TÉMA

Heiko Maas

Německý důstojník plánoval pod falešnou identitou migranta vraždu politika. Dostal pět a půl roku vězení

Na pět a půl roku do vězení poslal soud v Německu armádního důstojníka, který se několik měsíců vydával za syrského uprchlíka a v tomto krytí z krajně pravicového přesvědčení plánoval vraždu vrcholného německého politika. Verdikt, proti kterému je možné se odvolat, skončil po více než ročním procesu.
15. 7. 2022Aktualizováno15. 7. 2022, 20:52|

Ruský soud odročil jednání o rozpuštění Memorialu, organizaci přišly podpořit stovky lidí

Ruský nejvyšší soud odročil jednání o rozpuštění nevládní organizace Mezinárodní Memorial na 14. prosinec. Jednu z nejstarších a nejrespektovanějších lidskoprávních skupin v Rusku přišly v den zahájení procesu podpořit stovky lidí. Organizace Memorial proslula především odhalováním zločinů stalinismu, věnuje se také ochraně lidských práv.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 22:11|

Německo a Dánsko přivezly ze Sýrie ženy, které se přidaly k teroristům z Islámského státu

Německo v noci na čtvrtek převezlo ze Sýrie osm žen, které se v minulosti přidaly k teroristické organizaci Islámský stát, a třiadvacet dětí. Repatriační let s podporou Spojených států přistál krátce před půlnocí na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Velká část žen byla bezprostředně po příletu zatčena, oznámil německý ministr zahraničí Heiko Maas. V rámci stejné operace odvezlo Dánsko ze Sýrie tři ženy a jejich čtrnáct dětí, uvedly agentury DPA a AFP.
7. 10. 2021|

Exprezident Ghaní se omluvil Afgháncům. Hnutí odporu nabádá k neuznání vlády Talibanu

Spojené státy jsou znepokojeny „vazbami a minulostí“ některých osob jmenovaných Talibanem do nejvyšších vládních pozic v Afghánistánu. Americké ministerstvo zahraničí upozornilo také na neúčast žen v kabinetu, který islamisté představili v úterý. Taliban obnovil ministerstvo pro šíření ctnosti a předcházení neřesti. Afghánské hnutí odporu vyzvalo svět, aby novou vládu neuznal. Exprezident Ašraf Ghaní se Afgháncům omluvil.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 21:35|

Česko chystá pomoc svým afghánským tlumočníkům. Kvůli sílícímu Talibanu jsou v ohrožení celé rodiny

Desetitisíce Afghánců, kteří pomáhali jako tlumočníci, řidiči nebo úředníci spojeneckým vojákům, se obávají o svou bezpečnost. Po odchodu americké armády začal Taliban rychle postupovat zemí, nyní už ovládá zhruba dvě třetiny Afghánistánu a hrozí mstou. Západ včetně Česka nabízí svým spolupracovníkům podporu, s ohledem na tempo talibanské ofenzivy ale musí konat rychle.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 23:14|

Taliban dobyl regionální centrum Herát a blíží se ke Kábulu

Bojovníci radikálního hnutí Taliban obsadili správní středisko Herát ve stejnojmenné provincii. Taliban se ve třetím největším afghánském městě nesetkal s žádným odporem afghánských ozbrojených sil a jeho bojovníci vyvěsili svou vlajku na budově policejního ústředí v Herátu. Předtím obsadili i správní středisko provincie Ghazní v centrální části země. Islamističtí povstalci se tak již zmocnili správních středisek deseti ze 34 provincií, což představuje více než dvě třetiny rozlohy země.
12. 8. 2021Aktualizováno12. 8. 2021, 20:02|

Německo uznalo odpovědnost za koloniální masakry v Namibii

Německo uznalo odpovědnost za masakry domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území dnešní Namibie. Ministr zahraničí Heiko Maas oznámil, že Berlín po dlouhých vyjednáváních uzavřel s namibijskou vládou dohodu, v níž zabíjení domorodých obyvatel označil slovem genocida a slíbil v západoafrické zemi během třiceti let investovat do rozvoje 1,1 miliardy eur (28 miliard korun).
28. 5. 2021|

Odklonění letu v Bělorusku vyšetří na žádost Irska organizace přidružená k OSN. Evropská unie plánuje sankce

Evropská unie hodlá vytvořit nové sankce vůči Bělorusku. Odklonění letu, původně plánovaného do Litvy, a zadržení opozičníka Prataseviče, odsoudily země G7. Irsko požádalo orgán OSN –⁠ Mezinárodní organizaci pro civilní letectví, aby okolnosti vynuceného přistání letadla linky Ryanair nezávisle vyšetřila. Ten mu vyhověl a souhlasí s vyšetřováním. Hrozba bombou, kterou Bělorusko vysvětlovalo nedělní nucené přistání letounu, navíc podle tří nezávislých médií byla odeslána až skoro půl hodiny poté, co letadlo dostalo příkaz k přistání.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 20:32|

