TÉMA

Hustopeče

Více než padesát syrských migrantů policie zadržela na Moravě a ve Slezsku

Krátce po zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v noci na středu moravskoslezští policisté zajistili u Jablunkova na Frýdecko-Místecku v dodávce skupinu dvou desítek migrantů ze Sýrie. Převaděč z místa utekl, uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Do kontrol se na severu Moravy a ve Slezsku zapojilo osm desítek policistů. Dalších sedmatřicet migrantů policie zajistila v Jihomoravském kraji. Ve Zlínském kraji policie odhalila dva migranty ve vlaku a dalších čtrnáct v dodávce.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 19:21|

Hustopeče vzdaly hold Elišce Rejčce. Odhalily její sochu

Nádvoří Domu u Synků v Hustopečích na Břeclavsku nově zdobí fontána s téměř dvoumetrovou sochou královny Elišky Rejčky. Zástupci města ji odhalili ve čtvrtek, přesně 700 let poté, co Rejčka věnovala tehdejší trhovou ves Hustopeče nově založenému cisterciáckému klášteru na Starém Brně.
1. 6. 2023|

Lékaři z Brna pečují o zraněného vojáka z Ukrajiny, málem přišel o ruku

Neodkladné zdravotní výkony, na které válečné zdravotnictví na Ukrajině nestačí, pomáhají pacientům zajistit i lékaři z jihomoravských nemocnic. Ošetřují například zranění z války nebo poskytují onkologickou péči. Transporty lidí z Ukrajiny, která momentálně čelí ruské invazi, zajišťuje řada organizací. Zdravotníci z Brna se nyní starají například o Serhiie Melnyka, který ve válce přišel o dva prsty na ruce.
29. 4. 2023|

Kvůli poškozenému mostu v Brně budou jezdit vlaky do Zastávky z dolního nádraží

Kvůli poškozenému mostu přes Svratku v Brně a jedné neprůjezdné koleji nebudou od pondělí 9. ledna jezdit vlaky do Zastávky u Brna a Náměště nad Oslavou z hlavního nádraží, ale z dolního nádraží. Jak dlouho tento stav potrvá, není zatím jisté, ale předpokládá se, že nejméně několik měsíců. Vlaky ve směru na Moravské Bránice budou vyjíždět z hlavního nádraží o dvě až čtyři minuty dříve, uvedl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Na hlavní nádraží se naopak vrátí osobní vlaky jezdící z Brna do Tišnova, Židlochovic a Hustopečí.
3. 1. 2023|

Výluka na mostě přes Svratku v Brně skončila. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená

Výluka na železničním mostě přes Svratku v Brně v pátek večer skončila. Provoz na koridoru mezi Brnem a Břeclaví je díky tomu bez omezení. Kolej na Jihlavu zůstává zavřená. Na Twitteru o tom informovala Správa železnic (SŽ). Provoz na mostě je omezený od čtvrtečního večera kvůli narušeným pilířům a klenbě. Provizorní přemostění řeky začali dělníci budovat ve čtvrtek. Ještě kolem pátečního poledne plánoval správce železniční sítě dokončit práce v sobotu.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 21:59|

Dělníci při stavbě protipovodňových opatření v Brně poškodili železniční most. Provoz se omezí

Při stavbě protipovodňových opatření v Brně porušili stavbaři pilíře a klenbu železničního mostu přes řeku Svratku. Provoz vlaků tak bude muset být omezen. Správa železnic (SŽ) bude instalovat od čtvrtečního večera do Štědrého dne mostní provizorium, aby mohl být provoz obnoven, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SŽ Jan Nevola. Do 20:30 bude podle něj provoz po mostě možný. Výluka bude poté na koleji pro vlaky z hlavního nádraží do Jihlavy a na jedné ze dvou kolejí z hlavního nádraží na Břeclav. Investorem protipovodňových opatření je město Brno.
22. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 13:36|

Zubař oznámil, že přijme osm set nových pacientů. Lidé ve frontě čekali řadu hodin

V Česku je dlouhodobě nedostatek stomatologů. Důkazem toho je i fronta pacientů, která se v úterý vytvořila před jednou ordinací v Hustopečích na Břeclavsku. Lékař tam totiž oznámil, že přijme až osm set nových pacientů. Odezva byla obrovská. Lidé, které zubař zaregistroval, ale dostanou termín vstupního vyšetření až v příštím roce.
1. 11. 2022|

Obyvatelé Břeclavska budou muset omezit odběr pitné vody, aby stačila i pro obce s nekvalitním zdrojem

