TÉMA

Medvěd

V okrese Liptovský Mikuláš narazil medvěd do lesního dělníka a zranil ho

Zranění hrudníku a páteře a zlomená žebra utrpěl při srážce s medvědem v okrese Liptovský Mikuláš na severu středního Slovenska pětatřicetiletý lesní dělník, uvedla slovenská média. Podobných incidentů s největší slovenskou šelmou bylo v poslední době hlášeno několik.
4. 4. 2024|

Liptovský Mikuláš hlásí další incident s medvědem

Muž utrpěl lehčí zranění poté, co na něj v neděli ve slovenském okrese Liptovský Mikuláš zaútočil medvěd, napsal server Pravda.sk. Jedná se o druhý podobný incident během 48 hodin, v sobotu údajně medvěd zaútočil v okrese Žilina na houbaře, jenž na šelmu dle svých slov vystřelil v sebeobraně. Sobotní střet se odehrál v medvědově přirozeném prostředí, houbař se pohyboval mimo vyznačené turistické trasy.
1. 4. 2024|

Na Slovensku podle ministra zastřelili medvěda, který zranil několik lidí v Liptovském Mikuláši

Na Slovensku byl v úterý zastřelen medvěd, který před více než týdnem zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Na sociální síti to napsal slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba (SNS). Slovenská vláda na středečním jednání schválila návrh ústavního zákona, který má umožnit plošné odstřely medvědů pohybujících se v okolí měst a vesnic.
27. 3. 2024Aktualizováno27. 3. 2024, 20:06|

Medvěd proběhl ulicemi Liptovského Mikuláše, zdravotníci hlásí dva zraněné

Dva lidé utrpěli na Slovensku lehká zranění, když do centra Liptovského Mikuláše pronikl medvěd. Jednoho z nich zvíře napadlo v blízkosti nákupního centra, druhý člověk se zranil zřejmě při útěku před ním. Informoval o tom server slovenského listu SME, podle nějž jsou již obyvatelé města mimo nebezpečí. K incidentu došlo poté, co v Nízkých Tatrách v pátek večer zahynula žena z Běloruska, když ji a jejího přítele v tamním lese pronásledoval medvěd hnědý.
17. 3. 2024|

Medvěd pronásledoval na Slovensku pár z Běloruska, žena zemřela

Mrtvou jednatřicetiletou ženu z Běloruska našli v pátek v podvečer slovenští policisté na západní straně Demänovské doliny v Nízkých Tatrách nedlouho poté, co obdrželi hlášení, že v oblasti pronásleduje dva lidi medvěd. Napsal to server listu Sme. Podle policie žena zřejmě zahynula při pádu z výšky.
16. 3. 2024|

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Slovensko řeší před volbami medvědy. Politici volají po regulovaném odstřelu

Slovensko opět řeší výskyt medvědů a jejich nebezpečnost pro veřejnost. Tlak vzrostl poté, co šelmy v krátkém sledu zaútočily na různých místech. Většina stran v parlamentu mluví o přemnožení a žádá řízený odstřel. Podle části expertů to ale problém nevyřeší. Mluví o zneužívání tématu před volbami.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 09:02|

Na severozápadním Slovensku zastřelil muž medvědici, která na něj zřejmě zaútočila. Případ řeší policie

Úřady na Slovensku od pátku řeší několik případů údajného napadení člověka medvědem. V pátek na muže, který byl na procházce se psem, zřejmě zaútočila medvědice, v sebeobraně ji nakonec zastřelil. V sobotu ráno našli pokousaného muže na severu Slovenska. Třetí případ bez zranění prošetřují na jižním Slovensku, uvedl server teraz.sk.
15. 7. 2023|

