TÉMA

Korejský poloostrov

Konec nostalgie, zní z KLDR. Napětí a obavy z konfliktu mezi Korejemi rostou

Na Korejském poloostrově to zase jednou vře. Pchjongjang zostřuje rétoriku vůči jižnímu sousedovi a diktátor Kim Čong-un vydává příkazy k přípravám na válku, zatímco zpřetrhává diplomatické kanály a strhává pomníky jednoty korejského národa. Region se může stát dalším ohniskem nestability a tamní situaci sledují všichni významní hráči.
3. 2. 2024|

KLDR ostřelovala námořní nárazníkové pásmo, Soul evakuoval ostrov

Severní Korea v pátek odpálila do moře u hranic s Jižní Koreou na dvě stě dělostřeleckých granátů. Podle tiskových agentur to uvedla jihokorejská armáda. Soul nařídil evakuaci ostrova Jeonpchjong, který se nachází deset kilometrů od severokorejských hranic. Jihokorejská armáda později uvedla, že v oblasti po severokorejské střelbě provedla odpovídající cvičení s ostrou municí.
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 13:39|

Na Korejském poloostrově roste napětí. Kim Čong-un mluví o schopnosti „vést plnohodnotnou válku“

Vůdce KLDR Kim Čong-un vyzval severokorejskou armádu, aby byla připravena reagovat na provokace ze strany nepřátel. V pátek to podle agentury Reuters uvedla severokorejská státní média. Na Korejském poloostrově se znovu zvýšilo napětí poté, co KLDR vypustila v listopadu na oběžnou dráhu svou špionážní družici.
1. 12. 2023|

Pchjongjang poslal na hranici s Jižní Koreou těžce ozbrojené vojáky

Severní Korea rozmístila těžce ozbrojené vojáky na strážních stanovištích u hranic s Jižní Koreou v reakci na pozastavení vojenské dohody mezi oběma zeměmi. Informovala o tom v pondělí agentura Jonhap s odvoláním na armádu.
27. 11. 2023|

Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|

Ve věku 96 let zemřel válečný veterán Antonín Malach. Dohlížel na příměří po válce v Koreji

Po krátké nemoci zemřel v sobotu v nemocnici v Ivančicích na Brněnsku ve věku 96 let válečný veterán plukovník Antonín Malach. Byl členem Dozorčí komise neutrálních států dohlížející na dodržování podmínek příměří po válce v Koreji. Na svém webu o tom informovala Československá obec legionářská.
28. 8. 2023|

Tajfun Khanun zasáhl Jižní Koreu. Varování platí pro celou zemi, tisíce lidí se evakuovaly

Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Informovala o tom agentura Reuters. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na šestnáct tisíc lidí se muselo evakuovat. Úřady ve městě Tegu oznámily, že kvůli tajfunu jeden člověk zemřel, další se pohřešuje.
10. 8. 2023Aktualizováno10. 8. 2023, 19:04|

Do Jižní Koreje zamíří americké jaderné ponorky. Soul se nukleárního arzenálu vzdá

Spojené státy a Jižní Korea uzavřely přelomovou dohodu proti jaderné hrozbě Pchjongjangu. Washington bude na jihu Korejského poloostrova pravidelně rozmisťovat americké ponorky s nukleárními zbraněmi. Zároveň tam vyšle další strategické zbraně včetně bombardérů. Soul na oplátku nebude vyvíjet vlastní jaderné rakety.
27. 4. 2023|

V Asii přišlo místo jara rovnou léto. Teplotní rekordy padají v Japonsku i Číně

V jihovýchodní Asii padají historické teplotní rekordy, v Japonsku vykvetly sakury dříve, než je obvyklé, a Austrálii neopouští letní horka, přestože už tam nastal podzim.
23. 3. 2023|

Lidé vyrvali od počátku tisíciletí moři 2500 kilometrů čtverečních. Rozšířili tak pobřeží o velikost Lucemburska

Velká města na pobřeží moří nemají kam přirozeně expandovat, a tak jejich obyvatelé vytvářejí novou umělou pevninu. Nová studie popsala, jak mohutně se tento trend rozvíjí, ale i to, jaká rizika přináší.
23. 3. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou střelu

Severní Korea odpálila další balistickou raketu směrem nad Japonské moře. Informovaly o tom agentury Jonhap a Reuters s odvoláním na jihokorejskou armádu, podle níž šlo tentokrát o raketu krátkého doletu. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. Ve čtvrtek odpálila dokonce mezikontinentální balistickou raketu.
19. 3. 2023|

Severní Korea otestovala balistickou střelu. Dopadla do Žlutého moře

Severní Korea ve čtvrtek provedla další test balistické střely krátkého doletu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejskou armádu. Střela dopadla do Žlutého moře, které se nachází mezi Korejským poloostrovem a Čínou.
9. 3. 2023|

