TÉMA

Olga Havlová

Koncerty, debaty i shromáždění. Listopadové události si připomene celé Česko

Festival svobody nabídne 17. listopadu tradičně vystoupení na Národní třídě, koncert na Václavském náměstí nebo udílení Cen Paměti národa. Stejnojmenná organizace zastřešuje akce pořádané občanskými iniciativami s cílem připomenout listopadové události, a to nejen v Praze, ale i v desítkách dalších měst. Vyvrcholení oslav, které připomenou 34. výročí sametové revoluce, bude předcházet Týden svobody.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 13:05|

Ze světa do Prahy přijelo osm osobností. Převzali cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka

Eva Erbenová, Tomáš Řízek, Stanislav Brouček, Jan Marek, Jana Sommerlad, Sabine Gruša, Alessandro Catalano, David Harris a organizace Bohemian Benevolent and Literary Association jsou novými nositeli ocenění Gratias agit. Uděluje ho ministr zahraničí za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Dostávají ho krajané, kteří dosáhli úspěchů ve svých oborech v zemích, kde se usadili, ale například i cizinci, kteří propagují českou kulturu.
19. 10. 2023|

Vznikla sbírka Dárek pro Olgu. Připomíná bývalou první dámu

U příležitosti nedožitých devadesátých narozenin bývalé první dámy Olgy Havlové vznikla veřejná sbírka Dárek pro Olgu. Vybrané peníze dostanou organizace pomáhající potřebným. U některých projektů stála v jejich začátcích i tehdejší první dáma.
11. 7. 2023|

Cenu Olgy Havlové obdržel Filip Pšenčík, architekt s handicapem a asistent soběstačnosti

Cenu Olgy Havlové obdržel v pondělí Filip Pšenčík. Bronzovou plastiku nazvanou Povzbuzení od sochaře Olbrama Zoubka dostal při slavnostním ceremoniálu ve dvoraně Národního muzea v Praze, a to za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem navzdory vlastnímu zdravotnímu znevýhodnění.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 23:11|

Od bot Charlotty Masarykové po inaugurační šaty Evy Pavlové. Výstava porovnává módu a styl prvních dam

Některé manželky českých a československých prezidentů vystupovaly na veřejnosti častěji, jiné dávaly přednost soukromí či své profesi. Na veřejném obrazu prezidentů se ale podílely všechny. A jejich oděvy odrážely proměny a různé charaktery symbolické role první dámy. Výstava v Národním muzeu na módě a stylu prezidentských chotí ukazuje, jak se měnilo společenské klima během posledních sta let. Návštěvníci nahlédnou do šatníku dvanácti prvních dam, od Charlotty Masarykové po Evu Pavlovou.
16. 5. 2023|

Zemřela jedna z nejvýraznějších disidentek Dana Němcová, v ochraně lidských práv pokračovala i po roce 1989

Ve věku 89 let v úterý zemřela jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu Dana Němcová. Jménem rodiny to oznámil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:05|

Pavlová v roli první dámy může svým příběhem oslovit a nemusí dělat charitu, shodují se odborníci

Česko bude mít 9. března novou hlavu státu a s tím i novou první dámu. Eva Pavlová už dřív uvedla, že chce být ve své funkci aktivní. Chce se zaměřit třeba na téma rovnosti žen a mužů, na problematiku rodin a podporu samoživitelů a samoživitelek. Sama v takové situaci byla. O roli první dámy diskutovali v Událostech, komentářích politoložka Anna Durnová a bývalý diplomat a poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský.
4. 2. 2023|

30 let zpět: První den druhých svobodných voleb

Ve dnech 5. a 6. června 1992 rozhodovali voliči v Československu o příštím složení parlamentů. Zatímco první polistopadové volby, konané v roce 1990, se nesly v duchu euforie z rychlého pádu komunismu, ty druhé byly doprovázeny velkou nejistotou ohledně pokračování česko-slovenské federace.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
5. 6. 2022|

Cenu Olgy Havlové získala Dita Horochovská. Pomáhá lidem bojovat s handicapem Silou hlasu

Letošní Cenu Olgy Havlové získala zakladatelka projektu Silou hlasu Dita Horochovská. Ocenění uděluje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Dostávají ho lidé, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro druhé. Cenu veřejnosti obdržel odborný asistent z právnické fakulty olomoucké Univerzity Palackého Martin Škurek. O výsledcích informovala mluvčí Výboru Barbora Sehnalová. Ceremoniál se konal v pražském divadle Vzlet.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:33|

Senát ocenil medailemi šéfa BIS Koudelku, architektku Jiřičnou nebo skladatele a textaře Suchého

Senát v úterý při příležitosti Dne české státnosti rozdal stříbrné medaile významným českým osobnostem. Ocenění si převzali například pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka, architektka Eva Jiřičná nebo dramatik, skladatel, textař a režisér Jiří Suchý. Stříbrné medaile, které Senát uděloval už podesáté, jim předal předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS).
28. 9. 2021Aktualizováno28. 9. 2021, 20:37|

Zemřela dlouholetá ředitelka Výboru dobré vůle Milena Černá

Ve věku 79 let zemřela spoluzakladatelka, dlouholetá ředitelka a později předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Milena Černá. Nadace to ve čtvrtek oznámila na webu a sociálních sítích. Černá před rokem 1989 pomáhala jako lékařka disidentům.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 12:54|