Boje mezi Izraelem a Hamásem utichly. V ulicích Gazy se oslavovalo příměří

Mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás začal v pátek podle dřívějších neoficiálních vyjádření platit od 02:00 místního času (01:00 SELČ) klid zbraní. Ten by měl po jedenácti dnech ukončit nejhorší boje od poslední války v roce 2014. V ulicích Gazy byly po uplynutí ohlášeného okamžiku vidět oslavy, uvedly světové zpravodajské agentury. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zároveň ohlásil brzkou cestu na Blízký východ.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 17:06|

Izrael schválil příměří s Hamásem, klid zbraní má začít v noci na pátek

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil příměří s Hamásem. Informaci potvrdila tamní média a také Hamás. Vrcholí tak zákulisní diplomatická aktivita, jež se snaží zklidnit konflikt, který trvá desátý den. Podle vlády amerického prezidenta Joea Bidena Izraelci dosáhli významných vojenských cílů a jsou nyní v pozici, z níž mohou začít operaci tlumit, uvedl Bílý dům.
20. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 00:12|

Německý soud posuzuje případ vojáka s falešnou identitou. Podle prokuratury chystal útok na politika

Za velkého zájmu médií začal ve čtvrtek ve Frankfurtu nad Mohanem proces s nadporučíkem německé armády, který se podle prokuratury vydával za běžence ze Sýrie a hodlal pod touto falešnou identitou zavraždit prominentního politika. Chtěl, aby z útoku byli obviňováni migranti. Obhajoba tvrdí, že nyní 32letý Franco A. je obětí štvanice. Sám obžalovaný novinářům řekl, že nikomu ublížit nechtěl.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 19:30|

Izrael má plné právo chránit své občany, shodují se Kulhánek i Merkelová

Izrael má plné právo chránit své občany a má neochvějnou podporu České republiky. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to řekl při návštěvě země. Ve městě Petach Tikva u Tel Avivu si společně s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem prohlédl budovy poničené palestinskou raketou. Slova podpory vyslovila směrem k Izraeli i německá kancléřka Angela Merkelová.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 18:03|

Významná část ruských sil zůstává u ukrajinských hranic, uvedl Blinken v Kyjevě

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena zůstává u hranic s Ukrajinou významný počet ruských vojáků a vojenského vybavení navzdory ruským proklamacím v dubnu, kdy Moskva ohlásila stažení vojsk. Vyzval proto Rusko, aby upustilo od agresivního chování. Uvedl to při jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Blinken pak po setkání s ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou podle agentur Reuters a AFP zopakoval, že Spojené státy podporují ukrajinskou suverenitu, územní celistvost a nezávislost.
6. 5. 2021Aktualizováno6. 5. 2021, 21:07|

Jednotky Severoatlantické aliance se začaly stahovat z Afghánistánu

Z Afghánistánu se ve čtvrtek začaly stahovat první jednotky zemí Severoatlantické aliance, které tam působí v rámci nebojové mise Resolute Support (Rozhodná podpora). Podle agentury AFP to oznámil nejmenovaný mluvčí NATO, neuvedl však další detaily. Zahájení odchodu amerických vojáků ze země následně potvrdil také Bílý dům.
29. 4. 2021|

Indii dochází lůžka, léky i kyslík. Evropa a USA pošlou těžce zasažené zemi pomoc

Indie se dál potýká s mohutným vzedmutím koronavirové pandemie. Druhá nejlidnatější země světa již pátý den v řadě hlásí rekordní denní bilanci nových infekcí. Úřady za poslední den zaznamenaly 352 991 nakažených a 2812 obětí epidemie. Většina nemocnic v metropoli Dillí a řadě dalších měst již nemá volná lůžka a nakažení jsou tak nuceni léčit se doma nebo shánět léky na černém trhu. Spojené státy, Evropská unie i Velká Británie pošlou do Indie ochranné pomůcky a bomby s kyslíkem, kterých je v zemi kritický nedostatek.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 22:17|

Za urážku prezidenta stráví 3,5 roku za mřížemi. Turecký soud potrestal šéfa opozice

Předák turecké opozice a bývalý předseda prokurdské Lidově demokratické strany (HDP) Selahattin Demirtaş byl v pondělí odsouzen ke třem a půl letům vězení za urážku prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení politikova advokáta. Bývalý kandidát na prezidenta je od roku 2016 ve vazbě kvůli obvinění z terorismu. Evropský soud pro lidská práva (ESLP) nařídil jeho propuštění.
22. 3. 2021|