Jihokorejské vojenské cvičení se Spojenými státy „zhoršilo“ situaci, zní z Pchjongjangu

Severokorejské ministerstvo zahraničí v úterý obvinilo Spojené státy z toho, že vojenským cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, navíc pohrozila tím, že sestřelení některé z raket komunistické země by bylo „vyhlášením války“.
7. 3. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 23:40|

KLDR zvýší výrobu nukleárních zbraní. Experti očekávají, že by mohla provést jaderný test

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un oznámil, že země výrazně zvýší výrobu jaderných hlavic. Nařídil také vyvinout novou mezikontinentální balistickou střelu. Experti se domnívají, že by země mohla letos podniknout svůj první jaderný test od roku 2017. Nevylučují ani, že by mohlo dojít k přímé konfrontaci mezi KLDR a jejím jižním sousedem.
4. 1. 2023|

KLDR odpálila směrem do moře tři balistické rakety, uvedl Soul

Severní Korea odpálila tři balistické rakety krátkého doletu do moře východně od Korejského poloostrova. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovaly světové agentury. Je to další z bezprecedentního počtu raketových testů, které Pchjongjang letos provedl, podotkla agentura Reuters.
31. 12. 2022|

Soul hlásí narušení vzdušného prostoru drony z KLDR. Reagoval varovnými výstřely

Jižní Korea v pondělí nasadila do akce stíhačky a bojové vrtulníky a vypálila varovné výstřely poté, co se v jejím vzdušném prostoru objevilo pět severokorejských bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 12:34|

Den po severokorejském raketovém testu létaly nad poloostrovem americké jaderné bombardéry

Den po severokorejském raketovém testu, o němž Pchongjang tvrdí, že v něm zkoušel mezikontinentální balistickou střelu, uspořádaly společné vojenské cvičení vzdušné síly Jižní Koreje a Spojených států. Nad Korejským poloostrovem se objevily i nadzvukové bombardéry B-1B zkonstruované jako nosiče jaderných zbraní.
19. 11. 2022|

KLDR uskutečnila nebývalý raketový test. Za provokace musí zaplatit, zní ze Soulu

Severní Korea podle jihokorejské armády odpálila 23 raket, včetně třech balistických střel krátkého doletu. Jedna dopadla blízko námořní hranice s Jižní Korejí. Stalo se to poté, co Pchjongjang v úterý vyhrožoval Soulu a Spojeným státům kvůli jejich nynějšímu několikadennímu vojenskému cvičení. Soul v reakci na poslední ze série severokorejských raketových testů vystřelil severně od společné námořní hranice tři rakety vzduch–země. KLDR kromě raket vypálila také přes sto dělostřeleckých střel. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol situaci označil za narušení území.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 12:39|

Na korejské hranici roste napětí. Sever a jih vypálily varovné výstřely

Jižní Korea a KLDR si v pondělí vyměnily varovné výstřely v blízkosti sporné západní námořní hranice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na armády obou zemí. Incident se odehrál v době zvýšeného napětí mezi Pchjongjangem a Soulem kvůli nedávným raketovým testům Severní Koreje.
24. 10. 2022|

KLDR odpálila další dvě balistické střely. Jde o šestý test za posledních dvanáct dní

Severní Korea vypálila dvě balistické střely ve směru na své východní pobřeží, uvedla ve čtvrtek japonská vláda. Podle japonské agentury Kjódó, která se odvolává na vládní představitele, rakety nejspíš dopadly mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o šestý test za posledních dvanáct dní. Poblíž jihokorejské hranice rovněž přeletělo nejméně dvanáct severokorejských bojových letounů, na což Soul reagoval vysláním třiceti svých strojů.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 13:46|

KLDR otestovala balistickou raketu. Podle Soulu se pokusí o odpal z ponorky

Severní Korea odpálila balistickou střelu krátkého doletu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Od začátku roku Severní Korea uskutečnila řadu raketových testů, čímž porušuje rezoluce OSN.
25. 9. 2022|

Severní Korea doporučuje na covid kloktání slanou vodou a kimči

Severní Korea čelí vážné pandemii covidu-19. Odmítá pomoc, přestože nemá léky a obyvatelé nejsou očkovaní. Nemocným doporučuje třeba kloktání slanou vodou, vývar ze zázvoru nebo kimči.
21. 5. 2022|

Severní Korea provedla další raketový test

Severní Korea v noci na sobotu odpálila neidentifikovanou střelu směrem k Japonskému moři na východ od Korejského poloostrova. Podle agentury Reuters to uvedl jihokorejský Společný sbor náčelníků štábů (JCS). Japonská vláda upřesnila, že raketa vyletěla do výšky 550 kilometrů a doletěla tři sta kilometrů daleko, než dopadla mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Japonsko nicméně situaci nadále sleduje.
5. 3. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 23:28|