TÉMA

Vejprty

Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
29. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Policie navrhla obžalovat ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktora Koláčka. České televizi to potvrdili obviněný Koláček a dozorové Okresní státní zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro mentálně handicapované v roce 2020. Ten patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
25. 9. 2023|

Bavorsko zesílí namátkové kontroly u českých hranic. Oznámilo to v době jednání ministrů zahraničí

Bavorsko oznámilo, že posílí pohraniční policejní jednotky, které budou provádět častější namátkové kontroly u hranic s Českem a také Rakouskem. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) s oznámením přišel v době, kdy se v pohraničních Vejprtech sešel český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) s německou kolegyní Annalenou Baerbockovou (Zelení), a oba zdůraznili, že je nezbytné udržet vzájemnou hranici otevřenou.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 20:02|

Senát odmítl zavedení klouzavého mandátu pro ministry, schválil korespondenční volbu ze zahraničí

Senát zamítl zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Horní komora se též postavila proti změně ústavy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na kontrolu dalších veřejných peněz nebo některých firem s účastí samospráv a státu. Souhlasila naopak s pokutami za pyrotechniku na stadionech a schválila návrh novely zákona, která má zavést pro Čechy v zahraničí korespondenční hlasování při sněmovních a prezidentských volbách. Zmrazení platů vrcholných politiků nestihla projednat. Sněmovní návrhy, které senátoři vrátili nebo zamítli, nebudou jako zákony přijaty, protože stávající sněmovně skončilo funkční období.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:04|

Chránili Alžbětu II. či vstoupili do domu v plamenech. Policisté si převzali ocenění

Na Pražském hradě ocenili policisty. V rámci jednadvacátého ročníku ankety Policista roku se speciální sošky, jejichž hlavu tvoří lupa, jako symbol pro pátrání, rozdaly v devíti kategoriích.
24. 9. 2021|

Muž podle policie zapálil byt, kde spalo šest lidí, včetně kojence. Hrozí mu až výjimečný trest

Kriminalisté obvinili z obecného ohrožení sedmatřicetiletého muže, který podle policie minulou neděli úmyslně zapálil byt na Praze 10, v němž spalo pět lidí a měsíční dítě. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na 12 až 20 let nebo výjimečný trest.
23. 5. 2021|

Sněmovna navzdory KSČM podpořila trest za účast v zahraničních bojových skupinách

Za účast v zahraničních nestátních ozbrojených skupinách bude podle poslanců hrozit až petileté vězení. Sněmovna o tom v pátek rozhodla i přes nesouhlas KSČM. Poslanci podpořili i boj armádních zpravodajců proti kybernetickým hrozbám, zamítli naopak navýšení soudních poplatků. Sněmovna také již v prvním čtení schválila novelu o zadávání veřejných zakázek, podle níž bude Správa státních hmotných rezerv zřejmě moci nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru v případě nutnosti bez zadávacího řízení.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 12:54|

V domově pro mentálně postižené ve Vejprtech si připomenou oběti požáru pamětní deskou

Výročí tragického požáru v domově pro mentálně postižené Kavkaz ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém na začátku loňského roku zemřelo devět mužů, si místní připomenou pamětní deskou. Při lednovém požáru zemřelo osm lidí, další muž v dubnu zemřel v nemocnici. Událost patří mezi nejtragičtější požáry v Česku. Hned po neštěstí začala rekonstrukce domu, která je už téměř u konce.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 11:50|

Už žádné Vejprty. Poslanci mají na stole novelu o lepší protipožární ochraně

Starší domy sociálních služeb by měly mít povinně požární hlásiče. Za připojení k dispečinku hasičů by navíc nemusely platit. Počítá s tím novela o požární ochraně, kterou vláda poslala do sněmovny. Návrh reaguje na lednový tragický požár ve Vejprtech.
14. 11. 2020|

U brněnského dolního nádraží hořel starý vagon, spali v něm lidé. Čtyři při požáru zemřeli

Čtyři lidé zahynuli při nočním požáru odstaveného železničního vozu v Brně. Podle hasičů zřejmě starý vagon používali bezdomovci jako noclehárnu. Hmotnou škodu přitom požár nezpůsobil, vůz byl vyřazený a stál mimo koleje. Podle policie nic nenasvědčuje cizímu zavinění požáru.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:16|

Ve Vejprtech hořelo za jedinou noc ve třech prázdných budovách

Na třech místech museli postupně během noci zasahovat hasiči v severočeských Vejprtech. Všechny požáry dostali během noci pod kontrolu, dva zcela uhasili do rána, třetí během dopoledne. Kromě hasičů z Ústeckého kraje ve městě zasahoval též sbor ze sousedního Karlovarského kraje i z Německa.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 10:58|

Do domova ve Vejprtech, kde hořelo, se vrací první klienti. Oprava budovy má skončit v červnu

Do domova pro mentálně handicapované ve Vejprtech se vrátili první klienti. Lednový požár tam nepřežilo osm mužů. Teď se budova postupně opravuje. Druhý nejtragičtější požár za posledních třicet let policie stále vyšetřuje.
7. 4. 2020|

Po požáru ve Vejprtech se ve sbírce na pomoc vybral už zhruba milion korun

Ve Vejprtech i mimo město se lidé skládají na pomoc vyhořelému domovu pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Jen ve veřejné sbírce města je už kolem jednoho milionu korun. Během požáru v neděli 19. ledna v budově zemřelo osm lidím, dalších 30 ošetřil personál okolních nemocnic. Podle policie oheň založil někdo, kdo byl tu noc uvnitř domu. Případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti.
31. 1. 2020|

Vedení domova ve Vejprtech podezírá ze založení požáru tři klienty. Převezli je do psychiatrické léčebny

