TÉMA

Bezdomovectví

Reportéři ČT natáčeli v bezdomovecké kolonii Na koberečku

Stanová osada v lese na okraji Prahy, kterou její obyvatelé pojmenovali poeticky Na Koberečku, se na první pohled vymyká jiným podobným místům. Mezi stany jsou lesem natažené koberce a právě ty daly osadě jméno. Žije tu i několik lidí, kteří mají stálou práci a zvažují návrat do normálního života. To je také případ čtyřicetiletého Ondřeje, který připouští, že padl na dno vlastní vinou. Teď chce svůj život změnit. Natáčel Reportér ČT David Vondráček.
19. 2. 2024|

Garáže v Karviné neoprávněně obsazují lidé bez domova

Nepořádek a krádeže opakovaně sužují majitele garáží v karvinském Novém Městě. V několika kójích v ulicích Na Vyhlídce a Olšiny se zabydleli lidé bez domova.
24. 8. 2023|

Policie už zná totožnost tří lidí po požáru v Brně. Dále žádá veřejnost o pomoc při identifikaci dalších

Kriminalistům se po tragickém požáru v Brně v Plotní ulici podařilo identifikovat dva muže a jednu ženu, pět dalších obětí je stále neznámých. Ve čtvrtek by také podle mluvčí Českých drah (ČD) Vandy Rajnochové měla najatá firma začít s odstraňováním požárem poškozených stavebních buněk, na místě se ale dopoledne zatím nic nedělo. Příčinu požáru policie nadále zjišťuje.
11. 5. 2023|

Policie stále nezná totožnost lidí, kteří zemřeli při požáru v Brně. O pomoc žádá veřejnost

Policie dosud nezjistila totožnost všech obětí čtvrtečního požáru obytných stavebních buněk v Plotní ulici v Brně, v této souvislosti žádá o pomoc i veřejnost. Shromažďuje podklady a důkazy. Příčinu požáru, který má osm obětí, vyšetřovatelé stále zjišťují, řekl mluvčí policie Pavel Šváb. Policie také hledá svědka, který místem procházel. Lokalita je oblíbená mezi lidmi bez domova, lze v ní najít mnoho zákoutí a prostor, o něž se nikdo nestará.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 20:26|

Město hvězd se potýká s velkým počtem bezdomovců. Guvernér Kalifornie jim chce stavět mini domky

Kalifornie ohlásila nový program na boj s bezdomovectvím, na který chce věnovat miliardu dolarů. Lidem bez domova plánuje postavit malé domky. Radnice Los Angeles kvůli mimořádné situaci vyhlásila stav humanitární krize. Počet lidí bez domova roste napříč celými Spojenými státy, podle odhadů už počet přesáhl šest set tisíc. Prezident Joe Biden ho chtěl přitom do konce funkčního období snížit o čtvrtinu.
26. 3. 2023|

Drogy, alkohol a krádeže. Kvůli bezdomovcům jezdí na plzeňské nádraží víc policejních hlídek

Plzeň řeší bezpečnost před tamním hlavním nádražím. Bezdomovci a narkomani tam obtěžují cestující, aplikují si před nimi drogy a často tam dochází k násilnostem a krádežím. Problém řeší vedení města už několik let. Obyvatelé dokonce tvrdí, že se situace v posledních měsících zhoršila. Podle redaktorky ČT Daniely Tunklové jsou podobné problémy i na nedalekém autobusovém terminálu. Do lokality tak častěji vyrážejí strážníci i policisté.
3. 3. 2023|

Po 37 letech na ulici má žena manžela, práci i bydlení. Vlastní klíče držela poprvé v životě

Střechu nad hlavou i práci má dnes žena, která strávila desítky let v pražských ulicích s levným krabicovým vínem v ruce. Zkušenost s životem bez domova je ovšem pro práci v sociálním podniku Pragulic zásadní. Je totiž průvodkyní – ukazuje lidem místa, kde žila. S bývalou bezdomovkyní, která se dokázala vrátit do společnosti, natáčely pro 168 hodin Darina Vlková a Eva Koryntová.
28. 11. 2022|

Kvůli růstu cen si nemohou dovolit ubytovnu. Armáda spásy lidem bez domova pomáhá nocleženkami

