TÉMA

Stephen King

Doporučujeme

Pokud se chce AI na našich textech učit, ať nekrade, žádají literáti. Rozsudek může mít celosvětový dopad

On-line databáze Books3 shromažďuje téměř dvě stě tisíc knih, včetně děl českých autorů, které využívají společnosti jako Meta, Microsoft nebo Bloomberg k výcviku umělé inteligence. Ovšem bez vědomí spisovatelů. Část literátů se kvůli porušování autorských práv rozhodla podat žalobu. Pokud soud využívání databáze pro trénink AI omezí nebo zakáže, mohl by rozsudek mít průlomový dopad na nastavení pravidel v této oblasti.
24. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 17:47|

Spojené státy Česku poskytnou dalších 200 milionů dolarů na modernizaci armády

Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou Česku dalších 200 milionů dolarů (zhruba 4,4 miliardy korun) na modernizaci armády jako částečnou kompenzaci za techniku poskytnutou Ukrajině napadené Ruskem. Balík finanční pomoci ve čtvrtek na setkání s novináři ohlásil americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet. Spojené státy Česko obdobně podpořily už loni na podzim, tehdy přislíbily 106 milionů dolarů (2,3 miliardy korun).
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 10:43|

„Když velké děcko bije malé, co uděláte?“ Ruskou agresi odsuzují umělci ze Západu, Ukrajiny i Ruska

Zpěvačky a herečky Miley Cyrusová a Barbra Streisandová, spisovatel Stephen King nebo i ruský rapper Oxxxymiron patří k umělcům, kteří na sociálních sítích vystoupili proti invazi Ruska na Ukrajinu. Své sdělení zveřejnili jak osobnosti z Ukrajiny či Ruska, jichž se aktuální boje přímo dotýkají, tak celebrity ze západního světa. Některé připomněly své ukrajinské kořeny.
25. 2. 2022|

Objev u Mutěnic na Hodonínsku archeologům připomíná Řbitov zviřátek

Pracovníci brněnského Ústavu archeologické památkové péče, kteří se od počátku března podílejí na rozsáhlém archeologickém výzkumu před výstavbou plynovodu Moravia, odkryli v katastru Mutěnic na Hodonínsku část velkomoravské vesnice. Kromě bývalého obydlí tam našli také kostry zvířat, uvedl na webu za archeology Michal Přichystal.
17. 5. 2021|

Digitální daň se zřejmě nestihne, naznačila Schillerová. Mohla přitom přinést až 3,5 miliardy korun

Nejistý osud má jedna z vládních priorit. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla České televizi, že do konce volebního období zřejmě nestihne prosadit digitální daň – tedy pětiprocentní odvod velkých internetových koncernů z reklamy. S výnosem více než miliardy korun přitom počítal už letošní státní rozpočet. Příští rok mohl stát díky digitální dani získat až 3,5 miliardy.
1. 5. 2021|

Recenze: Znepokojivé obrazy mysli na Vrcholu vulkánu

Kniha Vrchol vulkánu amerického prozaika a klasika sci-fi Harlana Ellisona obsahuje jeho nejlepší povídky. Impozantní výběr zabírá roky 1966 až 2011.
12. 2. 2021|

Česko-americké vztahy jsou ve skvělém stavu, říká končící velvyslanec King

S končící administrativou Donalda Trumpa bude Česko opouštět i americký velvyslanec Stephen King. Pro Českou televizi popsal, jak vnímá vzájemné vztahy a také jak na něj zapůsobilo nedávné vniknutí davu do Kapitolu. Rozhovor vedl Martin Řezníček.
13. 1. 2021|

Dav násilníků v Kongresu není Amerika, říká americký velvyslanec v Česku

Násilný vpád demonstrantů do Kongresu byl hloupý, nebezpečný, tragický a americké hodnoty nereprezentuje. V exkluzivním rozhovoru pro Události, komentáře to prohlásil končící americký velvyslanec v ČR Stephen King. Interview s ním vedl Martin Řezníček.
12. 1. 2021|

Měli bychom lépe spolupracovat v oblasti nových technologií, shodli se Petříček s Pompeem

