TÉMA

Karlův most

Na kterém pražském mostě roste rozmarýnka? Nad Vltavou jich je dvacet, další stojí nad Berounkou a Rokytkou

Praha má další most. Přesněji je to lávka pro pěší a cyklisty, která dostala pojmenování podle ostrova Štvanice. Ten spojuje s Holešovicemi a Karlínem a nahrazuje dosavadní přívoz. Z historického pohledu je to jubilejní dvacátý most přes Vltavu, geograficky je to po proudu patnácté přemostění Vltavy v Praze. Ve skutečnosti je ale v Praze mostů mnohem více, často se na ně ale zapomíná, protože nevedou přes Vltavu.
28. 7. 2023|

Centrem Prahy prošel Tříkrálový průvod. Ve Vltavě se konala plavba otužilců

Zatímco se pod Karlovým mostem uskutečnila Tříkrálová plavba otužilců, kterou uspořádalo Muzeum Karlova mostu společně s Českou otužileckou unií, přes most prošel průvod v čele se třemi králi na velbloudech. Ten končil na Staroměstském náměstí.
6. 1. 2023|

Zemřel spoluautor Tančícího domu. Architektu Milunićovi bylo 81 let

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český architekt chorvatského původu Vlado Milunić, který se do povědomí veřejnosti dostal jako spoluautor Tančícího domu v Praze, uvedl v sobotu Český rozhlas s odvoláním na architektovu rodinu. Rodák z Chorvatska, který od mládí žil v Česku, byl znám i svými názory na podobu pražských sídlišť či jako spoluautor řady sociálních staveb. Jako pedagog působil na ČVUT, kde vystudoval architekturu.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 16:09|

„Nápad byl sehnat bagr.“ Velitel hasičů vzpomíná, jak při povodních 2002 zachraňoval Karlův most

Před dvaceti lety začala druhá a hlavní vlna nejničivějších povodní v historii samostatného Česka. Mimořádně silné deště v jižních Čechách rozvodnily nejprve řeky v oblasti a voda pak mířila na Prahu a dál na sever země. V ohrožení byl i Karlův most. Zásah na něm tehdy řídil velitel čety pražských hasičů Václav Kratochvíl. On a jeho kolegové přišli s neobvyklým nápadem – použít bagr. Náročné chvíle popsal Kratochvíl v rozhovoru pro Události, komentáře.
14. 8. 2022|

Exprimátor Němec: Povodně 2002 jsme úspěšně zvládli, v Praze při nich nikdo neumřel

Před dvaceti lety zaplavila Prahu jedna z největších povodní její historie. Hlavou metropole byl tehdy Igor Němec, který seděl v primátorském křesle necelý měsíc. Podle kritiků krizové řízení města nezvládl, podle druhých byl ale jeho optimismus právě tím, co zaplavená Praha potřebovala. Jak na povodně vzpomíná on sám? Dalo se něco udělat lépe, a připravila ho velká voda o funkci? Bývalý primátor vzpomínal v rozhovoru pro ČT24.
13. 8. 2022|

Silničáři ve středních Čechách museli uzavřít dva mosty v havarijním stavu. Zničily je náklaďáky

Silničáři museli bezodkladně uzavřít most přes potok a část silnice blízko Dolních Břežan ve středních Čechách. Po mimořádné prohlídce odborníci zjistili, že je v havarijním stavu a hrozí jeho zřícení. Uzavřený je také most ve středočeské Dobříši, i ten je v tak špatném stavu, že doprava přes něj není bezpečná.
9. 3. 2022|

30 let zpět: Karlův most potřebuje opravit

Nejstarší pražské překlenutí Vltavy, Karlův most, počátkem 90. let dospěl do fáze nutných oprav. Do mostu zatékala voda, tvořily se trhliny v klenbách a deformace. Bylo třeba mostu dát novou izolaci. Za povšimnutí stojí i to, že obsahově aktuální reportáž začíná i končí historií mostu, v níž se divák dozví informace o přilehlé soše Bruncvíka nebo o založení mostu Karlem IV.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 2. 2022|

