TÉMA

Dopravní policie

Řidiči se na silnicích necítí bezpečně, sami ale často porušují pravidla

Zhruba polovina řidičů se na českých silnicích necítí bezpečně. Ukázal to průzkum České asociace pojišťoven, podle kterého na silnicích cítí nebezpečí 51 procent lidí. Podle pojišťoven přitom riziko zranění nebo úmrtí rok od roku klesá. Motoristé obvykle za důvod obav označují chování ostatních řidičů, ale i stav vozovek.
8. 3. 2024|

Kamiony se předjíždějí i tam, kde to mají zakázáno. Policie za den přistihla desítky řidičů

Na to, zda se kamiony nepředjíždějí tam, kde je to zakázáno, se zaměřila policie. V úterý přistihla při předjíždění v zákazu tři desítky řidičů kamionů. Potvrdilo to zkušenosti z ledna, kdy policejní hlídky zaznamenaly za měsíc přes sedm stovek porušení zákazu. Řidičům již za předjíždění v zákazu nehrozí ztráta průkazu, policie jim naopak může dávat blokové pokuty na místě. Pro policisty to znamená, že jim zpracování přestupku zabere méně času, který pak mohou věnovat dohledu v provozu.
27. 2. 2024|

Zbytečná hloupost, míní o 150 km/h na vybraných dálnicích Kolovratník. Časový zisk není tak velký, říká Budina

Na vybraných úsecích dálnic zřejmě bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Podle místopředsedy hospodářského výboru sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) jde o zbytečnou hloupost, celoevropský trend je podle něj spíše snižování rychlosti. „Ale ze židle mě to nenadzvedává, je to marginálie,“ řekl v Událostech, komentářích. S ním souhlasí dopravní expert Vize 0 Libor Budina, vysoká rychlost s sebou podle něj nese mnohá rizika. Na konstatování, že v Německu je rychlost na dálnicích neomezená, namítl, že němečtí řidiči jsou disciplinovanější než ti čeští. Podle něj je škoda, že se neprosadil návrh Kolovratníka ohledně dodržování bezpečné vzdálenosti.
1. 7. 2023|

Dopravní policie přes prázdniny zbystří, v plánu má několik kontrolních akcí

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech od pátku kontrolují dodržování pravidel provozu. Šéf dopravní policie slibuje, že budou hlídky na silnicích dobře vidět. Ambicí je udržet co nejnižší počet obětí prázdninového cestování. Loni zahynulo v červenci a srpnu na silnicích v Česku 74 lidí, což byl podstatně lepší výsledek než v jiných letech, kdy se obvykle držel počet obětí nad stovku.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 19:18|

Víc reflexních vest než jindy. Policisté zahájili tradiční velikonoční kontroly na silnicích

Na silnicích v Česku opět hlídkují stovky policistů. Velikonoční období považují za jedno z rizikových. Například ve čtvrtek se stalo přes 270 nehod, při kterých zemřeli dva lidé a více než padesát lidí se zranilo. Právě na Zelený čtvrtek odstartovala celorepubliková policejní akce, která potrvá až do Velikonočního pondělí. Posílené hlídky jsou na dálnicích i na silnicích nižších tříd.
7. 4. 2023|

Policie se zaměřila na řidiče, kteří neplatí pokuty. Hrozí jim zabavení registrační značky

Policie od začátku roku přitvrdila vůči řidičům, kteří se vyhýbají placení pokut. Týká se to hlavně cizinců. Podle policejního prezidenta Martina Vondráška jim hrozí zabavení registrační značky, případně nasazení botičky, když na to policie přijde například při běžné silniční kontrole. Policisté ve středu ráno podnikli na dálnici D1 kontrolní akci zaměřenou právě na placení pokut. Přistihli řidiče, kteří dlužili i desítky tisíc korun.
16. 2. 2023|

Loňský rok byl podle policie na silnicích v Česku zřejmě druhý nejméně tragický za více než 60 let

