TÉMA

Skaut

Pionýr před 75 lety vznikl, aby děti zapomněly na skauta a junáka. Nebyl však pro každého

Před 75 lety vznikla mládežnická organizace pionýr, která měla v novém komunistickém režimu nahradit skauting. Právě ten byl silně svázaný s tradicí prvorepublikové demokracie. Čtyři prorežimní mládežnické organizace se pak na ustavující konferenci v pražském Radiopaláci rozhodly sjednotit v Československý svaz mládeže.
včera|

Počet skautů v Česku opět vzrostl. Nejvíc přibylo dětí do deseti let, na členství čekají i několik roků

V Česku je v současnosti téměř 77 tisíc skautů a skautek. Jejich počet oproti loňsku vzrostl o více než tisícovku. Nejvíc přibylo vlčat a světlušek, tedy dětí ve věku sedm až deset let. Narostl ale i počet dospělých, kteří v oddílech pomáhají jako dobrovolníci. V některých městech se na členství čeká i několik let. A jsou i rodiče, kteří děti registrují hned po jejich narození.
23. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 10:55|

V Betlémě letos chybí vánoční výzdoba i zahraniční turisté

Město Betlém letos slaví Vánoce bez stromu a vánoční výzdoby. Vedení města, které se nachází na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu, již dříve oznámilo, že oslavy Vánoc ruší kvůli válce v Pásmu Gazy. V místě, kde se podle víry řady křesťanských církví narodil Ježíš Kristus, letos chybí i návštěvníci z ciziny, napsala agentura AP. Podle ní tak atmosféra v Betlémě letos připomíná město duchů, i obvyklý pochod skautů se uskutečnil v tichu a bez hudebního doprovodu.
25. 12. 2023|

V Jižní Koreji evakuují desetitisíce skautů z jamboree. Tajfun vyhnal i českou výpravu

Jižní Korea zahájila evakuaci desítek tisíc skautů z dějiště světového jamboree na jihozápadě země, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Skauti zamíří do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu, uvedla agentura Reuters. Dokončit se už podařilo také evakuaci české výpravy. Náhradní ubytování v metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:08|

Skauty čeká kvůli tropické bouři evakuace ze světového setkání

Desítky tisíc skautů čeká evakuace z dějiště světového setkání v Jižní Koreji. K zemi se blíží tropická bouře Khanun. Jamboree už v předešlých dnech provázely problémy, některé výpravy jej opustily kvůli vedrům. O nynější evakuaci informovala agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času. Předčasný odjezd domů podle ní nikdo z Čechů neplánuje.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 21:58|

Vedra komplikují setkání skautů. Soul v něm chce pokračovat i přes výzvy k ukončení

Světová organizace skautského hnutí (WOSM) vyzvala Jižní Koreu, aby přerušila celosvětové setkání skautů neboli jamboree. Tisíce britských skautů začaly opouštět pobřežní tábořiště kvůli úmorným vedrům. Američtí a singapurští skauti se odjet chystají. Už dříve se kvůli horku udělalo nevolno několika stovkám účastníků. Skauti a skautky z Česka zatím podle mluvčí Junáka předčasný návrat nezamýšlejí. Jižní Korea se v sobotu rozhodla v akci pokračovat.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 12:49|

Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.
2. 7. 2022|

K židovskému tyfovému hřbitovu v Havlíčkově Brodě znovu vede cesta. Zpřístupnit ho pomohli skauti

V Havlíčkově Brodě znovu vede cesta k tyfovému hřbitovu, na kterém byli za první světové války pohřbíváni židovští váleční uprchlíci. O obnovení přístupu k tomuto zalesněnému ostrůvku v polích s osmi desítkami náhrobních kamenů se postarala radnice. Podnět ke zviditelnění památky vyšel od tamních skautů a členů výboru zastupitelstva města pro cestovní ruch.
14. 3. 2022|

Ministerstvo dá školám návod, jak s žáky probrat válku proti Ukrajině. Radí i Skaut

Ministerstvo školství připravilo pro učitele návod, jak by měli s žáky probrat současný ruský útok na Ukrajinu. Záměrem je podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) to, aby žáci nehledali vinu za útok Ruska na Ukrajinu třeba u svých spolužáků ruské či ukrajinské národnosti a aby děti lépe chápaly informace a souvislosti mezinárodního konfliktu.
25. 2. 2022Aktualizováno25. 2. 2022, 13:01|

Zemřel nejstarší český skaut Eduard Marek, věznili ho nacisté i komunisté

Ve věku 104 let zemřel v neděli Eduard Marek, dlouholetý člen skautského hnutí, kterého za druhé světové války věznili nacisté a po únoru 1948 komunisté. Marek, skautským jménem Hroznýš, se podílel na obnovení skautské organizace v roce 1968 i po roce 1989. Byl nejstarším skautem v Česku a mimořádným člověkem, sdělila mluvčí organizace Junák Barbora Trojak.
23. 1. 2022|

Zemřel Lubor Šušlík. Účastnil se Pražského povstání i boje o rozhlas

Ve věku 92 let zemřel v úterý český skaut a účastník protinacistického a protikomunistického odboje Lubor Šušlík. Účastnil se Pražského povstání, bojoval o Český rozhlas, byl odsouzen k smrti nacisty a málem i komunisty.
22. 9. 2021|

Do stanu s testem, aktivity mimo sport s rouškou? Letní tábory neznají přesná omezení

Na letní tábory se podle provozovatelů chystá až 300 tisíc dětí, tedy podobný počet jako před pandemií. Pravidla pro organizování táborů se zatím rýsují. Podmínky pro ně by měly být podobné jako loni, přibude ale například povinnost vstupních testů. Naopak by už nemusela platit omezení v počtech dětí či zapojení do práce v kuchyni.
23. 5. 2021|

