TÉMA

Odposlechy

Polsko opět řeší kauzu Pegasus. PiS mohla podle médií sledovat i vlastní lidi včetně Morawieckého
Do polské politiky se vrátila kauza nelegálních odposlechů softwarem Pegasus. Způsobila nervozitu v bývalé vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). Také část jejích politiků se totiž obává, že v minulosti nelegálním odposlechům čelila, a to ze strany vlastního vedení. Mezi sledovanými mohl podle médií být i tehdejší premiér Mateusz Morawiecki. K věci se v pondělí poprvé sešla speciální poslanecká vyšetřovací komise, která vznikla po nástupu nové vlády v čele s Občanskou koalicí.
19. 2. 2024|ČT24, ČTK
Agrofert podal žalobu na Rakušana a hnutí STAN kvůli výrokům o odposlouchávání
Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podal žalobu na předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana kvůli výrokům o odposlouchávání telefonů. Firma o kroku informovala na svém webu. Požaduje omluvu za podle holdingu zcela nepravdivé tvrzení či přinejmenším snahu vyvolat dojem, že Agrofert protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. Rakušan to prohlásil v rozhovoru s deníkem MF Dnes, který hnutí STAN zveřejnilo v září na svých webových stránkách. Holding žaluje i samotné hnutí STAN.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 12:51|
Slovenská policie odposlouchávala Kočnerovy schůzky ve vazbě. Jeho právník požaduje zrušení trestu
Slovenská policie potvrdila, že v roce 2019 odposlouchávala schůzky podnikatele Mariana Kočnera a jeho obhájců ve vazbě. Jejich stížnost teď prověřuje ústavní soud. Kočnerovi advokáti už loni podali trestní oznámení a žádají zrušení dlouholetého trestu za padělání směnek.
8. 8. 2023|
Žalobce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie. Kvůli kauze rezignoval v únoru Foltýn
Státní zástupce zrušil stíhání bývalého šéfa inspekce Vojenské policie Tomáše Voráče obviněného z nelegálního nákupu přístroje proti odposlechům. ČT to řekl Tomáš Kučera z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který vyhověl Voráčově stížnosti. Kvůli kauze skončil ve funkci náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn, který o Voráčově obvinění neinformoval ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Podle ní měl Foltýn, který po rezignaci nastoupil do hradní vojenské kanceláře, svého podřízeného postavit mimo službu.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 11:01|Šimon Rogner
Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana
Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|
Soud s Nečasovými v případu poslaneckých trafik se vrátil na začátek. Oba vinu odmítli
Bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou Nečasovou a také bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček znovu stanuli před soudem v případu takzvaných trafik pro poslance. Protože původní soudkyně Helena Králová odešla do důchodu, začalo řízení znovu od začátku. Nečasovi na úvod odmítli vinu. Obžaloba je viní z uplácení.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 14:29|
Soud v Ostravě rozhoduje o obnově řízení v kauze Kramný, obhajoba má tři posudky
Krajský soud v Ostravě se začal zabývat návrhem na obnovu řízení v kauze Petra Kramného, který byl v roce 2016 odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Žádost podal Kramný prostřednictvím své advokátky, k ní se pak připojila i jeho matka. Součástí návrhu jsou tři nové znalecké posudky, které si nechala vypracovat obhajoba. Podle obhájkyně Kramného Jany Rejžkové vylučují elektřinu jako příčinu smrti.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 14:54|
Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace zakázek ČD. Figuruje v něm bývalý fotbalový funkcionář Rogoz
Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách. České televizi to sdělil státní zástupce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz. Obviněným hrozí tresty od dvou do osmi let.
24. 10. 2022|Simona Schröderová
Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby
Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|
GIBS odmítá, že by vyšetřovala Mlejnka kvůli vynášení informací Redlovi. Únik dat ale prověřuje
Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odmítla, že by začala prověřovat současného ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka kvůli úniku informací v kauze údajné korupce v dopravním podniku. Potvrdila ale, že v souvislosti s takzvanou Akcí Dozimetr prověřuje únik informací, se šéfem civilní rozvědky by nicméně neměl souviset. O Mlejnkovi tento týden informoval server Seznam Zprávy kvůli jeho opakovaným stykům s lobbistou Michalem Redlem, který je v korupční kauze stíhaný.
12. 8. 2022|
Podle policie splácela exministryně Dostálová auto z peněz Poslanecké sněmovny
Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle policie splácela auto pro manžela z peněz sněmovny. Server Seznam zprávy zveřejnil informace z policejního usnesení, podle kterého nechala den po nákupu vozu zvýšit odměnu své poslanecké asistentky o 15 tisíc měsíčně. Ta pak částku přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, policie ale pracovala s verzí, že je otec použil na splátky vozu pro manžela Dostálové.
4. 8. 2022|daz
Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze
Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.
19. 6. 2022|
Policisté přes dva roky sledovali lidi, auta i konspirační byty. Kauza dopravního podniku zblízka
Bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček je ve vazbě. Spolu s ním i další dva obvinění. Podle státního zástupce organizovali vybírání úplatků od dodavatelů pražského dopravního podniku. Hlubuček obvinění odmítá a jeho advokát označil exnáměstkovu roli v kauze jako okrajovou. Detaily z vyšetřování ukazují, že policisté sbírali důkazy dlouho a systematicky a že údajná zločinecká skupina měla mnohem víc členů.
