TÉMA

Karvinsko

Lidé v Dolní Lutyni budou mít referendum ohledně výstavby gigafactory

V Dolní Lutyni na Karvinsku se v červnu souběžně s volbami do Evropského parlamentu uskuteční místní referendum o strategické průmyslové zóně, která tam má vzniknout. Schválili to jednohlasně dolnolutyňští zastupitelé. Otázku navrhl spolek Zachovejme Poolší, který usiluje o zastavení stavby.
před 16 h hodinami|

V Těrlicku hrozí sesuv svahu pod novým sportovištěm

Těrlicko na Karvinsku řeší problémy se svahem pod nedávno otevřeným sportovištěm. Objevily se v něm totiž trhliny a existuje riziko, že se přibližně sedmimetrové úbočí sesune do přehrady. Situaci na místě sleduje geotechnik.
27. 3. 2024|

Na Karvinsku má vzniknout gigafactory, vláda zahájí přípravu pozemků pro významného zahraničního investora, řekl Fiala

Na Karvinsku by mohla vyrůst továrna na výrobu baterií do elektromobilů. Vyplývá to z dokumentů, které dostali na čtvrteční jednání zastupitelé Moravskoslezského kraje, na tiskové konferenci po jednání kabinetu to ve středu potvrdil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda má nyní zahájit přípravu ploch na stavbu mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi pro významného zahraničního investora. Projekt by měl přinést nová pracovní místa, přispět k energetické bezpečnosti a zvýšit konkurenceschopnost Česka. V lokalitě se ale dosud se zřízením průmyslové zóny nepočítalo.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:50|

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.
27. 1. 2024|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

V Moravskoslezském kraji je smogová situace. Meteorologové nevylučují vyhlášení regulace

Meteorologové ve čtvrtek ráno vyhlásili až do odvolání smogovou situaci pro Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Odpoledne ji rozšířili na celý Moravskoslezský kraj. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornil, že v blízké době hrozí i možnost vyhlášení regulace, při níž některé průmyslové podniky musí dodržovat některá opatření včetně omezení výroby.
7. 12. 2023|

Škoda po vykolejení manipulačního vlaku v Bohumíně přesáhne 25 milionů korun

V Bohumíně na Karvinsku vykolejil ve středu odpoledne manipulační vlak. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Podle Drážní inspekce přesáhne škoda 25 milionů korun. Trať na místě měla být omezená do jedenácté hodiny večer.
13. 7. 2022Aktualizováno13. 7. 2022, 22:45|

Firma OKD připravuje poslední poruby pro těžbu uhlí. Její případné prodloužení bude na ministerstvu

Společnost OKD připravuje pro těžbu černého uhlí poslední takzvané poruby, tedy důlní díla, ve kterých se dobývá užitkový nerost. Poslední vozíky by měly surovinu dopravit na povrch v polovině příštího roku. Energetické uhlí má přitom společnost už do konce letošního roku vyprodané. O případném prodloužení těžby by ale muselo rozhodnout ministerstvo financí, které chce v nejbližších týdnech zveřejnit výsledky analýzy.
2. 6. 2022|

Horníci vyvezli poslední vozík z dolu ČSA na Karvinsku. Vytěžilo se tu přes 140 milionů tun uhlí

Horníci v sobotu ráno vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Provoz v něm končí stejně jako v dalším karvinském Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli už v úterý. Sdělila to mluvčí OKD Naďa Chattová. Důvodem postupného uzavírání dolů je skutečnost, že se v nich těžba ekonomicky již nevyplácela. Za dobu existence bylo v dole vytěženo přes 140 milionů tun uhlí.
27. 2. 2021|

Horníci z dolů OKD si začínají hledat novou práci. V lednu jich má odejít přes sedm set

V těžařské společnosti OKD vrcholí přípravy na první vlnu propouštění, v lednu má doly v Moravskoslezském kraji opustit více než sedm set horníků. Dalších 1500 zaměstnanců OKD by pak mělo odejít během března příštího roku. Všichni propuštění zaměstnanci těžařské firmy přejdou pod státní podnik Diamo, kde je čeká propouštěcí pohovor, někteří v dolech zůstanou.
27. 11. 2020|

V Dolní Lutyni se podle policie střílelo kvůli rodinným sporům

Motivem středečního střeleckého útoku v Dolní Lutyni na Karvinsku byly podle policie rodinné spory. Při nich jedenadvacetiletý útočník postřelil samopalem svého otce a zranil svého bratra. Policisté zadrželi dva lidi, použili služební zbraň a zranili 64letého muže. Sousedé popisují incident jako přestřelku. Policisté zadrželi další zbraně a ohledávají místo činu.
7. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 10:56|
Události komentáře

Půta, Grolich i Vondrák mají jasno: podpisu koaliční smlouvy v jejich kraji nic nebrání

Jednání o nových hejtmanech po volbách pokračují. Někde už se dohoda blíží do finále, své místo má téměř jisté například současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), kandidát z Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) a současný hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Všichni byli hosty pořadu Události, komentáře, kde debatovali o průběhu povolebního jednání.
6. 10. 2020|

Návrat povinných roušek v Moravskoslezském kraji. Hrozí nákaza seniorů, obávají se hygienici

