TÉMA

Mohelnice

Mohelnice přišla o záchrannou službu, nemá pro ni vyhovující prostory. Město hledá nové

Posádka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje (ZZS) se z Mohelnice přesunula do Šumperka. Dojezdové časy se tak prodloužily. Místo ní vyjíždí posádky z Litovle, Zábřehu a Uničova. Do konce února sídlila v prostorách lékařského domu, ty už ale záchranářům nevyhovovaly. Vedení města se teď snaží najít pozemek pro výstavbu nové základny.
12. 3. 2024|

Na trase budoucí D35 objevili archeologové desítky nalezišť od doby kamenné až po středověk

Archeologové při průzkumu dvacetikilometrové trasy budoucí D35 našli přes dvacet nalezišť od doby kamenné až po středověk. Naleziště se nacházejí mezi Ostrovem a Džbánovem. Zajímavý je pozdní a střední paleolit, tedy doba lovců a sběračů a prvních zemědělců, řekl Daniel Stolz z archeologické organizace Archaia. Velký počet nalezišť byl podle něj nečekaný. Nejmladší jsou rozsáhlé pozůstatky cihelny, která fungovala ještě v devatenáctém století.
18. 9. 2023|

Sucho v Česku zastavilo menší vodní elektrárny. Některé už léta nevydělávají

Dlouhodobě suché počasí omezuje provoz některých vodních elektráren v Česku. Už loni v tomto období vyráběly o čtvrtinu méně elektrické energie, než je běžné. Letos je situace zatím podobná. Nejhůře jsou na tom elektrárny na malých tocích. Například vodní elektrárna v Háji u Mohelnice se úplně zastavila už v květnu. Kvůli suchu je prodělečná posledních pět let.
18. 7. 2023|

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo tendr na poslední část dálničního obchvatu Olomouce

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyhlásilo výběrové řízení na dlouho plánovanou poslední část západního dálničního obchvatu Olomouce mezi Křelovem-Břuchotínem a olomouckou částí Slavonín. Stavba bude na obou koncích napojena na dálnici D35, součástí bude nová mimoúrovňová křižovatka Křelov.
11. 7. 2023|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

„Jako na nádvoří renesančního paláce v Itálii,“ říká historik. Unikátní hydroelektrárně v Háji je sto let

Vodní elektrárna, jakou není možné vidět nikde jinde v Česku – i tak by se dala popsat ta v Háji u Mohelnice. Unikátní stavba, která je spolu s nedalekou vilou rodiny Plhákových národní kulturní památkou, nedávno oslavila sto let. Obě stavby navrhli architekti Josef Štěpánek a Bohuslav Fuchs, ovšem v době, kdy teprve začínali. Elektrárnu, vilu i těžký osud rodiny Plhákových nově představuje výstava „Pohnutá historie. Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice“ v Muzeu moderního umění v Olomouci. Výstava potrvá do 4. června.
30. 3. 2023|

Z české krajiny mizí sady. Zemědělcům se prodej ovoce přestává vyplácet

Z krajiny mizí některé sady. Potíže ovocnářů znásobily drahé energie i hnojiva, a nevyplácí se jim tak o stromy starat. Přitom třeba za jablka dostávají od obchodníků méně peněz než loni. Je to i kvůli zásobám, které polští pěstitelé nemůžou prodat v Rusku, a snaží se je udat jinde. Českým sadařům by mohly pomoci peníze z EU i z národních zdrojů.
7. 5. 2022|

Na Svitavsku se při nehodě tří aut zranilo šest lidí. Silnice do Mohelnice byla několik hodin uzavřená

Šest lidí se zranilo při nehodě tří aut u obce Gruna na Svitavsku na silnici I/35. Jednoho musel vrtulník převézt do nemocnice. Frekventovaná silnice byla až do odpoledních hodin kvůli nehodě uzavřena.
20. 9. 2021Aktualizováno20. 9. 2021, 15:57|

Silničáři začali opravovat sjezdy a nájezdy na D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí. Řidiče čekají omezení

