké kolegyně Dagmar Havlové „žena se vším všudy“ a historická osobnost. Setkaly se při natáčení filmu Odcházení z pera Václava Havla. S jeho chotí vzpomínal na zesnulou herečku redaktor Martin Rachman.
7. 10. 2019|

Návštěva naposled. Dagmar Havlová se loučí s vinohradským divadlem rolí staré dámy

Dagmar Havlová se loučí s Divadlem na Vinohradech. Poslední její rolí je ta titulní v Dürenmattově Návštěvě staré dámy v režii ředitele Národního divadla Jana Buriana. Hereckým partnerem Dagmar Havlové je šéf vinohradské scény Tomáš Töpfer.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 20:56|