TÉMA

Cena Jindřicha Chalupeckého

Laureáty Chalupeckého ceny zajímají ženské práce, developerismus i videohry

Letošními laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého jsou audiovizuální umělec a fotograf Oskar Helcel, výtvarnice Judita Levitnerová a umělecký No Fun Kolektiv. Ocenění na poli českého současného výtvarného umění nebylo letos limitováno věkovou hranicí pětatřiceti let. Společná výstava oceněných se uskuteční na podzim v Moravské galerii v Brně.
12. 2. 2024|

Překážkou je ruka se svými návyky a omezeními. Výtvarník Petr Nikl odhaluje Samovolnosti

V pražské galerii Millennium jsou k vidění práce výtvarníka, divadelníka a hudebníka Petra Nikla. Ten u nich částečně potlačuje své já a nechává hrát náhodu. Říká jim Samovolnosti.
10. 2. 2023|

Zemřel přední český historik umění Jiří Šetlík, jeden ze zakladatelů Chalupeckého ceny

Ve věku 93 let v sobotu zemřel historik umění Jiří Šetlík. Oznámila to v neděli jeho dcera Michaela Beňová Šetlíková. Šetlík patřil v 60. letech k předním osobnostem české výtvarné scény. Publikoval v několika výtvarných periodikách, vedl Sbírku moderního umění Národní galerie, byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), působil jako pedagog. Jeho kariéru narušila normalizace, během níž měl zakázanou odbornou činnost, nesměl ani učit. Až po roce 1989 se mohl vrátit ke své profesi. Tři roky také působil na československém velvyslanectví v USA, pokračoval i v pedagogické práci.
29. 1. 2023|

Rozsáhlé krajiny i fragmenty reality. Laureáti Chalupeckého ceny spekulují o alternativách současnosti

Cena Jindřicha Chalupeckého pro rok 2023 patří čtyřem umělcům a jednomu uskupení. Mezinárodní porota ocenění pro výtvarné umělce do 35 let vyzdvihla Kryštofa Brůhu, Lenku Glisníkovou, Petru Janda, Gabrielu Těthalovou a kolektiv Stony Tellers. Všichni umělci se představí na podzim na společné výstavě v Ostravě.
16. 1. 2023|

V kroužcích dýmu proti společenským pravidlům. Národní galerie nachystala nové výstavy

Třemi různými výstavami ve Veletržním paláci zahájí Národní galerie Praha svou podzimní sezonu. Návštěvníkům budou přístupné od pátku. Výstava V kroužcích dýmu představí portréty a autoportréty moderních umělců, kteří jsou zachyceni jako kuřáci cigaret, milovníci doutníků a dýmek. Otevře se také přehlídka letošních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let a jedna z hlavních výstav festivalu Fotograf.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:33|

Cenu Jindřicha Chalupeckého získalo pět umělců. Řeší otázky osobní identity i klimatickou krizi

Laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého se stalo pět umělců a umělkyň. Pořadatelé ceny pro mladé výtvarné umělce již několik let především na základě iniciativy samotných umělců přestali vyhlašovat jediného vítěze. Mezi tématy jejich tvorby je otázka osobní a kolektivní identity, klimatická a ekologická krize a napříč všemi pracemi přihlášenými do ceny vystupuje pandemie.
12. 1. 2022|

Finalisté Chalupeckého ceny se sešli na společné výstavě. Upozorňují na přehlížený celer i Romy

Pět finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého vystavuje v Moravské galerii. Společná je nejen finálová výstava, ale i rozhodnutí nominovaných tvůrců, že ani z letošního ročníku nevzejde žádný vítěz. Díla vizuálních umělců do pětatřiceti let jsou k vidění do konce ledna. Pět instalací, které vznikly u příležitosti ocenění, se různí prostorově, materiálově i tematicky. Podle jedné z kurátorek Kariny Kottové odráží citlivost umělců k současnému světu a jeho směřování v post-pandemické době.
24. 9. 2021|

Výtvarná Chalupeckého cena za rok 2020 vybrala finalisty, vyhrát ale nechce nikdo

Čtyři autoři a jedna skupina se dostali do finále dvaatřicáté Ceny Jindřicha Chalupeckého. Finalisté ocenění pro výtvarníky do 35 let působící na české scéně by se měli od září představit na společné výstavě v Brně. Stejně jako jejich kolegové z minulého ročníku ale odmítli, aby byl jeden z nich označen za vítěze.
18. 1. 2021|