Vedení domova pro zdravotně postižené ve Vejprtech podezírá tři klienty ze způsobení požáru, při kterém v neděli zemřelo osm lidí. Tito klienti byli z preventivních důvodů převezeni do psychiatrické léčebny, oznámil v pátek ředitel městských sociálních služeb Viktor Koláček. Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti.
24. 1. 2020|

Příčinou požáru ve Vejprtech byla manipulace s otevřeným ohněm. Hořet začalo ve společenské místnosti

Policisté oznámili, že příčinou nedělního požáru v domově pro muže s handicapem ve Vejprtech byla manipulace s otevřeným ohněm. Vyšetřovatelé vyloučili technickou závadu. Všechny oběti se při požáru udusily oxidem uhelnatým.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 16:41|

Vejprty převzaly od policie vyhořelý dům. Jeden člověk nadále zůstává v kritickém stavu

Policie ukončila vyšetřování na místě požáru v domově pro postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při němž zemřelo osm lidí. Zástupci města v úterý objekt prohlédnou společně se statikem. Za přeživšími klienty domova pro zdravotně postižené míří další psychologové. Radnice zahájila veřejnou sbírku. V nemocnicích zůstávají po požáru čtyři lidé, stav jednoho muže je stále kritický.
21. 1. 2020|

Mokrý ručník přes ústa a držet se při zemi, radí hasiči, jak reagovat na požár v domě

Požár ve Vejprtech, při kterém v neděli zemřelo osm lidí, vyvolal otázky nad zabezpečením. A také, jak reagovat v případě požáru. To hasiči pravidelně cvičí i s personálem nebo klienty zdravotnických zařízení. Podle nich je každý případ ojedinělý. Zásadní je jednat rychle, ale zároveň rozvážně.
20. 1. 2020|

„Jsme rodinný podnik, každému zaměstnanci zemřelo osm dětí,“ uvedl vedoucí vyhořelého domova ve Vejprtech

Vyhořelý dům ve Vejprtech, kde v neděli zemřelo osm lidí, byl v pondělí uzavřený. Na místě stále probíhalo vyšetřování. Policisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. Tragédie malým městem pohnula. Lidé se s klienty speciálních domovů často dobře znají.
20. 1. 2020|

Policie zjišťuje, co způsobilo tragédii ve Vejprtech. Jeden člověk zůstává ve vážném stavu

V chomutovské nemocnici leží ve vážném stavu stále jeden z lidí, kteří utrpěli zranění při tragickém požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech. Je odkázán na plicní ventilaci. Stav dalších zraněných se již zlepšil a většinu jich lékaři propustili. Na vejprtské radnici zatím zvažují, kam klienty vyhořelého domova pošlou. Zatím jsou v různých zařízeních ve městě.
20. 1. 2020|

Ve Vejprtech začnou vyplácet pomoc lidem zasaženým požárem

K lidem, které zasáhl tragický požár v domově pro osoby s handicapem ve Vejprtech na Chomutovsku, už putuje první finanční pomoc. Částku ve výši až 50 tisíc korun na klienta budou od pondělního rána vyplácet zaměstnanci úřadu práce. Finančně se ale chystá pomoci i kraj, který vyzval vedení města, aby spočítalo, kolik potřebuje peněz, než událost vyřeší pojišťovna. Požár, který v domově začal v neděli nad ránem, má osm obětí na životě, v nemocnici dál zůstává pět zraněných.
20. 1. 2020|

Pozor na paniku a sníženou schopnost sebekontroly. Hasiči se připravují na zásahy, jako byl ten ve Vejprtech

Zdravotní omezení pacientů, málo personálu, který by mohl pomoci s evakuací a snížená schopnost sebekontroly klientů domovů s handicapem. S takovými komplikacemi se setkávají hasiči při zásahu ve zdravotnických zařízeních. A poradit si s nimi museli i při nedělním požáru domova pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech, při němž zemřelo osm mužů.
19. 1. 2020|

Při požáru domova pro handicapované ve Vejprtech zemřelo osm lidí, pomoc slibuje stát i kraje

Při tragickém požáru v domově pro osoby se zdravotním postižením ve Vejprtech na Chomutovsku v neděli ráno zemřelo osm mužů s mentálním a kombinovaným postižením. Třicet lidí utrpělo zranění. Místo navštívil premiér Andrej Babiš, který přislíbil pomoc vlády, i generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba.
19. 1. 2020Aktualizováno19. 1. 2020, 19:06|

Zabezpečení domova, kde při požáru zemřelo osm lidí, bylo podle starostky Vejprt nadstandardní

Domov pro handicapované ve Vejprtech na Chomutovsku, ve kterém v neděli ráno zemřelo při požáru osm lidí, měl podle starostky Vejprt Jitky Gavdunové (ODS) nadstandardní zabezpečení. Protipožární čidla však v domově byla umístěna pouze na toaletách, hořet začalo ve společenské místnosti. Policie šetří požár jako obecné ohrožení z nedbalosti. Příčiny zjišťují na místě krajští kriminalisté.
19. 1. 2020Aktualizováno19. 1. 2020, 14:06|

Ústecký kraj sehnal náhradu za TD Bus. Autobusy vyjedou, někde jich ale bude méně

Ústecký kraj oznámil, že zajistil autobusové spoje po firmě TD Bus, která ve čtvrtek nečekaně odstoupila od smlouvy s krajem. Společnost zajišťovala svými 33 autobusy 467 spojů v okolí Podbořan, Vejprt a v západní části Lounska. Kraj uvedl, že na Vejprtsku od pondělí pojede jen asi polovina spojů, ve zbylých dvou oblastech bude náhrada zajištěna úplně. Dočasně budou spoje v těchto regionech pro cestující zdarma.
4. 1. 2019Aktualizováno4. 1. 2019, 20:06|