TÉMA

Frýdlant

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok
Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|ČTK
Na Liberecku se auto srazilo s nákladním vozem a autobusem, šest lidí se zranilo
Silnici I/13 u obce Krásný Les na Liberecku uzavřela ve čtvrtek ráno nehoda autobusu, nákladního a osobního automobilu. Z pětadvaceti účastníků nehody se šest lidí zranilo, uvedli na síti X krajští hasiči. Silnice první třídy byla téměř pět hodin uzavřená. Provoz se podařilo obnovit kolem půl dvanácté.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 12:32|
U Liberce se srazil vlak s nákladním autem, zraněných je 21 lidí
Na železničním přejezdu ve Stráži nad Nisou u Liberce se srazil osobní vlak s přívěsem nákladního auta, na kterém byl bagr. Ve vlaku cestovalo 65 lidí, z toho 21 utrpělo zranění. U devíti z nich je středně těžké. Nepotvrdily se původní informace o těžce raněných. Celkové škody vyčíslila Drážní inspekce na 1,6 milionu korun. Nehoda na šest hodin zastavila na trati provoz, České dráhy nasadily autobusy. Vlaky se podle informací webu na trať vrátily krátce před 20:00.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 20:07|
Sníh zkomplikoval na některých místech dopravu
Sníh a mráz způsobily ve středu ráno potíže dvěma linkovým autobusům v Rokytnici v Orlických horách. Silničáři v Libereckém kraji kvůli očekávanému intenzivnímu sněžení od jedenácti hodin uzavřeli pro nákladní vozy nad 3,5 tuny silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem. Autobusy a osobní vozy tudy projedou. Ve Zlínském kraji je kvůli ledovce neprůjezdná silnice III/42826 mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč. Lavinové riziko v Krkonoších stouplo na třetí stupeň. Meteorologové varují před sněžením a silným větrem.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 14:42|
Liberecké centrum urgentní péče bude stát více než tři miliardy. Stavba začne na jaře
Krajská nemocnice v Liberci za výstavbu centra urgentní péče zaplatí 3,146 miliardy korun bez daně. Jde o vítěznou nabídku z opakovaného výběrového řízení, kterou podalo konsorcium tří firem tvořené společnostmi Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Stavba by měla začít letos na jaře a potrvá přes tři roky, uvedli zástupci nemocnice i akcionářů. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji vlastní města Liberec, Turnov a Frýdlant a kraj.
10. 1. 2023|
S nástupem pracovního týdne opět padaly teplotní rekordy, ochlazení přijde až o víkendu
Na šestnácti stanicích v Česku zaznamenali v pondělí ráno rekordní teplotu pro celý leden. Nejvýraznější to bylo v západní části Slezska a také ve Frýdlantském výběžku. V Hejnicích naměřili 13,5 stupně Celsia a ve Frýdlantu 12,9 stupně. Rekordy padaly i v předchozích dnech. Také v týdnu zůstanou teploty výrazně nad dlouhodobým průměrem, ochladit by se mělo až o víkendu.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 19:37|
Kafkův Zámek mohl být ten ve Frýdlantu. Autora i region tam pomáhá objevovat festival
Frýdlantsko Franze Kafky je festival, který názvem i programem připomíná spojitost mezi světoznámým spisovatelem a severočeským regionem. Kafkův odkaz od 6. srpna ukazuje prostřednictvím literatury, výtvarného umění, hudby i divadla. „Aby to nevypadalo, že jsme nějací těžitelé Franze Kafky, že nám tady chybělo málo suvenýrů s Kafkou na tričkách. Tak to není. Nabízíme Kafku jako klíč k tomuto místu, protože lidé se můžou zastavit a vnímat i spoustu další kultury,“ podotýká herec a také ředitel festivalu Jakub Žáček.
5. 8. 2022|
Obce postižené těžbou v Turówu chtějí víc peněz od Polska. Zřízení vodovodů se prodraží
Liberecký kraj vytvořil speciální fond Turów, rozdělovat z něj bude peníze na vybudování vodárenské infrastruktury do obcí zasažených úbytkem vody kvůli těžbě v polském dole. Ve fondu je zhruba 857 milionů korun, které poslala polská strana Libereckém kraji jako kompenzaci. Už teď je ale jasné, že částka stačit nebude.