Medvědici, která v Itálii usmrtila běžce, nelze utratit, rozhodl soud

Medvědici, která letos na severu Itálie usmrtila běžce, nesmí úřady v Tridentsku nechat utratit. V pátek o tom rozhodl italský nejvyšší správní soud, který tak zvrátil nařízení šéfa alpské provincie, informovala agentura APA. Smrti unikne medvědice s kódovým označením JJ4 a také další problematický medvěd MJ5, který napadl dva muže.
14. 7. 2023|

Zápasící medvědi vyhráli soutěž Czech Nature Photo. Podívejte se na nejlepší snímky

Soutěž pro přírodní fotografky a fotografy Czech Nature Photo má vítěze. Mezinárodní porotu nejvíc oslovil snímek slovenského fotografa Miroslava Ondruše, který zachytil souboj medvědů, a udělila mu titul Fotografie roku. Porota ocenila také snímky v několika dalších kategoriích.
10. 5. 2023|

Tři medvědi v plzeňské zoo oslavili kulatiny. Přesné datum zaspali

V plzeňské zoo ve čtvrtek po tříměsíčním zimním spánku oslavili kulatiny všichni tři medvědi hnědí – brtníci. Nejstaršímu Mikymu je třicet let, večerníčkoví Honzík a Eliška jsou o deset let mladší. Oslavy narozenin jsou možné pouze s odkladem. Medvědi je totiž v lednu prospí, řekl mluvčí Martin Vobruba. V hektarovém výběhu, který zoo otevřela před pětadvaceti lety, dostali proutěné košíky a koule, které upletli zaměstnanci, s kořenovou zeleninou, trávou, borovicí, senem, syrovými „velikonočními“ vejci, kuřaty a ořechy.
6. 4. 2023|
Doporučujeme

Vědci vysvobodili z permafrostu mumii starověké medvědice. Pitva prozradila, jak moderní byla

Tým ruských vědců provedl pitvu samice medvěda hnědého, která ležela téměř 3500 let dokonale zachovaná ve zmrzlé divočině na východě Sibiře. Informovala o tom agentura Reuters.
24. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 18:38|

Pátrání po medvědovi u Brandýsa skončilo, policisté zvíře nenašli ani pomocí vrtulníku

Policie ukončila pátrání po medvědovi, kterého svědek o víkendu údajně viděl v části Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi nedaleko Prahy. Policisté zvíře ani jeho stopy nenašli, v pátrání proto nebudou dále pokračovat.
17. 1. 2022|

V okolí Prahy pokračuje pátrání po medvědovi. Viděli ho u Brandýsa, nad městem kroužil i vrtulník

V okolí Prahy i v neděli pokračovalo pátrání po medvědovi, který se hledá už od pátku. Svědek zvíře údajně v neděli viděl v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi. V okolí města dokonce létal i vrtulník s termovizí, doposud se ale žádné stopy po medvědovi najít nenašlo. Do akce se podle policejního mluvčího Pavla Truxy zapojili také místní myslivci.
16. 1. 2022Aktualizováno16. 1. 2022, 20:08|

Lední medvědi umí ovládat zbraně. Loví pomocí nich mrože, ukázal výzkum

Lední medvědi jsou sice v Arktidě vrcholovými predátory, přesto i oni narazí na kořist, na kterou nestačí. Jedním z takových zvířat je mrož –⁠ až 1300 kilogramů vážící savec vybavený obrovskými kly, téměř neproniknutelnou vrstvou tuku chránící tělo a tvrdou lebkou je pro ledního medvěda víc než důstojným protivníkem. Nová studie odhalila, že si někteří lední medvědi našli způsob, jak své šance zvýšit. Mrože ubijí kusem kamene nebo ledu.
1. 8. 2021|

Na Slovensku po nedávném smrtelném útoku na člověka řeší, zda regulovat počet medvědů

Na Slovensku se po nedávném smrtelném útoku na člověka znovu debatuje o rozšíření medvědů. Myslivci a lesníci tvrdí, že se největší šelma žijící v zemi přemnožila. Ochranáři nesouhlasí. V současnosti se smí lovit vybraní jedinci výhradně na povolení.
25. 6. 2021|

