TÉMA

ITAR-TASS

Po výbuších v okupovaném Chersonu vypadlo vysílání ruské televize

Z centra okupovaného ukrajinského Chersonu byly ve středu večer a v noci hlášeny exploze. Ukrajinska pravda píše, že po nich přestala vysílat ruská televize. Ruská státní agentura RIA Novosti tvrdí, že město ostřelovala Ukrajina Točka-U. Zatím nejsou žádné informace o obětech či zraněných. Ve městě platí noční zákaz vycházení. Pokračovaly také ruské útoky na Mykolajiv, Mariupol nebo Charkov, odkud je hlášena jedna oběť.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:30|

Severní Makedonie vyhostila dalších šest ruských diplomatů. Moskva poslala domů diplomaty EU

Severní Makedonie se rozhodla vyhostit dalších šest ruských diplomatů kvůli jejich nevhodné činnosti. Podle agentury Makfax o tom byl v pátek při předvolání na ministerstvo zahraničí informován ruský velvyslanec Sergej Bazdnikin. Moskva záhy dala najevo, že odpoví stejným způsobem. V krátké době je to druhé vykázání ruských diplomatů ze Severní Makedonie. Moskva v pátek oznámila vyhoštění 18 členů zastoupení Evropské unie v Rusku.
15. 4. 2022Aktualizováno15. 4. 2022, 21:17|

„Nekritizujte režim v zemi,“ vyzval vědce šéf Ruské akademie věd

Vědci by neměli zveřejňovat ve veřejném prostoru urážlivé komentáře o režimu v zemi, okomentoval prezident Ruské akademie věd (RAN) Alexandr Sergejev výnos prezidenta Vladimira Putina o vyloučení čtyř renomovaných vědců z vědecké rady při bezpečnostní radě hlavy státu. Uvedla to agentura TASS. Všichni vyloučení se na začátku března podepsali pod prohlášení, upozorňující na rizika a důsledky ruské invaze na Ukrajinu.
31. 3. 2022|

Rusko umožní zabavování pronajatých zahraničních letadel. Kuleba zkritizoval firmy, které tam dále podnikají

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal zákon, který umožňuje, aby si tamní letecké společnosti jako vlastní majetek zaregistrovaly letadla dosud pronajatá od zahraničních společností. Sankce uvalené na Rusko po invazi Moskvy na Ukrajinu dávají leasingovým firmám čas do 28. března, aby se osvobodily od smluv s ruskými aerolinkami. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval Západ, aby bojkotoval společnosti, které v Rusku stále podnikají. Zástupci zemí EU schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku.
14. 3. 2022Aktualizováno14. 3. 2022, 20:52|

U Mezinárodní vesmírné stanice zakotvila ruská loď se dvěma japonskými turisty

Vesmírná loď s ruským kosmonautem a dvěma japonskými turisty přistála ve středu odpoledne u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tam má posádka strávit 12 dnů.
8. 12. 2021|

Do vesmíru odstartoval ruský modul Nauka. Se čtrnáctiletým zpožděním a technickými problémy

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu v podvečer úspěšně odstartovala raketa Proton-M s ruským modulem Nauka pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Umožní rozšíření výzkumu a poskytne další spojovací uzel pro přistávající lodě, další toaletu, kajutu pro jednoho člena posádky i robotické rameno. Na oběžnou dráhu se modul vydal se čtrnáctiletým zpožděním.
22. 7. 2021|

Rusko ve vodách u Krymu údajně střílelo na britský torpédoborec. Londýn to popírá

Plavidlo ruské pohraniční stráže ve středu vypálilo výstražné výstřely kvůli plavbě britského torpédoborce Defender u břehů Krymu. Oznámila to státní agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. K výstraze se podle ní připojil také ruský bombardér, který svrhl několik bomb v předpokládaném dalším směru plavby britské lodi. Podle ministerstva se tak stalo poté, co torpédoborec vplul asi tři kilometry hluboko do Ruskem přivlastněných vod. Londýn ale uvedl, že kvůli lodi královského námořnictva žádné výstřely ani bomby nepadly.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 20:57|

Krym zasáhly rozsáhlé povodně, evakuuje se Jalta. Jeden člověk zemřel

Poloostrov Krym zasáhl tento týden cyklon a silné deště způsobily rozsáhlé záplavy. Místní úřady vyhlásily nouzový stav a nařídily evakuaci některých částí Jalty, uvedla v pátek agentura Reuters. Podle agentury TASS si povodně zatím vyžádaly jednu oběť. Představitelé města zároveň požádali o pomoc ruskou Černomořskou flotilu. Rusko anektovalo ukrajinský Krym v roce 2014.
18. 6. 2021|

