TÉMA

Plasy

Archeologové v Plasích ukázali nález velmi zachovalých předmětů. Vypovídají o životě mnichů

Archeologové dali nahlédnout do některých z tisícovky předmětů starých tři sta let, které našli před šesti lety v klášteře v Plasích na severu Plzeňska. Konkrétně v jímce ambitu Nové prelatury, která je nově zrekonstruovaná. Nálezy, které vypovídají o životě mnichů v klášteře v době baroka, stále zpracovávají. Výjimečné jsou nejen svým počtem, ale i mírou zachování.
15. 2. 2024|

Státní zástupkyně obžalovala muže z napadení Ukrajinek v Plasích

Státní zástupkyně poslala k soudu muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. Za ublížení na zdraví a výtržnictví mu navrhuje dvouletou podmínku. Vyplývá to z obžaloby, kterou ČT získala. Muž podle policie loni v srpnu na pouti v Plasích nadával dvěma Ukrajinkám a pak je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly ženy. Případ bude řešit Okresní soud Plzeň-sever.
12. 2. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže obviněného z napadení Ukrajinek v Plasích

Policisté navrhli obžalovat muže obviněného z napadení dvou ukrajinských žen na pouti v Plasích na severním Plzeňsku. České televizi to řekla mluvčí plzeňské policie Michaela Raindlová. Podle informací médií se muž žen zeptal, zda jsou z Ukrajiny, a poté je napadl. Obviněný se hájí tím, že konflikt vyvolaly opilé ženy, které mu překážely při skládání pouťové atrakce. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
23. 11. 2023|

Soud poslal do vazby muže podezřelého z napadení dvou Ukrajinek v Plasích

Okresní soud Plzeň-sever poslal do vazby osmačtyřicetiletého muže, který je podezřelý, že 13. srpna v Plasích na severním Plzeňsku napadl dvě cizinky. Policie národnost nesděluje, média ale informovala, že jsou ženy z Ukrajiny. Policisté muže deset dní po události obvinili z ublížení na zdraví a z výtržnictví. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až pětileté vězení. Stále se pátrá po dalších dvou lidech podezřelých z podílu na útoku.
25. 8. 2023|

Policie obvinila muže po napadení dvou cizinek v Plasích

Plzeňská policie obvinila v souvislosti s nedělním útokem tří lidí na dvě cizinky v Plasích na severním Plzeňsku osmačtyřicetiletého muže. Policie ho viní z ublížení na zdraví a z výtržnictví, bude pro něj požadovat vazební stíhání, informovala na sociální síti X. Jedna žena byla po útoku převezena do nemocnice. Podle serveru Novinky.cz byly ženy z Ukrajiny, policie ale národnost nesděluje. Útok odsoudila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Podle informací ČTK hrozí pachateli až pětileté vězení.
24. 8. 2023|

Majitelé pivovarů a restaurací se obávají, že se zvýšením DPH přijdou o další hosty

Pivovary i majitelé restaurací se obávají dopadů vládního konsolidačního balíčku. Od ledna příštího roku by se podle něj měla DPH u čepovaného piva zvednout na 21 procent. Odrazí se to i na jeho ceně. Po covidové pandemii mají restaurace hostů o dvacet procent méně a jejich zájem se může ještě snížit. Například v Plasích, které byly dalším místem zpravodajského seriálu Sečteno, se provozní rok restaurace zkracuje na šest měsíců. Hosty jsou tam většinou turisté, kteří navštěvují klášter a letos nově opravenou opatskou rezidenci.
22. 8. 2023|

Obnova opatské rezidence v klášteře v Plasích je hotová. Prohlídky jsou bez průvodců

Kompletní obnova opatské rezidence v areálu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku je hotová. Opravy vyšly na víc než 200 milionů korun. Projekt byl spolufinancovaný z Evropské unie, polovinu peněz tvořila dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
14. 7. 2023|

Na památkách začíná turistická sezona. V novém se představí Karlštejn nebo Kunětická hora

Se začátkem dubna se tradičně v Česku otevírají brány památek. Kromě stovky státních hradů, zámků a dalších objektů včetně industriálních a technických památek přivítají návštěvníky také památky soukromé, k nimž patří například šlechtická sídla, často v rukou potomků bývalých majitelů.
1. 4. 2023|

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem se ráno sesunul svah, vlaky už jezdí

Na železniční trať mezi Plasy a Kaznějovem na severním Plzeňsku se v úterý ráno sesunul svah a vlakový provoz se tam zastavil. Správci železnice již trať zprovoznili. Vyplývá to z internetových stránek Českých drah.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 07:57|

Kostel s unikátním románským portálem v Plasích je opět přístupný. Otevření zbrzdil covid

Veřejnosti se v pátek po téměř čtyřleté opravě otevřel kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Mimořádná, původně románská stavba je nejstarší v areálu kláštera. Slavnostní otevření chrámu, kde už se konají bohoslužby a který je součástí jedné z prohlídkových tras, se kvůli pandemii covidu posunulo z loňského září, kdy skončilo restaurování všech pěti oltářů.
22. 4. 2022|

Čtyřicet dva neobjevených skvostů Česka. CzechTourism představuje tipy na výlet

Agentura CzechTourism zveřejnila čtyřicet dva tipů na dosud neobjevené skvosty Česka roku 2020. Jsou to jedinečné turistické destinace, jako hrady, zámky, kláštery či muzea, v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost. Agentura spolupracovala na výběru destinací s kraji. Všechny jsou také publikovány na portálu kudyznudy.cz.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 15:01|

V Česku se uzdravily téměř dvě třetiny nakažených koronavirem, Praha podpoří kulturu

V Česku během úterý přibylo 44 případů nákazy novým koronavirem, je jich 8630. Uzdravily se téměř dvě třetiny z celkových 8630 nakažených, tedy 5725 lidí. Obětí je 302. Česko ostatně pokračuje v rozvolňování opatření – nově nejsou povinné roušky při práci v kanceláři. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se také dohodl se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem na úplném otevření hranic mezi oběma zeměmi. Praha se chystá podpořit kulturu a cestovní ruch částkou 251 milionů korun.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 22:40|
Události komentáře

Křesťanskou identitu už lidé ztratili. Strach z muslimů pramení z nejistoty, říká kněz a misionář z Pákistánu

Nenávistné projevy vůči islámu se hojně zaštiťují křesťanskou identitou. Ve skutečnosti už ji lidé ztratili a jde jen o projev jejich nejistoty a osobních zranění, soudí otec Günther Ecklbauer, řeholník řádu Misionáři obláti Panny Marie Neposkvrněné. Duchovní původem z Rakouska, který dnes působí ve farnosti Plasy u Plzně, byl hostem Událostí, komentářů. Jako křesťanský misionář žil ve třech zemích s dominancí islámu – v Pákistánu, Libanonu a Egyptě.
6. 8. 2019|

Bez vody se plaský klášter zhroutí. Dusí jej navíc rušná silnice

Voda a vzduch – základní pilíře cisterciáckého kláštera postaveného na vodní hladině. Stavba je vrcholně barokním dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Budova konventu při prvním pohledu zvenčí oprýskanou fasádou turisty nenavnadí, avšak většina sálů a místností už je opravená. Jedinečnou historickou památku se snažili už dříve kasteláni zapsat na seznam UNESCO, ale stejně jako opravě fasády tomu brání silnice I. třídy v těsné blízkosti kláštera.
13. 8. 2018|