17. 6. 2022|
Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška
Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:58|
Soud zprostil bývalého generálního ředitele Lesů ČR obžaloby z podvodu
Okresní soud v Hradci Králové nepravomocně zprostil bývalého generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) Daniela Szóráda obžaloby z podvodu. Podle státního zástupce po odvolání z funkce v roce 2018 nedodržel konkurenční doložku a začal pracovat pro lesnickou společnost LST z Trhanova na Domažlicku dřív, než mohl. Vinu Szórád stále odmítá.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|
Petržílkova kauza se táhla, určil Ústavní soud. Bývalý zpravodajec bude chtít odškodné
V kauze údajného vynášení informací, kde figuruje bývalý zpravodajec a policista Jan Petržílek, byly průtahy, konstatoval Ústavní soud (ÚS). Po deseti letech stále nepadl pravomocný rozsudek, upozornil při stručném odůvodnění nálezu soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Petržílek bude podle právního zástupce po pravomocném ukončení řízení žádat odškodnění.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 14:29|
Kontrarozvědka smí sledovat AfD a použít může i odposlechy, rozhodl německý soud
Německý správní soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že civilní kontrarozvědka může označit celou Alternativu pro Německo (AfD) jako stranu podezřelou z krajně pravicových aktivit. Soud tak umožnil kontrarozvědce sledování představitelů AfD s použitím všech zpravodajských postupů včetně odposlechů. Představitelé protiimigrační strany se proti rozsudku mohou odvolat. O AfD se už nyní zajímají tajné služby v některých spolkových zemích.
8. 3. 2022|
Izraelská policie podle médií nelegálně používala špionážní software. Netanjahu žádá zastavení svého procesu
Izraelskou politickou scénou hýbe podezření, že policie opakovaně a nelegálně využívala software, který dokáže proniknout do mobilních telefonů. Sledováno mělo být i okolí expremiéra Benjamina Natanjahua, prominenntí podnikatelé, státní úředníci nebo novináři. Netanjahu kvůli aféře žádá odklad nebo ukončení svého procesu.
9. 2. 2022|
Kauzu trafik kolem Nečasové bude řešit jiná soudkyně. Hrozí, že se líčení vrátí na začátek
Jedna z nejdéle trvajících trestních kauz – takzvaných trafik kolem Jany Nečasové – bude mít novou soudkyni. Poté, co justici opustila jedna z nejdéle sloužících soudkyň – Helena Králová – převezme případ její nástupkyně, kterou teprve tento měsíc do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. Králová před odchodem do důchodu nestihla případ dokončit, a tak hrozí, že se bude celé líčení opakovat od začátku.
31. 1. 2022|
Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise
Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|
Za zveřejnění odposlechů „Mazánka s Kolibříkem“ nemohou Bárta s Petržílkem. Soud je osvobodil
Soud osvobodil někdejšího předsedu Věcí veřejných (VV) Víta Bártu i bývalého zpravodajce Jana Petržílka. Neprokázalo se, že vynesli odposlechy Bezpečnostní informační služby (BIS), v nichž se lobbista Roman Janoušek a tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) oslovovali „Mazánku“ a „Kolibříku“. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce žádá pro oba muže podmíněné tresty za ohrožení utajované informace a ponechal si lhůtu pro případné podání odvolání.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:30|
Za daňové úniky potvrdil soud bývalému náměstkovi Bušinovi šest let vězení
Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil šestiletý trest pro bývalého investičního náměstka středočeských krajských nemocnic Filipa Bušinu za daňové úniky. Tresty šest a pět let vězení potvrdil odvolací senát i dvěma dalším obžalovaným, Davidovi Belousovi a Martinovi Bušanskému. Všichni také musí zaplatit milionové peněžité tresty. Rozhodnutí je pravomocné, je možné proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu. Bušina, který byl také poradcem středočeského hejtmana Davida Ratha, vinu od počátku odmítá.
23. 11. 2021|
Kauza „trafik“ pro poslance se vrací k soudu, osvobození Nečase a jeho ženy neplatí
Osvobozující rozsudek nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho ženou Janou v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS neplatí. Případ se vrací k obvodnímu soudu. Městský soud v Praze rozhodl, že jako důkaz mají být přehrané i odposlechy. Podle obžaloby nabídli obžalovaní poslancům údajně lukrativní funkce, když se vzdají mandátu a nechají projít vládní balíček daňových změn. Kauza přispěla k pádu Nečasovy vlády.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:18|
Zeman by bez patřičných úspor a investic zvažoval vetování rozpočtu, uvedl jeho mluvčí
Prezident Miloš Zeman a jeho poradní tým se na zámku v Lánech sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Mluvili hlavně o návrhu rozpočtu na příští rok s plánovaným schodkem 390 miliard korun. Zemanovi podle Schillerové deficit nevadí, uvítal by však úspory v rozpočtu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ale na Twitteru uvedl, že Zeman by bez patřičných úspor a investic zvažoval vetování rozpočtu.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 16:56|