TÉMA

Úpadek

Sněmovna schválila snazší využití zubařů ze třetích zemí

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila senátní novelu, která má usnadnit zapojení zubařů ze zemí mimo EU do poskytování péče v Česku. Podle ní by mohli nově pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Také pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC zamířila do závěrečného schvalování s návrhy na úpravy. Jednání sněmovny bude pokračovat ve středu.
16. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 22:48|

Tameh Czech půjde do reorganizace, rozhodli věřitelé společnosti

Společnost Tameh Czech, která je dodavatelem energií pro huť Liberty Ostrava, půjde do reorganizace. Na úterní schůzi v Ostravě o tom rozhodli věřitelé podniku. Usnesení o povolení reorganizace ještě musí vydat soud. Tameh Czech uvádí, že se do úpadku dostal kvůli tomu, že mu Liberty, jejíž provozy stojí, přestala za elektřinu platit.
9. 4. 2024|

Plány na opravu zámku v Protivíně se neuskutečnily. Úřady investici prověřují

České úřady vyšetřují okolnosti investice do zámku v Protivíně. Podle původních informací zástupců města měl zámek i přilehlé budovy koupit a opravit malajský sultán. Ukázalo se ale, že jde o skupinu IC Group s nejasnou vlastnickou strukturou a vazbami na ruské podnikatele. Firma je navíc propojena s investiční společností Diversity Capital, která investorům dluží stamiliony korun. Případu se věnovali redaktoři ČT Nikol Coufalová a Jiří Hynek.
2. 7. 2023|

Večírky, tučné provize a hotely v Dubaji. Reportéři ČT popsali rozmařilost fotovoltaické firmy Malina

Energetický holding Malina (EHM), kterému lidé na zálohách na fotovoltaiku poslali miliardu korun, v květnu vyhlásil insolvenci a zákazníci dodnes nemají ani své peníze, ani objednané zařízení. Bývalí vysoce postavení manažeři holdingu a také interní dokumenty svědčí o vysokých provizích, přemrštěných reklamách, večírcích, nákupech značkového zboží nebo výjezdech do luxusních destinací. A stamiliony pak zřejmě skončily i v čínské firmě jednoho ze spolumajitelů holdingu Malina. Tématu se pro pořad Reportéři ČT věnovali Dalibor Bártek a Zuzana Černá.
27. 6. 2023|

Holding Malina nadělal obří dluhy, na účtu zbyly drobné. O pád firmy už se zajímá policie

Před pár dny insolvenční soud poslal Energetický holding Malina (EHM) do úpadku. Firma, která v době energetické krize lákala tisíce zákazníků na budování fotovoltaiky a velké úspory za energie, stihla za rok a půl působení nakumulovat dluhy skoro 1,5 miliardy korun. Na účtech jí ale podle zjištění Zuzany Černé a Dalibora Bártka z týmu Reportéři ČT zbylo asi jen jedenáct milionů, tedy zlomek částky.
15. 5. 2023|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Věřitelé povolili společnosti NWT reorganizaci, chce prodat budovy a využít úvěr

Věřitelé inovační společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku, která je v úpadku, povolili vyřešit insolvenci reorganizací. Podrobný reorganizační plán zatím není hotov, společnost ale hodlá prodat nemovitosti a využít úvěr od investičního fondu Ifis. Pro reorganizaci hlasovala většina přítomných věřitelů, jejichž pohledávky jsou takzvaně nezajištěné, a nebudou tedy uspokojeny v plné výši. Přezkumné jednání i schůze věřitelů se v pátek konaly u Krajského soudu v Brně.
20. 1. 2023|

