TÉMA

Rudolfinum

Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.
27. 9. 2023|

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

Lidé v centru Prahy demonstrovali za bezpečí LGBTQ+ komunity. Podnětem byla vražda v Bratislavě

Před Rudolfinem v centru Prahy se v pátek večer sešli demonstranti, kteří se chtěli vyslovit pro svobodu a bezpečí pro všechny lidi včetně členů LGBT+ komunity. Řečníci v proslovech připomněli vraždu dvou lidí u bratislavského gaybaru z minulého týdne. Jejich smrt by podle řečníků měla být spouštěčem ke změně, protože lidé z LGBT+ se podle nich s nepochopením a diskriminací setkávají každodenně.
21. 10. 2022|

Musíme udržet jednotu, řekl Fiala v Rudolfinu. Zeman popřál Česku, aby v Radě EU odvedlo dobrou práci

Při příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie se konal v pražském Rudolfinu slavnostní koncert PKF – Prague Philharmonia. Večera se účastnil prezident Miloš Zeman i premiér Petr Fiala (ODS). V rámci koncertu zazněla ve světové premiéře také autorská skladba klavíristy Tomáše Kača připravená speciálně pro české předsednictví.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 21:43|

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Vrcholí přípravy českého předsednictví EU. Na summit o obnově Ukrajiny by mohl přijet Zelenskyj

Přípravy českého předsednictví Evropské unii vrcholí, začne 1. července. Jedním z cílů je uspořádat summit, kterého by se zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dalšími tématy českého předsednictví mají být energetická bezpečnost, uprchlická krize a zvyšování obranyschopnosti EU.
17. 5. 2022|

Ukrajinská hudebnice utekla jen s batohem a houslemi. Nyní hraje s pražskými filharmoniky

Orchestr PKF – Prague Philharmonia odehrál ve čtvrtek v pražském Rudolfinu šestý abonentní koncert. Pod taktovkou Kanaďanky Keri-Lynn Wilsonové zazněla díla Strausse, Čajkovského a Saint-Saënse. V orchestru poprvé hrála jeho nová členka – emigrantka z Ukrajiny Natalia Shumeiková.
11. 3. 2022|

Nejvíc nominací na ceny Český lev mají filmy Zátopek a Okupace

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 29. ročník Českého lva. Nejvíc sošek, třináct, mohou získat dramata Zátopek a Okupace, jedenáct nominací má Muž se zaječíma ušima, o devět sošek pak bude usilovat Atlas ptáků. Přímo na tiskové konferenci k nominacím byla udělena cena filmových fanoušků a za nejlepší plakát, získal je Zátopek. Ceremoniál s vyhlášením vítězů bude přenášen 5. března živě na ČT1.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 12:37|

Na pražském náměstí Republiky bude pokračovat natáčení nejdražšího filmu Netflixu. Do soboty tam nepojedou tramvaje

V noci na čtvrtek se kvůli filmovému natáčení uzavře náměstí Republiky. Tramvaje tam nepojedou od středečních 23:30 až do půlnoci na sobotu. Filmový štáb bude pokračovat v práci na historicky nejdražším snímku společnosti Netflix – The Gray Man. Svým rozsahem i množstvím pražských lokací tak snímek nemá obdoby, Praha 1 dokonce zřídila speciální web, kde mohou lidé sledovat aktuální zábory.
14. 7. 2021|

Pilotní projekty pustí diváky na fotbalové tribuny i do koncertních sálů

Fotbaloví fanoušci se o víkendu můžou vrátit na stadiony, hlediště smí zaplnit jen z desetiny a budou muset mít negativní test. Výjimku dostala první a druhá liga v rámci pilotního projektu od ministerstva zdravotnictví v úterý. V rámci pilotních projektů se diváci dostanou i na kulturní akce, například na benefici České filharmonie. Divadla však zůstanou zavřená, některé scény se proto chystají hrát pod širým nebem.
28. 4. 2021|

Dirigent Hrůša a sopranistka Beňačková získají Ceny Antonína Dvořáka

Ceny za rok 2019 a 2020 budou umělcům předány na koncertě Jarní hvězdy České filharmonie III ve středu večer. Oceněná sopranistka Gabriela Beňačková má za sebou působení v největších světových operních domech, dirigent Jakub Hrůša se ujal nahrávky Sukových symfonických děl a loni byl nominovaný na Grammy. Koncert bude ve středu od 20:15 hodin živě přenášet program ČT art.
14. 4. 2021|

