TÉMA

Jaroslav Míl

Cesta budoucí jaderné energetiky je v modulárních reaktorech, tvrdí Míl

Rozšířením tendru na čtyři jaderné bloky Česko oddaluje výstavbu modulárních reaktorů, upozornil v Interview ČT24 bývalý generální ředitel společnosti ČEZ Jaroslav Míl. Modulární reaktory přitom označil za budoucnost jaderné energetiky. Někdejší zmocněnec pro jadernou energetiku také vyjádřil obavy o financování nových bloků.
31. 1. 2024|

Ministerstvo vydalo územní rozhodnutí pro nové bloky elektrárny v Dukovanech

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo územní rozhodnutí pro rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany. Podle úřadu umožní postavit až dva nové reaktory. Tento krok o den předešel uzávěrku na podávání nabídek do tendru na stavbu nového dukovanského bloku. Ministerstvo uvedlo, že to má být „pozitivní signál“ pro uchazeče.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 14:35|

Zestátnění ČEZ je zbytečností, uvedl Míl. Podobně postupuje celá Evropa, kontroval Šnobr

Energetická krize znovu otevřela debatu o zvýšení podílu státu ve firmě ČEZ. Zestátnění energetické firmy je ale podle bývalého generálního ředitele společnosti ČEZ a bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla „nesmyslné a zbytečné“. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce, kde mu oponoval investor, analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Do pořadu byli pozváni i zástupci ministerstva financí a průmyslu a obchodu, kteří byli ale ochotní bavit se pouze o energetické koncepci státu. Obě instituce pozvání odmítly kvůli debatě o návrhu zákona o přeměnách obchodních společností a otázce zestátnění ČEZ.
28. 5. 2023|

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Síkela chce v Evropě dojednat další opatření proti drahým energiím. Havlíček je k výsledku skeptický

Do návrhu souboru opatření Evropské komise proti vysokým cenám energií by mohlo ještě přibýt prodloužení dočasného krizového rámce umožňujícího podporu velkých firem a jednat se ještě bude i o změně způsobu stanovení cen elektřiny. V Otázkách Václava Moravce to v neděli řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Jeho předchůdce v úřadu Karel Havlíček (ANO) je skeptický k tomu, co z toho se v pátek podaří evropským ministrům energetiky reálně dojednat a zda to bude pro Česko výhodné.
25. 9. 2022|

Je absurdní ceny elektřiny odvíjet od lipské burzy, tvrdí Míl. Odstřižení by podle Sedláka byl krok vedle

Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl si myslí, že Česko by si nyní mělo nakupovat a přeprodávat elektřinu samo a nikoliv se spoléhat na evropský trh. To ale výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák odmítl. Experti na energetiku se v Otázkách Václava Moravce shodli, že Česko zaspalo ohledně jiných zdrojů než z Ruska, a tak se snaží v současnosti situaci dohnat.
15. 5. 2022|

Výstavba nového bloku v Dukovanech je jako box na 12 kol, jsme na začátku, tvrdí Míl

Energetická firma ČEZ zahájila tendr na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, který má být podle plánu hotový za 14 let. Bývalý vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl v pořadu Události, komentáře upozornil, že proces bude ještě dlouhý a to, že je v běhu tendr, neznamená, že už je postaveno. Zároveň si myslí, že by bylo nejlepší, kdyby měl nad projektem stoprocentní kontrolu stát.
18. 3. 2022|

Potřebnou bezpečnostní prověrku mám, hájí se odvolaný zmocněnec Míl

Odvolaný vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl nesouhlasí s tím, že by neměl potřebnou prověrku pro svou funkci. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) ho ale odvolal právě kvůli tomu. Míl v Událostech, komentářích uvedl, že stupeň jeho prověrky byl pro jednání na úrovni vlády i bezpečnostních složek dostačující. Zmocněnec taky kritizoval způsob, jakým vláda do přípravy tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany zasáhla.
30. 3. 2021|

Zpravodajské služby posoudí čtyři uchazeče o dostavbu Dukovan, včetně ruského. Končí zmocněnec pro jadernou energetiku

Bezpečnostní rada státu se v pondělí ráno shodla na postupu při přípravě dostavby jaderného bloku v Dukovanech, řekl po jednání ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Po schůzi vlády doplnil, že nejde o zahájení tendru, ale o bezpečnostní posouzení. Ve hře zůstávají čtyři uchazeči včetně ruského Rosatomu. Vláda také odvolala zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 22:30|

