TÉMA

Strojvůdce

Strojvedoucí dostal za nehodu u Přerova peněžitý trest a zákaz činnosti

Přerovský soud uložil strojvůdci Romanu Šeševičkovi za loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích u Přerova peněžitý trest dvě stě tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Podobný trest navrhoval i žalobce a ztotožnila se s ním také obhajoba. Soud v pondělí přijal prohlášení viny obžalovaného, dokazování tak neprováděl. Strojvedoucímu hrozila původně za obecné ohrožení z nedbalosti sazba od dvou do osmi let. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, škoda byla vyčíslena na 28,7 milionu korun. Srážka tehdy omezila na zhruba tři týdny provoz vlaků na koridorové trati z Přerova směrem na Ostravu.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 14:49|

Za vylití oleje na koleje uložil teplický soud strojvedoucímu podmínku

Okresní soud v Teplicích potrestal strojvedoucího Českých drah Martina Schütze podmínkou za to, že pokapal olejem koleje na horské trati. Muž činu, který udělal kvůli změně dopravce, litoval, prohlásil vinu. Trest je pravomocný. Informovaly o tom servery iDNES a CNN Prima News.
15. 8. 2023|

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 15:10|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Soud opět zprostil viny strojvedoucího obžalovaného z vykolejení nákladního vlaku

Okresní soud v Chebu znovu zprostil obžaloby strojvedoucího Radima Růžičku, který byl obviněn v souvislosti s nehodou, při které v červenci 2019 vykolejil nákladní vlak u Mariánských Lázní. Za obecné ohrožení mu hrozil až osmiletý trest. Chebský soud už jednou Růžičku viny zprostil. Krajský soud ale po odvolání státního zástupce případ vrátil k opětovnému projednání.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 15:33|

Pracovní dobu strojvedoucích bude hlídat stát. Postihy za prohřešky ale zatím dát nemůže

Stát začne kontrolovat pracovní dobu strojvedoucích. Více odpočinuté pracovníky to ale na tratě nemusí přivést. Monitoring totiž pomůže zjistit prohřešek, stát za to ale nemůže vůdce postihnout. ČT to potvrdilo ministerstvo dopravy s tím, že chce situaci na železnici zatím jenom sledovat. K přetížení vůdců lokomotiv může docházet nejčastěji v momentě, kdy pracují pro více dopravců. Sledování pracovní vytíženosti strojvůdců začne 1. února.
27. 1. 2022|

Senátoři zabránili zmrazení platů politiků. Podpořili zpřísnění dohledu nad strojvedoucími

Stát získá přehled o dodržování pracovní doby a odpočinku strojvedoucích na dráze. Senátoři schválili novelu drážního zákona, jejímž cílem je zjistit, jestli jsou strojvedoucí přetížení. Horní komora také odmítla vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na pět let. S předlohou přišel premiér Andrej Babiš (ANO) krátce před sněmovními volbami. Senátoři jej hodnotili jako vrcholně populistický krok.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 19:39|

V zabezpečení železnice Česko podle Jurečky zaspalo. Zásadní je evropský systém, reagoval Havlíček

Česko patří mezi evropské země, kde je počet mrtvých při drážních nehodách vysoký. Po sérii nehod vláda schválila nová pravidla pro práci strojvedoucích. Šéf lidovců Marian Jurečka si myslí, že to ale nestačí a důležité je vybudovat také zabezpečovací systém na železnici. S tím souhlasí ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).  O bezpečnosti na české železnici debatovali politici v Událostech, komentářích.
24. 8. 2021|

Strojvůdci se budou školit na simulátorech, v plánu jsou také přísnější kontroly

Strojvůdce čeká nový systém školení. Všichni by měli kromě teorie projít také nácvikem na simulátorech, a to i možných nehod. Ministerstvo dopravy chce letos také zavést dohled nad pracovní dobou a odpočinkem, k tomu ale ještě čeká na schválení zákona. Zatím se kontroly dělají zkušebně u vybraných dopravců.
30. 1. 2021|

Policie obvinila strojvedoucího, který loni vykolejil u Mariánských Lázní

Kriminalisté obvinili strojvedoucího, který loni v červenci vykolejil u Mariánských Lázní, z trestného činu ohrožení z nedbalosti. Informoval o tom policejní mluvčí Jakub Kopřiva. Pokud se muži prokáže vina, hrozí mu až osmileté vězení.
19. 5. 2020|

Strojvůdci jsou přetěžováni kvůli přesčasům. Na mobily nekoukají, tvrdí šéf jejich federace

Na strojvůdce jsou kladeny velké nároky, kvůli nedostatku jsou přetěžováni, což vede k jejich únavě. Často jsou navíc vystavováni krizovým situacím, řekl prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic. Odmítl tvrzení, že se strojvedoucí nedostatečně věnují řízení. Podle něj jsou problémem zejména časté přesčasy a také nedodržování odpočinku. O situaci na železnici, kde se v poslední době stalo několik nehod, ve středu jednalo vedení Českých drah. Tématu bezpečnosti na železnici se věnuje pořad 90' ČT24 od 20:00.
6. 3. 2019|

Vlakům chybí strojvedoucí. Dráhám je přetahují soukromí dopravci

Ještě před deseti lety se strojvedoucí v Česku báli o práci, teď se o ně firmy perou a situaci zřejmě ještě vyostří změny, které se chystají na letošní rok s tím, jak ČD přijdou o část zakázek. Soukromí dopravci přeberou Českým drahám asi pět procent dotovaných výkonů, a národní dopravce tak bude potřebovat asi sto nových posádek.
7. 1. 2019|