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo přiletěl do Česka. V úterý měl program především v Plzni, kde si s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) připomněl 75. výročí konce druhé světové války a osvobození města vojáky USA. Na následujícím jednání pak probírali bezpečnostní témata, vztahy mezi Spojenými státy, Evropskou unií a Čínou. Důraz státníci kladli na rozvoj ekonomické spolupráce mezi zeměmi, a to například v oblasti nových technologií. Petříček také oznámil, že Česká republika nepočítá s podpisem nového memoranda se Spojenými státy týkajícího se výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech.
11. 8. 2020Aktualizováno11. 8. 2020, 20:15|

Záleží na všech životech, heslo Black Lives Matter je rasistické, řekl prezident Zeman

Heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) je podle českého prezidenta Miloše Zemana rasistické. Záleží totiž na všech životech, zdůraznil. Hlava státu to řekla v projevu ke Dni nezávislosti Spojených států, který přednesla v rezidenci amerického velvyslance v Praze. Zeman také v projevu kritizoval názorové vůdce spojené s protesty.
30. 6. 2020|

Vláda USA formulovala postoj k digitální dani jasně, říká ambasáda. Země, které ji zavedou, by mohly čelit protiopatření

Vláda Spojených států podle mluvčího ambasády v Praze Eda Findlayho jasně formulovala svou pozici na téma digitální daně. Findlay v aktuálním vyjádření pro ČTK odkázal na prosincový komentář velvyslance Stephena Kinga v Lidových novinách, ve kterém diplomat zmínil, že důsledkem zavedení digitální daně v Česku by mohla být nějaká forma přiměřeného protiopatření vlády USA.
24. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Kubrickovo Osvícení pokračuje. Naordinoval ho Doktor Spánek

Z malého chlapce je dospělý muž, ale podivné věci ho neopustily. Jeden z nejslavnějších filmů Stanleyho Kubricka Osvícení bude mít následovníka. Stejně jako v osmdesátých letech i tentokrát filmaři čerpají z knižní předlohy od experta na hororové příběhy Stephena Kinga, který navazující příběh nazval Doktor Spánek. Kingovi se tehdy Kubrickova vize nelíbila, bude s pokračováním spokojenější?
15. 6. 2019|

Recenze: Řbitov zviřátek podle Stephena Kinga křísí kočky i hororová klišé

Filmová pojetí hororových děl spisovatele Stephena Kinga se v devadesátých letech stala synonymem pro nezdařilou adaptaci. Ačkoli poslední roky přinesly několik povedených a úspěšných produkcí, Řbitov zviřátek připomene, že filmaři si s Kingovými texty většinou vůbec neví rady. Nedostatky by se na něm daly vyučovat.
14. 4. 2019|
Události komentáře

Návštěva Babiše v Bílém domě byla pro vzájemné vztahy historický okamžik, říká americký velvyslanec

Schůzka českého premiéra Andreje Babiše  s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě byla historickým setkáním ve vztazích Prahy a Washingtonu. V exkluzivním rozhovoru pro ČT24 to prohlásil americký velvyslanec v Česku Stephen King, podle kterého vztahy obou zemí stojí na třech pilířích – přátelství, bezpečnosti a ekonomice.
12. 3. 2019|

Americký velvyslanec King vidí jako hlavní hrozby pro NATO Rusko a Čínu

Americký velvyslanec Stephen King vystoupil s projevem na semináři k dvacátému výročí vstupu České republiky do NATO. Rusko a Čína jsou podle něj hlavní hrozby pro Severoatlantickou alianci. Zmínil se také o českém rozpočtu na obranu, který nedosahuje požadovaných dvou procent HDP. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) však velvyslance ujistil, že je naplnění závazku do roku 2024 věrohodné.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 13:10|

Recenze: Noční můra mužského vzteku aneb Stephen King píše se synem

Kdysi Stephen King údajně nalezl několik balíků barevného papíru. Každý, komu se ten papír dostal do rukou, se stal publikujícím autorem, včetně Kingovy budoucí ženy Tabith. Kouzlo onoho papíru evidentně působí i nadále: v českém překladu vycházejí Růženky – román, který Stephen King napsal se svým synem Owenem.
24. 11. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Na Řbitově zvířátek straší. Kingova klasika se představí nové generaci

Knihy „mistra hororu“ Stephena Kinga jsou stále vyhledávaným zdrojem námětů pro filmaře. Do kin se teď chystá nová verze jeho románu Řbitov zviřátek, který publikoval v osmdesátých letech.
14. 10. 2018|