30. 3. 2022|
Meteorologové varují před silným větrem v noci na pondělí na některých místech
V části Česka hrozí od nedělního večera do pondělního rána opět silný vítr. V nárazech může mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí pro Frýdlantsko, Jesenicko, Krnovsko a čtveřici okresů na jihu Pardubického kraje. Vyplývá to z výstrahy, kterou v neděli dopoledne vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 15:06|
Na Luční boudě extrémně pršelo, Labe v Krkonoších stouplo na druhý stupeň
Krkonoše zasáhl extrémně silný déšť. Na Luční boudě napršelo za necelých čtyřiadvacet hodin 139 litrů vody na metr čtvereční. Labe se na svém horním toku dostalo na druhý stupeň povodňové aktivity. Silný vítr také zastavil krkonošské lanovky a lámal stromy.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 11:36|
V Krkonoších a Jizerských horách bude vydatně pršet, meteorologové varují před aquaplaningem
Až 50 milimetrů naprší od pondělního odpoledne do úterý dopoledne v Krkonoších a Jizerských horách. Upozornil na to Český hydrometerologický ústav, jeho výstraha se týká především řidičů, kterým hrozí při prudkém dešti aquaplaning, navíc bude špatná viditelnost.
23. 8. 2021|
„Voda je víc než uhlí.“ Aktivisté protestují na Dole Turów
Aktivistky a aktivisté polské pobočky mezinárodní organizace na ochranu přírody Greenpeace vyvěsili na obřím rypadle v uhelném Dole Turów poblíž českých hranic transparenty proti rozšíření těžby. Oznámila to sama organizace. Česko minulý měsíc podalo k Soudnímu dvoru Evropské unie žalobu na Polsko kvůli rozšiřování těžby v tomto hnědouhelném dole. Na ten si stěžují i radnice v sousedním Německu.
17. 3. 2021|
V části Česka platí ve čtvrtek výstraha před silným větrem
V Moravskoslezském kraji a části Libereckého a Olomouckého kraje bude ve čtvrtek foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Vítr může lámat větve, případně způsobit menší škody na budovách a zkomplikovat dopravu.
10. 3. 2021|
Šperkařka z Frýdlantu tvoří čelenku pro zpěvačku Beyoncé
V rodinném ateliéru na severu Čech vzniká šperk pro americkou zpěvačku Beyoncé. Ta není jedinou celebritou, kterou práce manželů Škardových z Frýdlantu zaujala. Jejich originální čelenku si před pár měsíci vybrala i Khloé Kardashianová. Nová zakázka míří do Las Vegas.
10. 1. 2021|
„Já bych rád k Betlému…“ Letos budou kvůli pandemii za sklem i on-line
Pandemie koronaviru ovlivní další tradiční český zvyk, výstavy betlémů. Česká televize zjistila, že některé výstavy letos kvůli současné situaci ani neproběhnou. U dalších se čeká na vyjádření vlády ohledně opatření, zatím však s otevřením prohlídky pro veřejnost počítají. Podívat se na betlémy bude možné v některých případech i on-line.
29. 11. 2020|Jakub Dolejš
Nebe nad Českem rozzářil výjimečně jasný bolid. Zanikl nad Jizerskými horami
V neděli 8. listopadu 2020 večer krátce před čtvrt na sedm středoevropského času ozářil především severní část Čech velmi jasný meteor – bolid. I když kvůli inverznímu rázu počasí na velké části území zůstal pro většinu obyvatel skrytý hustou vrstvou nízké oblačnosti, našla se místa, kde bylo alespoň částečně jasno, a řada lidí ho tak mohla pozorovat.
10. 11. 2020|
Lídři kandidátek Libereckého kraje diskutovali o zlepšení dopravní infrastruktury
Zásadní roli před krajskými volbami v Libereckém kraji hraje doprava. Stále se nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Krajské zastupitelstvo navíc řeší problémy v oblasti autobusových dopravců. Liberecký kraj se domáhá náhrady škody 11 milionů korun v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Dopravě se věnovala i čtvrteční předvolební debata s lídry kandidátek z Libereckého kraje.