Navalnyj je po léčbě zpět ve vězeňské kolonii. Stáhl dvě žaloby na cenzuru a odpírání knih

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl během pondělka převezen zpět do vězeňské kolonie v Pokrovu z nemocnice, kde se zotavoval z protestní hladovky. Proti pokrovské věznici zároveň stáhl dvě žaloby, v nichž si původně stěžoval na cenzurní zásahy do novin, které dostává, a na odmítnutí předat mu knihy. Informovala o tom agentura TASS.
7. 6. 2021|

Ruská vězeňská správa chce obnovit práci vězňů. Podobnost s gulagem vyloučila

V Rusku vyvolal rozruch návrh ředitele vězeňské služby Alexandra Kalašnikova, aby se nedostatek pracovních sil v zemi nahrazoval prací vězňů, nikoliv migrací. Kalašnikov zároveň slíbil, že příští pracovní tábory nebudou mít nic společného s nechvalně známým systémem gulagů. Kreml se k návrhu zatím nevyjádřil.
21. 5. 2021|

Ruská Duma udělala první krok k zákazu poslaneckého mandátu pro Navalného stoupence

Ruští zákonodárci během úterka v prvním čtení přijali návrh zákona, který zakazuje poslanecký mandát členům organizací, jež země označila za extremistické nebo teroristické. Předloha si podle agentury AFP bere na mušku hnutí uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, prokuratura se ho snaží zakázat. Návrh byl schválen čtyři měsíce před zářijovými parlamentními volbami, kdy se vládnoucí strana Jednotné Rusko potýká s poklesem popularity.
18. 5. 2021|

Zařazení Česka na seznam „nikoliv přátelských zemí“ způsobily kroky Prahy, řekl Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí objasnil zařazení Česka a Spojených států na seznam „nikoli přátelských států“ nepřátelskými kroky. Napsala to tamní tisková agentura TASS. Šéf diplomacie přitom označil za „hanbu“ to, jak Česko údajně „rozmazává“ sedm let starý incident ohledně výbuchů ve vrbětických muničních skladech. Vyšetřování spojené s předkládáním dalších verzí označil za „zmatené“, a to navzdory vysvětlením českých kriminalistů.
17. 5. 2021|

Na pobřeží Kaspického moře se našlo 150 mrtvých tuleňů. V podezření jsou pytláci i virus

Na pobřeží Kaspického moře poblíž města Machačkaly, dagestánské metropole, bylo nalezeno přes 150 uhynulých ohrožených tuleňů, informují ruská média. Některá zvířata byla bez kůže a téměř na všech byly patrné stopy po rybářských sítích. Tuleni přitom figurují na červeném seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) i na ruském seznamu vzácných druhů.
7. 5. 2021|

Ruská policie zatkla devět protestujících před věznicí, kde drží Navalného

Ruská policie zadržela kvůli údajnému porušování veřejného pořádku devět lidí u věznice v Pokrovu, kam byl umístěn opoziční politik Alexej Navalnyj. V úterý to oznámila ruská agentura TASS. Podle listu Kommersant je mezi zatčenými také Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová. Ta jako šéfka lékařského odborového sdružení vedla u věznice protestní akci, jež má přimět úřady, aby vězni poskytly lékařskou péči podle jeho výběru.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 21:34|

Mezinárodní vesmírná stanice skončí za sedm let, oznámilo Rusko

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) bude v provozu do roku 2028. Televizní stanici Rossija-24 to podle agentury TASS řekl představitel střediska letového využívaní kosmických aparátů ruské raketové korporace RKK Eněrgija Jurij Gidzenko.
5. 3. 2021|

Gruzínský parlament schválil novou vládu. Kromě dvou postů je stejná jako předešlý kabinet

Gruzínský parlament v pondělí schválil novou vládu premiéra Irakliho Garibašviliho, který byl v předchozím kabinetu ministrem obrany. V nové vládě jsou oproti té předešlé jen dva noví členové –⁠ ministr obrany Džuanšer Burčaladze a regionálního rozvoje Irakli Karseladze. Nové vládě vyjádřilo v pondělním hlasování důvěru 89 poslanců. Dva hlasovali proti, uvedla agentura TASS.
22. 2. 2021|

Lukašenko se setkal s Putinem. Podle médií ho požádá o úvěr na jadernou elektrárnu