S komplikacemi musejí od pondělí počítat motoristé na dálnici D35 mezi Mohelnicí a Olomoucí, kde se budou postupně opravovat výjezdy a sjezdy z dálnice. Náklady na opravy vyjdou na 21,8 milionu korun bez DPH. Rekonstrukce takzvaných ramp potrvá do první poloviny října, provázet ji budou postupné uzavírky či omezení na pěti exitech.
26. 7. 2021|

Začala stavba obchvatu Bludova. Stane se součástí důležité trasy z Mohelnice až do Polska

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo ve čtvrtek stavbu silničního obchvatu Bludova na Šumpersku. Nová silnice odvede z obce hustou automobilovou dopravu na hlavním tahu I/44 ze střední částí Olomouckého kraje do Jeseníků a dál do Polska. Stavba obchvatu Bludova má být dokončena v roce 2024, řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
3. 6. 2021Aktualizováno3. 6. 2021, 19:12|

Ostravská BR Group se rozrůstá, zaplní téměř desetinu českého plastikářského trhu

Skupina BR Group ostravského podnikatele Rudolfa Bochenka koupila firmu Montix z Mohelnice na Šumpersku, která je významným výrobcem plastových pokovených dílů určených zejména pro automobilový průmysl. Akvizice výrazně posílí plastikářskou divizi BR Group, oznámili v úterý Bochenek a dosavadní většinový vlastník Montixu Oldřich Svoboda. Hodnotu kontraktu neuvedli.
1. 6. 2021|

Soud zmírnil trest motorkáři za sražení policistky. Místo vězení dostal podmínku

Za sražení policistky při dopravní kontrole v Mohelnici na Šumpersku v říjnu roku 2018 uložil v pondělí šumperský soud sedmatřicetiletému Lukáši Pulkertovi trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Stejný soud mu původně uložil 2,5 roku vězení, rozsudek však zrušil olomoucký krajský soud. Muž byl původně souzen za násilí proti úřední osobě, hájil se však, že nešlo o úmyslný trestný čin, policistku prý chtěl objet. Krajský soud po vrácení případu překvalifikoval čin na ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný, žalobce se okamžitě odvolal.
17. 5. 2021|

Sníh zkomplikoval dopravu, provoz na řadě míst blokovaly nehody a uvízlé kamiony

Dopravu na mnoha místech v Česku komplikuje počasí, ve výše položených oblastech leží čerstvý sníh. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen s opatrností, některé úseky blokovaly nehody nebo uvízlé kamiony. Problémy jsou taky na hlavních tazích. Sněžení ztěžuje dopravu i v Beskydech, na Zlínsku, Šumpersku, v Pardubickém kraji nebo na Vysočině.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 14:53|

Do polské Ratiboře přijela první česká pacientka s covidem. Transport druhého nemocného se odkládá

Z Orlickoústecké nemocnice odjela v úterý po deváté ráno sanitka, která do nemocnice v polské Ratiboři převezla českou pacientku s covidem-19. Cesta trvala dvě a půl hodiny, pacientku doprovázel i ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Igor Paar. Převoz si vyžádala přeplněnost nemocnic v kraji související s pandemií koronaviru. Druhý pacient, u kterého se předpokládal převoz do Polska, zatím zůstává v pardubické nemocnici, jeho stav se totiž zhoršil
9. 3. 2021Aktualizováno9. 3. 2021, 20:03|

Tah na Mohelnici prošel opravou před dvěma lety, teď jej poškodila zima. Silničáři budou práce reklamovat

Hlavní tah mezi Moravskou Třebovou a Mohelnicí potřebuje po dvou letech od rekonstrukce další opravy. Na úseku mezi Studenou Loučkou a Podolím se objevily výtluky. Ty se vytvořily na místech, do jejichž oprav putovaly téměř dvě desítky milionů korun. Způsobilo je únorové střídání teplot.
4. 3. 2021|

Peníze na nákup techniky přišly do některých škol až po jejich uzavření. Učitelé museli improvizovat

Dva týdny on-line výuky museli učitelé na některých základních školách improvizovat. Pokud škola sama neměla dostatečně kvalitní počítačové vybavení, museli učitelé využívat také vlastní techniku. Školám poslala vláda do Olomouckého kraje celkem 80 milionů korun.
6. 11. 2020|