Zájemci mohou letos posedmé zakoupit takzvané nocleženky, které slouží k úhradě přespání lidí bez domova v noclehárnách Armády spásy. Mají hodnotu 100 korun a zakoupit je lze na webu organizace. V loňské zimní sezoně lidé přispěli na asi 27 tisíc nocleženek. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy se zatím ekonomická situace výrazněji neprojevila na počtu lidí na ulici, ale už se zvýšila poptávka po potravinové pomoci.
2. 11. 2022|

Nocleženky začne Armáda spásy rozdávat v listopadu. Kvůli rostoucím cenám očekává větší zájem o své služby

Od prvního listopadu začne Armáda spásy rozdávat takzvané nocleženky. Za ně mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou zde vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Podle mluvčí projektu Nocleženka Terezy Melišové je zatím pro letošní zimu připraveno skoro tři tisíce nocleženek. Za loňský rok jich lidé nakoupili téměř sedmadvacet tisíc. Armáda spásy letos očekává kvůli zvyšujícím se cenám energií nebo potravin zvýšený zájem o své služby, a to včetně nocleháren.
23. 10. 2022|

Chtít po člověku, co spí v zimě na lavičce, aby ihned skoncoval s alkoholem, je nereálné, tvrdí vedoucí kontaktního centra

Jedním z problémů časti lidí bez přístřeší je závislost na alkoholu, která jim brání využívat některé sociální služby. Společnost Podané ruce proto před dvěma lety zahájila provoz kontaktního centra ve Vlhké ulici v Brně, které se na lidi s problémovým požíváním alkoholu specializuje. To jim také nabízí v Česku zatím ojedinělý program regulovaného pití, jehož cílem je snižovat následky jejich závislosti.
2. 5. 2022|

Plzeň od května omezí pití alkoholu na veřejnosti, zejména v centru

Plzeň schválila vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na vybraných veřejných prostranstvích. Týká se to míst do padesáti metrů od škol a na nástupištích MHD. Regulace vstoupí v platnost 1. května a má zlepšit situaci v centru i na dalších místech, kde se shlukují problémoví lidé, a pomoci omezit přestupky proti majetku a znečišťování ulic i parků. Pro vyhlášku hlasovalo 27 z 39 přítomných zastupitelů, osm jich bylo proti, hlavně Pirátů, dva se zdrželi. Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) město účinnost vyhlášky po roce vyhodnotí.
28. 3. 2022|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Ve Spojených státech přibývá lidí bez domova, přispěla k tomu pandemie i růst cen bydlení

Ve Spojených státech v posledních letech rychle rostl počet lidí bez trvalého domova. Na ulici nebo v ubytovnách provozovaných charitami žilo loni podle odhadů úřadů na šest set tisíc lidí. Situaci zhoršilo propouštění na začátku pandemie a také prudký růst ceny bydlení. Ve velkých městech spouštějí radnice obří programy na pomoc lidem bez domova.
16. 1. 2022|

Noclehárna v jihlavské „Havaji“ nabízí lidem bez domova i očkování

Kvůli nízkým nočním teplotám už některá města otevřela takzvané noclehárny, ty poskytují ubytování lidem bez domova. Jedno takové zařízení funguje už týden na okraji Jihlavy v lokalitě Havaj. Tato noclehárna nabízí klientům zázemí vždy od prosince do dubna. Nově také pomůže zájemcům s očkováním proti covidu.
7. 12. 2021|

Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.
11. 11. 2021|

Banksy před Vánoci vytvořil nové graffiti. Upozorňuje na problém bezdomovectví

Streetartový umělec Banksy vytvořil v anglickém městě Birmingham nástěnnou malbu, upozorňující v adventní době na problém bezdomovectví. Na zeď za městskou lavičku často používanou lidmi bez domova k přenocování přimaloval dva vánoční soby, kteří ji jakoby táhnou vzhůru k hvězdné obloze.
10. 12. 2019|

Sociální byty jsou v Los Angeles pryč do dvou dnů. Na ulici tam žije 36 tisíc lidí

Jedno z nejbohatších měst USA mohutně investuje do nových domů pro sociálně slabé. V ulicích kalifornského Los Angeles totiž žije asi 36 tisíc lidí bez přístřeší. S výstavbou sociálních bytů začala radnice před třemi lety poté, co dostala souhlas od místních v referendu. Losangelský model sledují i další americká města. Pokud se osvědčí, netají se zájmem ho okopírovat.
6. 11. 2019|