Ruský prezident Vladimir Putin během pondělka přivítal v černomořském letovisku Soči svého běloruského spojence Alexandra Lukašenka. Ruská média předpokládají, že Lukašenko požádá o další část přislíbeného úvěru na jadernou elektrárnu ve výši nejméně tří miliard dolarů (asi 64 miliard korun). Rusko ale v této souvislosti podle listu Kommersant naléhá, aby se běloruský lídr pustil do slibované ústavní reformy. „I když je jasné, že Lukašenko bude Putina žádat o peníze, není známo, co bude Putin požadovat na oplátku,“ napsal opoziční server Belorusskij partizan.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 18:03|

Norilsk Nickel zaplatí miliardovou pokutu za zamoření ruské tundry. Sáhne na dividendy

Ruská těžební společnost Norilsk Nickel zaplatí pokutu za ekologickou havárii z peněz určených na výplatu dividend. S odvoláním na člena vedení firmy to uvedla agentura TASS. Norilsk má z rozhodnutí soudu zaplatit pokutu 146,2 miliardy rublů (asi 42,3 miliardy korun). Firma se původně chtěla proti rozhodnutí odvolat, později ale dospěla k závěru, že situaci ještě přehodnotí.
19. 2. 2021|

Policie vyšetřuje poničení ostravského památníku Rudé armády. Ruská diplomacie žádá opatření

Zatím neznámý pachatel či pachatelé poškodili památník padlých rudoarmějců v Ostravě-Zábřehu. Polili jej hořlavinou a zapálili. Incident vyšetřuje ostravská policie. V pátek to řekla její mluvčí Eva Michalíková. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová událost odsoudila. Rusko podle ní očekává, že české úřady přijmou opatření, aby podobným incidentům zabránily, uvedla agentura TASS. Podle českého ministerstva zahraničí byl památník už uveden do původního stavu. Česko podle resortu veškeré akty vandalismu spáchané vůči památníkům padlých odsuzuje.
15. 1. 2021Aktualizováno15. 1. 2021, 17:50|

Život Rusů se vrátí k normálu, vyjádřil Putin naději v novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny. Vyjádřil také naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že Putinovo letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století.
31. 12. 2020|

Mezinárodní vesmírná stanice dosluhuje, varuje Rusko. Její opuštění do roku 2025 ale nehrozí

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin odmítá jako předčasné úvahy o konci využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po roce 2025. Dal to najevo na Facebooku poté, co se v ruských médiích rozvinuly spekulace o blížícím se konci orbitálního komplexu vyvolané výroky vysokého představitele ruské kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimira Solovjova.
30. 11. 2020|

Rusko přijalo sankce proti Německu a Francii, reaguje tak na stejný krok EU kvůli otravě Navalného

Moskva přijala sankce v reakci na stejný krok Západu po otravě ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Postihy se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, dodal šéf diplomacie. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.
12. 11. 2020|

Navalnyj žádá Moskvu o své zabavené oblečení, jde podle něj o důležitý důkaz

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj žádá Moskvu o vydání oblečení, které měl na sobě, když minulý měsíc upadl do kómatu. Rusko obvinil z toho, že zadržuje důkaz důležitý pro vyšetření otravy, napsala v pondělí agentura Reuters. Rusko zatím nezahájilo formální trestní vyšetřování případu, tvrdí, že předtím musí přezkoumat více důkazů, a vyzvalo Německo, kde se Navalnyj léčí, aby předalo ruským úřadům k přezkoumání data z politikovy zdravotní dokumentace. Podle agentury TASS ruská policie vyslechla v předběžném vyšetřování případu na dvě stě osob.
21. 9. 2020|

Přední běloruská opoziční politička byla zadržena na ukrajinské hranici. EU má návrh sankcí

Tři členové běloruské opozice, včetně Maryje Kalesnikavové z vedení Koordinační rady, která byla v pondělí podle očitých svědků unesena, prošli v úterý brzy ráno kontrolou na hranici s Ukrajinou. Tvrdí to zástupce běloruského státního výboru pro ochranu hranice Anton Byčkovskij. Podle státní agentury Belta byla ale Kalesnikavová u hranic zadržena, okolnosti zatím nejsou nejasné. Další představitelka běloruské opozice, Svjatlana Cichanouská, mezitím protestovala proti mezinárodním dohodám, které se snaží dohodnout běloruský prezident Alexandr Lukašenko s Moskvou. Evropská unie chce sankce pro 40 Bělorusů.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 19:51|