TÉMA

Titan

V brněnské dětské nemocnici začali pacientům prodlužovat kosti pomocí magnetického hřebu

Lékaři v brněnské dětské nemocnici zkoušejí unikátní metodu prodlužování kostí.  Mají v péči už tři pacienty. Rozdílná délka končetin může být způsobena vrozenou vadou, po úrazu, infekci nebo onkologické léčbě. Posledních padesát let se kosti dětí prodlužovaly pomocí zevních fixátorů, teď je titanový hřeb uvnitř.
12. 9. 2023|

Americké námořnictvo zachytilo implozi ztracené ponorky už v neděli. Vyšetřování povede Kanada

Americké vojenské námořnictvo zřejmě zachytilo zvuk imploze ponorky Titan nedlouho poté, co v neděli zahájila svůj sestup k vraku Titanicu. Námořnictvo informaci sdílelo s americkou pobřežní stráží, která ji využila k zúžení oblasti hledání zmizelé ponorky, uvedli podle listu The Wall Street Journal američtí obranní činitelé. Ve čtvrtek pobřežní stráž uvedla, že se našly trosky ponorky a že všech pět členů posádky je téměř jistě po smrti. V pátek Kanadský úřad pro bezpečnost v dopravě (TSB) oznámil, že zahajuje vyšetřování osudu ponorky.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 22:14|

EK navrhuje zvýšit produkci lithia a dalších strategických surovin i zelených technologií

Evropská unie by měla na svém území do konce desetiletí vyrábět nejméně čtyřicet procent technologií klíčových k produkci obnovitelné energie. Plánuje také začít těžit, zpracovávat a recyklovat více strategických surovin, aby omezila svou závislost na Číně a dalších mimoevropských dodavatelích. Počítají s tím nově zveřejněné návrhy Evropské komise (EK), které mají zajistit větší soběstačnost EU a posílit její konkurenceschopnost v reakci na masivní zelené subvence USA.
16. 3. 2023|

Voyager 1 odstartoval před 45 lety. Mimozemšťanům by řekl česky „Dobrý den“

Americká sonda Voyager 1 dosáhla při výzkumu vesmíru, a zejména vzdálených oblastí Sluneční soustavy řady prvenství, mezi které patří i to, že 25. srpna 2012 opustila jako první člověkem vyrobené těleso heliosféru. Do kosmu stroj zamířil před 45 lety – 5. září 1977.
5. 9. 2022|

Mise Dragonfly na Saturnově měsíci Titanu má odvážný cíl, poletí hledat původ života

Mezi mnoha měsíci Sluneční soustavy vyniká Saturnův Titan. Je jediný, o němž se ví, že má silnou atmosféru a kapaliny na svém povrchu. A dokonce má i podobný systém počasí jako Země, jen na něm místo vody prší metan. Mohl by se zde také nacházet nějaký druh života? Odpověď na tuto otázku má být cílem mise Dragonfly neboli Vážka.
11. 8. 2021|

Vrtulníček Ingenuity na Marsu vzlétne na začátku dubna, oznámila NASA

Malá výzkumná helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu zřejmě poprvé vzlétne začátkem dubna. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož by v případě úspěchu šlo o milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.
24. 3. 2021|

Měsíc Titan se od Saturnu vzdaluje stokrát rychleji, než se čekalo

Nová měření prokázala, že se Titan, druhý největší měsíc ve Sluneční soustavě, chová jinak, než naznačovala dosavadní pozorování. Od své planety Saturn se vzdaluje rychlostí asi 11 centimetrů ročně.
10. 6. 2020|

Astronomové objevili u Saturnu dvacet neznámých měsíců. Celkem jich tak má nejvíc ve Sluneční soustavě

Vědci objevili dvacet nových měsíců, jež obíhají Saturn. Tento plynný obr je díky tomu planetou s největším počtem měsíců ve Sluneční soustavě. Dosud měli odborníci za to, že s počtem 79 měsíců je na prvním místě Jupiter, při započítání nově objevených jich ale má Saturn o tři více, informovala agentura Reuters.
14. 10. 2019|

NASA pošle dron na Saturnův měsíc Titan. Bude tam hledat život

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) má v úmyslu zkoumat největší měsíc Saturnu Titan pomocí velkého bezpilotního letounu. Přístroj Dragonfly by se měl na cestu vydat v roce 2026 a na místo určení dorazit o osm let později, informovala NASA na svém webu.
28. 6. 2019|

Na rovníku Saturnova měsíce Titanu zuří silné prachové bouře

Údaje z americké sondy Cassini prozradily, že na rovníku Saturnova měsíce Titanu zuří prudké a silné prachové bouře. Titan je tak teprve třetím tělesem ve Sluneční soustavě, kde byl tento jev pozorován – po Zemi a Marsu.
25. 9. 2018|