Proti německým jednotkám bojovali před 76 lety skauti i tramvajáci

S německými jednotkami v Praze bojovalo až do 9. května 1945, kdy dorazila Rudá armáda, asi třicet tisíc povstalců. Byli mezi nimi nejen policisté, četníci či příslušníci vládního vojska, ale třeba také tramvajáci a skauti. Během povstání padly v bojích s německými jednotkami více než tři tisíce lidí.
5. 5. 2021|

Ztratila se přirozená struktura času, kterou dětem dávala škola i volnočasové aktivity, konstatuje psycholog

Děti v krajích s lepším epidemickým vývojem můžou od úterý znovu navštěvovat střediska volného času a základní umělecké školy. Aktivit venku se může zúčastnit maximálně dvacet lidí. Uvnitř společně mohou být tři. O důležitosti těchto aktivit pro děti diskutovali v Událostech, komentářích místostarosta Skautu Petr Vaněk a psycholog Oldřich Ďurech.
4. 5. 2021|

30 let zpět: 8 dní pro Zemi

V rámci oslav mezinárodní dne uspořádalo ministerstvo životního prostředí v roce 1991 akci nazvanou 8 dní pro Zemi. Té se u Hamerského rybníka v Praze zúčastnila i první dáma Olga Havlová, která sledovala i slavnostního slib světlušek a skautek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
13. 4. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|

Tisíce dobrovolníků v roce pandemie dokázaly, že spojit síly má smysl

Donášky léků seniorům, šití roušek nebo potraviny pro lékaře. Rok, v němž Česko zasáhla pandemie koronaviru, s sebou přinesl také chuť pomáhat. Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, že dobročinnou aktivitu v uplynulém roce podniklo 80 procent Čechů. Když lidé vidí, že jejich práce dokáže situaci zlepšit, je pro ně zároveň odměnou, tvrdí spoluzakladatelka dobrovolnické platformy Česko.Digital Radka Horáková.
24. 12. 2020|

Zemřel skaut Jindra Hojer, předobraz postavy z Rychlých šípů

Ve věku 96 let zemřel v úterý chemik a skaut Jindřich Hojer, podle kterého spisovatel Jaroslav Foglar pojmenoval jednu z postav svého seriálu Rychlé šípy. O Hojerově úmrtí informovala organizace Junák - český skaut na Twitteru.
23. 12. 2020|

Plamínek z Betléma rozsvítil Česko. Skauti jej převzali na hranici

Plamínek zažehnutý v Betlémě, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš Kristus, je v České republice. Skauti si pro něj tentokrát kvůli pandemii koronaviru nejeli do Vídně, ale ráno jej převzali na hraničním přechodu Mikulov-Drasenhofen od svých rakouských kolegů.
13. 12. 2020|

Mladí Češi nedůvěřují politickým stranám. Věří policii nebo soudům, ukázal průzkum

Většina mladých lidí z Česka a Slovenska si myslí, že demokracie je nejlepší politický systém pro jejich zemi. Kolem 65 procent má ale pocit, že politice nerozumí. Vyplývá to z výzkumu, který připravila Česká rada dětí a mládeže (CRDM). Postoje mladých zkoumá dlouhodobě, nové výsledky zveřejnila jen čtyři dny před výročím sametové revoluce.
13. 11. 2020|

Skauting vylučuje totalitu. Před 70 lety komunisté rozdrtili Junáka, ten však vydržel dodnes

„Skauting vylučuje totalitu – totalita vylučuje skauting,“ prohlásil zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík. V současnosti zažívají čeští skauti a skautky nejdelší éru svobodného působení v historii. V minulém století bylo hnutí zakázáno hned třikrát, nejprve nacisty a následně i komunisty. Právě před 70 lety, 13. září 1950, byl Junák komunistickými úřady poprvé rozpuštěn. Řada jeho členů se však opět zapojila do odboje a nesla skautský odkaz dál.
13. 9. 2020|

Američtí skauti vyhlásili bankrot kvůli sexuálním skandálům

Skautská organizace Boy Scouts of America s více než dvěma milióny členů napříč USA požádala podle soudního dokumentu delawarský soud o ochranu před věřiteli. Chce tak ochránit svůj majetek, jež je ohrožen kvůli velkému množství soudních sporů týkající se údajného sexuálního obtěžování ze strany skautských vedoucích. Soudní řešení všech sporů bude kvůli vyhlášenému bankrotu pozastaveno.
18. 2. 2020|

Skauti z Vyškova dostanou novou klubovnu. Nevyhovující zázemí má v Česku víc než třetina středisek

Skautům stále chybí klubovny. Zájemců je čím dál víc a stávající prostory nestačí. Asi deset procent středisek má vážný problém s budovami, třicet procent limituje kapacita. Jednou z výjimek je Vyškov, kde vznikne nová skautská základna. Zastupitelé města pro projekt vyčlenili čtyři miliony korun, zbývající peníze si skauti našetřili a vybrali ve veřejné sbírce.
16. 1. 2020|

Skauti získali klobouk svého zakladatele. Komunisté přitom artefakt před 70 lety málem zničili

Cenný artefakt se dostal do archivu skautů. Jejich dlouholetý člen Miloš Kramář jim věnoval skautský klobouk zakladatele československého Junáka Antonína Benjamina Svojsíka. Zhruba sto let starou pokrývku hlavy získal Kramář neobvyklým způsobem. Jeho otec ji nad Svojsíkem vyhrál v sázce a v době komunistického zákazu organizace klobouk následně zachránil před zničením.
21. 12. 2019|