TÉMA

Marek Koutesh

Glosa: Krajina ve stínu porazila Šarlatána. Ceny české filmové kritiky napravují „křivdy“
Od soboty známe vítěze jedenáctého ročníku Cen české filmové kritiky. Krajina ve stínu režiséra Bohdana Slámy obdržela dvě ceny – za nejlepší film a pro Magdalénu Borovou v hlavní ženské úloze. Šarlatán se stal filmem s nejlepší režií (pro Agnieszku Hollandovou) a s nejlepším hercem Ivanem Trojanem (v roli léčitele Jana Mikoláška). O čem tato ocenění vypovídají?
9. 2. 2021|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Dánský Předposlední slibuje mysteriózní odkaz na Kafku
Celovečerní debut režiséra a scenáristy Jonase Kærupa Hjorta Den Næstsidste (Předposlední) by měl mísit hororové výjevy s bizarním „kafkovským“ humorem. Hlavním hrdinou je inspektor vody, který zůstane lapen v temném labyrintu spolu s jeho excentrickými obyvateli.
7. 11. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Nový dokument slibuje hloubkový průzkum Zappy
Pohled do pracovního i osobního života legendárního zpěváka Franka Zappy slibuje nový životopisný dokument herce a režiséra Alexe Wintera. Film s přímočarým titulem Zappa vznikl díky crowdfundingové kampani, která za měsíc vybrala v přepočtu více než 26 milionů korun.
31. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Mads Mikkelsen zakládá Jezdce spravedlnosti
Snímek Retfærdighedens Ryttere (v českém překladu Jezdci spravedlnosti) staví své postavy před těžké životní zkoušky. Markusovi při útoku zemřela žena, bere proto zákon do vlastních rukou. Filmový trailer nicméně neopomíjí, že nebudou chybět ani napínavá akce a černý humor.
24. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Perskými lekcemi podle skutečného příběhu se platí za život
Jen díky jediné větě unikl popravě rukou nacistických vojáků, jeho život je ale stále v ohrožení. Nový německo-bělorusko-ruský snímek Perské lekce je založen na skutečné události. Vypráví o muži židovského původu, který si v roce 1942 zachránil život tvrzením, že je muslim. V důsledku je ale nucen učit jazyk, který sám neovládá, nacistického velitele tábora.
17. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Ryan Reynolds zjišťuje, že žije v akční videohře
Hlavní hrdina nové akční komedie Free Guy nemá jméno, je to prostě „Chlápek“. Jednoho dne začne zpochybňovat realitu, ve které žije. Tak dojde ke zjištění, že je nehratelnou postavou ve videoherním velkoměstě, kam se obří komunita chodí bavit. S objevením svobodného myšlení začne přepisovat svůj vlastní příběh.
10. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Americký sen není tak krásný, zjišťuje korejská rodina
Americký snímek Minari se více než devět měsíců po premiéře na festivalu Sundance představuje v první ukázce. Srdceryvné vyprávění o těžkostech korejské rodiny na arkansaské farmě je pro známé studio A24 velkou nadějí v blížícím se oscarovém klání.
3. 10. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Dystopické sci-fi LX 2048 zavede do spalující budoucnosti
Nový vědeckofantastický snímek LX 2048 prezentuje v ukázce děsivý budoucí svět, v kterém se lidstvo postupně uzavírá do virtuální reality. Pod denním světlem ho totiž čeká život ohrožující nebezpečí.
5. 9. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Van Gogha následují Sedláci, namalují 65 tisíc obrazů
Tvůrci oceňovaného animovaného filmu S láskou Vincent prezentují první ukázku nového projektu The Peasants. Vzniká stejnou metodou jako jejich předchozí a na Oscara nominovaný snímek – tedy detailním a pracným malováním všech jednotlivých políček filmu.
29. 8. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Liam Neeson a jeho syn našli cestu do Itálie, hledají tu k sobě
Režijní debut herce Jamese D'Arcyho s názvem Made in Italy vypráví o zpřetrhaných vztazích, kulturním šoku a jedné zchátralé vile uprostřed Itálie. Právě o její prodej se pokouší vdovec Robert a jeho syn Jack, jejichž už tak komplikovaný vztah prochází další zkouškou. Jejich role si zahráli opravdoví příbuzní: Liam Neeson a Michaél Richardson.
4. 7. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Kdo zůstane #Alive? V korejském hororu se šíří zombie virus
Před nemrtvými se dá skrýt, když ale nepřichází pomoc, promořeným ulicím se stejně člověk nevyhne. Upoutávka na jihokorejský zombie thriller #Alive slibuje akční i naléhavou vizi rozpadajícího se světa.
30. 5. 2020|Marek Koutesh
Filmová upoutávka týdne: Lassie se (opět) vrací
Ačkoli je původní bestseller Erica Knighta známý hlavně v zámoří, dobrodružství Lassie se díky televizním adaptacím stala populární i v našich končinách. Nový film čerpá z kořenů této rodinné klasiky a připomíná, jakou trvanlivost mají příběhy o dětech a jejich psích přátelích. V týdnu snímek Lassie se vrací (v originále Lassie: Eine abenteuerliche Reise) přiblížil trailer pro české diváky.
25. 4. 2020|Marek Koutesh
Recenze: Portrét dívky v plamenech je fatální romance i lekce z dějin umění
Dílo režisérky Céline Sciammové patřilo na letošním festivalu v Cannes k těm kritiky nejvíce vzývaným. Provází ho pověst mimořádného počinu, který odhaluje esenci samotné umělecké tvořivosti. Portrét dívky v plamenech je ale možná nejzdařilejší v rovině osudového melodramatu, jehož kontury tvarují tahy novodobého feminismu.
