TÉMA

Ejlat

V Gaze se intenzivně bojuje. Izrael udeřil také v Sýrii v odvetě za zásah školy v Ejlatu

V Pásmu Gazy se dál intenzivně bojuje. Tamní úřady ovládané teroristickým hnutím Hamás viní židovský stát, že v posledních 24 hodinách opakovaně udeřil na nemocnice. Americký prezident Joe Biden mezitím ocenil rozhodnutí Izraele přerušit každý den na několik hodin boje, aby mohli z rizikových oblastí odejít civilisté. Izraelské úřady pak v pátek snížily na dvanáct set svůj odhad počtu obětí teroru Hamásu ze 7. října, protože se domnívají, že mnoho z neidentifikovaných pozůstatků patří účastníkům teroristického útoku.
10. 11. 2023Aktualizováno10. 11. 2023, 22:41|

Válka poprvé vstoupila do kosmu. Izrael zřejmě odrazil raketový útok z Jemenu nad Kármánovou hranicí

V úterý 31. října zřejmě došlo k zatím prvnímu reálnému boji ve vesmíru. Stalo se to, když izraelský raketový systém Arrow 2 dokázal zachytit balistickou raketu, která byla odpálena z Jemenu. Jejím cílem byl izraelský Eilat, popsal tento týden deník Ha'arec. Izraelská armáda to nepotvrdila.
8. 11. 2023|

Egyptské letovisko u hranic s Izraelem zasáhl zřejmě dron. Čedok evakuuje stovky českých turistů

Cestovní kancelář Čedok během pátku evakuuje zhruba pět set českých turistů z egyptského letoviska Taba u Rudého moře. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake a posléze informaci potvrdila i mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková. Mluvčí dopravce Smartwings v pátek pozdě večer uvedla, že je trojice letadel již na cestě do Česka. Zdravotnické zařízení v Tabě v noci zasáhl podle mluvčího egyptské armády patrně dron. Dřívější informace uváděly raketu. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež nemá v tuto chvíli informace o tom, že by klienty v Tabě měla ještě jiná tuzemská kancelář než Čedok. Druhou explozi vedle toho ohlásily úřady u města Nuweiba. Podle izraelského ministerstva zahraničí útočili jemenští šíitští povstalci Húsíové.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:03|

Izraelské ambice na Sinaji připomínají omšelé činžáky. Před 40 lety tam vznikalo město Ofira

Před čtyřiceti lety dokončil Izrael stahování ze Sinajského poloostrova, který na základě mírové smlouvy získal zpátky Egypt. Odešlo všech zhruba sedm tisíc izraelských osadníků. Připomínky izraelské vlády nad poloostrovem však zůstávají dodnes. Jednou z nich je město Šarm aš-Šajch. Mezi novými hotely se ukrývají zbytky izraelského města Ofira.
27. 11. 2022|

Izrael hostil soutěž Miss Universe. Kvůli covidu se letovisku naděje na návrat turistů nenaplnily

V noci na pondělí se Indka Harnaaz Sandhuová stala v Izraeli Miss Universe. Samotný ceremoniál proběhl technicky bez problémů. Přesto akci poznamenala různá omezení kvůli koronaviru, zejména uzávěra hranic pro zahraniční turisty, která přišla krátce před zahájením soutěže.
13. 12. 2021|

Izraelské jednotky se připravují u Gazy, pokračuje palba i násilí mezi Židy a Araby v ulicích

Izrael podél hranice s Gazou soustředil pozemní jednotky, zatímco Hamás dál pokračuje v raketové palbě na izraelské území. Výzvy k ukončení nejintenzivnější palby za poslední roky mezitím přibývají z celého světa. V noci na čtvrtek zazněly poplašné sirény varující před dopadem raket poprvé také na severu Izraele. Dosud ostřelování z Pásma Gazy dosáhlo jen do jižní a střední části Izraele. Izraelské letectvo celou noc pokračovalo v bombardování cílů v Pásmu Gazy, zničilo také místní velitelství Hamásu, píše list The Jerusalem Post (TJP).
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 21:42|

Turistický průmysl padl kvůli pandemii na dno. Lidé více cestují v obytných karavanech i virtuálně

Odvětvím, na kterém se rok 2020 podepsal snad nejhůře, je turistický průmysl. Za koronavirové krize osiřely i ty nejvyhledávanější cestovatelské atrakce na celém světě. A miliony lidí, které turismus živí, přišly o práci. Někteří ale i v této situaci našli nový recept na úspěch.
31. 12. 2020|

V některých izraelských letoviscích zkusí otevřít hotely. Turisty ale čekají opakované testy

Izrael po překonání druhé vlny koronaviru uvolňuje opatření mnohem opatrněji než v květnu. Příkladem je experiment v letoviscích u Rudého a Mrtvého moře. Otevřou se tam hotely, ale turisti se budou muset opakovaně nechat testovat.
19. 11. 2020|

V Izraeli denně přibývají stovky nakažených. Země se potýká s druhou vlnou epidemie

Izrael opět snižuje limity maximálního počtu lidí při shromažďování nejen na veřejných místech, ale i v domácnostech. Počet nových případů nákazy koronavirem totiž vystoupal na tisíc denně. Situace se navíc zhoršuje i v palestinské autonomii, kde přibývají denně stovky případů. Také tam se podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Davida Borka momentálně zavírají například restaurace a další místa, kde se schází více lidí.
3. 7. 2020|

Izrael zatím neplánuje otevřít hranice. Zvažuje se jen možnost cestovat do letoviska Ejlat

Izrael postupně uvolňuje restrikce zavedené v souvislosti s pandemií koronaviru. Hranice pro cizince však nadále zůstávají zavřené a izolace tvrdě dopadá na místní cestovní ruch. Premiér Benjamin Netanjahu proto v týdnu připustil, že by se do srpna mohly hranice otevřít. Jako první by mohli přijet turisté z Řecka a Kypru. Izrael musel v červnu pozastavit rozvolňování opatření, protože v zemi opět rychle přibývalo nemocných.
19. 6. 2020|

Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.
21. 1. 2019|