TÉMA

Miroslav Žbirka

Metronome Prague vyhlíží Jamiroquai. Žbirku ukáže v alternativním světle

Po včerejším zahajovacím koncertu ve čtvrtek naplno startuje festival Metronome Prague. Areál na Výstavišti Praha se otevřel ve čtvrtek v 16 hodin. Program čítá mezinárodní hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Aurora, Editors nebo M83, vystoupí ale i řada českých hudebníků.
22. 6. 2023|

Nechtěli jsme, aby byly moc „žbirkovské“, říká David Žbirka o Posledných vecech svého otce oceněných čtyřmi Anděly

Čtyři Anděly obdrželo při vyhlašování výročních hudebních cen album Posledné veci Mira Žbirky. Slovenský zpěvák s britskými kořeny a adresou v Česku loni náhle zemřel, hudební ocenění za něj in memoriam převzali jeho manželka Kateřina Žbirková a syn David. „Atmosféra na Andělech byla přející, muzikantská, nečekal jsem ale, že proměníme všechny čtyři nominace. Vlastně jsem ani nečekal původně, že budou čtyři nominace,“ přiznává David. S otcem, po němž zdědil muzikantský talent, na desku nazpíval oceněný singl Nejsi sám, slyšet je na ní v partech pro bicí a kytaru a nahrávku produkčně dokončoval.
17. 4. 2023|

„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 23:00|

Tomáš Niesner si došel katastrofou zasaženou Bečvou pro Vinylu. Cenu má i Mat213 a festival Pop Messe

Desku roku 2022 našly hudební ceny Vinyla v albu Bečvou nahraném Tomášem Niesnerem. Objevem roku se stal písničkář Mat213 a počin roku se povedl festivalu Pop Messe. Vinyla upozornila také na talenty hudební publicistiky a podpořila mladé producenty. „Chceme upozornit na to, že hudba, která se tak často nehraje v rádiích, má svou cenu, kvalitu, nemusí být nějak divná, ale zajímavá a posluchačsky přívětivá,“ říká koordinátor cen Vinyla Tomáš Grombíř.
23. 2. 2023|

Posledné veci Mira Žbirky mohou být první. Vedou nominace na ceny Anděl

Favoritem hudebních cen Anděl za rok 2022 je Miro Žbirka. In memoriam může díky desce Posledné veci zvítězit ve čtyřech kategoriích, včetně alba roku. Jména vítězů, jimž Česká hudební akademie rozdá celkem patnáct sošek, budou známa 15. dubna. Přímý přenos vyhlášení výsledků odvysílá České televize.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 12:20|

Ukáže zlomové okamžiky i tenisky. Výstava mapuje život a kariéru Mekyho Žbirky

V Národním muzeu zahajují výstavu o legendě české a slovenské pop music s názvem Miro Žbirka: Roky a dni. Představí zpěvákův život a tvorbu ne v suchých datech, ale v příbězích a pomocí oslavy hudebního nadšení, talentu a empatie.
19. 10. 2022|

I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|

Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:27|

Nejsi sám, utěšuje první singl z posledního alba Mira Žbirky

Když zpěvák Meky Žbirka loni v listopadu nečekaně zemřel, měl rozpracované nové album. Desku produkuje Žbirkův syn David, nahrávku s názvem Posledné veci dokončuje v londýnském studiu Konk. Zpívá také v prvním, česko-slovenském singlu Nejsi sám, videoklip k němu vznikl z rodinného videoarchivu.
28. 2. 2022|

Vzpomínky na Mekyho Žbirku: Nepravděpodobná hvězda a britský gentleman s československým srdcem

Miroslav Žbirka se v hudební branži pohyboval od svých patnácti let. Za tu dobu se stihl zaspat do vzpomínek spousty svých uměleckých kolegů, s nimiž se přátelil, spolupracoval nebo „jen“ potkával. I je nečekaná zpráva o ochodu slovenského zpěváka a skladatele zasáhla. Na Mira či Mekyho, jak se mu říkalo, Žbirku a setkání s ním někteří zavzpomínali ve vysílání ČT24.
11. 11. 2021|

