TÉMA

MUS

Soudy vyřizují případy rychleji než dříve. I díky nižší kriminalitě a dohodám o vině a trestu

Soudy mají na stole nejméně nevyřízených případů za posledních patnáct let. Za deset let klesl třeba počet nevyřízených civilních žalob o polovinu – z dvou set tisíc na aktuálních 103 tisíc. Většinu podaly firmy, instituce a lidé letos. Déle než rok leží u soudů třetina případů.
28. 12. 2023|

Soud uznal švýcarský verdikt, který připravil Čmejlu a Diviše o miliardy

Pražský městský soud nepravomocně uznal švýcarský rozsudek, který v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) uložil dvěma českým miliardářům propadnutí části majetku ve prospěch Švýcarska. U Marka Čmejly zahrnuje verdikt zhruba 5,2 miliardy korun, u Jiřího Diviše přibližně 915 milionů korun. Pražský soud tak vyhověl návrhům českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádostem švýcarské strany. Pokud rozhodnutí nabydou právní moci, budou propadnutí majetku vykonatelná i na území České republiky.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 14:34|

Soud poslal bývalé manažery Mostecké uhelné na 7,5 a šest let do vězení

Pražský městský soud uznal Antonia Koláčka a Oldřicha Klimeckého vinnými v kauze ovládnutí a privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Koláček byl odsouzen na 7,5 roku vězení a propadne mu několik set milionů korun z bankovních účtů. Bývalého generálního ředitele společnosti Oldřicha Klimeckého potrestal soud šesti lety vězení a propadnutím peněz zajištěných policií. Verdikt není pravomocný. Bývalí manažeři těžební firmy podle rozsudku způsobili státu podvodem škodu nejméně 2,3 miliardy, když vládě zatajili, že menšinový státní podíl v MUS kupují oni. Škodu mají uhradit. Muži vinu odmítají, proti verdiktu se obratem odvolali.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 22:40|

Při privatizaci Mostecké uhelné jsem nezískal ani korunu navíc, řekl Koláček v závěrečné řeči

Bývalý manažer Mostecké uhelné (MUS) Antonio Koláček ve své závěrečné řeči u soudu ve čtvrtek uvedl, že při privatizaci těžební společnosti nezískal ani korunu navíc. Zdůraznil, že jeho úmyslem bylo zachránit MUS před zánikem a stabilizovat ji. Státní zástupce trvá na tom, že Koláček a někdejší generální ředitel MUS Oldřich Klimecký zneužili svého postavení k ovládnutí firmy a následně v roce 1999 podvedli vládu Miloše Zemana, která netušila, že jim prodává i státní menšinový podíl v těžební společnosti. Soud vyhlásí rozsudek 12. června.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 12:38|

Soud zastavil dvě stíhání v kauze Mostecká uhelná

Pražský městský soud pravomocně zastavil stíhání podnikatelů Marka Čmejly a Jiřího Diviše v případu Mostecké uhelné společnosti (MUS). Důvodem je jejich předchozí trest, který podezřelí dostali ve švýcarské větvi kauzy. Uvedl to server Aktuálně.cz. Se zbylými obžalovanými včetně manažera Antonia Koláčka bude české trestní řízení pokračovat.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:43|

Čmejla a Diviš z kauzy Mostecké uhelné budou žádat o zastavení stíhání. Odkazují na podmíněné tresty ve Švýcarsku

Marek Čmejla a Jiří Diviš budou v Česku usilovat o zastavení svého trestního stíhání v kauze Mostecké uhelné. Důvodem jsou pravomocné podmíněné tresty, které jim v souvislosti se svojí činností v Mostecké uhelné udělily švýcarské soudy. Oznámili to pražskému městskému soudu, který pokračoval v projednávání obžaloby v případu údajného tunelování a podvodného ovládnutí firmy.
19. 9. 2022|

Ústavní soud zrušil rozhodnutí o uznání švýcarského verdiktu nad exmanažerem Mostecké uhelné Krausem

Ústavní soud zrušil české rozhodnutí o uznání švýcarského rozsudku nad exmanažerem Mostecké uhelné společnosti Petrem Krausem. Důvodem je porušení práva na soudní ochranu. Česká justice se dostatečně nevypořádala s tvrzením o možném porušení práva na tlumočení a překlad v soudním řízení ve Švýcarsku. Znovu musí rozhodnout Městský soud v Praze.
31. 8. 2022|

Na zprávy BIS o privatizaci Mostecké uhelné si exministři u soudu nevzpomněli

Bývalí ministři kabinetu současného prezidenta Miloše Zemana si ve čtvrtek u pražského městského soudu nevzpomněli na to, že by viděli zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS). Expremiér Vladimír Špidla, europoslanec Ivan David i současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský uvedli, že závěry reportů v době rozhodování o prodeji menšinového státního podílu v MUS neznali. Bývalí členové vlády v případu svědčili již dříve, ve čtvrtek se vyjadřovali pouze k odtajněným zprávám.
17. 6. 2021|