Cenu Olgy Havlové získal Marek Navrátil, navzdory handicapu koordinuje tříkrálové sbírky

Laureátem Ceny Olgy Havlové, kterou vyhlašuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové (VDV), se stal Marek Navrátil, koordinátor tříkrálové sbírky. Cenu získal za své rozsáhlé dobročinné aktivity, kterým se v neziskovém sektoru věnuje již 25 let, a to navzdory svému handicapu, jímž je vada růstu. Během slavnostního udílení v Praze byla oceněna i Zuzana Nemčíková, psycholožka v organizaci Revenium, která získala Cenu veřejnosti.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 20:48|

30 let zpět: Druhý den návštěvy britského královského páru v Československu

Bohatý denní itinerář zahrnoval návštěvu princezny Diany v internátní škole v Radlicích, projev prince Charlese na půdě Univerzity Karlovy, oběd s prezidentským párem na zámku v Lánech i prohlídku pražských památek v doprovodu Karla Schwarzenberga.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 5. 2021|

Lákal na přednášky na matematicko-fyzikální fakultě a pronikal disciplínami. Zemřel Ivan Havel

Byl uznávaným vědcem v oborech počítačových věd, umělé inteligence, kognitivních věd a s nimi spojených filozofických otázek. V osmdesáti byl šéfredaktorem časopisu Vesmír a působil ve vědecké radě Centra pro teoretická studia. Byl také čestným členem správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a členem správní rady Nadace Občanského fóra. Ivan M. Havel zemřel ve věku 82 let. Jeho skon oznámil na Facebooku ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.
25. 4. 2021Aktualizováno25. 4. 2021, 22:13|

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Už nedělám v životě tu chybu, že bych se snažila pro všechny, říká herečka Anna Geislerová

V neděli večer končí minisérie Božena, kde si hlavní roli zahrála herečka Anna Geislerová. V Interview ČT24 mluví o tom, co pro ni role znamenala, co ji baví na vlastním psaní i jak koronavirus proměnil hereckou profesi a filmový průmysl.
24. 1. 2021|

V Česku přibývá dobročinných závětí. Podporují seniory, děti i zvířata

Téměř 300 milionů korun propadlo loni státu po lidech bez dědiců a závěti. Podle dobročinných organizací přibývá ale i těch, kdo odkážou majetek na charitativní účely. Prostředky organizace využívají třeba na pomoc nemocným nebo seniorům.
21. 9. 2020|

Tanky se valí ven, kameny se valí sem. Před 30 lety zahráli v Praze Rolling Stones

Evropa je teď větší, okomentoval Mick Jagger pád železné opony. Koncert kapely Rolling Stones 18. srpna 1990 v Praze byl důkazem, že i Československo do větší Evropy patří. Místo spartakiádních Poupat duněla strahovským stadionem Satisfaction od symbolu západní kultury.
18. 8. 2020|

Klip týdne: Kubišová přezpívala Modlitbu pro Martu. A pro filmového Havla

Olga Havlová by 11. července oslavila 87. narozeniny. Tvůrci chystaného hraného filmu Havel se první dámě k nedožitému výročí rozhodli věnovat ikonickou píseň – Modlitbu pro Martu. Marta Kubišová skladbu spojenou se sametovou revolucí nazpívala speciálně pro připravovaný snímek v nové verzi s dětským sborem.
10. 7. 2020|

Třetinu těla jí popálila chemikálie, za pomoc druhým získala Cenu Olgy Havlové

Letošní Cenu Olgy Havlové získala spoluzakladatelka projektu Burn Fighters na podporu lidí s popáleninami Martina Půtová. Ocenění od Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové dostávají lidé s postižením, kteří se i přes svůj handicap věnují práci pro ostatní. Slavnostní ceremoniál se konal v rezidenci pražského primátora.
15. 6. 2020|

Implantát pro neslyšící proplatí od ledna pojišťovny i dospělým

Přelom roku přinese několik změn pro lidi s vadami sluchu. Nově jim například pojišťovny budou proplácet sluchadla na obě uši. Změny se od nového roku dotknou i zaměstnavatelů lidí s handicapem, kterým stát bude přispívat více.
28. 12. 2019|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|

Výročí republiky si KSČ před třiceti lety pohlídala. S předstihem zadržela odpůrce včetně Havla

Přesně před třiceti lety zvolily československé úřady obvyklou taktiku. Jako před většinou výročí pozatýkaly řadu protirežimních aktivistů. V cele předběžného zadržení pobyl krátce i Václav Havel, a to navzdory nemoci. Režim se tím připravoval na očekávané protesty 28. října.
27. 10. 2019|
Newsroom ČT24

Samizdatové videokazety se sledovaly hromadně, vzpomínají tvůrci Originálního videojournalu

Časopisy a noviny nebyly jedinými médii protikomunistické opozice před rokem 1989. Samizdat se šířil i na VHS kazetách. Ukazoval disidenty v době, kdy o nich lidé mohli jen slyšet z vysílání zahraničního rozhlasu. Jmenoval se Originální videojournal.
30. 9. 2019|