Vládní zmocněnec pro jadernou energii: Dostavbu Dukovan zaplatí stát, ČEZ se podílet nebude

Nový jaderný blok v Dukovanech bude plně financovat stát, diskuse o zapojení energetické společnosti ČEZ nevedly k cíli. Na videokonferenci o budoucnosti české energetiky, kterou pořádala nezisková platforma Institut Equilibrium, to ve středu řekl vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Podle něj se nyní už jedná o konkrétním řešení, jak výstavbu bloku zaplatit.
10. 3. 2021Aktualizováno10. 3. 2021, 20:16|

Další krok k novému bloku jaderné elektrárny Dukovany. Stát a ČEZ podepsaly smlouvu

Stát a energetická společnost ČEZ uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Beneš uvedl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022, tendr chce vypsat letos v prosinci.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 23:19|
90' ČT24

Vláda udělala krok směrem k novému jadernému bloku. Nyní ale začne složité vyjednání v Bruselu

Jádro je prioritou české vlády, která jej považuje za nizkoemisní a čistý zdroj, uvedl po úterním setkání s prezidentem republiky Milošem Zemanem premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet také v pondělí přijal návrhy dvou smluv mezi vládou a energetickou skupinou ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech pro jednání o notifikaci s Evropskou komisí. Výstavbě nového jaderného bloku v Dukovanech byla věnována i Devadesátka ČT24.
29. 4. 2020|

Mít víc než polovinu energie z jádra do roku 2040? Nereálné, míní Míl

Dosáhnout do roku 2040 výroby více než poloviny elektrické energie v atomových elektrárnách je podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla nereálné. Řekl to v pořadu Byznys ČT24. S posílením jaderné energetiky počítá energetická koncepce státu. Nahradit má zejména uhelné elektrárny, které čeká útlum.
25. 10. 2019|

Příprava nového jaderného bloku v Dukovanech má zpoždění až pět let, varuje Drábová

Plánovaný nový blok jaderné elektrárny Dukovany bude reálně připraven ke spuštění nejdřív mezi lety 2038 až 2040. Proti původním plánům má příprava při zachování současné legislativy zhruba tří až pětiletý skluz. V rozhovoru pro agenturu ČTK to řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.
29. 9. 2019|
Interview ČT24

Nový jaderný blok v Dukovanech by měl stát maximálně 200 miliard korun, věří Drábová

Výstavba nového jaderného bloku v Dukovanech by mohla reálně vyjít na 160 až 200 miliard korun, odhadla v pořadu Interview ČT24 předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Úvahy, že překročí 300 miliard, považuje za přehnané. Předpokládá ovšem, že stavba bude dobře organizována a řízena, včetně dobře napsané smlouvy s dodavatelem. Pokud by blok nevznikl, muselo by se Česko obrátit k plynu a být závislé na vývoji jeho ceny.
15. 6. 2019|

Smlouva s ČEZem o výstavbě jaderného bloku je pro stát lepší než dávat garance, uvedl Babiš

Kvůli stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech je pro stát výhodnější uzavřít s ČEZem zvláštní smlouvu, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na konferenci k budoucnosti jaderné energetiky v Česku. Podle Babiše by původně navrhovaná vládní garance neumožnila dostatečnou kontrolu. Díky smlouvě by mohl stát dohlížet na podmínky stavby, od investice odstoupit nebo od firmy ČEZ projekt převzít. Dohoda má být uzavřena letos, upřesnil vládní zmocněnec Jaroslav Míl s tím, že dokončení výběrového řízení podle něj může nastat v roce 2024.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 23:13|
Události komentáře

Nejhorší by byla úplná závislost Česka na plynu, říká nový vládní zmocněnec pro jadernou energetiku

Podle Jaroslava Míla, který se od února stane novým vládním zmocněncem pro jadernou energetiku, leží před českým hospodářstvím velký úkol. Mezi lety 2035 až 2045 totiž bude muset být schopno pokrýt výrobu energie, o kterou přijde z Dukovan i z ukončení těžby uhlí. „Velké riziko je, že když nebudete dělat nic, tak tady nebudou ani obnovitelné zdroje, ani jaderná elektrárna a bude tady jenom plyn a to je to nejhorší pro energetickou bezpečnost státu,“ varoval v pořadu Události, komentáře.
10. 1. 2019|