Na Olomoucku zemřel řidič, který narazil do cisterny hasičů. Ti zasahovali u jiné nehody

Řidič osobního auta kolem poledne zemřel při nehodě na dálnici D35 u Unčovic na Olomoucku, když narazil do cisterny hasičů. Ti na místě zasahovali u předchozí dopravní nehody. Podle policie je dálnice po odklizení následků nehody zhruba od 16:00 otevřená, neprůjezdná byla asi čtyři hodiny a to ve směru od Olomouce na Mohelnici.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 17:26|
Paměťová stopa

„Váš domov je tam, na hřbitově!“ slýchala po válce v táboře pro Němce Ingeborg Cäsarová

V táboře pro Němce ve Svatobořicích u Kyjova zažila Ingeborg Cäsarová po konci druhé světové války hlad i ponížení. Bylo jí jedenáct let a mezi více něž tisícovkou starých a nemocných lidí byla jediné dítě. Na Čechy ale nezanevřela, našli se totiž i ti, kteří německé rodině pomáhali, a ona zase pomáhá dalším.
26. 2. 2020|

Mohelnický dostavník zaparkoval. Jeden z nejstarších folkových a country festivalů končí po 45 letech

Jeden z nejstarších folkových a country festivalů v Česku Mohelnický dostavník po 45 letech a 44 ročnících definitivně končí. Hlavní pořadatel Pavel Nenkovský to oznámil na stránkách festivalu s tím, že důvodem jsou především zdravotní problémy, ale i náročná administrativa. Pro pořádání přehlídky nemá nástupce. Festival v Mohelnici na Šumpersku každý rok navštěvovalo zhruba tři tisíce lidí.
20. 1. 2020|

Opozice v Mohelnici si stěžuje na praktiky vedení města. Komise z ministerstva jim dala za pravdu

Na poměry při jednáních zastupitelstva města si stěžuje mohelnická opozice. Vadí jí málo prostoru k vyjádření nebo to, že se po třiceti letech přestaly na zastupitelstvu projednávat informace z činnosti rady města. Požádala proto o pomoc ministerstvo vnitra. Kontrola skončila před několika dny a město podle ní porušuje ve třech případech zákon o obcích. Radnice tak musí zjednat nápravu.
6. 12. 2019|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

Za sražení policistky dva a půl roku vězení. Soud potrestal zdrogovaného motorkáře

Řidiči motocyklu Lukáši Pulkertovi uložil šumperský soud za sražení policistky v Mohelnici dva a půl roku vězení a pětiletý zákaz řízení. Policistka ho zastavovala kvůli téměř dvojnásobnému překročení rychlosti. Pulkert jel pod vlivem drog, bez řidičského průkazu a na neregistrovaném stroji. Soud jej uznal vinným ze tří trestných činů včetně násilí proti úřední osobě. Muži hrozilo až šest let vězení, rozsudek není pravomocný.
30. 10. 2019|

Motorkář, který v Mohelnici pod vlivem drog srazil policistku, půjde před soud

Státní zástupce obžaloval muže, který loni v říjnu v Mohelnici pod vlivem drog srazil a zranil policistku při silniční kontrole. ČT to řekl šéf Okresního státního zastupitelství v Šumperku Jaroslav Horák. Viní ho z násilí proti úřední osobě, z nedovolené výroby a jiného nakládání a přechovávání omamné a psychotropní látky. Hrozí mu až šestileté vězení. Hlavní líčení nařídil Okresní soud v Šumperku na 30. října.
23. 9. 2019|

Horolezci zajišťují skálu v Moravské Třebové. Na silnici z ní padaly kameny

Na silnici z Mohelnice do Svitav je pod Křížovým vrchem omezení pro řidiče. Odstavný pruh a podle potřeby jeden jízdní zabírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a horolezci sanující skalní stěnu. Rizikové bloky musí ukotvit a zajistit ocelovými sítěmi. Zabezpečení vyjde ŘSD na 15 milionů korun.
11. 7. 2019|