Loňský rok byl na českých silnicích zřejmě druhý nejméně tragický za více než 60 let. Obětí nehod bylo podle předběžných údajů policie 468, o dvě méně než o rok dřív. Celoroční číslo se ale může ještě snížit kvůli výsledkům pitev lidí usmrcených při listopadových nehodách. Méně lidí než loni na silnicích v Česku zemřelo jen v roce 2020, kdy provoz tlumila epidemie koronaviru.
1. 1. 2023|

Začíná poslední prázdninový víkend. Policie si posvítí na rychlost i mobily za volantem

Dopravní policisté v pátek zahájili dopravně-bezpečnostní akci, při které se po celém Česku zaměří mimo jiné na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, nedovolené držení mobilu nebo nepoužívání bezpečnostních pásů. Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích a zároveň plynulost provozu během posledního prázdninového víkendu. Při zahájení akce to řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:04|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Letos se na silnicích méně bouralo. Při nehodách zemřelo nejméně lidí od roku 1961

Na silnicích v České republice letos zemřelo nejméně lidí od roku 1961, bilanci ovlivnila také epidemie koronaviru. Podle předběžných čísel bylo v končícím roce obětí nehod 466, loni jich bylo 547. Meziročně se snížil také počet nehod a těžce zraněných. Usmrcených ubylo také v samotném prosinci na zatím 33 z loňských 36. Konečná čísla dopravní policie představí na tiskové konferenci 8. ledna.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 16:29|

O prázdninách na silnicích zemřelo nejméně lidí za třicet let, cyklistů ale více než loni

O letošních letních prázdninách zemřelo na českých silnicích 98 lidí, což je nejméně v tomto období od roku 1990. Oproti loňskému červenci a srpnu si kolize vyžádaly o 20 mrtvých méně, oproti předloňsku o 17. Naproti tomu mezi cyklisty je obětí o sedm více než loni, což je dvojnásobek oproti létu 2019. Obě statistiky ředitel dopravní policie Jiří Zlý připisuje tomu, že Češi v létě zůstali doma – více řidičů znamenalo hustší dopravu a nižší rychlost, domácí dovolené zase více cykloturistů.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 12:51|

Přesná definice bezpečného odstupu a přísnější bodový systém. Na silnicích by mělo být bezpečněji

Na českých sinicích loni zahynulo podle předběžných čísel 550 lidí. To je sice o 15 méně než v roce 2018, tragických nehod je ale i tak stále dost. Poslední dvě smrtelné havárie roku 2019 se staly v úterý, u obce Zliv na Českobudějovicku a na Orlickoústecku. V obou případech řidiči vyjeli mimo silnici a následný náraz do stromů nepřežili. Policie i ministerstvo dopravy proto připravují řadu opatření, jak  nehodovost snížit.
2. 1. 2020|

Na českých silnicích loni zemřelo 550 lidí

Při dopravních nehodách v Česku loni zemřelo 550 lidí, o patnáct méně než o rok dřív. Ubylo také těžce zraněných. Obětí ale bylo víc než v roce 2017 i 2016. V posledním měsíci loňského roku si nehody vyžádaly 36 lidských životů, což je o 16 méně než za prosinec 2018. Předběžná čísla poskytl ředitel dopravní policie Jiří Zlý, podrobné oficiální statistiky zveřejní policie 8. ledna.
31. 12. 2019Aktualizováno1. 1. 2020, 13:07|
90' ČT24

Dopravní policie bude řidičům víc na očích, slibuje její nový šéf. Pomáhá to, říká psycholog

Aby byla dopravní policie na silnicích více vidět – to je jedna z priorit, které přináší její nový ředitel Jiří Zlý. Podle něj více označených policejních aut může působit preventivně na chování řidičů. S tím souhlasí i dopravní psychologové nebo někteří politici. Bezpečnost silniční dopravy včetně připravovaných změn bodového systému byla tématem úterní 90' ČT24.
4. 12. 2019|

Silnice jsou mnohem méně bezpečné, než slibovala vládní strategie. Pomoct mají změny zákonů, policie bude více vidět

