TÉMA

Jindřichův Hradec

Ředitelé škol jsou zavaleni papírováním. Pomoci by mohlo administrativní slučování

Ředitelé škol v Česku patří mezi ty s největší administrativní zátěží v Evropě. Podle aktuální studie Vysoké školy ekonomické v Praze jim na vedení žáků a učitelů zbývá jen třiadvacet procent času. V nejlepších vzdělávacích systémech je to právě naopak. Pomoci by mohlo administrativní slučování škol. Podmínky ministerstvo připravuje.
21. 4. 2024|

Soud povolil reorganizaci jindřichohradecké úzkokolejky, firma je v úpadku

Krajský soud v Českých Budějovicích povolil reorganizaci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Společnost je v úpadku a její věřitelé reorganizaci minulý týden schválili. Věřitel Jan Kysela musí do 120 dní předložit reorganizační plán, vyplývá z informací z insolvenčního rejstříku.
5. 2. 2024|

V Jindřichově Hradci startuje modernizace čističky, vyjde na stovky milionů korun

Čistírna odpadních vod (ČOV) v Jindřichově Hradci bude vypouštět vodu s nižší ekologickou zátěží. Zajistí to modernizace technologie, kterou město připravilo. Náklady na první etapu projektu činí více než 240 milionů korun. Sdružení firem s názvem Společnost Jindřichův Hradec, které ve výběrovém řízení na modernizaci uspělo, v úterý areál čistírny přebralo a může zahájit práce.
14. 11. 2023|

Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|

Největší mechanický betlém světa je po opravě. Některé figurky držel jen lak

Krýzovy jesličky v Jindřichově Hradci, které jsou jako největší lidový mechanický betlém zapsané od roku 1998 v Guinnessově knize rekordů, získaly původní podobu. Restaurátoři při opravě, která trvala sedm let, vrátili figurkám původní barvy, některé nově rozhýbali. Jinak také uspořádali některé scény. Náklady dosáhly téměř čtyř milionů korun. Betlém z 19. století se v Muzeu Jindřichohradecka opravoval po padesáti letech.
6. 10. 2023|

Na cestách do Jindřichova Hradce bloudí turisté i místní. Sešlo se tam několik dopravních omezení

Na pěti místech v okolí Jindřichova Hradce firmy opravují státní a krajské silnice. Další omezení jsou přímo ve městě. Turisté, ale i místní řidiči tak bloudí a nabírají zpoždění na objízdných trasách.
24. 8. 2023|

Ostrava zavede třicítku v ulici Přemyslovců, promění se v zelený bulvár s příjemným klimatem

Ostrava plánuje zavést maximální třicetikilometrovou rychlost pro řidiče na třídě Přemyslovců. Ulice by se tak měla stát příjemným a klidným městským bulvárem. Rychlost začne platit po dokončení úprav v městském obvodu Mariánské Hory a Hulváky, což by mohlo být za dva roky. V ulici se momentálně mění vodovod a opravuje kanalizace, poté dostane nový povrch, který doplní stromy i nové záhony.
24. 8. 2023|

V pondělí začne oprava silnice mezi Budějovicemi a Hradcem. Omezení potrvá tři měsíce

V pondělí začne skoro tříměsíční oprava silnice I/34 mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem v úseku Lásenice – Horní Žďár. Kvůli pracím bude v místě omezený provoz.
6. 8. 2023|

Meteorologové varovali před bouřkami na jihu Čech a Moravy

V jižní polovině republiky mohou být až do středečního večera ojediněle i silné bouřky s přívalovými srážkami o úhrnu kolem třiceti milimetrů. Největší problémy mohou bouřky podle výstrahy meteorologů způsobit tam, kde se půda nasytila při deštích z předchozích dnů. Do osmé hodiny večerní byla situace spíše klidnější, hasiči řešili například bahno na silnici či spadlé stromy.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 19:52|

Vlaky se na úzkokolejku z Jindřichova Hradce do léta nevrátí. Provozovatel jde do konkurzu

Insolvenční soud prohlásil konkurz na Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Firma je od podzimu v úpadku a provoz vlaků na úzkokolejce v říjnu zastavila. Věřitelé ve čtvrtek na schůzi u soudu neschválili společností navrhovanou reorganizaci. JHMD podle soudu dluží více než 360 milionů korun.
25. 5. 2023Aktualizováno25. 5. 2023, 18:23|

Soud zakázal firmě Jindřichohradecké místní dráhy nakládat s majetkem

Krajský soud v Českých Budějovicích zakázal zadlužené firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) nakládat s majetkem. Oprávnění k majetku převedl plně na insolvenční správkyni. Soud tak změnil své vlastní jiné předběžné opatření. Argumentuje skepsí ohledně poctivých úmyslů firmy. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. O provoz tratí, ne však o dopravu samotnou, projevila nově zájem firma Swietelsky Rail CZ. Informaci z rejstříku potvrdil mluvčí firmy Michal Sirovátka.
9. 5. 2023|

Kvůli dešťům se v sobotu zvedly hladiny řek na jihu Čech a Vysočině

Hladina Moravské Dyje v Janově na Jindřichohradecku byla kolem dopoledne na třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Na Vysočině byly na druhém stupni Svratka a Jihlava. Žádné škody na majetku ale zatím nikdo nenahlásil. Většina toků se rozlila na okolní takzvané záplavové louky.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 19:18|

Prodej kratomu by mohl omezit zákon, cílem je ochránit děti

V Česku se připravuje speciální zákon o regulaci prodeje dosud volně dostupného kratomu. Opiát, který se dá na řadě míst sehnat v automatech, může podle odborníků vyvolat závislosti i u dětí. Nákup této látky, na rozdíl třeba od alkoholu nebo cigaret, v tuzemsku žádné kontrole nepodléhá.
24. 3. 2023|