Zemřel populární slovenský zpěvák Miro Žbirka

Ve věku 69 let zemřel Miroslav „Meky“ Žbirka. Potvrdil to jeho PR manažer Rado Mešša na základě informací od zpěvákovy manželky. Autor písní jako Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Leň s ňou byl jedním z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 21:12|

Tři desítky umělců zahrají pro českou kulturu. Koncert v Národním divadle odvysílá živě ČT

Národní divadlo se 27. února promění v koncertní halu s několika scénami, na nichž vystoupí tři desítky sólových zpěváků a hudebníků i kapel, aby upozornili na stav, v němž se kultura nachází. A také na to, že nemožnost pořádat kulturní akce nezasáhla jen umělce samotné, ale i mnoho dalších souvisejících profesí. Přímý přenos koncertu přinese od 20:10 ČT art, zahájení živě odvysílá také ČT1.
5. 2. 2021|

Recenze: Mekyho stojí za to poslouchat

Dokumentarista Šimon Šafránek vykolejil Miro Žbirku z linky „běžných“ populárních zpěváků a vřadil ho mezi pěvecké legendy, o nichž je dobré vědět víc. Tak lze zjednodušeně interpretovat nový celovečerní dokument, který si do názvu jednoduše vypůjčil Žbirkovu přezdívku – Meky. Divákům v kinech ho po premiéře na přehlídce Tady Vary představuje od 9. července.
9. 7. 2020|

Meky Žbirka: Film o mně nejde jen po popularitě, ale i proti větru

Na začátku července začne v kinech hrát Meky – dokument o Miroslavu Žbirkovi natočil Šimon Šafránek, oceněný za předchozí snímek King Skate. Oba, filmař i protagonista, také Mekyho představili s předstihem v rozhovoru pro Události v kultuře. Portrét známého česko-slovenského zpěváka doplní v září akustické koncerty v Ostravě, Olomouci, Liberci a Praze.
23. 6. 2020|

Vrcholí další ročník sbírky Pomozte dětem. Přispět může kdokoliv

Benefičním večerem v pondělí vyvrcholí další ročník sbírky Pomozte dětem, který pořádá Česká televize a Nadace rozvoje občanské společnosti a jejímž symbolem je kuře s červenobílým záchranným kruhem. Akcí, kterou bude ČT1 vysílat od 21:20, diváky provede Jolana Voldánová. Během přenosu vystoupí řada známých interpretů.
22. 4. 2019|

Barbora Poláková, Kapitán Demo a Lucie jsou nejblíže Andělům. Poprvé se zajímají i o klasiku

Ceny Anděl poosmadvacáté upozorňují na povedené hudební počiny předchozího roku. V nominacích za rok 2018 nejvíce přály zpěvačce Barboře Polákové, skupině Lucie a rapovému komikovi Kapitánu Demo, všichni mají shodně po třech nominacích. Ocenění v hlavních i žánrových kategoriích vítězové převezmou 5. března v přímém přenosu České televize. Poprvé Andělé ocení také klasickou hudbu.
23. 1. 2019|

Slovenský prezident vyznamenal Kuciaka, Vášáryovou nebo Žbirku. Mezi oceněnými jsou i Češi

Slovenský prezident Andrej Kiska vyznamenal in memoriam Dagmar Burešovou. Advokátku matky Jana Palacha a někdejší předsedkyni České národní rady ocenil za zásluhy v oblasti práva a spravedlnosti. Státní vyznamenání udělil i českému herci Josefu Abrhámovi nebo muzikantovi Miroslavu Žbirkovi. Mezi třicítkou oceněných je i bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová nebo zavražděný investigativní novinář Ján Kuciak.
8. 1. 2019Aktualizováno8. 1. 2019, 20:19|

Miro Žbirka se na Abbey Road změnil na malého chlapce. Zpátky přivezl Double Album

Zpěvák Miro Žbirka v pražském Lucerna Music Baru pokřtil novou desku. Double Album natáčel s hudebníky, kteří doprovázeli třeba Paula McCartneyho z legendárních The Beatles. K dispozici měl navíc jedno z nejprestižnějších nahrávacích studií světa v londýnské ulici Abbey Road.
27. 10. 2018|