TÉMA

Rychnov nad Kněžnou

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

Kraj se státem zahájil stavbu sítí pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil na Rychnovsku výstavbu infrastruktury pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny za 670 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to poskytne dotaci 410 milionů. Hotovo by vše mělo být do konce roku 2025, řekli představitelé kraje. Cílem je napojit průmyslovou zónu na dopravní a technickou síť a zlepšit dopravu na silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Je to součást investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu zóny Solnice-Kvasiny, ve které má největší továrnu Škoda Auto.
9. 10. 2023|

Autobusy bouraly na východě Čech a u Prahy, u obou nehod zasahoval vrtulník

Silnici I/9 u Předboje u Prahy v pondělí dopoledne na dvě hodiny uzavřela nehoda autobusu a tří aut, dva lidé jsou zranění, informovali mluvčí policie Pavel Truxa a středočeské záchranné služby Monika Nováková. Už ráno střet autobusu a osobního auta na východě Čech zablokoval silnici I/14, která spojuje Rychnov nad Kněžnou s Náchodem. Při této nehodě utrpěli zranění tři lidé. Komunikace byla v místě nehody neprůjezdná skoro pět hodin. U obou srážek zasahoval záchranářský vrtulník.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 12:35|

Areál rychnovského zámku nabídne i kostel od Santiniho-Aichla, obnova stála přes 100 milionů

V Rychnově nad Kněžnou bude od června po třech letech oprav opět přístupný kostel Nejsvětější Trojice v areálu nedávno zrekonstruovaného zámku, sídla rodu Kolowratů. Zámek zahájil návštěvnickou sezonu na konci dubna, součástí jednoho ze dvou prohlídkových okruhů bude také opravená spojovací chodba zámku a kostela. Novinářům to ve středu řekl majitel zámku, hrabě Jan Kolowrat Krakowský, a jeho zástupci. Obnova areálu vyšla na víc než 104 milionů korun. S financováním pomohla Evropská unie, stát i Královéhradecký kraj.
10. 5. 2023|

V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 13:04|

Policie nalezla pohřešovaného chlapce z Rychnova nad Kněžnou

Od čtvrtka pohřešovaný chlapec z Rychnova nad Kněžnou byl v pátek odpoledne nalezen živý a zdravý. Policie to uvedla na Twitteru s tím, že odvolává pátrání.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 17:22|

V kuželně nebo autoservisu. Lidé budou volit prezidenta i na neobvyklých místech

Kuželna, sauna, autoservis nebo kuchyň domu. I na těchto kuriózních místech mohou lidé v příštím týdnu odevzdat svůj hlasovací lístek v prezidentské volbě. Starostové oslovení Českou televizí se shodují, že tyto lokality zvolili kvůli nedostatku jiného vhodného prostoru. Volby se obvykle konají ve školních budovách, kulturních sálech nebo na obecních úřadech. Lidé s covidem-19 pak mohou odvolit i z auta.
8. 1. 2023|

Při čelním střetu dvou osobních aut zemřeli na Rychnovsku tři lidé

Při čelním střetu dvou osobních automobilů na Rychnovsku zemřeli tři lidé. Tragická nehoda se stala v pátek okolo šesté hodiny večer na silnici druhé třídy mezi Rychnovem nad Kněžnou a Rokytnicí v Orlických horách.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 14:16|

Archeologové zkoumají u Opočna germánské osídlení. Objevili torzo pece i loveckou trofej

Archeologové v trase druhé části silničního obchvatu Opočna na Rychnovsku zkoumají pozůstatky germánského osídlení. Na břehu Zlatého potoka objevili například torzo železářské pece a několika chat, keramiku a loveckou trofej, kterou našli v bahnitém břehu potoka.
22. 6. 2022|

V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:19|

„Archeolog všude bratra má," řekla si a ubytovala ukrajinskou kolegyni

Válka vyhnala z Kyjeva i pětasedmdesátiletou archeoložku Larysu Vynogrodskou. Útočiště našla i s dcerou na východě Čech. Bydlení jim nabídla kolegyně z muzea v Rychnově nad Kněžnou. A přestože je ukrajinská archeoložka už v důchodu, hned se zapojila do práce na vykopávkách.
14. 4. 2022|

Lékařky a zdravotní sestry z Ukrajiny by mohly zatím najít uplatnění v ambulancích pro uprchlíky

Běženci, kteří na Ukrajině pracovali jako lékaři nebo zdravotní sestry, se chtějí zapojit do práce ve svém oboru i v Česku. Problém je ale v rychlém uznání jejich kvalifikace. Dočasně by zdravotnice mohly najít práci ve speciálních ambulancích pro uprchlíky, které začaly zřizovat fakultní nemocnice a měly by vzniknout v každém kraji.
22. 3. 2022|

V cihelně v Kostelci nad Orlicí odhalují archeologové významné pohřební místo. Fungovalo tři tisíce let

Archeologové u Kostelce nad Orlicí skládají mozaiku jednoho z nejpozoruhodnějších pohřebních okrsků na východě Čech. V místní cihelně postupně rozpoznali tradici pohřebního místa, které fungovalo s přestávkami tři tisíce let. Takových míst bylo v Čechách objeveno jen několik, v Královéhradeckém kraji zatím jediné.
4. 1. 2022|