Začala stavba obchvatu jihočeského Lišova. Stát bude asi miliardu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začalo ve čtvrtek stavět obchvat Lišova a Štěpánovic na Českobudějovicku. Stavba dlouhá 9,5 kilometru vyjde na 964 milionů korun bez daně. Řidiči by po obchvatu mohli jezdit od roku 2025. Komunikace povede z Lišova do Vranína, silničáři už připravují i navazující úsek do Třeboně. Na obchvat čekaly Lišov a Štěpánovice čtyřicet let, sdělili zástupci ŘSD, vlády a Lišova.
2. 2. 2023|

Obce se pouští do záchrany Jindřichohradecké úzkokolejky. Vozit by měla hlavně turisty

Města na Jindřichohradecku chtějí společně zachránit tamní úzkokolejnou dráhu, takzvanou Jindřichohradeckou úzkokolejku. Firma, která ji do minulého roku vlastnila a provozovala, je totiž v insolvenci. Technická památka je tak momentálně mimo provoz. Obce, jejichž katastry dráha prochází, chtějí na úzkorozchodné koleje vlaky vrátit, zřejmě by už ale nezajišťovaly dopravu v původním rozsahu, vozily by hlavně turisty.
12. 1. 2023|

Vyjmout z rámu a opatrně zabalit. Restaurátoři převáželi mohutný barokní obraz

Vzácný obraz barokního malíře Petra Brandla, jehož aukční hodnota by dosahovala desítek milionů korun, opustil po více než půlstoletí zámek v Jindřichově Hradci. Největší Brandlovo dílo, které lze v Česku vidět v necírkevních prostorách, převezli odborníci ve čtvrtek do Prahy, kde ho budou restaurovat. Obraz o rozměrech 290 x 509 centimetrů, jenž vznikl kolem roku 1720, vystaví od října 2023 Národní galerie s dalšími malířovými díly v pražské Valdštejnské jízdárně.
2. 12. 2022|

Klienti potřebují péči, ale dostávají rány. Pracovníkům v některých centrech sociální péče chybí vzdělání a schopnosti

Soudy i krajský úřad se nedávno zabývaly událostmi v jindřichohradeckém centru sociální péče, které vyvrcholily smrtí klientky. Do vězení za to šel pečovatel. Nebyl to jediný případ znepokojivé praxe. Ombudsman podal trestní oznámení kvůli situaci v jiném zařízení sociální péče ve středních Čechách. Novinář Respektu Petr Třešňák, který o situaci v oblasti sociální péče dlouhodobě píše, připomněl i případy týrání psychiatrických pacientů v Praze. Na situaci v domovech sociální péče v Česku se ve 168 hodinách zaměřil Jaroslav Hroch.
28. 11. 2022|

Jihočeské úzkokolejky opustily historické vozy. Odvoz nařídila insolvenční správkyně, šéf místních drah nesouhlasí

V Kněževsi na Rakovnicku budou nově deponované dva historické úzkorozchodné železniční vozy z majetku zkrachovalých Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Rozhodla o tom insolvenční správkyně. JHMD na sebe v září podaly insolvenční návrh. V říjnu přestaly na tratích z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a Obrataně jezdit vlaky, cestující zůstali odkázáni na autobusové linky.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 17:11|

V Hodoníně se domluvili na koalici a hned zvolili starostu. Vedení už má i Jindřichův Hradec

Starostou Jindřichova Hradce se stal Michal Kozár z hnutí ANO. Město povede koalice ANO, Nezávislí pro Hradec, ODS a SNK-ED. Po volbách se domluvili na spolupráci nejprve zástupci ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty. Frakce se ale rozpadla. Hodonín povede Libor Střecha (Pro Hodonín). Zatupitelé ho zvolili jen pár hodin poté, co se vítězné hnutí Pro Hodonín domluvilo s ANO na vzniku koalice.
7. 11. 2022|

Místo vlaků úzkokolejky budou v jižních Čechách a na Vysočině jezdit krajské autobusy

Jindřichohradecká úzkokolejná dráha už místo vlaků nevypraví ani náhradní autobusy. Postupně je vystřídají krajské. Společnost skončila v úpadku a přišla o osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Její vedení jedná s obcemi a řeší, jak s železnicí naložit do budoucna.
31. 10. 2022|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Dopravní stavby v Česku nejspíš podraží, soud zakázal Metrostavu účastnit se státních tendrů

Stavby silnic, dálnic nebo mostů zřejmě podraží. Odhadují to silničáři poté, co společnosti Metrostav a Metrostav Infrastructure dostaly za korupci v kauze Davida Ratha zákaz účasti ve státních tendrech. Obě firmy jen dokončí rozpracované zakázky, pak se poměry na trhu výrazně změní.
24. 6. 2022|

30 let zpět: Třídění odpadů v Jindřichově Hradci

Kontejnery na tříděný odpad jsou dnes v každé obci. Začátkem 90. let však separace odpadů v Československu teprve začínala. Například v Jindřichově Hradci mohli první zájemci třídit tři druhy surovin. Město jim k tomu navíc zapůjčilo i speciální koše.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 1. 2022|

30 let zpět: Ohrožená jindřichohradecká úzkokolejka

Unikátní jindřichohradecká úzkokolejka byla před třiceti lety vybrána mezi dvacet nejméně efektivních železničních tratí, na kterých mělo dojít k zastavení provozu. K záchraně trati Jindřichův Hradec – Nová Bystřice se rozhodly přispět obecní úřady a podniky závislé na jejím chodu. Pomoci mělo také zatraktivněním provozu v turistické sezoně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 1. 2022|