Kniha mapuje, co zbylo z devadesátek. Squaty byly společenskou alternativou

Pražský Klub 007, Ladronka, Milada nebo Zlatá loď byla místa, která po revoluci představovala kulturní a společenskou alternativu. Squaty a centra popisuje nová kniha Radima Kopáče a Gabriely Kontra s názvem Padáme i na tvou hlavu. Snažili se ukázat, co bylo a zbylo z devadesátek.
21. 2. 2022|

Za posprejování Karlova mostu uložil soud mladé dvojici veřejně prospěšné práce

Chlapci i dívce, kteří loni v létě posprejovali Karlův most, uložil soud vykonat šedesát hodin společensky prospěšné činnosti. Rok bude navíc oba mladistvé sledovat, zda vedou řádný život. Chlapec, který měl nedávno osmnácté narozeniny, i šestnáctiletá dívka se k činu přiznali a společně napůl uhradili způsobenou škodu v celkové výši zhruba 95 tisíc korun.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 15:08|

Policie zahájila stíhání chlapce a dívky za posprejování Karlova mostu

Policie zahájila trestní stíhání sedmnáctiletého chlapce a o rok mladší dívky za červencové posprejování Karlova mostu. Oba mladiství se ke skutku přiznali. Obviněni jsou z poškození cizí věci. Uvedl to šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 10 Richard Houdek.
12. 10. 2021|

Dva kilometry trámů. Staroměstský jez získá při opravách podobu ze třináctého století

V centru Prahy pokračují rozsáhlé opravy Staroměstského jezu, který leží nedaleko Karlova mostu. Po čtyřech měsících přípravných prací mají dělníci hotovou betonáž a pracují na dřevěném roštu. Rekonstrukce potrvá do jara 2024 a bude stát 112 milionů korun.
2. 9. 2021|

Na čištění Karlova mostu jde ročně až půl milionu. Za poškození památky hrozí i tři roky vězení

Karlův most v Praze, který je jednou z nejznámějších památek v Česku, se opakovaně stává terčem vandalů. Nové nápisy se na něm objevily naposledy před měsícem. Některé graffiti nebo značky jsou však na mostě i několik let. Čištění památky, které probíhá různými způsoby, stojí podle Technické správy komunikací zhruba půl milionu korun ročně.
25. 8. 2021|

Otevírají se nepřístupná místa po celé Praze včetně výjimečné Umělecké zahrady

Sedmý ročník festivalu Open House Praha otevře o víkendu osmdesát běžně nepřístupných budov a prostorů. Mottem festivalu je Architektura pro všechny, prohlídky jsou totiž určené pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi a osob se zrakovým a sluchovým postižením. Vstup do všech otevřených budov je zdarma bez nutnosti předchozí registrace. Jedním z nejzajímavějších míst je Umělecká zahrada v Nuslích, kde vznikla celá řada nejznámějších pražských soch.
7. 8. 2021|

30 let zpět: Pankáči zasedli na Karlově mostě

Do Prahy se sjelo několik desítek příznivců hnutí punk a skinheads z Německa. Když policie přibližně sedmdesát nejagresivnějších výtržníků zadržela, zajistila u nich pestrou škálu zbraní.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 8. 2021|

Na Karlově mostě se objevil třiceticentimetrový nápis. Policie hledá autora

Neznámý vandal opět znečistil část historického Karlova mostu v Praze. Nápis u sochy svatého Jana Křtitele je podle pražské policie velký zhruba 30 centimetrů. Po pachateli policisté pátrají a žádají případné svědky, aby se přihlásili na linku 158.
18. 7. 2021|

Restaurátor odstranil graffiti z Karlova mostu, práce mu zabrala dva dny

Restaurátor, který pro pražskou Technickou správu komunikací (TSK) od soboty odstraňoval graffiti z Karlova mostu, skončil s pracemi v neděli večer, řekla mluvčí TSK Barbora Lišková. Dodala, že na místě se ještě uskuteční kontrola s památkáři, kteří rozhodnou, zda budou potřeba další úpravy. K poškození mostu se v sobotu policii přihlásil mladý muž.
12. 7. 2021|