Lidé v jednadvaceti obcích na Břeclavsku budou mít po dobu tří měsíců omezený odběr pitné vody. Vodárny a kanalizace Břeclav k tomu přistoupily kvůli přetrvávajícímu problému s dusičnany v jednom ze svých vodních zdrojů.
13. 6. 2022|

Nad Hustopečemi rozšíří populární sady vznikající mandloňové arboretum

Třicet rozdílných stromků, které vytvoří mandloňové arboretum, zasadili koncem března zaměstnanci Mandlárny v Hustopečích na Břeclavsku. První plody by nově vysazené stromky mohly přinést za tři roky. Unikátní sady, které po roce 1989 málem zanikly, kdysi čítaly na padesát tisíc stromků a byly raritou celé střední Evropy. Nyní se postupně mění v turisticky atraktivní místo, vznikla tu rozhledna a kolem sadů vede i značená turistická trasa doplněná o informační tabule.
9. 4. 2021|

Lidí potřebujících pomoc přibývá. Potravinová banka v Hustopečích se téměř vyprázdnila

Zásoby potravin ve skladu potravinové pomoci v Hustopečích na Břeclavsku už jsou téměř vyčerpané. Lidé jsou přitom velmi štědří, což potvrdil i zájem z poslední potravinové sbírky, která proběhla na podzim. Lidí, kteří potřebují pomoc, je však stále více, potraviny je tak nyní nutné dovážet z centrálního skladu v Brně.
24. 3. 2021|

Silničáři začnou opravovat poslední úsek D2. Obce na objížďkách čeká nápor dopravy

Opravu posledního úseku dálnice D2 chystají stavbaři u Hustopečí. Začnou 14. března a dálnice tím bude po osmi letech kompletně opravená. Hustopeče a okolní obce čeká nápor dopravy, přes jejich území povedou objízdné trasy.
3. 3. 2021|

Před 60 lety se zřítila věž kostela v Hustopečích. V chrámu tenkrát naštěstí nikdo nebyl

Uplynulo šedesát let od zřícení mohutné věže kostela v Hustopečích na Břeclavsku. Příčinou byl její dlouhodobě zanedbaný stav vlivem válek i přibývající dopravy ve městě. O rok později pak čekala zbytek stavby demolice. V roce 1994 nahradil původní pozdně gotický kostel svatého Václava nový, moderní.
26. 2. 2021|

Krematorium v Ostravě nestíhá, asi padesát těl se převeze do Hustopečí

Do pátku má krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz padesáti těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Kapacita krematorií v některých dalších krajích podle ministra může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má podle něj Praha.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:21|

Vlaky se začnou řídit novým jízdním řádem. Změn přináší málo, ale je to ticho před jarními výlukami

S druhou prosincovou nedělí začne platit železniční jízdní řád pro příští rok. Spolu s ním se mění i většina autobusových jízdních řádů a změny připravili také někteří provozovatelé MHD. Největšími železničními novinkami je otevření nové trati a nové zastávky v jižní části Prahy a změna dopravce rychlíků z Liberce do Ústí nad Labem i do Pardubic, kde nově začne jezdit Arriva. Na nejdůležitějším tahu z Prahy do České Třebové potom nastane klid před bouří. Velká změna totiž přijde až v dubnu, kdy začnou dvě rozsáhlé rekonstruce.
11. 12. 2020Aktualizováno13. 12. 2020, 09:27|

Reportéři ČT: Víc než měsíc od katastrofy na Bečvě je viník neznámý. Rybáři naznačují, že kyanid unikl jinde

Ani po měsíci a půl od rozsáhlé ekologické katastrofy na řece Bečvě, kde uhynulo více než 40 tun ryb, není znám viník. Zato přibývá pochybností o postupu úřadů. Z okruhu podezřelých inspekce životního prostředí krátce po havárii vyloučila jako možného viníka chemičku Dezu, patřící do majetku ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Rybáři jsou přesvědčeni, že jedovatý kyanid unikl do řeky jinde, než úřady tvrdí. Problému se v pořadu Reportéři ČT věnovala Silvie Kleková.
3. 11. 2020|

„Pandemické“ volby začaly, na drive-in stanoviště přijel zlomek očekávaných lidí

Krajské a senátní volby již začaly. Většina lidí přijde volit až v pátek po 14. hodině, ale již ve středu mohli své právo uplatnit lidé, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem nebo podezření na ni v izolaci či karanténě. Volby probíhaly na 78 drive-in stanovištích. Dorazit mohlo až 16 tisíc lidí, na které se izolace či karanténa vztahuje, podle předběžných údajů však možnosti volit z auta využilo jen přibližně 3500 z nich.
30. 9. 2020|

