TÉMA

Klub českých turistů

Nepoužívané stezky i budování nouzových stanovišť. Dobrovolníci vyráží opravovat turistické stezky

S dřívějším příchodem jara startují dobrovolnické akce na opravu turistických stezek. V rámci projektu Stezky z lásky budou tuto sobotu dobrovolníci spravovat Nelahozeveskou zámeckou stezku. Projekt organizuje Klub českých turistů (KČT). V loňském roce se díky práci dobrovolníků podařilo opravit dvacet sedm kilometrů tras. Dobrovolníci se letos zaměří na obnovení nepoužívaných historických stezek nebo na budování nouzových tábořišť.
16. 3. 2024|

Cyklisté musí v lesích na Kutnohorsku obcházet závory. Správci je tam dali kvůli vozidlům a krádežím dřeva

Někteří cyklisté kolem Kutné hory si stěžují na závory na cyklotrasách v tamních lesích. Ty tam nainstalovali sami správci, aby zabránili vjezdu motorovým vozidlům a krádežím dřeva. Lidem na kolech se nelíbí, že zábrany musí složitě obcházet, často i houštím.
25. 8. 2023|

Roklanská chata na Šumavě se letos bourat nebude. Ministerstvo nechá posoudit její stav

Ministerstvo životního prostředí nechá třemi odborníky posoudit stav Roklanské chaty na Šumavě. Letos ji bourat nebude, řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Prověří i historii chaty a její vznik. Možné je podle něj i to, že by chata byla na jiném místě.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 15:36|

Roklanská chata může jít k zemi, národní park má demoliční výměr. Zní i hlasy proti bourání

Správě Národního parku Šumava se otevřela cesta k demolici zchátralé Roklanské chaty nedaleko Modravy v centrální Šumavě. Park, kterému chata postavená v 30. letech minulého století od roku 1993 patří a který kvůli jejímu havarijnímu stavu usiluje o její zbourání, dostal od stavebního úřadu v Kašperských Horách demoliční výměr. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák. Proti demolici jsou ale například turisté i někteří politici.
12. 7. 2023|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

Cesta napříč Českem láká stále více lidí. Hodně oblíbená je stezka podél severních hranic

Několikadenní nebo organizované pochody jsou v Česku stále oblíbenější. Turisté při nich ujdou sto i více kilometrů. ČT to potvrdil místopředseda Klubu českých turistů (KČT) Zdeněk Cabalka a organizátoři pochodů. Češi se podle nich inspirovali v zahraničí. Zájem vzrostl i kvůli covidovému omezení cestování.
28. 5. 2023|

V Ústeckém kraji mají problém s turistickým značením. Může za to loňský požár národního parku i kůrovec

V Ústeckém kraji se potýkají s problémy v označování turistických cest. Značky poškodil nejen loňský požár v Národním parku České Švýcarsko, ale také přetrvávající kůrovcová těžba. Navíc zásadně ubylo vhodných míst, kam nové značky udělat. Klub českých turistů (KČT) a Lesy ČR proto musely zavést nové a méně obvyklé způsoby, jak turistické trasy v krajině vyznačit, což je náročné a finančně nákladné.
18. 5. 2023|

Turisté se skládají na opravu ohořelé rozhledny v Českém Švýcarsku

Lidé se skládají na obnovu rozhledny na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku, kterou na začátku dubna poničil rozsáhlý požár. Přilehlou turistickou chatu vypálil do základů, na rozhledně samotné pak způsobil škodu za dva miliony korun. Klub českých turistů (KČT) se teď, i díky dobrovolným příspěvkům, snaží rozhledně vdechnout nový život.
16. 5. 2023|

České Švýcarsko láká turisty i po požáru. Pomoct má i stokilometrová Hřebenovka

Turistům se v úterý otevřela Hřebenovka, sto kilometrů dlouhá trasa, která vede oblastí plnou skalních měst, stěn a výhledů v Českém Švýcarsku. Začíná na úpatí Krušných hor a končí s prvními kopci Lužických hor. Navazuje na staré cesty, další jsou nově vytyčené. Spojuje atraktivní místa v národním parku České Švýcarsko, který se vypořádává s následky loňského rozsáhlého požáru. Kvůli němu je stále uzavřeno několik oblíbených turistických cílů.
25. 4. 2023|

Roklanská chata na Šumavě zůstane, rozhodl úřad. Správa parku ji chtěla zbourat

Roklanská chata, která leží nedaleko šumavské Modravy, k zemi nepůjde. Rozhodl o tom stavební úřad v Kašperských Horách. Správa parku požadovala demolici kvůli špatnému stavu celého objektu. Chata se navíc nachází v oblasti, kam je kvůli výskytu chráněného tetřeva zakázaný vstup. Podle úředníků ale park nedoložil, že chata patří do jeho majetku.
25. 1. 2023|

Šumava uzavřela kvůli nebezpečí pádu suchých smrků část turistické trasy

Kvůli stovkám smrků, které odumřely po napadení kůrovcem a hrozí pádem, uzavřel Národní park Šumava část zelené turistické trasy od Paštěckého mostu u Rejštejna k zaniklé osadě Přední Paště. Trasa bude uzavřena zřejmě několik let.
1. 7. 2022|