Boty, oblečení i celý zimní set. Pražská Naděje spouští novou sbírku pro lidi bez domova

Organizace Naděje spouští sbírku Darujte nejen nohy v teple. Navazuje na úspěch loňské kampaně, díky které na zimu obula více než 500 lidí bez domova. Letos můžou dárci přispívat i na oblečení nebo celé zimní sety, řekla ČT mluvčí pražské Naděje Gabriela Sčotková.
2. 11. 2019|

Lidé mohou opět darovat přespání v teple. S nocleženkami letos bezdomovci dostanou i sociální pomoc

Zájemci mohou i letos začít pořizovat nocleženky, díky nimž mohou lidé bez přístřeší přečkat chladnou noc v teple. Tuto poukázku pro potřebné na přenocování v noclehárnách je možné koupit za sto korun přes internet na adrese noclezenka.cz. V minulé zimní sezoně dárci věnovali 23 tisíc těchto kuponů. Čtvrtý ročník projektu na tiskové konferenci představili zástupci Armády spásy. K noclehu organizace začne rovnou poskytovat i další pomoc, aby se lidé v nouzi odrazili ode dna.
30. 10. 2019|

V Česku žije 24 tisíc bezdomovců. Nejvíce v Moravskoslezském kraji a v Praze

V Česku žilo na jaře letošního roku 23 830 bezdomovců, z toho více než dva a půl tisíce dětí. Nejvíce lidí bez domova je v Moravskoslezském kraji a v Praze, naopak nejméně v Libereckém a Jihočeském kraji. Zhruba polovina bezdomovců žije venku nebo využívá přechodné noclehárny pro lidi bez přístřeší. Podle ministerstva práce a sociálních věcí převažují mezi bezdomovci muži.
17. 10. 2019|

Dobrovolníci v Brně očkovali psy bezdomovců

O zdraví psů žijících spolu s lidmi na ulici se v Brně už tři roky starají členové spolku Můj pes a já – oba bez domova. Naposledy se i za podpory studentů a veterinářů zapojili do boje proti vzteklině. Psy očkovali a zdarma jim poskytli i další zdravotní péči.
3. 10. 2019|

Brno poskytne dvacet sociálních bytů. Podle protestujících na zastupitelstvu je to málo

Nejméně dvacet bytů pro lidi v bytové nouzi a bez domova poskytne Brno. Rozhodnutí rady města potvrdili v úterý zastupitelé. Na jednání přišla stovka občanů s transparenty žádat více bytů pro chudé, podle nich je vyčleněný počet málo. Brno bude čerpat peníze ze dvou výzev ministerstva práce na zajištění sociálních pracovníků, kteří budou s nájemníky těchto bytů řešit jejich problémy.
3. 9. 2019|

Brněnští zastupitelé odložili hlasování o sociálních bytech. Zvažují žádost o vyšší dotace

Zastupitelé Brna stáhli z jednání body týkající se žádostí o dotace na projekty ukončování bezdomovectví. Chtějí je dopracovat pro případ, že by se rozhodli požádat o více peněz a vyčlenili více bytů. Na jednání přišli s transparenty lidé, kteří požadovali, aby město projekty na ubytování lidí bez domova víc podpořilo a zvýšilo počet vyčleněných bytů.
14. 5. 2019|

Brněnští umělci žádají víc bytů pro lidi v nouzi. Bojí se, že město sociální projekty seškrtá

Skupina umělců se v Brně postavila za projekty vedoucí k ukončování bezdomovectví. Zahájila je minulá koalice, když přidělila byty desítkám rodin i jednotlivcům v bytové nouzi. Současná koalice také vyčlenila byty pro lidi v bytové nouzi a bez přístřeší, podle umělců je to ale málo. Ředitel Centra experimentálního divadla (CED) Miroslav Oščatka v pondělí řekl, že politici nyní projekty redukují, což mu nepřijde správné. Na úterním zastupitelstvu budou desítky lidí požadovat, aby radnice vyčlenila pro lidi bez přístřeší více bytů.
13. 5. 2019|