Ve Vysokých Tatrách vešel do hotelu medvěd, dostal se prý až do kuchyně

Do jednoho z hotelů ve Starém Smokovci ve Vysokých Tatrách v úterý večer vešel mladý medvěd. Podle zástupce městské policie se dostal až do hotelové kuchyně, naopak ředitel ubytovacího zařízení tvrdí, že šelma byla jen na terase. Informoval o tom internetový server Korzár.sk.
16. 6. 2021|

Koronavirové restrikce svázaly i Štědrý den. Chybí polévka i oslava s medvědy, kostely o půlnoci pojmou jen část věřících

Vánoce se letos musí obejít bez mnoha tradic – těch opravdu tradičních, ale i některých novodobých. Obvyklé rozdávání polévky letos s výjimkou akce pořádané odpůrci vládních opatření odpadlo, na obvyklé vánoční návštěvy musí zapomenout i medvědi v Českém Krumlově. Na půlnoční se večer budou moci vypravit jen lidé, kteří si zamluvili místa v kostelech, které vláda povolila zaplnit jen z pětiny.
24. 12. 2020Aktualizováno24. 12. 2020, 13:37|

Japonské město chrání před medvědy robotická „Vlčí monstra“

Skuteční vlci vymřeli v Japonsku již více než před stoletím. Ve městě Takinawa na ostrově Hokkaidó je však nyní nahradili jejich robotičtí příbuzní. Jejich úkolem je chránit místní před medvědy.
14. 11. 2020|

Sibiř vydala tělo pravěkého medvěda. Dochoval se i čumák

Pastevci sobů objevili na Sibiři nezvykle dobře zachovanou mumii medvěda jeskynního z doby ledové, oznámili vědci z univerzity v Jakutsku.
15. 9. 2020|
Video

Billie Eilish, atentát na Heydricha ve 3D nebo mostecká Severka. Nejsledovanější letošní videa na webu ČT24

Emotivní reportáže, nečekané situace při natáčení, unikátní rozhovory či amatérské záběry. Jaká videa patřila na webu ČT24 v roce 2019 k nejsledovanějším? Zaujala například oprava vlaku Slovenská strela, rekonstrukce útoku na zastupujícího říšského protektora, ale i neobvyklá videa z přírody – jako například souboj kance s medvědem.
31. 12. 2019|

Medvědice Ema se zbavila sledovacího obojku. Poslední stopu zanechala na Slovensku

Medvědice Ema přišla o telemetrický obojek, díky kterému vědci od dubna letošního roku zaznamenávali její pohyb. Zařízení pravděpodobně sama zničila. Poslední data jsou z lesů v okolí obce Dlhé Pole na Slovensku.
7. 10. 2019|

Vlčí smečka z Beskyd a Javorníků přivedla na svět sedm mláďat. Pokud přežije polovina, bude to úspěch

Vlčí smečka, která se pohybuje v Beskydech a Javorníkách, letos přivedla na svět sedm vlčat. Narození mláďat je úspěchem zejména proto, že počet vlků je v této oblasti velmi nízký. Je to navíc poprvé, co se podařilo rozmnožení vlků v této oblasti zdokumentovat, a to od jejich návratu v 90. letech minulého století.
7. 8. 2019|

Dva medvědi z Ruska zabavení na pražském letišti jedou bručet do Českého Krumlova

Medvědi z Ruska, které na konci září 2017 zabavili na letišti v Praze kvůli chybějícímu dovoznímu povolení, se přestěhovali do Medvědária v Českém Krumlově. Dvouleté šelmy, medvědice Máša a medvěd Arno, našli dočasný domov nejdříve v pražské zoo a od konce října loňského roku žili v Zoo Olomouc. Dovozci potřebné dokumenty stále nedodali, a medvědi tak připadli do majetku státu.
25. 7. 2019|