10. 9. 2020|
Před deseti lety zasáhly Frýdlantský výběžek silné povodně. Zemřelo pět lidí, škody dosáhly stovek milionů
Pršet začalo 6. srpna 2010. V následujících třech dnech napadlo na hřebenech Jizerských hor v celkovém součtu přes 300 milimetrů srážek. Řeky reagovaly okamžitě a prudce: více než stoletá voda se prohnala povodím Lužické Nisy, Smědé, Ploučnice a Kamenice. Zemřelo 5 lidí, škody byly odhadovány ve stovkách milionů korun. Nejpostiženější byly Heřmanice, Raspenava, Chrastava, Hrádek nad Nisou, Frýdlant a Lindava, v Polsku pak Bogatynia a Zgorzelec.
7. 8. 2020|Alena Zárybnická
Počasí
Hladiny řek opět stoupaly. Při sjíždění Morávky se převrhl raft s vodáky, zemřelo dítě
Vytrvalý a vydatný déšť dál zvedal hladiny řek v některých regionech, zejména na východě republiky. Pro Chrudimsko, Pardubicko a Frýdlantsko meteorologové vydali upozornění před extrémním stupněm nebezpečí záplav, řeky tam na několika místech vystoupaly na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Před 23:00 platil stav ohrožení na dvou stanicích a hladiny tam už nestoupaly. Na východě republiky má ovšem pršet i v dalších hodinách. Po převrhnutí raftu na rozvodněné Morávce zemřelo ve Fakultní nemocnici Ostrava v neděli dítě.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 23:05|
Policie odložila případ loňské otravy pacientů ve frýdlantské nemocnici
Liberečtí kriminalisté nezjistili, kdo zavinil otravu devíti pacientů operovaných koncem loňského listopadu v Nemocnici Frýdlant. Případ uzavřeli s tím, že se nestal trestný čin, ale mohlo by jít o přestupek podle zákona o léčivech. Operace se v tamní nemocnici zastavily, když dostalo devět ze šestnácti pacientů operovaných v jediném týdnu otravu krve. Šlo přitom o různé operace – kolene, žlučníku či gynekologické zákroky a operace navíc prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 13:48|
Schillerová šetří na finančních úřadech. Zeštíhlit mají minimálně v jedenácti městech
Ministerstvo financí Aleny Schillerové (za ANO) chce omezit chod finančních úřadů minimálně v jedenácti menších městech Česka. Jedná se mimo jiné o Luhačovice nebo severočeský Frýdlant. Opatření vysvětluje potřebou úspor na chodu státní správy, města se záměrem nesouhlasí.
16. 6. 2019|
Počasí
Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní
Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 22:37|
Obchvat Frýdku-Místku nabírá další zpoždění. Druhou etapu zatím nemá kdo postavit
Stavba druhé části obchvatu Frýdku-Místku bude mít minimálně půl roku zpoždění. Ředitelství silnic a dálnic dosud nevybralo firmu, která tuto část dálnice D48 postaví. Po obchvatu města volají místní už dvacet let kvůli silnému provozu na průtahu městem. Za měsíc navíc začne oprava důležité křižovatky, která dopravu ještě víc zkomplikuje.
9. 4. 2019|
Frýdlantská nemocnice operovala první dva pacienty. Příčiny loňské otravy pacientů jsou přitom stále neznámé
Ve frýdlantské nemocnici začali v úterý lékaři znovu operovat. Sály tam byly uzavřené od loňského listopadu, když se u devíti pacientů po zákroku objevila otrava krve. V úterý podstoupili operaci první dva pacienti, kteří byli objednáni už loni na podzim. Další přijdou na řadu v následujících dnech. Operace budou v jednodenním režimu v oborech chirurgie a gynekologie, uvedla mluvčí nemocnice Dita Fuchsová. Příčina loňské otravy se přitom stále vyšetřuje.
12. 2. 2019Aktualizováno12. 2. 2019, 21:53|