Řidiče čekají přísnější tresty včetně avizované revize bodového systému a také více policistů číhajících na silnicích. Vznikne i speciální program, který se zaměří na ty, kteří páchají vážné přestupky opakovaně, a ustaví se i registr míst, kde dochází k nehodám. Ohlásil to ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po jednání rady vlády pro bezpečnost silničního provozu. V Česku se nedaří snižovat počty vážných dopravních nehod a jejich obětí. Ve srovnání s tím, co předepsala strategie z roku 2011, je skutečnost téměř o polovinu horší.
3. 12. 2019Aktualizováno3. 12. 2019, 18:45|

Dopravní policie má nového šéfa. Je jím Jiří Zlý

Novým ředitelem dopravní policie se od 1. prosince stal Jiří Zlý. Jejím vedením byl pověřen už od září, nyní uspěl ve výběrovém řízení na ředitelskou pozici. Oznámilo to policejní prezidium. Zlý vystřídal v čele dopravní policie Jaroslava Řeháka, který se z osobních důvodů vrátil na post šéfa odboru dopravní policie Libereckého kraje. Zlý slouží u státní policie od roku 1992 a od roku 2007 vedl dopravní policii v Moravskoslezském kraji.
2. 12. 2019|

Vážné následky nehod cyklistů souvisí podle policie s oblibou elektrokol u starších lidí

Víc než trojnásobně stoupl za první pololetí počet smrtelných úrazů zaviněných cyklisty. V minulém roce zahynuli od ledna do června čtyři lidé, letos za stejné období čtrnáct lidí. Vyplývá to ze statistiky dopravní policie, která shrnuje letošní a loňské první pololetí. Víc než polovina usmrcených cyklistů byla letos starší šedesáti let.
27. 7. 2019|

Lepší zabezpečení přejezdu ve Studénce zatím nebude. Semafor nemá potřebné povolení

Problematický železniční přejezd ve Studénce na Novojičínsku zůstává i nadále bez nového zabezpečovací zařízení. Politici po tragické srážce pendolina s polským kamionem, při které zemřeli tři lidé a dalších osmnáct se zranilo, slibovali vybudování podjezdu. S jeho výstavbou se ale zatím nezačalo a neprošlo ani rozšíření zabezpečení o semafor, který by auta zastavil 150 metrů před závorami – podle dopravní policie totiž není v souladu s předpisy.
22. 7. 2019Aktualizováno22. 7. 2019, 17:04|
Události komentáře

Střídání v čele pražské policie ke spekulacím svádí, ale s Čapím hnízdem nesouvisí, ujišťuje Lerch

Ačkoli výměna šéfa pražské policie ke spekulacím svádí, s kauzou Čapí hnízdo nijak nesouvisí. V Událostech, komentářích to řekl dosavadní šéf dopravních policistů a nastupující ředitel pražské policie Tomáš Lerch. Policii v metropoli chce především personálně zabezpečit, uvedl v rozhovoru s Martinem Řezníčkem.
21. 6. 2019|

Lerch místo dopravní policie povede pražské ředitelství. S vyšetřováním Čapího hnízda to podle Švejdara nesouvisí

Tomáš Lerch končí v čele dopravní policie, dočasně ho nahradí Jaroslav Řehák a na místo bude vyhlášeno výběrové řízení. Lerch od července povede pražské krajské policejní ředitelství, kde vystřídá dosavadního ředitele Jana Ptáčka. Podle policejního prezidenta výměna nesouvisí s kauzou Čapí hnízdo, kterou vyšetřovala právě pražská policie a v níž je podán návrh na obžalobu premiéra Andreje Babiše (ANO).
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 19:20|

Méně papírování a více práce s mobily a tablety. Nový policejní prezident chce nalákat nováčky

Nový policejní prezident Jan Švejdar chce víc svých lidí v ulicích. Podřízeným by rád zajistil adekvátní platy i technické vybavení. Ve funkci je od začátku prosince a žádné zásadní personální změny zatím neudělal.  Zabývat se Švejdar chce i budoucností Národní centrály proti organizovanému zločinu.
12. 1. 2019|