Emigrovat bylo jako odcházet od nemocného, říká Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková

Historička umění a pravnučka prezidenta Tomáše G. Masaryka Charlotta Kotíková slaví v neděli 80. narozeniny. V roce 1970 odešla z tehdejšího Československa na západ. V rozhovoru pro Události, komentáře na svého praděda vzpomínala a popsala, jak se jí žije a pracuje v New Yorku sevřeném pandemií koronaviru.
13. 12. 2020|

Chalupeckého cenu pro mladé výtvarníky nevyhraje nikdo, a zároveň všichni

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se rozhodli, že se 31. ročník obejde bez vítěze. Umělci a umělkyně nominovaní letos na ocenění pro výtvarné umělce do 35 let totiž odmítají princip soutěže. Doufají, že se díky tomu dostane stejného prostoru a pozornosti všem, aniž by publikum od jejich tvorby odváděla potřeba srovnávání. Ceremoniál, při němž mělo původně padnout jméno laureáta za rok 2020, nahradí dvoudenní sympozium pro veřejnost.
5. 8. 2020|

Pro jednoho odpadky, pro jiného trofeje. Matyáš Chochola vystavuje Dějiny lidstva

V rodném Hradci Králové vystavuje multimediální umělec Matyáš Chochola. Držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2016 v Galerii moderního umění představuje vlastní interpretaci Dějin lidstva. Jak je jeho zvykem, kombinuje současné symboly a techniky s pradávnými kořeny a tvůrčími přístupy.
2. 3. 2020|

Jeden za všechny, všichni za jednoho. Chalupeckého cena 2020 představila finalisty

Cena Jindřicha Chalupeckého, upozorňující na výtvarné umělce do pětatřiceti let, představila tradiční pětici finalistů. Tvoří ji ale devět umělců, do finále totiž porota poslala i jednu dvojici a jedno uskupení. Na desítku letošní účastníky „zaokrouhluje“ Alma Lily Raynerová, která byla už v nejužším výběru loňského ročníku, ale ze zdravotních důvodů se nemohla zúčastnit. Nominovaní umělci se české veřejnosti představí během celého roku, společně pak na závěrečné výstavě na podzim v Národní galerii. Vítěz bude znám v prosinci.
14. 1. 2020|

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal Gajdošík za otevřený aktivismus. Vytvořil vlastní verzi zpráv

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal sedmadvacetiletý Andreas Gajdošík, absolvent Ateliéru intermédií na brněnské Fakultě výtvarných umění VUT. Umělec, který v tvorbě dlouhodobě kombinuje programátorské schopnosti se sociální a politickou angažovaností, je známý především projekty zveřejněnými ve virtuálním prostoru. Mezinárodní porota jej vybrala pro jeho otevřeně aktivistický přístup.
6. 12. 2019|

Umělecká stopa ano, ekologická ne. Umělci ve finále Chalupeckého ceny šetří energií

Ve středu Brna, na střeše budoucího Janáčkova kulturního centra, vyrostla v týdnu solární elektrárna. Napájí výstavu nových děl, jimiž se představují veřejnosti finalisté letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého. Významné výtvarné ocenění se uděluje výrazným umělcům nastupující generace – a ta aktuálně řeší klimatickou krizi.
28. 9. 2019|

Fresky, sexuální násilí i mystifikace. Nominacím Chalupeckého ceny nic (vizuálního) není cizí

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2018 je znám necelý měsíc, porota ale už vybrala a představila finalisty aktuálního, třicátého ročníku. Veřejnost se tak s jejich tvorbou bude moci seznamovat celý rok, než bude vyhlášeno vítězné jméno. Finálových tvůrců je nezvykle šest a prestižní ocenění určené pro vizuální umělce do pětatřiceti let může letos získat i umělec ze zahraničí.
15. 1. 2019|

Finalisté Chalupeckého ceny rozebírají tělo, společnost i umění, univerzální záplatu ale nemají

Finalisté letošní Ceny Jindřicha Chalupeckého se představují na společné výstavě v Národní galerii v Praze. Pětice umělců do pětatřiceti let ve svých dílech upozorňuje na současná témata a trhliny ve fungování společnosti. Nebojí se přitom být provokativní nebo překračovat tradiční mantinely.
15. 11. 2018Aktualizováno15. 11. 2018, 13:00|