Společnost NWT je v úpadku. Dodávala plyn některým teplárnám

Brněnský krajský soud vyhlásil ve čtvrtek úpadek společnosti NWT z Hulína na Kroměřížsku. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma, která dodávala plyn městské teplárně v Břeclavi a také ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, na sebe 12. října podala insolvenční návrh s návrhem na povolení reorganizace, protože se dostala do platební neschopnosti. Podle insolvenčního návrhu má firma závazky 460 milionů korun, přičemž 230 milionů korun tvoří zajištěné závazky.
21. 10. 2022Aktualizováno21. 10. 2022, 16:06|

Insolvenční správce navrhl ukončení provozu Tenzy. Firma dluží tři miliardy korun

Insolvenční správce brněnské energetické společnosti Tenza, která je od února v úpadku, navrhl ukončení provozu firmy. Její další provoz by byl nehospodárný, uvedl správce v insolvenčním rejstříku. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba tři miliardy korun. V květnu měla firma 83 zaměstnanců, z toho sedmdesát už mělo výpověď.
16. 6. 2021|

Horkovod z Temelína do Budějovic nejspíš dostaví jiná firma. Tenza vyhlásila úpadek

Firma Tenza, která staví horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, vyhlásila úpadek, ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. ČEZ proto plánuje, že na dokončení projektu za více než 1,4 miliardy korun vypíše nové výběrové řízení. Potrubí horkovodu, který bude teplem zásobovat část Českých Budějovic, má být dlouhé 26 kilometrů. Tenza zatím ČEZu předala patnáct kilometrů, potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Společnost nedokončí ani výměnu parovodu za horkovody v Brně.
23. 2. 2021|

Přijde vlna bankrotů firem, robotizace zrychlí. Tak budou podle expertů vypadat některé letošní trendy v hospodářství

České hospodářství letos vstoupilo do druhého roku pandemie koronaviru. Rozštěpeno na obory, které jedou na plné obrátky, a naopak na ty, které se úplně zastavily. Přinášíme názory podnikatelů, odborů i analytiků na některé momenty hospodářského života, které se letos mohou stát významnými.
12. 1. 2021|

Počet bankrotů firem byl loni nejnižší od roku 2008. Jejich nárůst brzdila novela insolvenčního zákona

Počet bankrotů firem byl loni nejnižší od roku 2008. V Česku bylo vyhlášeno 609 bankrotů obchodních společností, což bylo o 71 méně než předloni. Rovněž bylo vyhlášeno 7284 bankrotů podnikatelů, o 538 méně než v roce 2019. Loni klesl i počet osobních bankrotů, a to o sedm procent na 17 396. Vyplývá to ze studie společnosti Czech Credit Bureau (CRIF).
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 13:53|

Německá obchodní komora tipuje pokles ekonomiky nejméně o deset procent

Německá ekonomika letos kvůli koronavirové krizi klesne dvouciferným procentním tempem, tedy minimálně o deset procent. Předpověděla to Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK), která je tak mnohem pesimističtější než tamní vláda. Zároveň by škody způsobené pandemií nemoci covid-19 mohly uvrhnout do platební neschopnosti až 29 tisíc firem, vyplývá z průzkumu společnosti CRIF Bürgel. Na druhou stranu se v květnu už druhý měsíc za sebou zvýšila důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku, jak ukázal průzkum institutu ZEW.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 15:15|

Lužická nemocnice v Rumburku je v úpadku. Zůstává v omezeném provozu

Lužická nemocnice a poliklinika v Rumburku je v úpadku, rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem. Věřitelé mají podle insolvenčního rejstříku dva měsíce na přihlášení svých pohledávek. Město Rumburk, jediný vlastník zadlužené nemocnice, vyjednávalo s Krajskou zdravotní o převzetí péče. Neuspělo a představenstvo zdravotnického zařízení požádalo minulý týden soud o jmenování insolvenčního správce.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 17:21|

SpaceX musí propustit desetinu zaměstnanců. Muska zlobí program satelitů

Vesmírná společnost SpaceX amerického podnikatele Elona Muska propustí zhruba deset procent ze svých více než šesti tisíc zaměstnanců. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Los Angeles Times s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.
14. 1. 2019|