Kvůli možnému pádu stromů nesmí turisté do části Boubínského pralesa

Turisté nesmí na některé trasy v Boubínském pralese na Šumavě, protože hrozí pády suchých stromů na cesty. Zákaz vstupu platí do odvolání. Souše stojí v bezzásahové zóně, v níž se nesmí kácet. Samovolný rozpad suchých stromů může trvat až deset let. Stromy uschly po kůrovcové kalamitě, která byla v Boubínském pralese na vrcholu v roce 2019.
14. 4. 2022|

Před deseti lety shořela Hýlačka, nejstarší dřevěná rozhledna v Česku. Na její obnovu přispěli dárci

Dřevěná rozhledna Hýlačka nedaleko Tábora patřila až do ničivého požáru v první den roku 2012 k nejznámějším stavbám svého druhu v České republice. Za druhé světové války ji zabrali Němci a zřídili na ní leteckou pozorovatelnu. Za socialismu ji užíval Svazarm, který v ní měl radiostanici. Po ničivém požáru v roce 2012 ji obnovil Klub českých turistů (KČT).
1. 1. 2022|

V Českém Švýcarsku se už stromy nekácí. Kvůli bezpečnosti se však upravily turistické trasy

Husté lesy mezi pískovcovými skalami v Českém Švýcarsku jsou minulostí, kůrovci tam podlehla už většina smrků.  Ačkoliv se dříve mrtvé stromy kácely, teď je lesníci nechávají v přírodě, kvůli čemuž ale správci národního parku museli uzavřít několik turistických tras. Suché stromy by totiž mohly být pro návštěvníky nebezpečné.
18. 6. 2021|

Spolu se stromy zničil kůrovec také stovky turistických značek. Revírnici hledají náhradu

Kvůli kůrovcové těžbě zmizely stovky turistických značek a rozcestníků. Například v Hostýnských vrších na Kroměřížsku komplikují orientaci v terénu rozsáhlé holiny prakticky bez stromů. Nápravu ještě do začátku prázdnin zajistí revírníci a Klub českých turistů.
10. 6. 2021|

Na Praděd se letos na Nový rok nepůjde. Klub českých turistů ruší i další výstupy

Klub českých turistů (KČT) letos poprvé po téměř padesáti letech nebude organizovat tradiční novoroční výstup na Praděd. Rušit se budou i další výstupy. Omezení počtu lidí totiž nedává některým organizátorům jinou možnost než pochody zrušit.
7. 12. 2020|

Zemřel Jan Stráský, poslední premiér federální vlády Československa

Ve věku 78 let zemřel někdejší český politik Jan Stráský, který byl posledním federálním předsedou československé vlády. Informaci přinesl Deník.cz a potvrdila ji řada zdrojů ze Stráského okolí. Bývalý ministr dopravy a zdravotnictví po odchodu z politiky stál v čele Národního parku Šumava a také byl předsedou Klubu českých turistů.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 21:50|

Pražské letiště očekává znovu rekordní sezonu. Během prázdnin odbaví až čtyři miliony cestujících

Letiště Václava Havla očekává opět rekordní sezonu v počtu odbavených cestujících. Během července i srpna by jich mělo odbavit dva miliony. Stále více Čechů se totiž na dovolenou vydává letecky, teď je to asi 10 procent. Víc než třetina z nich míří na dovolenou do Řecka či do Egypta.
26. 6. 2019|

Turisté kvůli kůrovci bloudí přírodou. S vykácenými stromy mizí turistické značky

Kůrovec prodražuje Klubu českých turistů (KČT) jarní obnovu turistických i cyklistických značek. Kvůli holosečím stromů napadených škůdcem totiž značkaři leckde nemohou značky jednoduše namalovat a musí používat kolíky a plechové značky. Ty jsou ale mnohem dražší. Problém se týká silně poškozeného Moravskoslezského a Olomouckého kraje, ale i Vysočiny.
21. 3. 2019|

Před 130 lety byla v Česku namalovaná první turistická značka. Síť značených tras měří přes 40 tisíc kilometrů

Klub českých turistů (KČT) letos slaví dvě výročí. Před sto třiceti lety vyšlo první číslo časopisu Turista a především předchůdci současných značkařů nakreslili první turistickou značku. První trasa vedla z Karlštejna do Berouna. Síť turistických stezek v současné době měří už 43 tisíc kilometrů.
17. 1. 2019|

O výběr nového nájemce chaty na Lysé hoře se vedou spory

Výběr nového nájemce Bezručovy chaty na Lysé hoře v Beskydech provázejí spory mezi některými členy Klubu českých turistů (KČT) z Moravskoslezského kraje a celostátním ústředím spolku, které zastupuje většinového vlastníka. Připomínky se týkají zadání výběrového řízení i dosavadního provozu chaty. Vedení klubu však jakoukoli kritiku odmítá.
23. 11. 2018|

100 let republiky, 130 let v pohybu. Klub českých turistů uctí svatého Václava pochodem

Klub českých turistů uctí památku svatého Václava 25kilometrovým pochodem české státnosti, který odstartuje v pátek 28. září v Praze a skončí ve Staré Boleslavi. Akce je součástí oslav 100. výročí republiky. Při té příležitosti naplánoval klub stovku pochodů. Zatím jich turisté zdolali 88 a zúčastnilo se jich asi 80 tisíc lidí. Akce vyvrcholí 28. října na náměstí Republiky v Praze.
22. 9. 2018|