Myanmarské demonstrace nepolevují. Situace v zemi po převratu se nelíbí Číně, USA ani EU

Protesty proti vojenskému puči v Myanmaru nepolevují, demonstrující lidé vyšli znovu do ulic. Velký ohlas měla zejména pondělní generální stávka, u které armáda varovala, že může skončit krvavě. To se však nakonec nestalo. Tlak na juntu se stupňuje i ze zahraničí. Spojené státy uvalily sankce na další dva generály, kteří se podíleli na převratu. Evropská unie případné postihy teprve zvažuje. Situace se nelíbí ani Číně. Před třemi týdny myanmarská armáda svrhla tamní civilní vládu, od vypuknutí puče už junta zadržela přes 680 lidí.
24. 2. 2021|

Lavrov připustil přerušení vztahů s EU, sankce by mohly zastavit i téměř hotový plynovod

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov připustil, že Moskva je v případě uvalení dalších sankcí připravena přerušit vztahy s Evropskou unií. I když tento výrok později mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil jako vytržený z kontextu, jeho vyznění potvrdil. Vztahy mezi Ruskem a EU zhoršilo dění kolem opozičního politika Alexeje Navalného. Některé unijní země volají po uvalení postihů na spolupracovníky ruského prezidenta kvůli uvěznění tohoto kritika Kremlu. Otazníky se kvůli sankcím vznáší také kolem plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa.
12. 2. 2021|

Německo a Francie podpoří sankce EU za uvěznění Navalného, tvrdí Reuters s odkazem na diplomaty

Evropská unie patrně uvalí sankce proti některým spolupracovníkům ruského prezidenta Vladimira Putina v reakci na uvěznění předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Podle agentury Reuters, která se odvolává na tři diplomatické zdroje, vyjádřily s krokem souhlas Francie a Německo. Berlín a Paříž ale nepodpoří tvrdší sankce, které požadují některé další členské státy EU.
11. 2. 2021|

Turecko je smířlivější vůči Západu. Ankaru navštívil šéf německé diplomacie

Turecká vláda se snaží vylepšit vztahy se Západem a tomuto kurzu odpovídá i pondělní jednání šéfa německé diplomacie Heika Maase v Ankaře. Za týden pak mají po víc než čtyřech letech restartovat i přímé rozhovory s Řeckem o vzájemných sporech ve Středomoří.
18. 1. 2021|

Biden označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA

Vpád příznivců Donalda Trumpa do Kapitolu si vyžádal čtyři oběti. Jednu ženu zastřelila policie. Kongres po násilnostech znovu zahájil jednání a potvrdil výsledek prezidentských voleb. Twitter i Facebook zablokovaly účty Trumpa. Zákonodárci chtějí vyšetřit reakci policie v Kapitolu. V reakci na události rezignovali někteří členové vládní administrativy, včetně ministryně dopravy. Nově zvolený prezident Joe Biden ve čtvrtek uvedl, že Trump zneužil rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:13|

Taliban uvítal plán stahování USA: „Čím dříve odejdou zahraniční vojska, tím dříve skončí válka“

Taliban přivítal rozhodnutí administrativy Donalda Trumpa stáhnout zhruba polovinu amerických vojáků přítomných v Afghánistánu. Podle povstalecké skupiny povede k rychlejšímu konci bojů, píše agentura AFP. Rozhodnutí stáhnout do 20. ledna příštího roku 2000 z 4500 amerických vojáků vzbuzuje obavy některých spojenců USA. Podle generálního tajemníka NATO hrozí, že se z Afghánistánu stane útočiště teroristických organizací, jako je Islámský stát.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 21:54|

Biden přijímá gratulace. Evropští státníci si slibují lepší spolupráci

Mezi prvními státníky blahopřál Joeu Bidenovi ke zvolení prezidentem USA kanadský premiér Justin Trudeau. Z tradičních amerických spojenců se vyjádřil třeba také ministerský předseda Velké Británie Boris Johnson, který věří, že společně budou pracovat na tématech klimatické změny, obchodu a bezpečnosti. Bidenovi pogratulovali také český premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman, podle kterého občané USA ukázali, že mají vůli ke změně.
7. 11. 2020Aktualizováno8. 11. 2020, 21:34|

Zastřelený terorista z Vídně se chtěl přidat k IS v Sýrii. Útočil zřejmě sám

Útočníkem z Vídně, kterého policie zastřelila, je dvacetiletý muž s kořeny v Severní Makedonii, oznámil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP). Podle něj byl muž dříve odsouzen kvůli tomu, že chtěl odjet do Sýrie a přidat se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Ta se také v úterý k útoku přihlásila. Předběžně bylo zadrženo 14 osob. Podle Nehammera nyní nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Vedle útočníka zemřeli čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 21:35|