Halu plnou balíků slámy zachvátil v Rychnově nad Kněžnou požár

Hasiči v Rychnově nad Kněžnou vyjeli k požáru haly, ve které je uskladněna asi tisícovka balíků slámy. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Stupně poplachu jsou tři plus jeden zvláštní podle rozsahu události a zásahu. U požáru haly v Rychnově zasahovalo podle posledních informací sedm jednotek hasičů a musela být zřízena kyvadlová doprava vody na místo.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 22:00|

Sedm obcí podle ministerstva hospodaří rizikově. Pouštějí se do akcí, které jsou pro ně nevýhodné

S přebytkem 19 miliard korun hospodařily loni obce napříč celým Českem. Ministerstvo financí nemuselo žádné z nich pozastavit výplatu daňových příjmů kvůli porušení rozpočtové odpovědnosti. U sedmi ale resort shledal vyšší míru rizika. Sleduje přitom celkový dluh, podíl cizích zdrojů k aktivům i likviditu. Hned dvě takové obce jsou v okrese Rychnov nad Kněžnou: Čestice a Olešnice.
4. 8. 2021|

Nikdo i necelá polovina. Přístup městských úřadů k práci z domova se výrazně liší

Městské úřady přistupují k práci z domova každý po svém. Některé ji neumožňují svým zaměstnancům vůbec, jinde umožňují střídání v různých intervalech téměř polovině pracovníků. Například Městský úřad v Rychnově nad Kněžnou nemá na home office nikoho, Trutnov naopak tento režim umožňuje 40 procentům zaměstnanců. Podle Svazu měst a obcí může být překážkou špatné internetové připojení, nedostatek notebooků nebo složité rozdělování směn.
10. 3. 2021|

Výsadek Barium patřil za války k těm nejúspěšnějším. V okupované vlasti plnil zpravodajské úkoly

Před 76 lety, v listopadu roku 1944, vrcholilo ve východních Čechách zatýkání spolupracovníků skupiny Barium. Výsadek i přesto dokázal ještě několik měsíců – až do své likvidace – získávat důležité zprávy a posílat je do Londýna. Proto patří k úspěšným skupinám vyslaným na území okupované vlasti z Velké Británie.
8. 11. 2020|

Rekonstrukce nemocnic v Královéhradeckém kraji je prioritou, shodli se zájemci o hejtmanství

V Královéhradeckém kraji se rozbíhá zkušební provoz v nových objektech Oblastní nemocnice Náchod. Po šesti letech odkladů je kraj postavil za více než miliardu tři sta milionů korun. Další zdravotnická zařízení na větší investice teprve čekají, jejich prioritu měla spoluurčit nová koncepce zdravotnictví. Tu ale současná koalice za čtyři roky nestihla dokončit. Uchazeči o hejtmanství se v  předvolební debatě ČT24 přeli o tom, proč ještě koncepce není hotová a zda je moudré jednu nemocnici modernizovat, zatímco ostatní chátrají.
15. 9. 2020|

V Královéhradeckém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 12 stran

Královéhradecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvanácti kandidátních listinách uchází 512 kandidátů. V kraji jsou zároveň tři obvody, kde se letos volí senátor: Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.
4. 9. 2020|

V Pardubickém kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 18 stran

Pardubický kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na osmnácti kandidátních listinách uchází 671 kandidátů. V kraji je jen jeden obvod, kde se letos volí senátor. Jde o Rychnov nad Kněžnou.
4. 9. 2020|

„Před půl rokem by nás to nenapadlo.“ V Rychnově pomáhají s plicními ventilátory pro USA

Do zvládání pandemie covidu-19 se ve Spojených státech amerických pustily i české obráběcí stroje. Vyrábějí díly pro plicní ventilátory v newyorských nemocnicích. Stroje na žádost Američanů vzápětí po nástupu nemoci zkonstruoval tým techniků v Rychnově nad Kněžnou.
27. 6. 2020|

Zámek Opočno zůstane státu, rozhodl Ústavní soud

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane státu. Ústavní soud zamítl stížnost dcery posledního šlechtického majitele zámku Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Spor o vydání trval skoro 29 let. V poslední stížnosti poukazovala Colloredo-Mansfeldová na údajně rasový motiv perzekuce rodiny, podle soudu se to ale s dostatečnou jistotou neprokázalo. Vyhlášení nálezu se Colloredo-Mansfeldová nezúčastnila, nedostavil se ani její právní zástupce.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 19:24|

Archeologové objevili na Rychnovsku pravěké osídlení, mohlo by jít o unikátní nález

Archeologové u Domašína na Rychnovsku objevili pozůstatky sídliště, které patří s největší pravděpodobností kultuře se šňůrovou keramikou. Pokud analýzy potvrdí sídliště této kultury datované k roku 2000 před naším letopočtem, půjde o objev, který nemá v Česku obdoby. Archeologové v Česku dosud sídliště uvedené kultury neprozkoumali.
17. 5. 2020|
Doporučujeme

Bylo nás pět dopsal Poláček těsně před transportem. Dceru před nacisty zachránil, sebe už ne

Sám možná tušil, že ho čeká nejtěžší část jeho života, přesto se ale ve vzpomínkách vracel k vlastnímu bezstarostnému dětství. Spisovatel Karel Poláček těsně před transportem do koncentračního tábora dopsal jednu ze svých nejznámějších knih – román Bylo nás pět. Jeho vydání se už ale nedožil. Zemřel několik měsíců před koncem války, přesně před 75 lety, přestože se dříve předpokládalo, že život tohoto novináře skončil jinak.
21. 1. 2020Aktualizováno25. 1. 2020, 13:27|