Policii se přihlásil muž, který se přiznal k posprejování Karlova mostu

Policii se v sobotu podvečer přihlásil mladý muž, který se přiznal k posprejování části Karlova mostu v Praze. Poznal se na zveřejněných záběrech z kamer. Policisté vědí, i kdo je mladá žena, která byla na záznamech s ním. Oba jsou mladiství, podle zákona proto policie nemůže sdělovat k případu další informace, uvedla pražská policie na webu a Twitteru.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 20:51|

Neznámý vandal posprejoval část Karlova mostu nápisy v angličtině

Část Karlova mostu posprejoval neznámý vandal. Modré nápisy v angličtině jsou na pravé straně zábradlí i podstavci sochy směrem k Pražskému hradu asi od poloviny mostu. Policisté byli přímo na míste a případem se budou zabývat, řekl policejní mluvčí Richard Hrdina.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 14:47|

Poloprázdné jsou restaurace, hotely i ulice, kudy dříve proudily davy turistů. Česku stále chybí ti ze zahraničí

V Česku stále chybí zahraniční turisté. Místa, na která dřív mířili, jsou teď poloprázdná. Vidět je to zejména v centru Prahy a dalších turistických městech. Už loni tomu tak bylo, a jak se zdá, zahraniční turisté nepřijedou ani letos.
4. 7. 2021|

30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

Bohatý denní itinerář zahrnoval návštěvu princezny Diany v internátní škole v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 5. 2021|

30 let zpět: Jak v nové době slavit První máj?

Místo „dobrovolně povinných“ masových oslav Svátku práce, jež se před listopadem 1989 každoročně konaly na pražské Letné pod dohledem KSČ, uspořádal magistrát vpředvečer Prvního máje Primátorské čarodějnice: koncerty, světelnou show a ohňostroj v historickém centru města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 5. 2021|

SeČTeno z Prahy: Pandemie omezila hlavně návštěvnost metropole. Letiště „zeje prázdnotou“ už rok

Koronavirus v hlavním městě zasáhl hlavně cestovní ruch. Praha se už rok potýká s nedostatkem turistů. Místa, která jsou běžně plná lidí, jako například Karlův most, Václavské náměstí, Staroměstské náměstí nebo Pražský hrad, jsou už rok téměř bez návštěvníků. Například Letiště Václava Havla výrazně omezilo lety už na začátku února 2020. V Praze jsou navíc na cestovní ruch navázána i další odvětví, která se do problémů dostala také. Dopady koronavirové pandemie v jednotlivých českých regionech mapuje pořad SeČTeno, tentokrát z Prahy.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 18:02|

Německý turista nesouhlasí s podmínkou za posprejování Karlova mostu. Obrátil se na Nejvyšší soud

Německý turista Benjamin Wittig nesouhlasí s ročním podmíněným trestem a stotisícovou pokutou, kterou dostal za posprejování jednoho z pilířů Karlova mostu. Turista podal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil České televizi mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Lukáš Svrček. Wittigovi trest potvrdil loni v prosinci Městský soud v Praze. Kromě podmínky a peněžitého trestu ho také na pět let vyhostil z Česka.
5. 3. 2021|

Stát zruší polní nemocnici v Letňanech, nebyla využita. Záložní v Brně nadále zůstane

Polní nemocnice v pražských Letňanech vystavěná kvůli koronavirové epidemii bude zrušena. Smlouva na pronájem prostoru pro nemocnici v Letňanech by měla skončit k 6. únoru. Informoval o tom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Jeho předchůdce Roman Prymula by byl s tímto krokem opatrnější. Od půlnoci z pátku na sobotu se opět zpřísní opatření. Odkládá se povinnost testování pro pendlery do Rakouska.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 21:07|