TÉMA

Phoenix

V Arizoně je tak horko, že skomírají i kaktusy. Spalující vedro nemá polevit ani v srpnu

Nepolevující vlny veder, které letos v létě neopouštějí jihozápad Spojených států, trápí nejen lidi, ale i přírodu. Dosáhly tak extrémních rozměrů, že už je nezvládají ani rostliny, které by měly být ideálně adaptované právě na horko a sucho – kaktusy.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 21:33|

Extrémní vedra v Evropě a USA by byla téměř nemožná bez klimatické změny, ukázal výzkum

Vedra, která nyní panují v Evropě a Spojených státech, by byla téměř nemožná bez klimatické změny. Uvedli to vědci z mezinárodního klimatologického a meteorologického sdružení World Weather Attribution (WWA).
25. 7. 2023|

Mimořádná vedra sužují jih Evropy. Horko se rozšíří i na Balkán

Nebývalá vedra dál sužují zejména jih Evropy a zlepšení se podle meteorologů v nejbližších dnech nečeká. Horko se naopak rozšíří i na Balkán. V šestnácti italských městech včetně několika turistických destinací v sobotu platila výstraha před extrémními teplotami a na Sardinii s napětím očekávají, zda padne evropský teplotní rekord 48,8 stupně Celsia. Atény zavřely kvůli vedru hojně turisty navštěvovanou Akropoli a Turecko po desítkách počítá lidi hospitalizované s úpalem. Výzvy k opatrnosti už vydaly úřady mimo jiné v Polsku. S extrémními teplotami se potýkají také ve Spojených státech nebo v Číně.
15. 7. 2023Aktualizováno15. 7. 2023, 21:55|

Zraněný český medik, který pomáhal na Donbasu, zemřel

Zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl v březnu vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbase a poté v dubnu převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice, v pondělí zemřel. Na sociálních sítích to uvedli zástupci projektu Phoenix. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke úmrtí nepotvrdila. Pouze uvedla, že informace o pacientech lze poskytnout jen oprávněným osobám. Také mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že mu nepřísluší událost komentovat. Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden letos v březnu, druhý loni v červnu.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 22:30|

Českého medika, který byl na Donbase vážně zraněn, převezli do Kyjeva

Český medik, který byl vážně zraněn na Donbase, byl v úterý převezen do Kyjeva, kde mu poskytuje péči zdravotnický personál. Informoval o tom mluvčí projektu Phoenix, v rámci kterého medik pomáhal na východní Ukrajině s ošetřováním vojáků na frontě. Kvůli vážnému stavu není v blízké době možný převoz dobrovolníka do Česka.
22. 3. 2023|

Na Donbase utrpěl vážné zranění český medik-dobrovolník. Zachránil tam desítky lidí

Na ukrajinském Donbase utrpěl zranění český medik-dobrovolník, který pomáhá s ošetřováním vojáků raněných v boji. Podle mluvčího organizace Phoenix jej zasáhl šrapnel v důsledku dělostřeleckého útoku. Poranění mluvčí označil za „relativně vážná“, podle ministerstva zahraničí jeho aktuální stav neumožňuje převoz do Česka. Dobrovolník pomohl zachránit desítky lidí.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 11:39|

Po verdiktu o potratech se v USA zavírají kliniky i protestuje v ulicích

Do ulic amerických měst vychází tisíce demonstrantů, potratové kliniky ve světle nových zákazů ruší naplánované termíny, těhotné ženy rychle hledají alternativní péči a u soudů začíná nové kolo sporů. To vše přináší víkend ve Spojených státech, kde nejvyšší soud v pátek svým rozhodnutím zrušil ústavní právo na potraty a umožnil jednotlivým státům procedury zakazovat. Manifestace se neobešly bez výtržností lidí z obou názorových táborů, v Arizoně už v noci na sobotu policie rozháněla dav u státního kapitolu slzným plynem.
26. 6. 2022|

Spojené státy zažívají vlnu extrémního vedra, sucho ohrožuje zdroje vody. Problém se bude jen zhoršovat, varují experti

Jih a západ Spojených států sužuje již několik dní silná vlna veder, která letos přišla nezvykle brzy. Na mnoha místech již padly absolutní teplotní rekordy a meteorologové varují, že úleva přijde nejdříve v neděli. V oblasti rovněž panuje dlouhodobě velké sucho, v několika státech se proto již objevily první požáry.
21. 6. 2021|

Na jihozápadě USA dochází voda. Přehrady jsou téměř prázdné

Jihozápadní část USA trápí dlouhodobé sucho, které má za následek vysychání toků a vodních nádrží. V několika kalifornských přehradách se voda dostala na historické minimum. Správci rezervoárů i státní instituce hlásí, že jejich kapacita je zaplněna maximálně z 35 procent. Nejhorší situace je na nevadské Hooverově přehradě, objemem největší nádrži USA, kterou protéká řeka Colorado. Voda z ní zásobuje velká města, jako jsou Los Angeles, San Diego, Phoenix, Tucson nebo Las Vegas. Jejich obyvatelům však nyní hrozí, že budou na suchu.
18. 6. 2021|

Trump vyzval státy k tvrdšímu zásahu proti demonstrantům. Jinak nasadí armádu

Prezident Donald Trump pohrozil, že pokud státy nezačnou jednat tvrději, nasadí federální armádu. Guvernér Minnesoty kvůli protestům proti zabití Afroameričana George Floyda nařídil plnou mobilizaci národní gardy. V Detroitu v pátek večer zemřel jeden z protestujících. Harvardský profesor Cornel West označil současnou Ameriku za „neúspěšný sociální experiment.“ Afroameričané po policejních zásazích umírají téměř dvojnásobně než je jejich zastoupení v běžné populaci, připomíná  Washington Post.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:12|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|

Všude jen benzinky a fastfoody. V Atlantě bojují proti „potravinové poušti“ městskou farmou

Na takzvané potravinové poušti v hlavním městě amerického státu Georgia vyrůstá nová komunitní zahrada pro pěstování zeleniny. O sazenice na opuštěné farmě pečují svépomocně dobrovolníci a první úrodu si už společně se sousedy rozdělili a odnesli domů. A to vše zdarma.
26. 9. 2019|
Počasí

Pouštní města v USA zasypal sníh, na hranicích s Mexikem napadlo 15 centimetrů

Sníh zaskočil ve středu obyvatele pouštních oblastí na jihozápadě Spojených států. Zatímco v Arizoně či Nevadě pokryla kaktusy bílá pokrývka, v Anchorage na Aljašce bylo s téměř šesti stupni Celsia vlahé ovzduší, přinejmenším na tamní poměry. Za nezvyklé výkyvy může takzvané tryskové proudění.
3. 1. 2019|