Ovce pomáhají ohroženým rostlinám. Díky pastvě ani těžko přístupný terén nezarůstá nálety

V Jihomoravském kraji přibylo míst, která spásají ovce, což je ekologický a šetrný způsob, jak se zbavit vysoké trávy i v těžko přístupném terénu. Ochranáři tím podporují lepší podmínky pro růst ohrožených druhů. Tento druh pastvy zavedli i u Hustopečí na Břeclavsku díky projektu Life, který cílí na ochranu vybraných území.
29. 8. 2020|

Pro ticho věřících i povyk dětí. V Hustopečích se během přestavby školky učí v kostele

Až o padesát dětí víc může po rekonstrukci přijmout jedna z hustopečských mateřských škol. Kvůli opravám budovy hledali zaměstnanci náhradní prostory. Zázemí bude mít školka v suterénu kostela svatého Václava v Hustopečích pravděpodobně až do konce kalendářního roku. Projekt bude stát téměř 37 milionů korun.
5. 6. 2020|

Některé obce zvažují kvůli zkrácení příjmů stávkovou pohotovost. Babiš to považuje za kampaň

Ke stávkové pohotovosti vyzvalo starosty svých obcí Sdružení místních samospráv. Chtějí tak reagovat na krok vlády, která zavedením kompenzačního bonusu pro OSVČ a také schválením možnosti zpětného uplatnění daňové ztráty pro firmy zároveň zkrátí příjmy měst, obcí a krajů údajně až o 25 miliard korun. Akce samospráv kvůli ztrátám příjmů považuje ale premiér Andrej Babiš (ANO) za kampaň. Kvůli krácení rozpočtů obcí a krajů ovšem Jan Bartošek (KDU-ČSL) podá i ústavní stížnost na daňové úpravy vlády. Kabinet ale uvádí, že podporu nelze jinak technicky uskutečnit a obcím ušlé peníze „bohatě vrátí“ na dotacích. Sporu o peníze pro samosprávy se věnoval i pondělní pořad 90' ČT24. 
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 13:19|

U Hustopečí vykvetly mandloňové sady. Tradiční slavnosti ale letos nebudou

Tisíce lidí měly o nadcházejícím víkendu procházet mandloňovými sady nad městečkem Hustopeče na Břeclavsku. Slavnosti mandloní a vína ale letos překazila opatření související s pandemií koronaviru.
27. 3. 2020|

Modernizace železnice z Brna do Hustopečí přinese další výluky a omezení

Správa železnic pokračuje v modernizaci sedmikilometrové tratě ze Šakvic do Hustopečí na Břeclavsku. Aktuálně dělníci pracují v Hustopečích v interiéru nádražní budovy a také v kolejišti. V Šakvicích je také nutné zajistit možnost odbočení z hlavní tratě, které dosud možné nebylo. Kvůli tomu budou na trati krátkodobé výluky.
10. 2. 2020|

Kraj spojí jihomoravské nemocnice pod jednu střechu. Chce tak zlepšit služby

Jihomoravské nemocnice zřizované krajem by mohly časem spadat pod jednu organizaci. Poskytovala by jim sdílené služby, třeba centrální nákupy nebo jednání s pojišťovnami o lepších úhradách za výkony. Nemocnicím by přitom zůstalo samostatné vedení. Novou koncepci zdravotnictví v pondělí schválilo mimořádné krajské zastupitelstvo.
27. 1. 2020|

V Hustopečích mají Food Box na potraviny pro potřebné. Stará se o něj místní pastor

V Hustopečích na Břeclavsku mohou lidé dávat trvanlivé potraviny pro potřebné do Food Boxu umístěného v samoobsluze. O schránku a její obsah se stará místní pastor. Po Brně jde teprve o druhý potravinový kontejner na jižní Moravě. Autoři projektu z brněnské potravinové banky chtějí schránky postupně instalovat i v dalších místech kraje.
20. 7. 2019|

Turisté si na jihu Moravy letos za pobyt připlatí. Rekreační poplatky zavedla další města

Některé obce na jižní Moravě zavádějí kvůli zvyšujícímu se počtu turistů rekreační poplatky, které dřív nevybíraly. Nově si připlatí například turisté v Hustopečích na Břeclavsku. Vybrané peníze jdou do obecních rozpočtů. Loni možnosti zavedení poplatků využilo přes tři sta obcí v republice.
16. 7. 2019|