Český lev rozdá ceny 6. března. Otevírá se krátkým, animovaným i televizním projektům

Výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA) Český lev zamíří po osmadvacáté do rukou filmových tvůrců v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Slavnostní ceremoniál bude tradičně vysílat Česká televize v přímém přenosu na programu ČT1 od 20:10. Moderátorem večera bude potřetí herec Václav Kopta.
7. 12. 2020|

V pondělí večer se rozsvítí Majáky české kultury. Navedou tam, kde by se jinak hrálo

Více než sedmdesát kulturních institucí se v Česku připojí k výzvě Majáky české kultury. Světla rozsvícená v pondělí večer ukážou na místa, kde by se v těchto dnech konal koncert, hrálo divadelní představení, promítal film, bylo si možné prohlédnout výstavu nebo se děla jiná kulturní akce. Z důvodu zpřísněných protikoronavirových opatření, která začala platit od 12. října, nic z toho ale není možné.
12. 10. 2020|

K poslechu: Česká filharmonie zahájila sezonu bez Mahlera, ale ne bez chuti hrát

Česká filharmonie vstoupila do 125. sezony zahajovacím koncertem, který odehrála v polovičním obsazení a před nezaplněným hledištěm. Chuť hrát ale přednímu tuzemskému orchestru stále zůstává. Záznam večera se skladbami Šostakoviče a Dvořáka pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova si lze do 24. října poslechnout i v iVysílání.
25. 9. 2020|

Lidé se rozloučili s Jiřím Menzelem. Kolegové vzpomínali na pečlivého režiséra se smyslem pro humor

Zhruba tři stovky příznivců tvorby Jiřího Menzela se přišly naposledy rozloučit s tímto oscarovým režisérem. Své vzkazy a vzpomínku lidé zanechali v kondolečních knihách v pražském Rudolfinu. Podle posledního přání Menzela, který zemřel 5. září, rodina s veřejným pohřbem původně nepočítala. Vdova po filmaři se ale nakonec rozhodla pro uspořádání pietního shromáždění v reakci na velký zájem přátel, kolegů a fanoušků se se slavným tvůrcem rozloučit.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 17:01|

Lidé se budou moci v pátek rozloučit v pražském Rudolfinu s režisérem Jiřím Menzelem

Lidé se budou moci v pátek mezi 10. a 18. hodinou rozloučit v pražském Rudolfinu s režisérem Jiřím Menzelem. Vdova tak reaguje na zájem přátel a kolegů, původně se totiž veřejné rozloučení konat nemělo. Menzel zemřel 5. září ve věku 82 let. Smutnou zprávu oznámila manželka Olga minulý víkend na svém facebookovém profilu.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 09:57|

Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.
4. 9. 2020|

Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.
19. 5. 2020|

ZÁZNAM: Česká filharmonie hrála pro nemocnice, které bojují s koronavirem

Benefiční koncert pro pražské a brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru připravila na sobotní večer Česká filharmonie. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hudebníci hráli před prázdným hledištěm pražského Rudolfina. Posluchači přesto o hudební zážitek nepřišli, koncert vysílala ČT art a bylo možné ho sledovat také přes internet, na facebookové stránce České filharmonie nebo v tomto článku.
28. 3. 2020Aktualizováno28. 3. 2020, 22:11|

„Nepřehlédnutelný a svérázný.“ Rudolfinum se rozloučilo s Jaroslavem Kuberou

Pietní shromáždění v pražském Rudolfinu se rozloučilo se zesnulným předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou. Doyena občanské demokracie a bývalého teplického primátora připomnělo v pondělí v pravé poledne taky houkání sirén. Kuberu si lidé mohli připomenout i v teplickém divadle, kde byla vystavena jeho rakev.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 17:08|

Zeman vyznamená Kuberu Řádem bílého lva, 3. únor bude dnem státního smutku

Prezident Miloš Zeman udělí zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. K uctění jeho památky bude také pondělí 3. února v České republice dnem státního smutku. Vládní usnesení počítá s vyvěšením vlajek na úředních budovách na půl žerdi.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 15:48|

30 let zpět: Před 21 lety se upálil Jan Palach

Podívejte se, jak vypadala první svobodná vzpomínka na studenta Jana Palacha.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 1. 2020|