V celém Moravskoslezském kraji jsou opět povinné roušky ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách mimo bydliště, shromažďovat se může jen sto lidí místo tisíce a na noc se musí zavírat restaurace. Mimořádné opatření krajské hygienické stanice již platí. Hygienici jeho vyhlášení zdůvodnili tím, že se covid-19 v kraji stále šíří a v některých případech není zřejmý původ nákazy. Na Karvinsku se přitom podle nich situace již zlepšuje. Kraj zůstává pandemií nejhůře postiženým v Česku. Problémy jsou i v Jindřichově Hradci, kde se omezují návštěvy nemocnice. Naopak se zmírnila opatření na Kutnohorsku.
17. 7. 2020Aktualizováno17. 7. 2020, 15:59|

Vojtěch: Nové případy koronaviru v Česku generují menší ohniska jako uherskohradišťská nemocnice

Podle ministra Adama Vojtěcha (za ANO) nové případy už negeneruje ohnisko v Karviné, počty nemocných se podle něj zvyšují ve zbytku republiky. Nové ohnisko je v Uherskohradišťské nemocnici, kde testy prokázaly onemocnění covid-19 u devíti zaměstnanců a jednoho z hospitalizovaných pacientů. Nemocnice uzavřela jednotku intenzivní péče a zastavila v ní příjem pacientů. Počet nových případů koronaviru v Česku se po třech dnech opět přehoupl přes sto.
15. 7. 2020Aktualizováno15. 7. 2020, 13:25|

Strach z chaosu. Starostové z Karvinska chtějí lepší informovanost ohledně koronaviru

Ve společnosti Varroc Lighting na Novojičínsku začalo plošné testování zaměstnanců, na pomoc přijela armáda. Starostové z Karvinska zase jednali s krajskou hygieničkou Pavlou Svrčinovou a hejtmanem Ivem Vondrákem (ANO) o koronavirových opatřeních, stěžovali si na špatnou informovanost. V Moravskoslezském kraji přibylo od poslední pondělní aktualizace dat třicet případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu Covid-19.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 13:15|

Uzavření Karviné jako možnost. Vojtěch připustil karanténu celého města

Až dosud ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jednoznačně odmítal, že by Karviná mohla skončit v izolaci. Již to ale není tabu a Vojtěch připustil, že nakonec bude karanténa Karviné nutná. Ze statistického hlediska se situace nezlepšuje. Počty pozitivně testovaných v Česku dále rostou více než o sto denně, především však na Karvinsku a v sousedních okresech. Výrazný nárůst nově zaznamenalo i Kutnohorsko, kde hygienici označili za ložisko místní firmu.
4. 7. 2020Aktualizováno4. 7. 2020, 20:03|

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku začala platit zpřísněná opatření kvůli šíření koronaviru

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, tedy v regionech, kde se v posledních týdnech nejvíce šíří koronavirus způsobující nemoc covid-19, v úterý začínají platit nová zpřísněná opatření. I nadále tam například budou muset lidé ve vnitřních prostorech nebo vozidlech veřejné dopravy nosit roušky. Pravidla se znovu zpřísnila pro hromadné akce, restaurace a sociální a zdravotnická zařízení. V dolech ČSM se mezi testovanými pracovníky zatím prokázalo nejméně 17 procent s pozitivním výsledkem na koronavirus. Ještě nebyly vyhodnoceny všechny vzorky.
30. 6. 2020Aktualizováno30. 6. 2020, 18:14|

Do metra i nadále jenom s rouškou. Na Karvinsku se opatření ještě zpřísní

Nadcházející vlna rozvolnění koronavirových restrikcí se nebude v plném rozsahu týkat Prahy ani Moravskoslezského kraje. Lidé budou muset nadále nosit roušky ve veřejné dopravě či při vnitřních hromadných akcích. Na Karvinsku, které je nejhůře postiženým regionem, stávající režim dokonce zpřísní. Ministerstvo zdravotnictví tam od úterý zakáže návštěvy nemocnic a omezí účast na hromadných akcích. Podle hejtmana Ivo Vondráka (ANO) v kraji panuje problém s testováním, lidé také nedodržují nařízenou karanténu.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 22:06|

Maturantům z Orlové udělila hygiena výjimku. Ke zkoušce tedy můžou jít

V pondělí začíná společná část maturit. Ke zkoušce budou nakonec moci jít i studenti z Orlové, kterým krajská hygienická stanice udělila výjimku. Původně totiž skončili v karanténě a hrozilo jim, že se k maturitě dostanou až na podzim. Zkoušku složí v samostatné budově a za zpřísněných podmínek – budou muset mít roušky a prostor se pak dezinfikuje.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 20:57|

V Moravskoslezském kraji platí kvůli smogu stav regulace, ovlivňuje i výrobu podniků

Meteorologové v neděli po 14:00 v aglomeraci Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka (kromě oblasti Třinecka) vyhlásili regulaci. Podniky musejí přijmout různá opatření, aby ještě více neznečišťovaly ovzduší. Už dopoledne tam meteorologové vyhlásili smogovou situaci. Obojí platí až do odvolání. Ve 21:23 vyhlásili meteorologové smogovou situaci také pro oblast Třinecka. Důvodem jsou vysoké koncentrace polétavého prachu v ovzduší, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
20. 1. 2019Aktualizováno20. 1. 2019, 23:13|