Zeman u soudu hájil privatizaci MUS, vláda se prý státního podílu ráda zbavila

Prezident Miloš Zeman svědčil v kauze privatizace Mostecké uhelné společnosti. Soud ho vyslechl na dálku pomocí videokonference. Právě Zemanova vláda před jedenadvaceti lety schválila prodej menšinového podílu. Skrytým kupcem byli podle obžaloby manažeři Mostecké uhelné, kteří z firmy vyvedli peníze a těmi státu zaplatili. Miloš Zeman tehdejší postup svého kabinetu hájil s tím, že vláda není detektivní kancelář.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 20:15|

Deník N: Tři z pěti exmanažerů Mostecké uhelné zatím nemusí za švýcarské mříže. Odvolací soud zvrátil verdikt

Na svobodě zatím mohou zůstat tři z pěti bývalých manažerů Mostecké uhelné, které chtěl poslat za mříže švýcarský soud. Uspěli s odvoláním – nikoli proti verdiktu o vině, nýbrž proti výši trestu. Federální soud vrátil jejich případ nižší instanci k novému projednání, napsal Deník N. Dvou dalších Čechů odsouzených v téže kauze – Antonia Koláčka a Petra Krause – se ale rozhodnutí netýká.
27. 8. 2019|

Švýcarsko vyzvalo Koláčka z kauzy MUS, aby nastoupil do vězení. Podnikatel neuposlechne

Švýcarsko vyzvalo podnikatele Antonia Koláčka, který je v tuzemsku obžalovaný v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS), aby 19. srpna nastoupil do vězení. Koláček v pondělí uvedl, že na doporučení svých advokátů výzvu neuposlechne. O tomto postoji už informoval i švýcarské úřady i pražský městský soud, který řeší českou větev kauzy.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 20:47|

Podle obžalovaných v kauze Mostecká uhelná bylo vládě jedno, komu prodá svůj podíl

Přímý prodej státního podílu v Mostecké uhelné společnosti (MUS) pokládala vláda Miloše Zemana za ekonomicky nejvýhodnější řešení, uvedl ve čtvrtek u soudu exministr financí Pavel Mertlík. Vysvětlil tak, proč kabinet v roce 1999 nepřistoupil k výběrovému řízení na kupce, což Mertlíkovo ministerstvo původně prosazovalo. Soud zjišťuje, zda vládu podvedli tehdejší manažeři MUS, kteří státní podíl odkoupili přes firmu Investenergy a společnost Appian Group.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 18:28|

Ve Švýcarsku zatkli Krause z kauzy Mostecká uhelná. Policie ho odvezla do vězení, kde si odpyká 16 měsíců

Švýcarská policie zadržela v úterý na ženevském letišti Petra Krause, kterého švýcarská justice pravomocně odsoudila v případu Mostecké uhelné společnosti k 16měsíčnímu vězení. Krause poté policie převezla k výkonu trestu ve věznici poblíž města Fribourg. V sobotu to sdělila v tiskovém prohlášení Krausova advokátka Karolina Besser Zelenková. Kraus je ve stejné věci souzen i v Česku, hlavní líčení je plánováno od 10. června.
18. 5. 2019|
MUS

Koláček nechce do švýcarského vězení. Skončila by tím jeho účast před českými soudy

Podnikatel Antonio Koláček se nechystá nastoupit do vězení ve Švýcarsku. Do konce února tam podá návrh na odklad výkonu trestu. I pokud by mu švýcarské úřady nevyhověly, v určené datum 2. května se do věznice pravděpodobně nedostaví. Řekl to ve středu na setkání s novináři s tím, že se chce účastnit všech termínů hlavního líčení v české větvi kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS).
27. 2. 2019|

Švýcarský soud potrestal tři Čechy v kauze MUS vězením na 36 až 46 měsíců

Švýcarský federální soud v novém řízení o výši trestu uložil v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) třem českým podnikatelům vězení v délce od 36 do 46 měsíců. O rozsudku informoval na svém webu švýcarský list La Liberté. Podle Deníku N jde o zmírnění trestů o měsíce. Muži se proti verdiktu mohou odvolat.
20. 12. 2018|

Měli jsme dostat medaili, ne být stíháni, řekl jeden z obžalovaných v kauze Mostecké uhelné

Bývalý člen dozorčí rady Mostecké uhelné společnosti (MUS) Jiří Diviš i někdejší manažeři firmy Petr Kraus a Marek Čmejla u soudu popřeli tvrzení obžaloby, že byli při transformaci MUS členy organizované skupiny. Odmítli i obvinění z podvodu a zneužití obchodních informací. Poškození požadují po bývalých manažerech přes 15 miliard korun, z toho devět miliard žádá stát.
27. 11. 2018Aktualizováno27. 11. 2018, 18:51|