29. 12. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Ohromující akce a příliš opatrný konec. Vzestup Skywalkera uzavírá ságu Star Wars
Série z „předaleké galaxie“ dospěla ke svému (prozatímnímu) konci. Režisér J. J. Abrams, jenž se vrací do velitelské pozice, musí zápolit s tíhou přes čtyři dekády budované mytologie i se zástupy natěšených, obezřetných a rozzuřených fanoušků.
18. 12. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Valhalla není Říše bohů, ale přehlídka zmatku a směšných pokusů o velkolepost
Severští bohové se v českých kinech dosud objevovali hlavně v superhrdinských filmech o Thorovi. Právě vůči těmto komiksovým adaptacím se vymezují propagační materiály dánského snímku Valhalla: Říše bohů. Počin režiséra Fenara Ahmada údajně představuje „opravdovější a drsnější“ pojetí známých legend. Pokud to byl záměr, hrubě se nezdařil – severské mýty film rozmělňuje v bezvýrazném a chaotickém vyprávění.
30. 11. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Druhé Ledové království je zajímavější než jeho obyvatelé
Ledové království II se po šesti letech pokouší navázat na animovaný hit ohromných rozměrů. Pokračování nijak nelpí na postavách, které diváci důvěrně znají z prvního dílu, a chvályhodně se vydává i do neprobádaných končin. Skutečným hrdinou pohádkového příběhu je totiž samo Ledové království a jeho skrytá zákoutí.
24. 11. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Autenticita, přirozenost, skromnost. Karel, já a ty vytvořili české filmové zjevení
Snímek Karel, já a ty byl po premiéře na karlovarském festivalu označen za „situační esej“ nebo „rozcházecí film“. Podobné škatulky svědčí o tom, že s díly této křehkosti a přemýšlivosti v Česku nemáme moc zkušeností. Skvělý celovečerní debut režiséra Bohdana Karáska nabízí (od 14. listopadu také v biografech) naší kinematografii cestu, která by si zasloužila rozvíjet.
15. 11. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Rodina zmizela za obzorem. Dálava patří k českým dokumentům roku
Dokumentární road movie Dálava režiséra Martina Marečka přibližuje cestu otce a syna, dvou fascinujících existencí, z Brna do Nižního Novgorodu v Rusku. Na konci pouti napříč kulturními a náboženskými zvyky se mají shledat s odloučenou matkou a dcerou. Dosáhnout vysněné rovnováhy ale není po dlouhých letech vůbec snadné.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 17:31|Marek Koutesh
Recenze: Mladý Ahmed ukazuje, jak radikální islám rozežírá dětskou mysl
Legendy evropského sociálního dramatu, bratři a režiséři Luc a Jean-Pierre Dardennovi, se s Mladým Ahmedem částečně vydávají mimo své typické prostředí belgické pracující třídy. Zaostřují na třináctiletého chlapce muslimského vyznání, jenž se zhlédne v představě svaté války. Krajně neúčinná se ukazuje snaha matky i sociálních institucí o jeho převýchovu. Závažné a aktuální téma režiséři bohužel nepostihují se zručností známou z jejich starší tvorby.
26. 10. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Čím dál šílenější. Mrazivě skličující Joker naštěstí nezapadne mezi ostatní
Proklamovaných revolucí zažily hollywoodské komiksové adaptace nepočítaně. Dalším kandidátem se po premiéře na benátském filmovém festivalu stal Joker s tváří Joaquina Phoenixe. Nepřístupné drama provází díky zisku benátské ceny pro nejlepší film, Zlatého lva, notný respekt, ale i obavy, že by ostrakizované jedince mohl inspirovat k násilí.
4. 10. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Rambo v Poslední krvi roní sebelítostivé slzy, až poté porcuje
Sylvester Stallone se ve svých 73 letech znovu vydává na krví zkrápěnou cestu za pomstou. John Rambo, určující postava jeho filmografie, zestárla s ním. Pátý díl série ukazuje, k čemu dojde, když se neohrožený válečný veterán střetne s mexickým kartelem.
21. 9. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Lidská samota, vesmír a Brad Pitt. Ad Astra hledá mezi hvězdami cestu do duše
Vydáme-li se vstříc tajům nekonečného vesmíru, budou nás pozemské problémy stále tížit, nebo na ně v prázdnotě zapomeneme? Tato otázka stojí v jádru nového filmu uznávaného režiséra Jamese Graye. Pro Brada Pitta, který ztvárnil hlavní úlohu, jde pouhý měsíc po premiéře Tenkrát v Hollywoodu o další výjimečný počin.
20. 9. 2019|Marek Koutesh
Recenze: Remake Lvího krále je nejdražším přírodopisným dokumentem
Dvacet pět let od premiéry animovaného megahitu Lví král přichází studio Disney s novou verzí. Film Jona Favreaua ční na absolutní technologické špici, ze stejného důvodu ale nezastře mnohé problémy. Původní příběh „lvího Hamleta“ prezentuje v dechberoucí fotorealističnosti, jinak ale odmítá překvapovat.
20. 7. 2019|Marek Koutesh
Filmový postřeh: Lekce středoškolského života míří Ke hvězdám, ale nedosáhne na ně
Střední škola je pro světové filmaře věčnou inspirací. Tématem se často opájí i američtí nezávislí („indie“) tvůrci, kteří skrze něj přibližují jak největší životní tragédie, tak i radosti. Kdo zhlédne film Ke hvězdám, bude v tomto subžánru číst jako v knize. Jedná se o snímek vypravěčsky přímočarý, jemný k postavám a na všech úrovních srozumitelný.
6. 7. 2019|Marek Koutesh